0
Bölcs István írása
2005. szeptember 27.

Sin City, a bűn városa

A képregény lebutított műfaj a nem olvasók számára. Azok számára, akik nem tudnak végigböngészni egy kisregényt, és képzőművészeti ismereteiket sem a reneszánsz alapozta. A képregény elébünk tesz egy vonalas rajzot, és a hős szájából kijövő légbuborékba annyit írnak: JAJ!

Magamnak nem sok szerencsém volt ehhez a műfajhoz. Sosem akartam megspórolni azt a fáradságot, hogy én képzelhessem el a regényhős arcát, mozdulatait. Mondatait autentikusnak tartottam, ha igazi író írta.

Az utca népének nyújt könnyített feladatot a képregény, megkíméli és egyben elzárja őket az erőfeszítéstől. Nagy híve, pláne rajongója hát nem vagyok. De fogékonynak tartom magam mindenféle persziflázs iránt, ezért bementem a Sin City című amerikai filmre.

Frank Miller azonos című képregényéből próbál meg némileg illatozó várat építeni a szerző és a komputerfilmes Robert Rodrigez. A digitalizált képsorok néha valóban meglepően érdekes vizuális élményt adnak, a főhősök ábrázatában (leginkább Mickey Rourke-nál) megjelenik egy szívemből szóló irónia, a primitív mondatok és egyvonalas szereplők már-már a kritikáját adják a műfajnak. De végül kiderül: vannak anyagok, amelyekből nem lehet várat építeni.

Az élőszínész, a komputerháttér, a csinált világ egybeszerkesztése már nemcsak a jövő útja, de a jelené is. Amióta dinoszauruszok csapkodnak a szélesvásznon, bármi megtörténhet, még az is, hogy a számítógép ül a rendezői székbe, amelynek hátuljára hajdan valakinek a neve volt írva. (Fellini, Bergman stb.) Nem a médiummal van bajom, hanem a műfaj eredendő bűneivel.
Ezek a képregények izgalmukat sokszor éppen a brutalitást, szadizmust bemutató fordulatokkal gerjesztik. Statikus voltukban sem lelkesítenek. Amint azonban megmozdulnak, durva hatásaik megsokszorozódnak.

Volt hajdan egy híres graffiti, hogy egy másik populáris műfajnál maradjunk, amely tehénlepény-fogyasztásra akarta rábeszélni az utca járókelőit, mondván: "Kétmilliárd légy nem tévedhet." No de, hogy még jegyet is váltsunk hozzá...

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Béla333: Sóvárogni és irigykedni lehet, ahogy irigyeljük... 11:51
Orbán a király !
Béla333: [quote="ideiglenes"]... a magyar emberek... 11:45
Hát milyen országban élünk?
nonest: Szia! Megvolt... Neked is szépet! 10:17
Társalgó, 2016. Július
Qkory: Teszkófrász "…a teszkózás-multizás bájosan... 09:15
A Tesco-jelenség
A Propeller hírei