2
Buják Attila írása
2009. június 10.

Igaz, gyöngy

„Pillanatnyilag úgy fest: a Magyar Demokrata Fórum győzelemre áll.” 1990-et írtunk. Jól fésült, visszafogottan beszélő, elegáns férfiú, Antall József állt a mikrofonerdő közepén, s a zsúfolt kis teremben, a hátsó sorban szorongott egy névtelen jelölt, egykori bölcsész, bizonyos Csapody Miklós. Már képviselő, „hozta magát Budán”.

Kapcsolódó írásaink

Húsz év telt el. Õ az utolsó mohikán. A megafrakció idővel részekre hasadt, pártja jégtáblaként olvadozott ki alóla, már frakciója sincs. De Csapody kitart. Õ nem cserélget gyakran pártot. Az MDF volt az első, s az is marad. Nyerni egyéni körzetben szokott, megszokásból is. A régi soproni családból származó filosz azok közé tartozik, akiknek örök konfliktust okoz a „nagy átváltozás”: az értelmiségi lét s a politika kíméletlen ellentéte. Tán ennek feloldásaként született a könyv, Csapody karcolatainak, kisesszéinek, glosszáinak gyűjteménye. Más politikai szereplőkkel ellentétben nem interjúkat, díszbeszédeket, „napirend előttieket” sorolt fejezetekbe. Csapody nem is a politikumra, hanem az életre reflektál. Az írás nála nem eszköz. Belső szükséglet.

Mellesleg szóban is választékos, elegáns társalgó. Alkalmi beszédeit – ez ritkaság – műgonddal szerkesztő, stílusos politikus. A könyvet olvasva szomorkás, meditatív szerző. Hangja csak akkor forrósodik át, amikor „van tét”. Például ha az orbáni praktikával „lenyúlt” Magyar Nemzetet próbálja védeni. („Élt 62 évet.”) Mivel a hatásos beszéd a parlamentben is elhangzott, máig emlékezetes. A búcsúköszönés is: „Jó lapot kívánok.” Csapody ilyenkor sem durva. Úriember.

Mindenesetre jó tudni: van egy képviselő az oly kevéssé Tisztelt Házban, akinek a konvergencia-programon, a költségvetési hiányon túl is számít egy napilap, folyóirat sorsa. Egy képviselő, aki rendszeresen olvas, s nem csupán előterjesztéseket. Akinek New York utcáit róva alig ismert magyar poéták sorai jutnak az eszébe. Akinek egyetlen fegyvere a szelíd irónia.

Korszerűtlen jelenség. Kettős lélek. Íróféle és bölcsész, aki a parlamentbe keveredve jött rá, hogy a gyöngyélet nem gyöngy. Persze a próbát – hűségből – ma is állja. Ez nem kevés.

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 2 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
davidoff90
2009-06-11 08:42:19   #2

Csapody Miklóst tisztelem és becsülöm.Valóban politikus,nem a jó pozícióról,a sok pénzről,a folyamatos megvilágosodásról szól az élete.Most mégis Antall József emléke előtt szeretnék tisztelegni.Az újkori történelmünk -szerintem-igazi,karakteres,karizmás politikusa előtt.Számomra ő volt a MINISZTERELNÖK.Sajnos,az őt követő utódok lefelé mutató görbe képét mutatják.

nagynepappe
2009-06-11 07:27:27   #1

Számomra Csapody Miklós jelenti a konzervatív úriembert.Tisztelettel nézek és gondolok rá baloldali-liberális felfogásom mellett is.
Nagyon tudnék örülni annak, ha sok hozzá hasonló ember lenne azon az oldalon, ahol ő áll.

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Kérdőjel: A magyar gondolkodásmódot próbálod alkalmazni az... 12:42
Orbán a király !
kudasai: Nem azt mondom, hogy nem szabalyos, hanem azt,... 12:35
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Qkory: Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság... 10:48
Kosa a PART esze.....
Qkory: Tállai államtitkár úr személyesen vitt 150 millió... 10:08
A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......
A Propeller hírei