24
2016. február 17.

Öngólt lőttek Orbánék az oktatási számháborúval

Nem béremelést követelnek a tanárok, pedig lenne rá okuk

Egymásnak is ellentmondó számokkal és „pofátlan” kijelentésekkel igyekszik támadni a kormány a tiltakozó pedagógusokat, azt állítva, hogy nagyon is jól jártak az elmúlt öt évben. A valós adatok azonban korántsem ezt mutatják.

Kapcsolódó írásaink

A tőlük már megszokott taktikával próbálják lejáratni és elszigetelni Orbánék a rosszul működő oktatási rendszer miatt tiltakozó pedagógusokat. Egyrészt látszattárgyalásokba kezdenek, ahová boldog-boldogtalant meghívnak a hozzájuk közel álló szervezetektől, hogy szétbeszéljék az egyeztetést és megosszák a tiltakozókat. Másrészt ezzel párhuzamosan kétségbe vonják a követelések jogosságát, és azok mögött gonosz külső és belső erők országellenes támadását láttatják. Végül a kormánypropaganda igyekszik pedagógusellenes hangulatot szítani a közvéleményben, azt bizonygatva, mennyi mindent kaptak az elmúlt években, dúskálnak a javakban, és még van pofájuk háborogni.

Ez utóbbi kitétel szó szerint elhangzott: egy fideszes képviselő látható indulattal pofátlanságnak minősítette a tüntetők követeléseit, mondván, a pedagógusok bére nagyot nőtt, jól keresnek és semmi okuk sincs tüntetgetni. Ez a fajta hozzáállás ugyanazt a cinikus és érzéketlen mentalitást tükrözi, mint egy másik fideszes politikus korábbi kijelentése egy éhségmenet kapcsán, miszerint a közmunka havi 47 ezer forintjából igenis normálisan meg lehet élni. Kiderült persze, hogy az illető képviselő ennek nagyjából hússzorosából él, és a pedagógusokat szapuló másik képviselőnél is biztosra vehetjük, hogy jövedelme többszöröse egy átlagos tanárénak.

Miközben a 25 pontos követeléslistán szó sem esik béremelési igényről, Orbánék éppen ezzel próbálják vádolni a tiltakozókat. Valóságos számháborút kezdtek ennek érdekében, amelyet maga a kormányfő indított el. A szokásos pénteki rádiós kinyilatkoztatásában és a parlamentben azt állította, hogy 2010-ben az oktatási rendszer csődben volt és 1200 milliárd forintból kellett talpra állítani.

Fotó: Sopronyi Gyula

Honnan vette mindezt? Csődhelyzetről beszélni marhaság és konkrét hazugság, akárcsak az ország akkori csődveszélyének állandó emlegetése, semmilyen adat nem támasztja alá. Teljesen légből kapott az 1200 milliárd forint: mikor és mire költöttek volna ennyit? Talán az államosítás, az új bürokratikus gépezet, a Klik felállítása került ennyibe? A fejlesztések, felújítások biztos nem, mert arra nagyságrenddel kevesebbet költöttek, a fenntartásra, eszközkiadásra pedig még annyit sem.

A sokat emlegetett béremelésekre sem, mert Rétvári államtitkár szerint azokra az elmúlt években 230 milliárd forintot szántak, ami elég nagy összeg, de köszönő viszonyban sincs az Orbán által említett számmal. Most akkor mi az igaz, kinek higgyünk? Segítségünkre vannak a KSH adatai, amelyek teljesen más képet mutatnak. Azok tanúsága szerint 2010 óta az oktatásra költött pénz reálértékben nem növekedett, hanem csökkent, a GDP egyre kisebb arányát fordítjuk erre a célra.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Miközben 2010-ben a kormányzat saját magára a nemzeti össztermék kevesebb mint tizedét költötte, tavaly már 12 százalék volt az aránya. Az oktatásnál éppen ellenkező történt: a költségvetés több mint tíz százalékát kapta 2010-ben, ez 10 alá süllyedt öt év alatt. Hol van akkor az emlegetett 1200 milliárd? Az adatokban nyoma sincs. (Jellemző, hogy az állam a saját gazdasági tevékenységére, azaz az állami cégekre most már annyit költ, mint az oktatásra és a szintén elhanyagolt egészségügyre összesen.)

