6
168 Óra Online írása
2012. május 4.

Egymilliárdot kaszáltak Simicskáék plakátcégének tulajdonosai

Hatalmas nyereséget ért el tavaly az a közterületi reklámcég, amelyhez a kormányváltás óta elkezdtek özönleni az állami hirdetések. A két befolyásos, szoros politikai kapcsolatokkal rendelkező üzletember, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó cégnél az a döntés születetett, hogy a több mint egymilliárd forintos profit egészét fizessék ki osztalékként a tulajdonosoknak.

Kapcsolódó írásaink

Jó híreket kaptak a Publimont Kft. tulajdonosai a cég március 20-án tartott taggyűlésén. A cégbíróságon fellelhető jegyzőkönyv szerint a közterületi reklámokkal foglalkozó vállalkozás ügyvezetője közölte, hogy a Publimont az előző évben 1,05 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A cégvezető ráadásul előállt azzal a javaslattal is, hogy a teljes összeget fizessék ki osztalékként, amivel a tulajdonosok egyet is értettek, és az [origo] által megtekintett jegyzőkönyv szerint "rövid tanácskozás után", egyhangúlag meg is szavazták az erről szóló határozatot.

A több mint egymilliárdos nyereség hatalmas ugrást jelent a cég történetében, a Publimont ugyanis 2010-ben az akkori beszámolója szerint ennél még jóval kevesebb, mindössze 340 millió forintos adózott eredményt ért el (akkor is az a döntés született, hogy a teljes összeget kifizetik osztalékként). A cég a hazai közterületi reklámpiac egyik legnagyobb szereplője. Három tulajdonosa van, két cég és egy magánszemély. A két cég áttételesen Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik, aki a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági igazgatója volt, az első Orbán-kormány idején több évig az adóhivatalt vezette, és a párt több politikusa szerint jelenleg is fontos gazdasági háttérembernek számít. A harmadik tulajdonos a kiterjedt üzleti érdekeltségeiről ismert Nyerges Zsolt, akinek testvére januárban politikai főtanácsadó lett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.

Állami hirdetések útja

Az [origo] tavaly év végén egy cikkben részletesen bemutatta a Publimont látványos felfutását. A 2009-ben még veszteséges cég 2010-ben kezdett megerősödni, és a korábbi cikkhez végzett kutatásainkból kiderült, hogy a kormányváltás óta több nagy állami cég és intézmény köztéri reklámjainak jelentős, meghatározónak mondható része a Publimont felületein jelent meg.

Ezek az állami érdekeltségek évente összességében milliárdos nagyságrendben költenek ilyen típusú reklámokra, ami minden bizonnyal jelentősen hozzájárult a Publimont megerősödéséhez.

Rendkívüli eredmény

A Publimontnak a tavaly közzétett üzleti beszámolója szerint 2010-ben 2,79 milliárdos bevétele volt, és a taggyűlési jegyzőkönyvből megismert egymilliárdos nyereség arra utal, hogy 2011-ben ezt jócskán sikerült felülmúlnia. A pontos szám egyelőre nem ismert, a cégeknek az üzleti beszámolójukat ugyanis csak május végéig kell leadniuk, a Publimonttól pedig nem sikerült megtudni, mennyi bevételt termeltek tavaly. A cég pénzügyi osztályán az [origo]-val csütörtökön azt közölték, legfeljebb az ügyvezető adhat felvilágosítást, őt azonban nem sikerült elérni.

A Publimont egyik versenytársának vezetője szerint az egymilliárdos nyereség rendkívülinek számít, a céghez befutott piaci információk szerint ugyanis a köztéri reklámcégek többsége tavaly veszteséget termelt, vagy legfeljebb nullszaldós eredményt ért el. "Tavaly ugyan összességében növekedett a piac, de ez nagyrészt az állami megrendelések bővülésének volt az eredménye" - magyarázta a névtelenséget kérő cégvezető, hozzátéve, ezeknek az állami megrendeléseknek a többsége - ahogy erre az [origo] korábbi cikkében idézett adatokból is kiderült - a Publimontnál és egyéb, személyi szálakon hozzá kötődő reklámcégeknél kötött ki.

Milliárdok máshonnan is

Régóta meghatározó szereplője például a köztéri reklámpiacnak az áttételesen szintén Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. Ebben a cégben tulajdonrésze van a közös ismerősök szerint Simicskával baráti viszonyban álló Fonyó Károly által vezetett Euro AWK nevű cégnek is, amely szintén köztéri reklámokkal foglalkozik.

Nem a Publimont jelenti az egyetlen üzleti kapcsolódási pontot Simicska Lajos és Nyerges Zsolt között. A két befolyásos üzletembernek korábban közös cége volt Svájcban, Nyerges pedig emellett elnöki posztot tölt be a Közgép Zrt. építőipari óriáscégben, amelyben egy hetekkel ezelőtt a Népszabadság által közzétett - a Közgép által azóta sem kommentált - nyilatkozat szerint tulajdonosi érdekeltsége van Simicskának. A Publimonthoz hasonlóan számos állami megrendeléssel rendelkező Közgép szintén jelentős összegű, 2,9 milliárd forintos nyereséget ért el a több mint 56 milliárdos tavalyi bevétel után. Ahogy arról az [origo] korábban beszámolt, a Közgépnél is az a döntés született, hogy a teljes összeget fizessék ki osztalékként a tulajdonosoknak.

Hozzászólások
Összesen: 6 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
tsz elnok
2012-05-05 00:35:00   #6

Ez a hir,nem Gyurcsany ex-sogoranak a dolgozata....

barna75
2012-05-04 23:04:12   #5

egyik kutya, másik eb.
fax kivan..

B.

loland
2012-05-04 22:20:17   #4

De mit tudnak reklámozni!
Az újabb adókat? Azt érzem én reklám nélkül is!
Vagy azt, hogy milyen jól dolgoznak? Arra meg itt van zozov :)

azazello
2012-05-04 21:27:13   #3

És már annyira leszarnak minket,hogy nem is lepleznek semmit.

azazello
2012-05-04 21:09:59   #2

A sok új adó azért kell ,mert még nem loptak eleget.

azazello
2012-05-04 20:47:58   #1

Ezért ígérte Orbán a bamba,hiszékeny választóknak az egymillió munkahelyet,adócsökkentést,söralátétet stb...,hogy biztosan megszerezze a nemzeti mézes-köcsögöt.Ami most folyik azt szabad rablásnak hívják.Naponta pofátlanul meglopnak,milliárdokkal megkárosítanak,nyomorba döntenek.Fideszesek!Menjetek békemenetre kirablóitok mellet.Közben azért baromira figyeljetek a pénztárcátokra.Ostobák.

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
csillagfény: A militáns, kifejezetten a túlnyomó többség... 23:50
Új korszak kezdődik
csillagfény: Erdogan hasonló forgatókönyv szerint számolja fel... 22:53
Hová készül Törökország?
csillagfény: Természetesen Trumpnak (és bárkinek is) ki kellene... 22:36
Amerikai elnökválasztás
hu pi lilliput: …holnap!...a láncszerű, egymást követő terror –... 22:26
…a szőnyeg alól jelentem!
A Propeller hírei