168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Kedd, 2012. március 6. 12:58
- Forrás: Véleményvezér

EU-IMF hitel: Orbánék megint túltaktikázták?

  • Tetszik:
Szerdán jelez vissza az Európai Bizottság a magyar kormánynak az uniós kötelezettségszegési eljárások kapcsán küldött válaszaira. Lehet, hogy Orbán Viktornak van igaza, és egy teljesen érdektelen, gyakorlatilag technikai ügyről van csupán szó. De nem minden jel mutat ebbe az irányba. Az is elképzelhető ugyanis, hogy a magyar kormány megint túltaktikázta magát, és ezáltal az EU-IMF védőháló ismét veszélybe kerülhet.

Miért nem indulnak meg a tárgyalások?

Talán emlékszünk még, hogy az év végi drámai forintgyengülést követően a kormány gyorsan mindent megígért mindenkinek, csak hogy visszaszerezzen valamit az addigra teljesen elvesztett gazdasági hitelességéből.

Az államcsőd fenyegető réme rákényszerítette a miniszterelnököt, hogy engedjen az EU, az IMF, és hát mondjuk ki, a józan ész követeléseinek, és a korábbiaknál lényegesen szűkmarkúbb költségvetési politika mellett kötelezze el magát – legalábbis szavakban. Akkor még arról volt szó, hogy márciusra már meg is egyezünk a két nagy hitelezővel.

Itt a március, de a tárgyalások még el sem kezdődtek. Részben valószínűleg azért nem, mert a kormány nem sietteti a megkezdésüket. Úgy tűnik, a közvetlen veszély elmúltával a kormányfő és környezete ismét kezdi elhinni, hogy menni fog ez külső segítség nélkül is. Pontosabban, hogy elegendő lebegtetni az EU-IMF hitel megszerzésének lehetőségét, és ez önmagában stabilizálja a forintot azon a szinten, amire a kormánynak szüksége van.

Ráadásul van is mibe kapaszkodniuk. Egyrészt itt van rögtön a január közepe óta tíz százalékot erősödött magyar valuta. Másrészt az EKB nagy pénznyomtatási akciójának köszönhetően elfújta a szél az eurózóna, és ezzel az európai gazdaság azonnali összeomlásával kapcsolatos félelmeket. Ráadásul a magyar gazdaság a vártnál lényegesen erősebb negyedik negyedéves növekedést produkált. Van tehát olyan forgatókönyv, amiben akár meglehetünk az EU és az IMF hitele nélkül is. Ez persze sokkal drágább lenne, de legalább senki nem szólhatna bele, hogy mit csinál a kormány.

A magyar reagálásról lehet tudni, hogy egyes pontokon szövegszerű törvénymódosítási tervezetet tartalmaz, más pontokon viszont a magyar kormány érvekkel kívánja alátámasztani saját álláspontját, bízva abban, hogy azzal eloszlathat egyes brüsszeli aggályokat.

Az Európai Bizottság januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Ezek egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak.

A brüsszeli bizottság a válaszok fogadását még februárban nyugtázó közleményben jelezte, hogy – bár konkrét határidő nem köti – „sürgős jelleggel" fogja elemezni a válaszokat. Az elemzésben azt vizsgálják, Magyarország "megfelelő és konkrét" lépéseket tett-e, hogy biztosítsa a magyar jog unióshoz igazítását a kifogásolt területeken.

Szerdán dönt az EB a magyar válaszokról (Index)

Egyedül már nem megy

Ennél azonban sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy bebizonyosodik, „egyedül nem megy". A forint árfolyama továbbra is egyetlen hajszálon, az EU-IMF hitelmegállapodásba vetett hit hajszálán függ. Az eurózóna nem fog összeomlani, de szinte bizonyosan recesszióba tart. A negyedik negyedévünk pedig nem azért volt olyan jó, mert a magyar gazdaság motorjai hirtelen turbóra lettek kapcsolva, hanem a vártnál magasabb mezőgazdasági kibocsátás miatt. A 2012-es recesszió gyakorlatilag elkerülhetetlen, bármennyi ráolvasással is próbálkozunk.

