4
168 Óra Online írása - Forrás: MTI
2012. április 11.

Bírálta a magyar programot az IMF-jelentés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) bírálta az eladósodott ingatlantulajdonosok megsegítéséről szóló magyar programot a Világgazdasági Kilátások című elemzésének egyik fejezetében.

Kapcsolódó írásaink

A jelentés pozitív példaként hozta fel az Egyesült Államoknak a 30-as években és Izlandnak a ma alkalmazott adósság-szerkezetátalakítási programjait, amelyek jelentősen csökkentették a törlesztés terhét, valamint a háztartási csődök és a jelzálog-érvényesítések számát. Az ilyen kormányzati intézkedések – az IMF szerint – segíthetnek a háztartási csődök, az ingatlanár-csökkenés és a további gazdasági visszaesés egymást erősítő ciklusának elhárításában.

A magyar példa azt mutatja be, hogy egy kötelező program, ha rosszul célzott és az adósság-átütemezés terhét a törékeny bankszektorra helyezi, „veszélybe tudja sodorni a pénzügyi rendszert anélkül, hogy elérné a kívánt gazdasági célkitűzéseket” – fogalmaznak az IMF jelentésében.

A magyar programnak az elemzők szerint három alapvető korlátja van. Először is rosszul célzott, abban a tekintetben, hogy csak a jómódú háztartások képesek visszafizetni fennálló jelzáloghitel-állományt egyszeri forintbefizetéssel. Másodszor, a kötelező program a veszteségek teljes terhét a bankokra helyezi, amelyek közül több is kevéssé felkészült arra, hogy felszívja az ilyen veszteségeket. És végül, a magánszerződések visszamenőleges és a banki szektorral való konzultáció nélküli felülvizsgálata kárt okoz az általános befektetési klímának.

A jelentésben felhívták a figyelmet arra, hogy a háztartások adósságállományának átstrukturáláshoz erős banki szektorra van szükség. Izlandon, az új bankok elfogadható értéken szerezték be hitelportfólióikat, ami azt jelentette, hogy a bankok tőkeállományának sérülése nélkül lehetett messzemenő háztartási adósság-átütemezést végrehajtani. Ez egyben arra is ösztönözte a bankokat, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a hitelfelvevőkkel.

Ezzel szemben a 90-es évek Kolumbiájában és a mai Magyarországon az alultőkésített bankrendszer nem tudta felszívni a (kötelező) háztartási adósság-átstrukturáláshoz kapcsolódó veszteségeket, aminek következtében zavar keletkezett a hitelkínálatban – írták elemzésükben az IMF szakértői.

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 4 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Pimaszmarcsi
2012-04-11 14:25:51   #4

Eddig is tudtuk mi a következménye a devizahitelesek megsegítését kötelezően a bankokra terhelni. Mint azt is, hogy ez a kormány szét akarja verni a bankrendszert. De sok pénzügyi analfabéta magyar sajna el is hitte, hogy a bank a hibás az eladósodásának. De ha szétverik a bankrendszert, Magyarországnak pénzügyileg befellegzett. Annyi. Az már más kérdés Viktorunk máshoz nem is ért, csak mindent tönkretenni, szétverni.

beszakadt
2012-04-11 12:39:42   #3

Te jössz igor, nem az enyém a kérdés.

beszakadt
2012-04-11 09:58:41   #2

bezzeg, ha a kérdés nekem szólt, délután megválaszolom.

beszakadt
2012-04-11 08:05:37   #1

Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani az ápr.10.-én megjelent cikket:
Teljes irányváltás:elég a megszorításokból! (archivum)
Nagyon gyorsan ki lett törölve, pedig megér egy misét, ellentmond ennek az IMF bírálatnak.

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
kudasai: Nem azt mondom, hogy nem szabalyos, hanem azt,... 12:35
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Qkory: Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság... 10:48
Kosa a PART esze.....
Qkory: Odaát is tudják az ősi dakota bölcsességet: Nix... 10:25
Orbán a király !
Qkory: Tállai államtitkár úr személyesen vitt 150 millió... 10:08
A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......
A Propeller hírei