14
2014. február 5.

Utolsó esély

Dr. Tóth Lajos Barna, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház orvos igazgatója az egyetlen Magyarországon, aki onkológiai sebészként speciális eljárással segíti olyan daganatos betegek túlélését, akikről a szakma szinte már lemondott. Olasz és amerikai professzoroktól tanulta a különleges műtéti beavatkozást. A 168 Óra múlt heti, Szerda 11 című interaktív rádióműsorának vendégével az interjút – amelynek szerkesztett változatát közöljük – PÁSZTOR MAGDOLNA készítette.

- Szomorú tény, hogy Magyarországon a stressz és a környezeti hatások miatt nagyon sok a daganatos beteg. Minél előbb fölismerik a rosszindulatú daganatot, annál könnyebb jobb hatékonysággal segíteni. Ugyanakkor számos betegnek ön az utolsó reménye.

– Betegeim többségének áttétei vannak a hasüregben, a hashártyán. Ma Magyarországon – a nyíregyházi kórházat kivéve – máshol nem operálják meg ezeket a pácienseket. Végstádiumban lévőnek tekintik őket, csak kemoterápiát kapnak.

– Mi az ön módszerének lényege?

– Dr. Paul Sugarbaker amerikai professzor találta ki ezt a speciális sebészeti módszert még a kilencvenes évek közepén: a hasüregből minden olyan, nem életfontosságú szervet eltávolítunk, amelyen daganatsejtek vannak. Például: levesszük a máj tokját, ha szükséges, csonkolunk a vastagbélből, kivesszük a lépet, adott esetben a női belső szerveket is.

– Biztonsággal látható a rosszindulatú sejtosztódási folyamat?

Simon Márk felvétele

– Betegeimnek azt mondom: ilyenkor úgy néz ki a hasuk, mintha grízzel szórták volna be. Sajnos az efféle betegségek késői felismerésének éppen az az oka, hogy a korszerű diagnosztikákkal – CT, PET-CT, MR-vizsgálat – sem láthatók a néhány milliméteres elváltozások. De ha a sebész felnyitja a beteg hasát, az apró elváltozásokat is észreveszi.

– A sebész szeme és keze többet ér a finom technikánál?

– Igen. Ebben a műtétben a daganateltávolítás mértéke lényeges független prognosztikai faktor, vagyis olyan tényező, amely meghatározza a beteg túlélését, gyógyulási folyamatát. Neki akkor a legjobb az életkilátása, ha az összes látható daganatot kiszedem a hasüregből. Csakhogy hasonló műtéttel is óhatatlanul daganatszóródást idézünk elő a hasüregben. És a sebész – legjobb tudása szerint – befejezi az operációt, visszavarrja a beteg hasát, aztán néhány hónap múlva esetleg kiderül, a betegnek hashártyaáttétei lettek.

– Ön viszont nem zárja össze azonnal a hasat...

– Pontosan. Amikor már nincs látható daganat – de ugye tudjuk, a hasüreg tele mikroszkopikus daganatsejtekkel –, speciális pumpával hatvan percig keringtetem a 42,5 fokos, nagy koncentrációjú kemoterápiás oldatot a beteg hasában, hogy a folyadék a hasüregbe sodort daganatsejteket elpusztítsa.

– Nem veszélyezteti az ép szerveket a 42,5 fok?

– Nem. Ez tudományosan megalapozott hőmérséklet: 45, 46 foknál már visszafordíthatatlan lenne a károsodás.

– Akkor már égetne?

– Igen. A kezelési módszer mögött hosszú-hosszú évek tapasztalatai, kutatásai állnak. Ez a kemoterápia ott fejti ki hatását, ahol a leginkább szükséges. Másrészt csak minimális mértékben szívódik föl a szisztémás keringésben, ezért csekély a mellékhatása.

– Mennyi ideig tart így a műtéti beavatkozás?

– Nagyon hosszú. Megesett, hogy 12 órán át tartott. Legutóbb „csupán” 10 órán keresztül. A terhelés miatt általában 65 év fölött nem is ajánljuk a betegnek a műtétet. De volt már idősebb betegem is, és sikerült a beavatkozás nála.

– Rendkívül fontos, hogy az orvos érezze: a betege nagyon meg akar gyógyulni.

– Egy onkológiai beteg sokkal jobban kötődik az élethez, másképpen kapaszkodik bele. Nemrég olvastam, hogy Amerikában előrehaladott stádiumban lévő emlődaganatos nőket kérdeztek meg a jövőbe vetett hitükről. Mind tudták, hogy meghalnak, s mindent vállaltak volna egy plusz hónapért.