Van azonban egy potenciálisan rosszabb hír is. A tárgyalások megkezdését nem csak a magyar kormány húzza, hanem úgy tűnik, a másik fél is. Az IMF és az EU még januárban egyértelművé tette, hogy a hiteltárgyalások előfeltétele bizonyos konkrét lépések megtétele. Nem tudjuk, pontosan mik ezek, de nagy valószínűséggel kapcsolatban vannak mind a túlzott deficiteljárással, mind pedig a jegybank függetlensége, a bírói nyugdíjazás és az adatvédelmi hatóság függetlensége kérdéseiben tett uniós észrevételekkel.

Ha valóban erről van szó, akkor addig nem is indíthatjuk el a hiteltárgyalásokat, amíg ezeket a problémákat meg nem oldjuk. Ez gazdasági oldalról a mainál fenntarthatóbb, kevésbé egyszeri tételekre építő költségvetési terveket, politikai oldalról pedig a már jól ismert brüsszeli kifogások orvoslását jelentheti.

Mi van, ha rájönnek a blöffre?

Abban a pillanatban, hogy ezek a feltételek nyilvánvalóvá válnak, az is világos lesz mindenkinek, hogy a megállapodás létrejötte közel sem olyan biztos, mint a kormány ígérte és mint a privát hitelezők és befektetők gondolták. Ha úgy tetszik, pillanatok alatt kiderülhet a kormány blöffje. Ha mindez igaz (ne felejtsük el, hogy egyelőre csak egy feltételezésről beszélünk), akkor ez akár már szerdán ki is derülhet.

Akkor pedig könnyen megismétlődhetnek a decemberi-januári események: gyors forintgyengülés, kapkodó miniszterelnöki ígéretek, az elmaradhatatlan üres magyarázkodás és egy még inkább megtépázott hitelű kormány. Az ilyen hitelességvesztés pedig megint tízmilliárdokban mérhető veszteségeket jelentene az országnak – még rövid távon is.

Véleményvezér: EU-IMF hitel: Orbánék megint túltaktikázták?
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 7 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
mernokt
2012-03-21 15:25:12   #7

Aki megkérdőjelezi az EU legitimációját, aztán meg alkalmatlannak hirdeti akár egy kis vidéki kóceráj vezetésére, az ne csodálkozzon. Minimum nem fogják lelkesedéssel intézni a mégoly fontos ügyeit, a páncélt meg kettőre zárják azóta.
A szimpátia elvesztéséről nemis beszélve.

petbuz
2012-03-09 14:58:15   #6

Az orbáni szabadságharc ára az a 6-7 %-nyi kamatfelár ami igy nem egy nagy szám, de ha kiszámoljuk, hogy az igy bekövetkezett kifizetett kamatveszteség havonta egy orvosi bérrendezés, vagy egy nagyváros éves költségvetése stb akkor bizony rengeteg.

Vette már valaki a bátorságot arra, hogy elmagyarázza a népnek, hogy miért is jó Nekünk a szabadságharc? Mit nyerünk vele - MI A NÉP - illetve kinek is jó ez nagy kamatveszetteség ez a rohadt nagy unortodoxia? Ki kapja a jutalékot? Ki kapja a brokerdíjat pld. a magánnyugdíjpénztári értékpapir ügyletekből?

Azért adózunk,hogy politikus uraink kedvükre eltőzsdézzék a nyugdijmegrtakarításainkat?

