168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Kedd, 2005. szeptember 27. 15:49
Kurcz Béla írása

Az utolsó primadonna

HÁZY ERZSÉBET FÉNYBEN ÉS ÁRNYÉKBAN

  • Tetszik:
Hetvenöt éves lenne, de mit sem fog rajta az idő. Majd' negyed százada, ötvenhárom évesen költözött át a túlvilágra, de az emlékezetben megmaradt attraktív opera- és operettdívának. S már dalszínházi bérletet is elneveztek róla.
A Víg özvegyben
Ilyen nagy hatású, intenzív, gyönyörű és ilyen szépen éneklő primadonnája nemigen volt még a magyar operaháznak %u2013 búcsúztatta megrendülten Mihály András zeneszerző, akkori főigazgató 1982. december 3-án.

Úgy hírlik, szaporodó énektechnikai problémáihoz utolsó éveiben memóriazavarok is járultak, s ezt aligha tudta elviselni, feldolgozni. Pánikszerűen alkoholba is menekült a sokasodó színpadi és magánéleti problémák elől, siettetve ezzel is korai halálát.

%u201EÁllandóan elégedetlen vagyok magammal, mert túl magasra rakom a mércét. Nem énekelnék, ha nem szeretném egyszer megközelíteni Callast, s nem játszanék, ha úgy érezném, reménytelen elérnem a legnagyobbak színvonalát. Művészetet kis ambícióval nem érdemes csinálni%u201D %u2013 összegezte ars poeticáját pályája delelőjén.

A baritonista Miller Lajos így idézi fel alakját: %u201EKezdőként ismerhettem meg őt, az operadívát. A civil életben szeretett mindenkit kifürkészni, s kicsit meg is sérteni, talán hogy lássa az illető reakcióit. Ideges lesz-e, zavart, netán elpirulós? Kedvelte a kezdő tehetségeket, még szilveszterezhettem is baráti társaságával otthonában. Amíg a csúcson járt: körülajnározták. Gyönyörű volt a színpadon, a civil életben egyaránt. Rendkívüli tehetséggel áldotta meg az Isten, s a színpadot valóban a művészet oltárának tekintette. Később legtöbben magára hagyták. Elviselhetetlen volt számára, hogy vesztett a fényéből, s végül boldogtalanul távozott.%u201D
Kedvenc kutyájával
%u201EDolgoztam vele egyebek közt Gluck-, Purcell-, Ravel-darabokban s egyik legnagyobb szerepében, Richard Strauss Rózsalovagjában %u2013 sorolja emlékeit Lukács Ervin karnagy. %u2013 De az ő igazi világa Puccini volt, azon nőalakoké, akik a szerelemtől a halálig, két végén égetve a gyertyát élték az életet. Az ő rövid, hamar elhamvadó, ám annál szenvedélyesebb élete is ilyen volt. Vérbeli színészi játék, kivételes muzikális felkészültség jellemezte drámai és lírai szerepeiben egyaránt. És primadonna lévén, számos klasszikus operetthősnőt is felemelt az opera rangjára. Hangja nem predesztinálta drámai szerepekre. Verdit, Wagnert szinte soha nem énekelt. Ám rendkívül erőteljes intenzitású szopránja révén modern operákban, például Szokolay Vérnászában is kiválót nyújtott. Sokszínű volt, és kivételes átéltséggel énekelt. Szinte elégett egy-egy előadáson. Szerepelt tévében, rádióban, filmekben is, imádta és meg is érdemelte a sikert, s bár nagyon jó barát is tudott lenni, abszolút öntörvényűen élt. Díva volt, és ízig-vérig nő a színpadon és magánéletében egyaránt.%u201D

%u201EVannak nagyon jó énekesek most is, de Házy Erzsébet fogalom volt %u2013 vélekedik Mihálkovics Tivadar, aki évtizedekig volt fősúgó, majd az operaház főtitkárává avanzsált. %u2013 Őt nemcsak a közönség ünnepelte, de a színfalak mögött is mindenki elismerte hallatlan kvalitásait. Ősalsóörsi vagyok, ő is ott vett telket. Ha átjött hozzánk, szalonnát sütöttünk, bográcsgulyást ettünk. Máskor meg együtt vitorláztunk. Primadonnaallűrökkel sosem hivalkodott. S akit megkedvelt, azért a lelkét is kitette. Néha túlfűtött volt, de mielőtt kitört, öniróniával megkérdezte: %u201EMost vesszek össze a rendezővel, vagy várjak még egy kicsit?%u201D Elhivatottságát valóban halálosan komolyan vette. Más nem is érdekelte. De még ezért sem volt hajlandó senkihez dörzsö-lődzni, tiszteletköröket leírni. Nehéz embernek ismerték, talán azért is, mert volt benne tartás.%u201D
Művészek körében
%u201ECsak égve tudok létezni. Azt persze nem tudom, meddig lehet így élni%u201D %u2013 ez volt életének vezérfonala. Számos, a színpad világából ismert hírességhez fűzte szoros kapcsolat. Gál Gábor volt az első férje, a Honvéd Együttes szólistája. Hosszú éveket töltött együtt Ilosfalvy Róberttel. Ám e kapcsolatnak véget vetett egy gázolás, amelynek következtében a tenorista valameddig börtönbe került. Korabeli szóbeszéd szerint valójában egy hölgy fogta rosszul a volánt. Házy Erzsébet második férje Darvas Iván volt, a házasságból mindketten sebzetten lép-tek ki.