– Ön nyíltan megmondja a betegnek, mire számíthat?

– Mindig elmondom: ez egy nagy műtét, csodára én sem vagyok képes, de a remek csapatommal – mert az érdem nem az enyém – tudunk valami olyat, amit ma Magyarországon más nem. De nyilván van olyan helyzet, amikor a betegség nekem is megálljt parancsol.

– Akadt olyan, aki erre úgy reagált, hogy akkor mégsem vállalja?

– Ilyen nem volt. Pedig ötven beteget operáltunk meg 2012 májusától. Magyarországon akkor volt az első ilyen beavatkozás. De talán Kelet-Közép-Európában is mi voltunk az elsők.

– Fiatal sebészként föltűnt a kollégáinak, hogy milyen jó kezű?

– Egy fiatal sebészről még nem lehet megmondani, milyen szakember lesz belőle. De az adottság, az elhivatottság látszik. Ugyanakkor különösen igaz a sebészetre, hogy főnököt kell jól választani.

– Ezek szerint ön szerencsés volt.

– Briliáns sebészektől tanulhattam. Debrecenben végeztem, s 1992-ben az ottani Kenézy Gyula Kórházban kezdtem dolgozni dr. Kósa Csaba, majd dr. Hajd- Zoltán professzor úr sebészeti osztályán. Tizenöt évig voltam ott. Hajd- professzor úr emblematikus alakja a magyar onkológiai sebészetnek: példát mutatott nekem.

– Ha jól tudom, egy neves milánói professzor is a tanítványává fogadta.

– A cytoreduktív sebészeti (CRS) beavatkozás és a hasüregi kemoterápiás kezelés 1995-től lassanként elterjedt a világban. Európában főként dr. Marcello Deraco milánói professzorhoz kötődik ez az eljárás. Amikor 2011-ben kijutottam Bergamóba egy nemzetközi kongresszusra, ahol speciálisan a hashártyaáttétek kezelésével foglalkoztak, Deraco professzor is ott volt. Vettem a bátorságot, és elmondtam neki: Magyarországról jöttem, s nálunk sajnos még nem ismert ez a módszer. Azt válaszolta: tudja, ugyanis operál magyar betegeket is. Aztán hosszabb-rövidebb időket töltöttem milánói klinikáján, asszisztálgattam a műtétjeinél, s kezdtem megtanulni tőle, amit lehetett. Akkor már a nyíregyházi kórházban voltam, ahol az osztályvezető főorvos, a rendkívül komoly tudású daganatsebész, dr. Bogdán Rajcs Sándor támogatott, és engedte, hogy végezzek ilyen műtétet.

– Magyarországon az OEP mennyit fizet egy-egy ilyen műtét után?

– Nem titok: az olasz professzornál 100-140 ezer euró ez a beavatkozás...

– Úgy érti: 30-40 millió forint?

– Igen. És külföldön az efféle műtétek költségét döntően a magyar egészségbiztosítási pénztár viselte.

– Hiszen EU-tagállam vagyunk.

– Így van. De ez sokkal inkább megterheli a hazai OEP-kasszát! Itthon ugyanis 2-2,5 millió forintból tudjuk kigazdálkodni a műtét költségeit. Tőlünk nyugatra már minden államban és Ázsiában is van cytoreduktív sebészet. Biztosra veszem: az adott ország egészségpolitikusai, egészségügyi közgazdászai kiszámolták, hogy ez megéri a betegnek, megéri az országnak és az ottani gazdaságoknak is. Különben nem terjedt volna el ennyire ez a fajta beavatkozás.

– De itthon más még mindig nem végez ilyen műtéteket. Egyáltalán: hogyan bírja ezt egyedül?

– Nehezen.

– Számomra érthetetlen: jól képzett magyar sebészkollégái miért nem akarják öntől ezt megtanulni?

– Nem tudom. Nem értem. Már az idén hat-hét hazai kongresszuson tartottam prezentációt erről a módszerről. És őszintén szeretném, ha Magyarországon nem csak Nyíregyházán csinálnánk ezt, de még legalább két-három központ alakulna.

– Mondjuk ott, ahol klinikák vannak, orvosi egyetemek: Szegeden, Pécsett, Budapesten.