A kormány a pedagógusbérek tényadatival is hadilábon áll. Orbán Viktor a parlamentben azzal érvelt, hogy egy általános iskolai tanító éves átlagbére öt év alatt 2 456 000 forintról 3 627 000-re nőtt. Honnan veszi ezeket a számokat? Hány tanító keres több mint 300 000-et havonta? E sorok írójának ismeretségi körében legfeljebb a több évtizede dolgozó középiskolai tanárok kapnak ennyit, és persze bruttóban.

Itt is maga Rétvári kérdőjelezi meg főnöke számait, mondván, hogy a főiskolai végzettségű pedagógusok bére öt év alatt havi 122-ről 170 000-re nőtt, a legalább húszéves gyakorlattal rendelkező középiskolai szaktanároké pedig 172-ről 227 000-re. Ezek az adatok nehezen hozhatók össze a kormányfőével, még ha az esetleges bruttó-nettó keveredést ki is próbáljuk szűrni. De ez mindegy is: a számháborúval, az egymásnak ellentmondó adatokkal a kormány a lényegről próbálja elterelni a figyelmet, arról, hogy az egész oktatási rendszerrel van baj, és a tanárok ezért követelik a változásokat.

A 25 pont erről szól, végigveszi azokat az elemeket, amelyeken feltétlenül változtatni kell a felnövekvő nemzedék, azaz valamennyiünk érdekében. Jellemző módon Orbánék ebben is csupán bérkövetelést látnak, azt állítva, hogy a korábbi működési rend visszaállítása, azaz a túlzottan megemelt óraszámok csökkentése 18 százalékos bérnövekedéssel járna. Lépjünk túl azon, hogyan is kalkulálták ki ezt az egészből, inkább az az érdekes, hogy lázas lejáratási igyekezetükben nem veszik észre az óriási öngólt, amelyet rúgnak.

Ha ugyanis a régi, normális munkaidő visszaállítása ekkora plusz bért jelent, akkor a megnövelt óraszámmal éppen ennyit vettek el a tanároktól, azaz az emlegetett 27 százalékos öt év alatti középiskolai bérnövekedés kétharmada a túlmunkát díjazza, a maradék pedig még az inflációt is alig fedezi. Miért is jártak annyira jól a pedagógusok?

Fotó: Kovalovszky Dániel

Hozzászólások
Összesen: 24 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
abcii
2016-02-19 13:08:25   #15

Én szívesen lennék szolidáris a tanárokkal szemben, de sajnos nem tudok.
Egy 30 éves tapasztalattal bíró középiskolai tanár alapfizetési a hivatalos 2016 bértábla alapján bruttó 350 013 forint. Úgy gondolom, hogy ennek elégnek kell lenni magyarországi viszonyok között. Nincs heti 40 óra munka. Ja és ott a fél nyár. Tisztelet a kivételnek, nagyon sok pedagógus kiégett, tanítani nem tudó, nem akaró ember. A magasabb fizetésért most sztrájkolni akarnak. Teljesen félrevezetik a ballibsi médiák a közvéleményt......

DaMaltha
2016-02-22 15:38:50

De ki az a Habony Árpád?

abcii
2016-02-18 18:03:30   #14

A magyar emberek örülnek, hogy végles száműzték a libsi oktatáspolitikát. Az szdsz teljesen hazavágta a magyar oktatáspolitikát. Hála istennek ez már a múlté!
Az emberek többsége látja, hogy egy 25-30 éves gyakorlattal rendelkező tanár alapbére kb. 350000 forint!! 90 -es évek óta az ő fizetésüket emelték a legjobban! És persze ott a fél nyár! Sajnos tisztelet a kivételtől nem szívügyük a tanítás, nem szeretnek oktatni, egy része nem is tud(!) és most is csak plusz fizetésemelést szeretne elérni. Amolyan szociális elfekvő ... Kérdezem, mi alapon? Nagyon felhígult a pedagógus pálya!

