0
Markó Beáta írása
2012. szeptember 15.

Preraffaeliták

Szeptember 12-én új kiállítás nyílt a Tate Britain múzeumban, mely a viktoriánus avantgárdnak is nevezett, első modern angol író- és művészcsoportjának mintegy százötven különböző műfajban alkotott munkáit mutatja be, beleértve a festészetet, a szobrászatot, a fotográfiát és az alkalmazott művészetet.

Kapcsolódó írásaink

A preraffaeliták művészcsoportját három fiatal angol festő, William Holman Hunt (1827-1910), John Everett Millais (1829-1896) és Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) alapította 1848-ban azzal a szándékkal, hogy koruk festészetét kivezessék a felületes akadémizmusból.

William Holman Hunt: A bűnbak


A 19. század közepének bevett művészeti stílusa ellen lázadtak és visszanyúltak a Raffaello előtti korhoz, azt tekintették irányadónak. Magukat elnevezték Pre-Raphaelite Brotherhoodnak, azaz Preraffaelita Testvériségnek, és festményeiket a csoport kezdőbetűiből alkotott PRB monogrammal szignálták.

Rossetti így ír erről: „Amit ma irányzatnak nevezünk, meglehetősen komoly dolog volt, de az ötletet, hogy egy csapatot alakítsunk közös névvel, csak tréfának szántuk. Rendkívül nagy ellenszenvet éreztünk akkor az Akadémia iránt, képeinket azokkal a híres iniciálékkal írtuk alá tisztán szórakozásból, hogy törvényen kívül kerüljünk.”

Műveikben megjelenik a lázadás, a szépség, a tudományos pontosság és a képzeletvilág nagyszerűségének ötvözete. Első festményeik 1849-es bemutatója kedvező fogadtatásra talált. Millais Ofélia című képe óriási sikert aratott.

John Everett Millais: Ofélia


A preraffaeliták messze túlmentek a képzőművészet határain, így reflektálva a lüktető tempóban változó világra, az átalakuló politikai és vallási környezetre, valamint a női orvosok megjelenésére. A csoporthoz hamarosan számos irodalmár is csatlakozott. Érdemes megemlíteni William Morris (1834-1896) nevét, aki nemcsak író és költő volt, hanem a belsődekoráció és a díszítőművészet megújítója is. Foglalkozott ólomüvegezéssel, csempefestéssel, textíliával, kárpit készítéssel, szövéssel, hímzéssel és még könyvkötéssel is. Egyik leghíresebb motívuma az "eperlopó" madár. Morris valósággal a minták mestere lett. Jellegzetes tapétái és textilmintázatai máig divatosak Angliában és szerte a világon.

William Morris: Eperlopó


Ám a csoport néhány éves szoros barátság és együttműködés után befejezte közös tevékenységét. Millais-t 1853-ban a Királyi Akadémia rendkívüli tagjává választották, Hunt Egyiptomba utazott, és ellátogatott a Szentföldre, ezért Rossetti 1854-ben feloszlatta a csoportot.

Dante Gabriel Rossetti: Lady Lilith


Ő maradt az egyetlen, aki a megkezdett szellemben folytatta a munkát. Hatása a festészetben, irodalomban és zenében fontosnak bizonyult. Néhány műve Verlaine-t és Debussyt inspirálta.

Tate Britain
Millbank
London SW1P 4RG
Preraffaeliták
2012. szeptember 12-2013. január 13-ig.
Nyitva:
Szombat – Csütörtök: 10.00–18.00
Péntek: 10.00–22.00
Belépés: 14 font

További Nagy-Britanniához kapcsolódó írásokat olvashat az angolosan.hu weboldalon.

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nonest: Szia! Megvolt...(viszont a lángosos zárva van)!... 08:47
Társalgó, 2016. Július
ideiglenes: Biztos, hogy nem jobb. Ahhoz, hogy - amikor sor... 07:17
Hát milyen országban élünk?
Béla333: Valószínűleg igazad van, csak örülnék annak, ha... 21:12
Lehet-e más a politika?
Qkory: Ja! Az a kis köpcös meg a rövidkarú kulccsal csak... 20:44
Nesze nektek kormányprogram
A Propeller hírei