13
168 Óra Online írása - Forrás: MTI
2011. december 20.

Hajnalban megszűnt a rokkantsági nyugdíj

Keddre virradóra elfogadta az Országgyűlés a megváltozott munkaképességűek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt – számolt be az MTI.

A Ház név szerinti szavazást követően 253 igen szavazattal, 67 nem ellenében fogadta el Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter javaslatát, mely szerint január 1-jétől nem állapítható meg rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, valamint a bányászok egészségkárosodási járadéka.

2012-től az lesz jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátásaira, akinek az egészségi állapota – a rehabilitációs hatóság komplex minősítés alapján – 60 százalékos vagy kisebb mértékű. Ez az egészségkárosodás mértékének mostani meghatározása szerint azt jelenti, hogy az ellátásokra a legalább 40 százalékban egészségkárosodottak szerezhetnek jogosultságot.

A megváltozott munkaképességűek ellátásai csak akkor lesznek megállapíthatók, ha kedvezményezettjük egészségi állapota miatt nem tud dolgozni, és ha a kérelem benyújtását megelőző öt évben legalább 1095 napon – tehát összesen három éven – át volt társadalombiztosítása. Utóbbi feltétel azonban nem vonatkozna azokra, akik 2011. december 31-én részesültek az átalakuló ellátások valamelyikében.

A megváltozott munkaképességű emberek két típusú ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. Az előbbiben azok részesülhetnek – legfeljebb három évig –, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek. Az utóbbit pedig azok kaphatják, akiknek a rehabilitációja nem javasolt.

A jogszabály kimondja, hogy annak, aki rehabilitációs ellátást kap – ennek összege a minimálbér 30 és 50 százaléka között lehet-, együttműködési kötelezettsége van, amely kiterjed az aktív munkahelykeresésre, a felajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban való részvételre, valamint a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására is. A rehabilitációs ellátás folyósítását szüneteltetni kell arra az időtartamra, amíg az ellátott keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt.

A rokkantsági ellátás legkevesebb a minimálbér 30 százaléka lehetne, maximum pedig annak 150 százaléka. A szabályozás szerint meg kell szüntetni a rokkantsági ellátást, ha az ellátott nem tesz eleget bejelentési és felülvizsgálati kötelezettségének. Ennek az ellátásnak a folyósítása mellett lehet keresőtevékenységet folytatni, ám az abból származó jövedelem háromhavi átlaga nem haladhatná meg a minimálbér 150 százalékát.

Azoknak ugyanakkor, akik a jelenlegi III-as csoportú egészségkárosodási rokkantsági nyugdíjban részesülnek – ők 110 ezren vannak –, felülvizsgálatra kell jelentkezniük. A vizsgálatok eredményeképpen akik rehabilitálhatók, rehabilitációs ellátást kapnak majd, akik nem, azok pedig rokkantsági ellátást. Ugyanez vonatkozik a rendszeres szociális járadékban részesülő 84 ezer emberre.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott támogatásokkal kapcsolatban bevezetik az akkreditált munkáltató intézményét. Bevezetik a rehabilitációs kártyát is, amely mentességet ad a munkabérre rakodó munkaadói terhek befizetésének teljesítése alól.

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 13 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
krafterk
2011-12-22 18:24:46   #13

oregcsoro2011-12-20 11:56:42 #4.
"Nos igaz ma Országunkban EU-ban a legtöbb Rokkant Nyugdijas!! 850.000.-ezer Fö,Miben-mitöl Munkában lettek ilyenek,netán Üzemi-gyári balesetek miatt??vannak 10-20 éves nem dolgozok,kiket el kell tartani??"

csak hogy ne legyenek féálreértések!
a rokkantnyugdíj annak jár/járt aki anno mikor én rokkkantnyugdíjas lettem 1990 ben, igazolni tudott 8 év munkaviszonyt és ennek alapján számolták ki a rokkantnyugdíj mértékét, azaz jogot szerzett a rokkantnyugdíjra! ez a későbiek folyamán mármnt a 8 év 11 évre növekedett!

tehát csakk az kaphatott rokkantnyugdíjat akinek volt x év munkaviszonya, akinek nem volt az segélyt kapott/kap!

tehát aki rokkantnyugdíjas az jogot szerzett, és most ezt a jogot megszüntették!!
szóval azt kell mondjam, hogy a jelenlegi kormány ellopja ezen emberek törvényesen szerzett jogát!

ehez semmi hozzáfúzni valóm nincs, max az hogy el kell zavarni ezt a dilletáns hazug tolvaj bandát!

éljen a 4K !!

dollár
2011-12-22 12:31:48   #12

Már elkezdődött.Gondolom, más is hallotta a hírt a minap az önmagát nyilvánosan szíven szúró férfiról.Ha jól értettem, rokkant-nyugdíjas bányász volt,akinek a legutóbbi felülvizsgálatot követően járadékát huszonezer forintra csökkentették.
Mennyi lesz még ilyen?!

Joszip Vragics
2011-12-21 20:12:30   #11

Nyugellátás, mint komcsi találmány? :o Nem csoda, hogy így állunk a jobboldali kormányzás alatt. Ahol ennyire tájékozatlanok a jobbosok, ott mit lehet várni a "krémtől" ?
"Az első, állam által megszervezett, szociális ellátórendszer az egységes Porosz Királyság 1871-es megszervezése után született. A koncepció kidolgozása Bismarck kancellár nevéhez fűződik - 1889. öregségi és rokkantsági biztosítási törvény"
A jó komcsi Bismarck, meg a porosz király! Hahahaha!

