2014. február 5.

Utolsó esély

Dr. Tóth Lajos Barna, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház orvos igazgatója az egyetlen Magyarországon, aki onkológiai sebészként speciális eljárással segíti olyan daganatos betegek túlélését, akikről a szakma szinte már lemondott. Olasz és amerikai professzoroktól tanulta a különleges műtéti beavatkozást. A 168 Óra múlt heti, Szerda 11 című interaktív rádióműsorának vendégével az interjút – amelynek szerkesztett változatát közöljük – PÁSZTOR MAGDOLNA készítette.

Kapcsolódó írásaink

- Szomorú tény, hogy Magyarországon a stressz és a környezeti hatások miatt nagyon sok a daganatos beteg. Minél előbb fölismerik a rosszindulatú daganatot, annál könnyebb jobb hatékonysággal segíteni. Ugyanakkor számos betegnek ön az utolsó reménye.

– Betegeim többségének áttétei vannak a hasüregben, a hashártyán. Ma Magyarországon – a nyíregyházi kórházat kivéve – máshol nem operálják meg ezeket a pácienseket. Végstádiumban lévőnek tekintik őket, csak kemoterápiát kapnak.

– Mi az ön módszerének lényege?

– Dr. Paul Sugarbaker amerikai professzor találta ki ezt a speciális sebészeti módszert még a kilencvenes évek közepén: a hasüregből minden olyan, nem életfontosságú szervet eltávolítunk, amelyen daganatsejtek vannak. Például: levesszük a máj tokját, ha szükséges, csonkolunk a vastagbélből, kivesszük a lépet, adott esetben a női belső szerveket is.

– Biztonsággal látható a rosszindulatú sejtosztódási folyamat?

Simon Márk felvétele

– Betegeimnek azt mondom: ilyenkor úgy néz ki a hasuk, mintha grízzel szórták volna be. Sajnos az efféle betegségek késői felismerésének éppen az az oka, hogy a korszerű diagnosztikákkal – CT, PET-CT, MR-vizsgálat – sem láthatók a néhány milliméteres elváltozások. De ha a sebész felnyitja a beteg hasát, az apró elváltozásokat is észreveszi.

– A sebész szeme és keze többet ér a finom technikánál?

– Igen. Ebben a műtétben a daganateltávolítás mértéke lényeges független prognosztikai faktor, vagyis olyan tényező, amely meghatározza a beteg túlélését, gyógyulási folyamatát. Neki akkor a legjobb az életkilátása, ha az összes látható daganatot kiszedem a hasüregből. Csakhogy hasonló műtéttel is óhatatlanul daganatszóródást idézünk elő a hasüregben. És a sebész – legjobb tudása szerint – befejezi az operációt, visszavarrja a beteg hasát, aztán néhány hónap múlva esetleg kiderül, a betegnek hashártyaáttétei lettek.

– Ön viszont nem zárja össze azonnal a hasat...

– Pontosan. Amikor már nincs látható daganat – de ugye tudjuk, a hasüreg tele mikroszkopikus daganatsejtekkel –, speciális pumpával hatvan percig keringtetem a 42,5 fokos, nagy koncentrációjú kemoterápiás oldatot a beteg hasában, hogy a folyadék a hasüregbe sodort daganatsejteket elpusztítsa.

– Nem veszélyezteti az ép szerveket a 42,5 fok?

– Nem. Ez tudományosan megalapozott hőmérséklet: 45, 46 foknál már visszafordíthatatlan lenne a károsodás.

– Akkor már égetne?

– Igen. A kezelési módszer mögött hosszú-hosszú évek tapasztalatai, kutatásai állnak. Ez a kemoterápia ott fejti ki hatását, ahol a leginkább szükséges. Másrészt csak minimális mértékben szívódik föl a szisztémás keringésben, ezért csekély a mellékhatása.

– Mennyi ideig tart így a műtéti beavatkozás?

– Nagyon hosszú. Megesett, hogy 12 órán át tartott. Legutóbb „csupán” 10 órán keresztül. A terhelés miatt általában 65 év fölött nem is ajánljuk a betegnek a műtétet. De volt már idősebb betegem is, és sikerült a beavatkozás nála.

– Rendkívül fontos, hogy az orvos érezze: a betege nagyon meg akar gyógyulni.

– Egy onkológiai beteg sokkal jobban kötődik az élethez, másképpen kapaszkodik bele. Nemrég olvastam, hogy Amerikában előrehaladott stádiumban lévő emlődaganatos nőket kérdeztek meg a jövőbe vetett hitükről. Mind tudták, hogy meghalnak, s mindent vállaltak volna egy plusz hónapért.

– Ön nyíltan megmondja a betegnek, mire számíthat?

– Mindig elmondom: ez egy nagy műtét, csodára én sem vagyok képes, de a remek csapatommal – mert az érdem nem az enyém – tudunk valami olyat, amit ma Magyarországon más nem. De nyilván van olyan helyzet, amikor a betegség nekem is megálljt parancsol.

– Akadt olyan, aki erre úgy reagált, hogy akkor mégsem vállalja?

– Ilyen nem volt. Pedig ötven beteget operáltunk meg 2012 májusától. Magyarországon akkor volt az első ilyen beavatkozás. De talán Kelet-Közép-Európában is mi voltunk az elsők.

– Fiatal sebészként föltűnt a kollégáinak, hogy milyen jó kezű?

– Egy fiatal sebészről még nem lehet megmondani, milyen szakember lesz belőle. De az adottság, az elhivatottság látszik. Ugyanakkor különösen igaz a sebészetre, hogy főnököt kell jól választani.

– Ezek szerint ön szerencsés volt.

– Briliáns sebészektől tanulhattam. Debrecenben végeztem, s 1992-ben az ottani Kenézy Gyula Kórházban kezdtem dolgozni dr. Kósa Csaba, majd dr. Hajd- Zoltán professzor úr sebészeti osztályán. Tizenöt évig voltam ott. Hajd- professzor úr emblematikus alakja a magyar onkológiai sebészetnek: példát mutatott nekem.

– Ha jól tudom, egy neves milánói professzor is a tanítványává fogadta.

– A cytoreduktív sebészeti (CRS) beavatkozás és a hasüregi kemoterápiás kezelés 1995-től lassanként elterjedt a világban. Európában főként dr. Marcello Deraco milánói professzorhoz kötődik ez az eljárás. Amikor 2011-ben kijutottam Bergamóba egy nemzetközi kongresszusra, ahol speciálisan a hashártyaáttétek kezelésével foglalkoztak, Deraco professzor is ott volt. Vettem a bátorságot, és elmondtam neki: Magyarországról jöttem, s nálunk sajnos még nem ismert ez a módszer. Azt válaszolta: tudja, ugyanis operál magyar betegeket is. Aztán hosszabb-rövidebb időket töltöttem milánói klinikáján, asszisztálgattam a műtétjeinél, s kezdtem megtanulni tőle, amit lehetett. Akkor már a nyíregyházi kórházban voltam, ahol az osztályvezető főorvos, a rendkívül komoly tudású daganatsebész, dr. Bogdán Rajcs Sándor támogatott, és engedte, hogy végezzek ilyen műtétet.

– Magyarországon az OEP mennyit fizet egy-egy ilyen műtét után?

– Nem titok: az olasz professzornál 100-140 ezer euró ez a beavatkozás...

– Úgy érti: 30-40 millió forint?

– Igen. És külföldön az efféle műtétek költségét döntően a magyar egészségbiztosítási pénztár viselte.

– Hiszen EU-tagállam vagyunk.

– Így van. De ez sokkal inkább megterheli a hazai OEP-kasszát! Itthon ugyanis 2-2,5 millió forintból tudjuk kigazdálkodni a műtét költségeit. Tőlünk nyugatra már minden államban és Ázsiában is van cytoreduktív sebészet. Biztosra veszem: az adott ország egészségpolitikusai, egészségügyi közgazdászai kiszámolták, hogy ez megéri a betegnek, megéri az országnak és az ottani gazdaságoknak is. Különben nem terjedt volna el ennyire ez a fajta beavatkozás.