– Ez annyira speciális feladat, hogy klinikán mindenképpen helye lenne. Minden fórumon elmondtam: sok szeretettel várom kollégáimat, mindent megtanítok nekik a műtőasztal mellett, mert ez nekem is fontos, hiszen most már nem nagyon bírom. Fizikailag sem tudok mindennap operálni. És csak a kis hányada jut el hozzám azoknak a betegeknek, akiken el lehetne végezni ezt a beavatkozást.

Hozzászólások
Összesen: 14 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Margitka Komaromi
2016-01-19 12:04:52   #14

Olvasva az orvos nyilatkozatát. Javaslom a végzett orvosoknak inkább itthon segítsenek mintsem megfutamodva idegen országban tevékenykedjenek.

Istvánné Kenderessi
2015-01-28 00:06:22   #13

nekem 2 műtétem volt -Az egyik 1978 ban ,sugár kezeléssel ,a másik 2006 ban mell műtét szintén sugár kezeléssel,Nagyon át tudom érezni azoknak a rákos betegeknek avivodásait ,és midenkivel egyet értek ,miért nem fizeti az OEP ,vagy az EU ezeknek a betegeknek a gyogyulását?Sokan még dolgoznának is a felgyógyulás után -Én is ezt tettem ,m a már nem dolgozom a korom miatt 76 éves vagyok .Mindenkit arra kérek a szűrővizsgálatokra menjenek el.Mert mindent meg lehet venni csak az egészséget nem.A DOKTOR ÚRNAK köszönöm a segítő hozzáállását ,és harcát ,mert ez nehéz és hosszú harc lesz az egészségüggyel.Nem csak betegek a hozzátartozok is szenvednek,

Marika Tóth
2015-01-15 16:42:26   #12

Az Államnak nem érdeke, hogy mindenki meggyógyuljon, mert azoknak előbb, utóbb nyugdíjat kell fizetni. Nincs aki megtermelje a nyugdíjat, mert rengeteg a munka nélküli és nem az Ő hibájukból lettek azok. A fiatalok nagy része pedig külföldön keres állást. Ott jobban megfizetik a tudásukat, munkájukat. Akik elmentek, már nem jönnek haza csak látogatóba. Tehát had hulljon a betege. Kevesebb nyugdíjat kell majd fizetni. Nem is értem, hogy képzelik a fellendülést, ha az Ország nagy százalékának nincs munkahelye, vagy feketén dolgozik. A többi pedig nyugdíjas vagy gyerek. Aki pedig munkaképes és van is munkahelye, nagyon kevés ahhoz, hogy a többit eltartsa. Sajnos ez van. Leegyszerűsítve, aki nem dolgozik ne is egyék és ne kapjon szolgáltatást sem. Szerintem így gondolkodnak nagyjaink. Arra nem gondolnak, hogy ők idézték elő ezt az állapotot.
A Doktor Úr műtéti eljárása, maga a csoda, de csak azoknak akik meg tudják fizetni és túlélik a várakozási időt. Egyébként le a kalappal előtte. Részemről emberségből is adnék díjat, aminek Hipocratesi díj lenne a neve és az elsőt itthon Ő kapná. Köztudott, hogy az Orvosok arra esküdtek fel, hogy életeket mentsenek. Sajnos azonban kevesen tartják be esküjüket, mert a pénz az nagy Úr.

sgyuri
2014-10-07 12:50:25   #11

kiegyensulyozott #4

Gondlom nagyon kiegyensúlyozottan magadból indulsz ki. Elég elkeserítő, hogy ebben a témában is megjelennek a faszoló húgyagyú okostojások!

Akkor egy rövid történet, első kézből és szégyelld el magad!!

Majd negyven éves szolgálati viszonnyal normál bejelentéssel ( nem minimálbéren) hasonló betegséget kaptam . Műtét+kemo. Táppénz. Hiába fizetett a munkáltatom a teljes jövedelmem után járulékokat így is csak a minimálbér kétszeresében maximált táppénzt kaptam , ami után még adót vontak le , így az addigi jövedelmem tört részét kaptam meg. De ennek is a 33%-át a munkáltatómtól bevasalták. Ezután teljesen logikusan az új munkatörvénykönyv legújabb vívmánya alapján felmondott a munkáltatóm. A sérv műtétemre ( a műtéti varrat felszakadt) már boldog munkanélküliként feküdtem be. Igaz a munkanélküli járulékom a minimálbérben maximálva bruttóban csak 90 napig működött. Köszönöm fideSS. Most itt ülök 40 éves szolgálati jogviszonnyal munka és ellátás nélkül, és ahhoz, hogy orvoshoz mehessek havi 6800 Ft biztosítást fizetek a nulla jövedelmemből. Tehát 40 éves jogviszonnyal úgy állok, mint egy afrikai bevándorló és kevesebb joggal, mint egy ukrajnai 55 éves nyugdíjas vagy egy beteg erdélyi magyar. Tehát elmész a jó büdös francba az ilyen fasiszta dumával. (kurva finom voltam)