öszike13
2011-12-20 21:20:50   #10

yooseph!

Te nagyon-na jó- nagyon `` okos``
miröl beszélsz?
Komenista találmány?????
A nem komenista országok nyugdijasai az igazi világ járók!
Manapság, a nyugdijukból...

és akinek nincs gyermeke?

botto
2011-12-20 17:59:06   #9

yooseph
2011-12-20 16:13:40
Amennyiben a gyerekeidnek nem lesz munkája,vagy kimennek külföldre dolgozni és magasról tojnak rád,neked meg nem lesz nyugdíjad,éhen döglesz ecsém.

Bogyoka
2011-12-20 15:37:53   #8

Nem azzal van a gond, hogy a "bliccelőket" ki akarják venni a rendszerből, hanem azzal, hogy azok fogják megszívni, akiknek tényleg szükségük van rá.
Mint egy ismerősöm, aki lehúzott 30 évet nehézgépszerelőként, ráment az egészsége, van még majdnem 10 éve a nyugdíjig, becsülettel végigdolgozta az életét ugyanazon a munkahelyen. Több milliós végkielégítés járna neki, amin 90% az adó. Csak azért, mert vannak, akik fél-egy év munkaviszony után szintén milliós végkielégítéseket kaptak.
Hát hol itt az igazság???

oregcsoro
2011-12-20 12:59:09   #7

HÚÚ ez igen végre mindenki kezd valamit,értelmezni,ha nem is 1 ségesen,lám-lám van itt hozzá szolás tudáska,meg minden.Csak az eredmény nem változik.tetszik-nem tetszik statisztika,manipulálhato,de a tények megmaradnak.Nálunk akkor is sok a rokkant,ha ténylegesen az.Tudomásul kell venni a Kapitalizmus törvényeit,jo,és rossz oldalát! A társadalom homogén még az USA sem tart el,tud eltartani mindenkit biz az igazság néha "SZAR" más országokban //Demokrácia// van mint nálunk,de szegény is Gazdag is.sehol nincs mindenkinek minden. Aki nem rászorult annak semmi sem jár.Tisztelettel lehet másképp látni,értelmezni,csak a nap-nap-setét-setét marad. Plda. Rokkant parkolokban tiz-husz milcsis szuper járgány kicetlizve nos mibul?, Hn drága üzem anyag mégis tudi üzemeltetni?, mibul?? A fejben lehet sok minden hasznos,haszontalan.Szoval labda száll kapus nics!

kopertakop
2011-12-20 12:26:24   #6

oregcsoro
"A parlament elengedi a Magyar Televízió összes adó- és járuléktartozását, amelyet 2011 előtt halmozott fel a köztévé - ez az egyik módosító javaslat, amelyet a képviselők elfogadtak a 2012. évi költségvetés második körös módosító indítványairól tartott szavazáson. Az Országgyűlés ahhoz is hozzájárult, hogy a köztelevíziónak ne kelljen visszafizetnie az állam felé azt a támogatást, amelyet tavaly jogtalanul igényelt. A közmédia tovább még egy segítséget kapott: az állam előzetesen lemondott arról az áfáról, amelyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak kellene fizetnie a Kunigunda úti médiaszékház megvásárlásakor...
..és ez csak a jéghegy csúcsa...
Milliárdok a felcsúti fociakadémiának, új egyetem Navracsicsnak, új stadion Debrecennek, ...stb.

gyukovits
2011-12-20 12:11:24   #5

öregcsoro!

Két megjegyzés:
1. a 850.000 rokkant nyugdíjas többsége betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. A 850 e fő kormányzati emlegetése = parasztvakítás! Úgy látom sikeresen.

2. Én sokakat ismerek, akik tényleg betegek. Már kivágták őket a nyugdíjból. Most sem biztosításuk nincs sem jövedelmül. Munkát két okból nem tudnak vállalni, nem képesek rá, ha tudnának sincs munkahely.

Őróluk beszélünk mint ingyenélőkről?
Ne kerüljön egyikünk sem az ő helyzetüKbe!

oregcsoro
2011-12-20 11:56:42   #4

Nos igaz ma Országunkban EU-ban a legtöbb Rokkant Nyugdijas!! 850.000.-ezer Fö,Miben-mitöl Munkában lettek ilyenek,netán Üzemi-gyári balesetek miatt??vannak 10-20 éves nem dolgozok,kiket el kell tartani?? Aki munkára képes semmit ne kapjon,csak valoban rászorult kapjon szociális segélyt!!Nem Nyugdijat!! A társadalom nem köteles,nem tudja finaszirozni az Ingyen Élök népes táborát!! //100 Db milliárdosunk-gazdagjaink// 1 Fityinget sem adnak a maguk vagyonábol,ök Szarnak a Népre.Kormány tehetelen eladosodás van,állami,népi szinten,Igy valoban meg kell szüntetni az ingyen létezést,az mert van megszületett nem jogosit fel semmire,többre,mint másokat.

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nonest: Szia! Megvolt...(viszont a lángosos zárva van)!... 08:47
Társalgó, 2016. Július
ideiglenes: Biztos, hogy nem jobb. Ahhoz, hogy - amikor sor... 07:17
Hát milyen országban élünk?
Béla333: Valószínűleg igazad van, csak örülnék annak, ha... 21:12
Lehet-e más a politika?
Qkory: Ja! Az a kis köpcös meg a rövidkarú kulccsal csak... 20:44
Nesze nektek kormányprogram
A Propeller hírei