– De itthon más még mindig nem végez ilyen műtéteket. Egyáltalán: hogyan bírja ezt egyedül?

– Nehezen.

– Számomra érthetetlen: jól képzett magyar sebészkollégái miért nem akarják öntől ezt megtanulni?

– Nem tudom. Nem értem. Már az idén hat-hét hazai kongresszuson tartottam prezentációt erről a módszerről. És őszintén szeretném, ha Magyarországon nem csak Nyíregyházán csinálnánk ezt, de még legalább két-három központ alakulna.

– Mondjuk ott, ahol klinikák vannak, orvosi egyetemek: Szegeden, Pécsett, Budapesten.

– Ez annyira speciális feladat, hogy klinikán mindenképpen helye lenne. Minden fórumon elmondtam: sok szeretettel várom kollégáimat, mindent megtanítok nekik a műtőasztal mellett, mert ez nekem is fontos, hiszen most már nem nagyon bírom. Fizikailag sem tudok mindennap operálni. És csak a kis hányada jut el hozzám azoknak a betegeknek, akiken el lehetne végezni ezt a beavatkozást.

Emlőrák

Hozzászólások
Összesen: 11 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
sgyuri
2014-10-07 12:50:25   #11

kiegyensulyozott #4

Gondlom nagyon kiegyensúlyozottan magadból indulsz ki. Elég elkeserítő, hogy ebben a témában is megjelennek a faszoló húgyagyú okostojások!

Akkor egy rövid történet, első kézből és szégyelld el magad!!

Majd negyven éves szolgálati viszonnyal normál bejelentéssel ( nem minimálbéren) hasonló betegséget kaptam . Műtét+kemo. Táppénz. Hiába fizetett a munkáltatom a teljes jövedelmem után járulékokat így is csak a minimálbér kétszeresében maximált táppénzt kaptam , ami után még adót vontak le , így az addigi jövedelmem tört részét kaptam meg. De ennek is a 33%-át a munkáltatómtól bevasalták. Ezután teljesen logikusan az új munkatörvénykönyv legújabb vívmánya alapján felmondott a munkáltatóm. A sérv műtétemre ( a műtéti varrat felszakadt) már boldog munkanélküliként feküdtem be. Igaz a munkanélküli járulékom a minimálbérben maximálva bruttóban csak 90 napig működött. Köszönöm fideSS. Most itt ülök 40 éves szolgálati jogviszonnyal munka és ellátás nélkül, és ahhoz, hogy orvoshoz mehessek havi 6800 Ft biztosítást fizetek a nulla jövedelmemből. Tehát 40 éves jogviszonnyal úgy állok, mint egy afrikai bevándorló és kevesebb joggal, mint egy ukrajnai 55 éves nyugdíjas vagy egy beteg erdélyi magyar. Tehát elmész a jó büdös francba az ilyen fasiszta dumával. (kurva finom voltam)

Ágnes62
2014-08-09 08:02:02   #10

Szeretném megtudni, hogy több áttétes hashártyarák és hozzátársult hasizom áttét esetén is használható-e ez a módszer?
És, hogyan tudnám megbeszélni a Doktor úrral? -Köszönöm

Gabriella Hajas
2014-04-02 09:09:03   #9

Szeretném tudni, hogy agydaganat esetében is alkalmazható ez a módszer? A fiam sajnos megfelel azoknak a feltételeknek, melyek a riportban elhangzottak. Jó lenne tudni, hogy talán mégis van esély..... És ha igen, hogyan tudnám felvenni a doktor úrral a kapcsolatot?
Köszönöm