Utolsó éveiben a több mint évtizeddel fiatalabb Ötvös Csaba lett a társa. Ő a hagyaték istápolója, s máig gondoskodik arról, legyen friss virág Böbe sírján, a Farkasréti temető művészparcellájában. Az énekes úgy emlékszik rá, mint érdekes és szép asszonyra, akihez mindenki vonzódott: %u201EKeresték a társaságát, felismerték, megszólították az utcán, autogramért ostromolták. De a túlzott rajongás egy idő után persze számára is terhessé vált.%u201D S a baritonista elmondja azt is, hogy miképp kezelte Házy Erzsébetet a hatalom: %u201EAczél nagyon szerette. De szó sem volt összejárásról. Nem hordozta a tenyerén, nem dédelgette a politika. Ám ha bizonyos kedvezményeket kért, hát kapott. A kor szellemében: például útlevelet, telefonvonalat, gépkocsi-kiutalást. Ami pedig mindennapjainkat illeti: a Mátyás-hegyen laktunk egy ikervillában.

De ehhez nem kellett Aczél segítsége. Kocsit különben egyszer kértünk, amikor lerobbant a régi VW, amelyet kinti gázsijából vásárolt Németországban. De ugyanúgy le kellett perkálni a tízszázalékos felárat, mint bárkinek, hogy ne tartson tíz évig, mire beülhetünk az 1300-as Zsiguliba. Egyébként szeretett és tudott is főzni. És elkápráztatta azokat, akiket vendégül látott. Amikor ki akart tenni magáért, vadfélével rukkolt elő. Sokan megfordultak az otthonunkban: pályatársak, barátok, ismerősök. De legtöbben lemorzsolódtak, amint megneszelték, hogy már nem megy olyan jól.
 Pozsonyban született 1929-ben. Családját áttelepítették, így Budapesten, zenei gimnáziumban érettségizett. 1950-ben alapító tagja a Magyar Rádió énekkarának. 1951-ben lett az operaház ösztöndíjasa, fél év múlva debütált a Figaro házasságában. Rövidesen Verdi Álarcosbáljának Oszkár apródja. 1954-ben újra nadrágszerep, a Figaro házasságának Cherubinója következett. S jöttek sorra az operairodalom nagy primadonnaszerepei s modern magyar operák ősbemutatói, rádió- és tévéfelvételek, szabadtéri fellépések, filmek stb. Ám a rohanó életmód idő előtt éreztette hatását: a hetvenes évek végén énektechnikai nehézségekkel kellett megküzdenie. De a közönség továbbra is rajongott érte. 1968-ban érdemes művész lett, 1970-ben, negyvenegy évesen Kossuth-díjas, 1976-ban kiváló művész.
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
straca: Nem foglalkozom evvel a fasiszta féreggel. Most is csak... 12:39

Hmmm....

straca: Kezdjük a kiemelttel. Nyertél. Az e heti legjobb sutka!... 12:31

Hát milyen országban élünk?

Qkory: A húsvéti vendégjárást autóval bonyolítók saját érdekükben... 12:15

Közhasznú információk

Qkory: Pofára… 11:39

Választások 2014.

hass: [list:jkwlh12s]Kedves straca Fórumtárs! Sajnálom, de... 11:14

Társalgó, 2014. április

anyavaja: Leszbi is lennék, nem csak sakál? 10:28

Esemény utáni pirula

Qkory: Kitalálta és bevezette: Nemzet(félre)vezető 10:01

rezsirizsa.. és környéke

Qkory: Komoly gondod van… 09:36

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

straca: Miért tenném? Vaknak kell ahhoz lenni, hogy valaki ne... 07:45

TILTAKOZÁSOK, DEMONSTRÁCIÓK

hu pi lilliput: …a hatszázhatvanegyes úton!... befejező - rész!...számítva... 02:07

...by hu pi lilliput!

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország