21
2016. február 15.

GDP-adatok: a térség többsége jobban teljesít

A keleti nyitás kudarca dacára csúcson az exportunk

Jól hajrázott tavaly a magyar gazdaság, az éves szintű növekedés közel 3 százalék lett, de a térség uniós országainak fele még ennél is jobban teljesített. Csúcsot döntött az exportunk, a keleti nyitási kísérlet viszont kudarcot vallott.

Kapcsolódó írásaink

Az utolsó negyedév meglepően jó eredménye nyomán a tavalyi GDP-növekedésünk valamivel jobb volt az előzetes prognózisoknál és 2,9 százalékot ért el. Ez elsősorban az ipari exportnak, azon belül is főként a járműipari kivitelnek köszönhető, elmaradt viszont a 2014-es teljesítménytől a rosszabb időjárást elszenvedő mezőgazdaság és az uniós támogatású beruházások visszaesését megérző építőipar.

Az adatokat kommentáló kormányzati nyilatkozatok azt emelik ki, hogy az EU egészének 1,7 százalékos növekedésénél mennyivel jobbak voltunk, arról viszont nem ejtenek szót, hogy a térségünk nagy része még így is elhúz mellettünk: 2015-ben a visegrádiakon és Észtországon kívül még Románia és Bulgária is gyorsabban bővült, mint mi, azaz a 11 keleti uniós tag között a 6-7. helyen állunk csak, ami pontosan megfelel az előzetes jóslatoknak.

A magyar gazdaság húzóereje változatlanul a kivitel, melynek értéke elérte tavaly a 90 milliárd eurót, a külkereskedelmi többlet pedig meghaladta a 8 milliárd eurót. A csúcsot döntő, impozáns számokat hatalmas sikerként értékelte a külgazdasági és külügyminiszter, amiben az a visszatetsző, hogy neki ehhez édeskevés köze volt. Szijjártó évek óta a keleti nyitás apostola, állandóan a Közel-, Közép- és Távol-Keleten roadshow-zik, a tárcája jelentős pénzeket költ az ottani képviseletek bővítésére és az utazgatásokra, eredménynek azonban nyoma sincs.

A feledékeny közönség már aligha emlékszik arra, milyen ambiciózus célokat fogalmazott meg fél évtizeddel ezelőtt a Fidesz-kormány a keleti nyitással. Az alapot hozzá maga Orbán Viktor adta, aki a „hanyatló Nyugattal” állította szembe a prosperáló és dinamikus Keletet, mondván: nekünk ez utóbbi irányba kell orientálódnunk, ott vannak óriási lehetőségei a külkereskedelmünknek. Meg is fogalmazták, hogy néhány éven belül e térségnek kell adnia a teljes forgalmunk csaknem harmadát, ami felettébb merész elképzelés volt ahhoz képest, hogy 2010-ben a kiszemelt országok részesedése 7-8 százalék volt a kivitelünkben.

Mostanra kiderült, amit szakértők előre megmondtak: mindez irreális álom csupán. A valóban szépen bővülő exportunkon belül a keleti nyitás országainak aránya nem hogy nőtt volna, de csökkent, a hanyatló Nyugat részesedése viszont emelkedett, a sallerokkal és kokikkal kiosztott, állandóan válsággócként emlegetett EU-jé tavalyra 77 százalékra nőtt. Pontosan az ellenkezője történt annak, amit Orbán hangoztatott, sőt valamennyi prosperálóként és kiemelt partnerként emlegetett keleti ország mára válságba került.

Kína lelassult, ami az egész világgazdaságot fenyegeti, az energiahordozók árának mélyrepülése miatt recesszióba került és súlyos gondokkal küzd Oroszország, kemény megszorításokra kényszerültek a közel-keleti olajtermelők, Kazahsztán és Azerbajdzsán pedig egyenesen a pénzügyi összeomlás szélére jutott és a hanyatló Nyugattól kér segítséget. Nem meglepő, hogy ilyen körülmények között aligha növelhetjük velük kereskedelmi forgalmunkat.

A teljes kudarc beismerése helyett Orbánék pótcselekvésbe fogtak, és olyan országokban próbálnak valamit elérni, mint Mongólia, Vietnam, Kambodzsa vagy Indonézia. Szijjártó és csapata ottani utazgatása azonban a turisztikai élményükön túl nemigen hozhat bármit, a végiglátogatott térség részesedése a kivitelünkben annyira csekély, hogy ha netán sikerülne is valamit elcsípnünk az ott hagyományosan jelenlévő, erős konkurencia orra elől, hatása a forgalmunkban marginális lenne.

Ennél nagyságrendekkel lényegesebb kérdés, hogyan alakulnak a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok. A forgalom értéktrendje az utóbbi években lefelé mutat, részben a csökkenő energiaárak, részben pedig az embargós adok-kapok miatt. Ezen Orbán Viktor mostani moszkvai látogatása sem fog változtatni: hiú ábránd azt képzelni, hogy Putyin lényegi segítséggel jutalmazza majd a magyar kormány uniós különutasságát. Számára Orbán csak egy gyalog a sakktábláján, akit a saját érdekeinek megfelelően igyekszik használni, jelen esetben elsősorban az EU egységének bomlasztására.

Ez jól látszik a kétoldalú gazdasági kapcsolatok alakulásából, valamint abból, hogy a régóta húzódó témákban semmilyen előrelépés nem látszik, lásd például a gázszállítási szerződés, az egykori Malév vagy a magyar élelmiszerexport ügyét. Egyre több a kérdőjel a legnagyobb tétel, a paksi beruházás ügyében is, amely pedig az oroszoknak lenne igen előnyös. Moszkva bevételei azonban az olajár esése miatt olyannyira lecsökkentek, hogy sok beruházást kénytelenek felfüggeszteni, egyszerűen nincs rá pénzük.

A Paksra szánt tízmilliárd eurós hitel így mára komoly teherré vált Putyinéknak, ezért hírek szerint gondolkodóba estek, mit lépjenek. A kérdés az, mennyire fontos számukra a paksi projekt, nem csupán önmagában és az orosz-magyar viszonyban, hanem az uniós kapcsolatok egészének szempontjából. Előnyös lehet Moszkva számára saját atomerőművi technológiájával terjeszkedni az EU piacán, de csak akkor, ha ez nem ütközik túl nagy ellenállásba. Ha tehát a brüsszeli vizsgálatok több szempontból is elmarasztalják a paksi beruházást, elképzelhető, hogy az oroszok is inkább kihátrálnának belőle. Ez nekünk is jobb lenne: ha több tízmilliárdos veszteségünk származna is belőle, még mindig olcsóbban megúsznánk.

Hozzászólások
Összesen: 21 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Gyula Tass
2016-02-18 10:02:26   #11

Szlovákia ezelőtt 6 évvel NYOLC %-al volt lemaradva hazánktól.A fidesz "jobban teljesítünk a lopásban" gazdaságpolitikája alatt behozták lemaradásukat és UJABB 8 %-al hagyták le a nemzetvezető orrszágát

banya46
2016-02-16 07:46:58   #10

ATV 02.15. 20.20 Esti kommentár
Érdemes végighallgatni.

banya46
2016-02-16 07:38:55   #9

tengri00
2016-02-15 23:33:57 #9

Téveszméid vannak, nem kicsit, nagyon.
"Akkor viszont be kellene számítani a vámbevételeinket, az elkobzott külpiacainkat, a tönkretett iparunkat. " Nem kell! Kiléptél a klubból, ennyi.

" multik által kitalicskázott pénzek" magyar törvények szerint adóznak, tehát oda talicskáznak ahova akarnak. Az eltüntetett magyarmulti pénzek nem aggasztanak?

Hogy mire vannak pénzek, azokat sorold fel amik megvalósultak.
A kolontári újra építésnél a Soros milliárdokat és a lakosság adományát is megkereshetnéd.
Csak példa, ha Orbán úr azt is közölné, hogy nettó vagy bruttó bérről beszél, már konkrét lenne.

tengrioo, ez az egész egy pontatlan hablatty, igaz a fideszes vezérkarszintén ezt nyomatja.

Ja, CSOK ott is félrefutottál.

Wotan
2016-02-17 15:41:35

Tengeri-klotyó!
Minden ß@rt összezagyválsz! Nem kötelesek pénzt adni a csóróknak
de ha megígérték adják! Ha pontosan tudnák,hogy az Orbán-csókosok
mennyit nyelnek le,biztos megfeleznék!
Ha az autógyárak kivonulnának,azonnal,vagy már előtte megépítenék
az új gyáraikat Szerbiában,horvto-ban és Szlovéniában! Ahogy a Nokia
is ratz-fatz eltünt!
Pl.: ALDI Görögországból! Amerikában egy bomba siker az európai árú!
Nehogy már M.o. többet számítson az EU-s naptáronmint a légyß@r!

tengri00
2016-02-16 18:50:40

ellentételezési=ellentételezései

tengri00
2016-02-16 18:49:31

1. A "klubban" a régiós felzárkóztatási pénzek az általam soroltak ellentételezési. A csatlakozási szerződésünk alapján.
2. A multik a magyar adótörvények miatt (is) költöznek hozzánk. Ha tehát a nálunk keletkezett hasznuk legalább egy részét nem nálunk fektetik be, hanem kitalicskázzák, (tavaly a Mercedesz mind a 20 milliárd €-t kivitte) akkor az pippantás nekünk!

3. "...A Soros György, magyar származású üzletember által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) egymillió dollárt (körülbelül 197 millió forintot) ajánl fel az iszapömlés áldozatainak megsegítésére - közölte csütörtökön az OSF..."

A kormány összességében 38 milliárd forintot fordított a vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállításra, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemekben keletkezett károk elhárítására.
Az adományok (az Audi is adott 500 ezer eurót) ezen felül voltak

Nemetorszagi_magyar
2016-02-15 23:08:30   #8

Hat a mai pragai kis Visegradi Intermezzo. amit az EU külügyminiszterei Brüsszelben megdermedve követtek, nem jarul hozza a folyamatos sikerhez Sikerhez Sikerhez.

Ez a negy idiota, a születesnapi tortavagas mellett meg , ugy egyszerüen maguk közltt, anelkül hogy barkivel targyaltak volna, elhataroztak, hogy egy nem EU orszag, Macedonia területen epitendö keritessel egy EU orszagot, Görögorszagot egyszeren elvagjak.

Ott, az Egei tenger 3500 görög szigeten gyülekezhetnek a Törökorszagbol athajozok, dögöljön meg a Görög. Meg mindenki.
Brüsszel matol kezdve Pragaban van, Orban pedig a vezer.


Szoval summa summarum ugy nez ki, nem lesz EU penz a sajat labon alloknak, de ez meg csak a kezdet.
Mert az EU csucstalalkozo holnaputanra volt kitüzve, tan illett volna az ilyesmiröl ott targyalni.


Hogy lesz e egyaltalan csucstalalkozo, nem tudni. Az egyik EU-s külügymimiszter a reporter kerdesere csak annyit mondott, milyen EU?

Naja, termeszetesen Görögorszag minden segitseget meg fog kapni. Nem fogja öt Europa magara hagyni. Vegül is Europa bölcsöjet Görögorszagban ringattak es nem az Etelközben.

Amugy, ugy nez ki, ennyi.
Meg vanszorgunk kicsit egymas mellett.
De nem sokaig.

Mondta Asselborn, Luxemburg külügyminisztere, amikor a "Hitehagyottak Egyleteröl" beszelt.

tengri00
2016-02-16 00:42:23

Ha a diplomáid nem akadályoznának a látásában akkor észrevehetnéd magadtól is, hogy:

1. Görögország zsarolja az Uniót. Engedjük el nekik az adósságot. (megjegyzem nem teszi ezt ok nélkül, Németország hatalmasat kaszál ezen a kintlevőségen. Az 1-2%-ra kapott hiteleit helyezi ki Görögországba 5-6%-on)

2. A V4-ek már mindenkivel tárgyaltak. Mára odáig jutottunk, hogy csak Németország, Luxemburg és Belgium akar befogadni anyád legújabb szisztémája szerint a meghívott szerencsétleneket..

3. Görögország egyszerűen szabotálja az anyáddal kötött megállapodásokat, akkor pedig vessen magára.

4. Miért lenne baj, ha Macedónia vállalja az EU határvédését? Anyád talán nem az EU-n kívüli törökökkel akar valami hasonlót? Egyáltalán, újra bebizonyosodott a magyar miniszterelnök jóslata, hogy ne menjen Merkel anélkül törökökhöz pitizni, hogy ne védné előbb meg az Unió a saját határait. Mert akkor megállapodást köthetett volna. Most zsarolják a törökök is, hogy 1-2 milliót is bevándoroltatnak, ha nem teszünk könnyítéseket az EU-Törökország kapcsolatban.

5. Merkel ne tébláboljon a tanácstalanul a peremországok bőrére. A V4-ek nem az EU háta mögött kívánnak cselekedni, csupán előállni a B tervükkel, ha holnapután megint csak szót csépelnének Brüsszelben. És a B-terv, - én ezt már két hete megírtam, amikor Orbán miniszterelnök Bulgáriában járt, -a Bolgár-Macedón déli határon kerítés. Valakiknek cselekedni kell, ha Brüsszelben csak a szájukat tátják. Ebből a szempontból, hogy ott, vagy Prágában, vagy Budapesten vannak Európa megmentői, szerintem teljesen mindegy. Szövetségesek vagyunk. Csak Európa nyugati felén van a hozzád hasonló alakokban újra valami übermenschi gőg, a szovjet alól szabadult országok felé, miszerint mit ugrálnak ezek ott a gyarmatokon?

6. Summa, summarum kell, hogy legyen EU-s felzárkóztatási pénz, mert erre szerződés kötelezi az EU-t. De a kényszer-bevándoroltatásra semmiféle szerződés nem létezik.

7. Eddig mi akadályozta az EU-t abban, hogy segítse Görögországot? Mert az nem segítség, hogy az esedékes adósságrészleteire folyósítunk neki annyit, aztán a folyósított összegek másnap délre már megint a német bankokban landolnak. Csodálatos hasonlat a görögországi Európa-bölcső. De emlékszem én még egy német pénzügyminiszterre aki ezt mondta Görögország adósságcsapdába csalásakor: Legfeljebb eladnak néhány szigetet! Ezért Európa bölcsőjéhez a németeknek kevesebb közük van, mint a magyaroknak.
A görögök nem magyar, hanem német zászlókat égetnek. Nem Orbán, hanem Merkel képekre föstik a behajtani tilos táblát. És nem Magyarországot, hanem Németországot tartják országuk sírásójának.

8. Luxemburg külügyminisztere pedig inkább arról beszéljen, hogy hány migránst hagyott eddig letelepedni! Egyet sem és nem is akar, a szemét Hitehagyott!

Felcsutiganxta
2016-02-15 20:56:01   #7

Fideszes komunista tolvajok adatait NEM TARTOM MÈRVADÓNAK ! MIVEL AMIT KÈRDEZNEK AZ SEM IGAZ RÀADÀSUL NEHEZ LENNE ELLENÖRIZNI IS ENNEK AZ ADATNAK A VALÓSÀG TARTALMÀT ! EGY BIZTOS NAGYON NAGY A SZAR MAGYARORSZÁGON PUSZTUL MINDEN MINDENHOL CSÖVESEK A MAGYAROK DE EZ CSAK ANNAK TUNIK FEL AKI UTAZIK ÈS LÀT .

tengri00
2016-02-16 00:45:24

Akkor fletó csalhatatlan adataira kell építened!

öszike13
2016-02-15 20:00:34   #6

Iránt meg ki hagggggyátok a nyitából.
Kinához is mekkora reményt füzött a vezér.

Albániába mikor megy, vagy má`vót`?
mondjuk, szebb lenne a leányzó fekvése, ha azUSA hivná meg hivatalosan....hm.

vagy az nem Kelet, akkó nem is érdekes, nem pöttyös a seggük.

tengri00
2016-02-16 00:46:33

Irán és Kína sem felejtett el bennünket, csak figyelj.

coni
2016-02-15 19:58:35   #5

Ha az uniós pénzeket kivesszük a rendszerből akkor mínusz 1,5% a növekedés. A nettó befizető országok esetében pedig hozzá kell adni azt a pénzt amiről a felzárkózó országok érdekében lemondtak a választók (már nem sokáig). 5 év alatt 8000Milliárdot kaptunk.

elsőistván
2016-02-15 19:18:35   #4

Hogy is mondta Viktor Viktorovics? Lábon lőjük magunkat? Faszikám, te alaposan lábon lőtted magadat, de a betonról vissza pattanó lövedék valahova befúródott nyaktól felfelé.
Mongólia ??
Indonézia???
Kambodzsa????
Vietnam????
Ennyire sok nyaloncnak kell még kereskedelmi kirendeltség kamu állást kreálni?

mümü
2016-02-15 19:31:28

Na hallod, megsokszorozzák majd a kumisz-importot, amiért is aranyozott gipsz orbán-mellszobrokkal fizetünk...Kambodzsa az igazi príma partner, ott még nagyobb a nyomor, mint orbanisztánban, úgyhogy majd kapnak csinos narancsszinü világítós fröccsöntött pvc szentkoronákat, a miheztartás végett, és adnak érte cserébe néhány költeményt, mert másuk nincsen... Indonézia kellemes hely egy fidessnyaloncnak, aki diplomata-státuszban mereszti ott a fenekét, és teszi a semmit, mert még csak elképzelni sem lehet, mi a bánattal akarna orbanisztán ott betörni a piacra... Vietnam ugyancsak nagyon kellemes hely, gyönyörü luxusszállók vannak, na, nem sok, de a diplomatáknak több, mint elég. Különben egetverö nyomor ott is, úgyhogy azonos helyzetböl indulhat a nagy fene üzletelés...

vérpatack
2016-02-15 19:17:34   #3

Nem az a kérdés, hogy mire mentünk Orbánnal, hanem az, hogy mire mentünk volna nélküle.

tengri00
2016-02-16 00:51:15

Ez elég hülye kérdés vérpatak.

Egy viccet juttat eszembe. Veszekszik egy házaspár, és az asszonyka azt találja a férje fejéhez vágni, hogy: - És tudod te, hogy hol lennétek ti férfiak a nők nélkül?
-Persze, hogy tudom, -mondja rá a férje - Még mindig a paradicsomban!

Sóval, hogy hol lennénk Orbán nélkül? Még mindig az maszp-szdsz karmai közt.

mümü
2016-02-15 19:25:16

Kérlek, a erdés, hogy mire mentünk volna édesviktor nélkül, az nagyon költöi... pont olyan, mint belesírni a nulláslisztbe... inkább azon kéne elmélkedni, mire megyünk, ha végre elküldtük édesviktort a fatornyos falujába...

mümü
2016-02-15 19:04:49   #2

Ugyan, ilyen számokat az életben nem mutatnak, mert abból egyértelmüen kiderülne, hogy a német jármüipar nélkül már csak a fölöttük éteri magasságban lebegö bányabéka alsó-hátsó testtáját csodálhatnák...

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
kudasai: Koszonom A ket "szakallas" bolgar... 23:14
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
nonest: Jó éjt kívánok mindenkinek! 21:22
Társalgó, 2016. Július
Qkory: Merjünk nagyot álmodni? 21:21
Elképesztő fideszes arcok galeriája
Qkory: A Fidesz ki akarta nyírni az egyházat… Most... 20:48
Hát milyen országban élünk?
A Propeller hírei