Cave
2016-02-17 22:24:03   #13

Akkor, ha jól értem a fórumtársat, a kötetlen időben dolgozó, otthonról dolgozó, saleses, orvos látogató etc. az nem is dolgozik?
A javító - szerelő és egyéb szolgáltatók esetében szétválasztaná az út időt és a "munkával" töltött időt?

javito
2016-02-17 19:38:11   #12

"Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.
Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán."

Mitykaa-kákat meg,biztos,nem

Multis,szabadságharcosan,eladva a Sikert,

Mitykaa
2016-02-17 19:13:43   #11

"Követeljük a kötött munkaidő megszüntetését"

Azért ezt a táblát megnézném egy multinál, vagy bárhol a maszek világban......................

Az élet nem habostorta, Pelikán.

javito
2016-02-17 22:01:13

Gőze nincs.

mümü
2016-02-17 21:29:19

Bogárka, hát még, ha értenéd is, mit követelnek a pedagógusok... picinyem, a taneröket kötelezik az iskolában maradni, jóllehet, a tanári szobában max. egy széknyi helye van a tanerönek, ott dolgozni, füzetet javítani, elökészülni a következö napra definitive nem lehet... söt, olyan is van, ahol a tanári szobába be se férnek a pedagógusok, ha mindenki ott van... te nagyon eccerü, attól, hogy nincs az iskolában, a tanár még pár órát dolgozik aznap... te meg a habostortád... ostoba alak.

javito
2016-02-17 16:54:19   #10

#8

Miket nem mondasz !

Főháborító vagy !

A Nemzeti Hun Hazát utolsó fehér Sejtjéig,háborítod ,fel !

Hát mit képzelsz Te Magadról a Hun-Haza ,norma jóóóó,életbe?

javito
2016-02-17 16:41:10   #9

#7

Ne má !

Ki mosdattad?

Ennyire?

Huncut vagy !

tokaji-ihto
2016-02-17 16:27:28   #8

A tanárok gondolkodás nélkül elvennék a 18% béremelést, más ne is kapjon, ezért lobbiznak.Apjuk, anyjuk, nagyapjuk és nagyanyjuk ávós volt, már a születési anyakönyvükbe is be volt jegyezve. Apró pó, mikor nyitják meg a zügynök aktákat? Lássuk tisztán, kiben mit tisztelhetünk. A tanárok verik a négereket, cigányokat, keresztényeket, általában mindenkit vágnak, gondolkodás nélkül.
A sötétben bujkáló ellenforradalmár tanárok megkoszorúzták Ságvári Endrét, a véreskezű gengszter komenistát. Azt, akinél most is vannak sokkal komenistábbak.

Hajcihő
2016-02-17 18:31:07

Arról meg is feledkeztél, hogy minden tanár zsidó és akik tüntettek a drága jó Fidesz-rezsim oktatáspolitikája ellen, na azok is mind!

Hajcihő
2016-02-17 16:04:46   #7

Csak egy mondat: Mocskos Fidesz!

javito
2016-02-17 15:58:17   #6

Pitikeistike 4-esetlenül.


"Virág elvtárs:

Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség"

Apád töke virága,haladjál má!

Ennél,tovább.

Vagy nehezedre esik?

Akkó ne haladjá !

Maradjáááá,csendben.

Oszt Mindenki,jól jár.

Nem csak,plakát,húúúgyan.

Csak,úgy.

Normálisan.

Nélküled.

.

.

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
kudasai: Az AP jóslatait én se venném tragikusan ... 00:39
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Li Taj-po: Hopsz, az UNESCO hír hamísitvány, a hivatalos... 23:26
Új korszak kezdődik
Li Taj-po: https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu 21:30
Hát milyen országban élünk?
nonest: Jó éjt kívánok mindenkinek! 21:28
Társalgó, 2016. Július
A Propeller hírei