Ágnes62
2014-08-09 08:02:02   #10

Szeretném megtudni, hogy több áttétes hashártyarák és hozzátársult hasizom áttét esetén is használható-e ez a módszer?
És, hogyan tudnám megbeszélni a Doktor úrral? -Köszönöm

Gabriella Hajas
2014-04-02 09:09:03   #9

Szeretném tudni, hogy agydaganat esetében is alkalmazható ez a módszer? A fiam sajnos megfelel azoknak a feltételeknek, melyek a riportban elhangzottak. Jó lenne tudni, hogy talán mégis van esély..... És ha igen, hogyan tudnám felvenni a doktor úrral a kapcsolatot?
Köszönöm

Sarolta Filepné Molnár
2014-03-25 21:36:10   #8

NAGYON JÓ ÉRZÉS TUDNI AZT, HOGY VANNAK MÉG ORVOSOK KIBEN 100% BÍZHAT AZ EMBER . RENGETEG RÁKOS BETEG VAN AKIK KÖZÜL MÉG SOKAN MEGGYÓGYULHATNÁNAK, CSAK ÉPPEN NEM TUDNAK AZOKRÓL AZ ORVOSOKRÓL , KIK SEGÍTHETNÉNEK RAJTUK. NAGYON TUDOM TISZTELNI AZOKAT AZ ORVOSOKAT AKIK ÚGY VÉLIK, HOGY NEKIK IS ÉRDEKÜK AZ, HOGY A BETEG MEGGYÓGYULJON, AKÁR VÉGLEGESEN IS.AZ ORVOSOKNÁL SOKAT SZÁMÍT A HÍRNÉV, MERT NEM MINDEGY AZ, HOGYAN VÉLEKEDNEK BETEG EMBEREK ORVOSOKRÓL?!( ÉN PÉLDÁUL KARDIOLÓGUSHOZ JÁROK RENDSZERES ELLENŐRZÉSRE FÉLÉVENTE, ÉS KIVÁLÓ ORVOSSZAKÉRTŐ! BÜSZKE IS VAGYOK RÁ, AKI SZINTÉN NYÍREGYHÁZI ORVOS " DR.BATTYÁNYI BERTALAN KARDIOLÓGUS)NAGYON SOK ILYEN HELYTÁLLÓ KIVÁLÓ SPECIALISTA ORVOSOKRA LENNE SZÜKSÉG: ... DR.TÓTH LAJOS BARNA NYÍREGYHÁZA ONKOLÓGIA SEBÉSZET ORVOSÁTÓL JÓ LENNE MEGTANULNI AZOKAT A MŰTÉTI ELJÁRÁSOKAT ORVOSOKNAK HOGY MINÉL TÖBB BETEG MEGGYÓGYULJON ÉS ÉLVEZZÉK MÉG VALAMEDDIG AZ ÉLETET! A HA ADOTT ERRE A LEHETŐSÉG, AKKOR MÉRT NEM ÉLNEK EZZEL AZ ORVOSOK ???

Mátyás Jánosné
2014-02-09 13:36:45   #7

Négy éve Hajdu Zoltán professzor távolította el az egyik vesémet daganat miatt hasüreg felnyitással.Ma is jól érzem magam és tünet mentes vagyok.Köszönet a Professzor Úrnak.Csak gratulálni tudok az Ön által tovább vitt munkához és kívánom,hogy még sok ember életét lehessen megmenteni ezzel a módszerrel.

tiborka
2014-02-08 01:17:34   #6

Az orvosok egy jelentős hányadának semmiféle érdeke nem fűződik a beteg gyógyulásához!

svájci frank
2014-02-06 12:52:02   #5

Ecce Homo.

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nonest: Szia! Köszönjük az ellátmányt! +23... Pussz! 05:46
Társalgó, 2016. Július
step: A kényszer össezköti ezeket a figurákat. A közös... 05:43
Elképesztő fideszes arcok galeriája
step: A sok fülkebirka azért elhiszi, hogy már... 05:39
Orbán a király !
kudasai: Koszonom A ket "szakallas" bolgar... 23:14
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
A Propeller hírei