Sarolta Filepné Molnár
2014-03-25 21:36:10   #8

NAGYON JÓ ÉRZÉS TUDNI AZT, HOGY VANNAK MÉG ORVOSOK KIBEN 100% BÍZHAT AZ EMBER . RENGETEG RÁKOS BETEG VAN AKIK KÖZÜL MÉG SOKAN MEGGYÓGYULHATNÁNAK, CSAK ÉPPEN NEM TUDNAK AZOKRÓL AZ ORVOSOKRÓL , KIK SEGÍTHETNÉNEK RAJTUK. NAGYON TUDOM TISZTELNI AZOKAT AZ ORVOSOKAT AKIK ÚGY VÉLIK, HOGY NEKIK IS ÉRDEKÜK AZ, HOGY A BETEG MEGGYÓGYULJON, AKÁR VÉGLEGESEN IS.AZ ORVOSOKNÁL SOKAT SZÁMÍT A HÍRNÉV, MERT NEM MINDEGY AZ, HOGYAN VÉLEKEDNEK BETEG EMBEREK ORVOSOKRÓL?!( ÉN PÉLDÁUL KARDIOLÓGUSHOZ JÁROK RENDSZERES ELLENŐRZÉSRE FÉLÉVENTE, ÉS KIVÁLÓ ORVOSSZAKÉRTŐ! BÜSZKE IS VAGYOK RÁ, AKI SZINTÉN NYÍREGYHÁZI ORVOS " DR.BATTYÁNYI BERTALAN KARDIOLÓGUS)NAGYON SOK ILYEN HELYTÁLLÓ KIVÁLÓ SPECIALISTA ORVOSOKRA LENNE SZÜKSÉG: ... DR.TÓTH LAJOS BARNA NYÍREGYHÁZA ONKOLÓGIA SEBÉSZET ORVOSÁTÓL JÓ LENNE MEGTANULNI AZOKAT A MŰTÉTI ELJÁRÁSOKAT ORVOSOKNAK HOGY MINÉL TÖBB BETEG MEGGYÓGYULJON ÉS ÉLVEZZÉK MÉG VALAMEDDIG AZ ÉLETET! A HA ADOTT ERRE A LEHETŐSÉG, AKKOR MÉRT NEM ÉLNEK EZZEL AZ ORVOSOK ???

Mátyás Jánosné
2014-02-09 13:36:45   #7

Négy éve Hajdu Zoltán professzor távolította el az egyik vesémet daganat miatt hasüreg felnyitással.Ma is jól érzem magam és tünet mentes vagyok.Köszönet a Professzor Úrnak.Csak gratulálni tudok az Ön által tovább vitt munkához és kívánom,hogy még sok ember életét lehessen megmenteni ezzel a módszerrel.

tiborka
2014-02-08 01:17:34   #6

Az orvosok egy jelentős hányadának semmiféle érdeke nem fűződik a beteg gyógyulásához!

svájci frank
2014-02-06 12:52:02   #5

Ecce Homo.

kiegyensulyozott
2014-02-06 09:27:02   #4

Egyetértek "drang-" bejegyzésével azzal kiegészítve, hogy mindenkinek állampolgári kötelessége a tisztességes egészségügyi hozzájárulás megfizetése és nem a minimálbéren történő bejelentéssel annak minimalizálása. Ezután jöhet a jog.

drang-
2014-02-05 17:41:39   #3

Szeretném normális magyarnak érezni magam olyan országban élve, ahol az ilyen beavatkozást is magában foglaló magas szintű egészségügyi ellátás mindenkinek állampolgári joga.

bakkgyula
2014-02-05 13:54:31   #2

Ez nagyon fontos hír! Sok ember életét megmentheti.
Nagyon-nagy siker. Magyarként büszke vagyok a Sebész úrra. Egyszerűen szenzációs. Ilyen esetben érzem büszke magyarnak magam.
Sajnos egyébként a hazai kórházi viszonyok miatt sajnálkozom. Sajnálom, hogy a kormány nem fordít több pénzt az egészségügybe. Ez lenne a legfontosabb. Egészséges embereknek vannak egészséges gondolatai, ami az országunkat előrébb viszik.

Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Megosztások