Mert ugyebár akár egy város, akár egy megye, akár egy ország költségevetési pénzeből tőzsdei manipulációkat finanszírozni az hűtlen kezelés, még akkor is ha nyereseg van esetleg egy egy ügyleten.

azazello
2012-03-09 07:37:43   #5

Az ámuló hívek mindenesetre körülhordozzák szentképeiket,ha már pénzt nem sikerült,akkor talán egy kis esőt......

azazello
2012-03-09 07:36:09   #4

A táltos és a sámán megvajákolta a költségvetést.Gazdasági kilátásainkat megjósolták egy levágott csirke beleiből.A sámán transzba esett néhány százezer hívével együtt.A varázslat után elmagyarázzák a híveknek,hogy érthetetlen,hogy nem kapunk pénzt,amikor a varázsláshoz még öltönyt is vettek fel.

ateista
2012-03-07 11:51:16   #3

Berry - Teljes mértékben igaza van én kezdettől fogva azt mondtam nem akarnak IMF megállapodást.Azt akarja elhitetni az emberekkel,hogy az IMF akar olyan megszorításokat ami sújtaná az egyszerű embereket,pedig ez nem igaz mert inkább
követelné az egykulcsos adó eltörlését mint a fizetések és nyugdíjak csökkentését.
IMF-nél szakemberek vannak akik tudják ha csökken az aműgy is kis keresetűek jövedelme,akkor csökken a vásárlóerő és kevesebb az adóbevétel.Most ez folyik és így épül le az ország,lényeg hogy ő jövedelmü növekedjen.Aki hosszú távon akar egy országot irányítani az az ellenkezőjét tenné,mint ezek ez a vezér bosszuállása.

vassilon
2012-03-06 18:25:05   #2

Berry igaza lehet!Nem is akarnak megállapodni, hanem az időt húzzák! De mi lesz ha nem állapodnak meg?Akkor megint romlik a forint, nő a CDS felár, nő az államadósság, a magyarok egyre többet fizetnek mindenért!De meddig? Meddig tűrhetjük ezt az alávaló, gaz viselkedést?Ha a Gyurcsány lenne hatalmon, már vér folyna az utcákon!

Berry
2012-03-06 14:18:59   #1

Szerintem a kormánynak (Orbánnak) egyáltalán nincs szándékában az IMF-el megállapodást kötni. Ennek oka pedig az, hogy Orbánék nem tudnák elviselni, hogy rajtuk kívűl bárki is belenézzen a költségvetés felhasználásába. Látjuk, tudjuk, mennyi pénz tűnt/tűnik el teljesen ellenőrizhetetlen helyekre. Ezek nem történhetnének meg, ha az IMF folyamatosan figyelemmel kísérné a költségvetésünk alakulását.
A korrupció csak így szabad igazán! Nem beszélve azokról az antidemokratikus intézkedésekről, amelyeket esetleg vissza kellene vonni a kormánynak!
Ebbe Orbán azért sem mehet bele, mert, ha megtenné, akkor megbukna a szociálpszichológia "önigazolás" elmélete.

1

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
morzs: Hülye! Még a lengyel barátai is kritizálják ezt a... 12:49

Hmmm....

Csülök: Hát ezt kívülről elég nehéz megítélni. Mert, mint Madách... 12:26

Végleg eltünik az MSZP?

rettentő: A környezet pontosan ismeri az alkalmi munkából élni próbáló... 12:19

Választások 2014.

Rózsa Misi: A bírósági ítélet alapján bocsánatot kell kérnem azért is,... 11:45

tomcat

provance: Anno' sihederként a disznók mellett ezt nemigen volt... 11:03

Orbán a király !

anyavaja: hja, nem az "alkotónak", hanem az alkotásnak... 10:34

Esemény utáni pirula

anyavaja: vilsi, vilsi... Te vagy valami, vagy mész valahová... 10:25

MIKOR SIKLOTT KI

nonest: Szia! Na, én ezt a szarvízt egy életre elfelejteném! Ami... 10:01

Társalgó, 2014. április

Qkory: Nekik a szomszédjuk lesz köteles megvenni!!! Ilyen... 09:54

Hát milyen országban élünk?

[0]: Aláirkálás puszta feliratkozás az ellenség jegyzékbe. Legyen... 09:02

TILTAKOZÁSOK, DEMONSTRÁCIÓK

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország