29
2012. november 26.

Gyorsuló tempóban vonják ki a pénzt tőlünk

A kedvezőtlen hazai gazdasági kilátások miatti leminősítésünket a rájuk jellemző bicskanyitogató arroganciával söpörték le Matolcsyék, pedig a figyelmeztető jelzésre érdemes lenne figyelniük. Annál is inkább, mert gyorsul a pénzkivonás, a külső környezet alakulása sem biztató, és növekszik az esélye annak, hogy a valódi növekedésre még hosszú évekig várnunk kell.

Kapcsolódó írásaink

Nem vagyunk egyformák, a minket érő kritikákra különbözően reagálunk: van, aki megértően és önkritikusan, van, aki flegmán, van, aki indulatosan és visszautasítóan, vannak, aki elgondolkodnak és megszívelik a tanácsokat, másokról minden lepereg. A magánembereknél ez teljesen rendben van, tudomásul vesszük és annak megfelelően alakítjuk a személyes kapcsolatainkat. Egy kormánnyal, amely az egész országot képviseli, azért más a helyzet: elvárható, hogy a bírálatokra odafigyeljen, azokra érdemben válaszoljon és higgadt, korrekt hangnemben, különösen akkor, ha a kritika szakmai jellegű.

A Fidesz-kormányban az a bájos, hogy reflexszerűen sértődött, de agresszív óvodásként fogad minden bírálatot, jöjjön az bárhonnan és szóljon bármiről. Orbánék szerint minden kritikának csak az a célja, hogy elrontsa az ő játékukat, ne hagyja őket érvényesülni, sőt egyenesen ki akarja őket szorítani a homokozóból. Ezért aztán nem érvekkel válaszolnak, hanem durván visszavágnak, megvádolják vagy lehülyézik a bírálót és lehetőleg minél jobban sértegetik. Egyszerűen ilyen a stílusuk, márpedig ahogy a franciák is mondják: le style c'est l'homme, azaz a stílus maga az ember. Idehaza ez a magatartás, sajnos, elmegy, sőt a választóik egy részének még tetszik is, kifelé azonban az egész országot lejáratják és százmilliárdokban mérhető károkat okoznak.

Eklatáns példája volt ennek az NGM válasza arra, hogy a Standard&Poor's történelmi mélységbe minősített le minket a bóvli kategórián belül is, jellemző, hogy az EU-ban csak az összeomlott Görögország besorolása rosszabb, mint a miénk. Ezt egy kormány természetesen nem hagyhatja szó nélkül, már a pénzpiacok megnyugtatása miatt is lépnie kell. Érvelhet sok mindennel, például azzal, hogy a hitelminősítők is tévedhetnek, volt erre bizonyíték bőven az utóbbi években, tényekkel és adatokkal támaszthatja alá, hogy a valós helyzet más stb. Mindezt persze tárgyszerű hangnemben, és kellő felelősségtudattal.

Aligha lepett meg bárkit is, hogy Matolcsyék ezúttal sem ezt tették. Az NGM közleményei már jó ideje köznevetség tárgyát képezik szakmai körökben, nem csupán a nyilvánvaló manipulációs szándékuk, hanem az elképesztő hozzá nem értésük miatt. Nem tudni, hogy a stáb maga is képtelen a szakmaiság minimumát is kicsiholni magából vagy csupán főnöke képességeihez alkalmazkodik, de anyagai hemzsegnek az egyoldalú minősítésektől és a bornírt marhaságoktól. Jól példázza ezt a mostani leminősítésre tett nyilatkozatuk is: nemes egyszerűséggel a spekulánsok kiszolgálójának nevezik az S+P-t, amelynek ideje lenne saját magát leminősítenie.

Szót sem vesztegetnek Matolcsyék a leminősítés okaira: a gazdasági recesszióra, a növekedést akadályozó gazdaságpolitikai lépésekre és ezek nyomán a romló makropálya-kilátásokra. Az NGM imamalomként ismételgeti, hogy az adósságállomány csökken, a hiány 3 százalék alatti, holott az EU-hoz, az IMF-hez és az összes külföldi és hazai elemzőhöz hasonlóan az S+P is azt hangsúlyozza, hogy ezt olyan egyszeri intézkedésekkel érték el, amelyek egyrészt nem fenntarthatóak, másrészt megfojtják a gazdaságot.

Mindezzel szemben Matolcsyék azt a bombasztikus érvet hozzák fel, hogy a magyar gazdaság helyzetét a befektető cégek minősítik, amiben teljesen igazuk van. Saját maguk fényezésére azonban például a Mercedest, az Audit és a CocaColát hozzák fel, amivel csupán egy baj van: ezeknek a beruházásoknak az előkészítése és eldöntése még korábban történt, tehát nem a Fidesz-kormány érdeme, azaz más tollával ékeskednek. Ugyanúgy, mint amikor a kormányfő számos nyilatkozatában maguknak tulajdonítja Bajnaiék pénzügyi stabilizációs sikereit. A tényleges befektetői mozgást jól mutatja egyebek között az a most nyilvánosságra hozott kimutatás, hogy a kormányváltás óta 3200 milliárd forintos tőkekivonás történt a magyar bankokból, ebből csaknem 2300 milliárd az utóbbi egy évben. Ez közel fele az unió keleti térségéből történt teljes forráskivonásnak! Ha ehhez hozzátesszük, hogy 2011-ben a külföldi cégek a nálunk termelt jövedelmük 86 százalékát kivitték, amire soha korábban nem volt példa, láthatjuk, a befektetők szintén leminősítettek minket.

Az NGM közleménye arról is mélyen hallgat, hogy még az első leminősítési hullám idején, 2010 végén Orbán Viktor azt ígérte, fél éven belül mindenki látni fogja a gazdasági sikereinket és felminősítenek minket. Azóta sokat romlott a helyzetünk, hála az unortodoxiának, és a jelek szerint már az eddigi bóvli szintet sem tudjuk tartani, sőt mások is követni fogják az S+P példáját. Ez önmagában még nem lenne nagy baj, ha a Fidesz-kormány okulna a kritikákból, ennek azonban nyoma sincs. Pedig a kockázatok egyre nőnek: nem látszik az euróválság vége, az unió egésze közel áll a recesszióhoz, az éles belső viták rontják a kilábalás esélyeit. Minél jobban leírják Magyarországot, annál hatványozottabban érint minket minden kedvezőtlen fejlemény, és tartós válságba dönthet: ez az igazi és Orbánék által sajnos negligált veszély.

Hozzászólások
Összesen: 29 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
exLacus
2012-11-26 13:27:59   #1

Van ugy, hoyg udvarolni kell! Erre talán a Matolcsy-Orbán duo is emlékeszik!

karuzo
2012-11-26 13:53:30   #2

Kedves:várd ki a végét !Emlékezz rá,év végéig 290 fölé romlik a forint.Nem azért,mert én mondom,hanem amiatt ,hogy a régió leggyengébben teljesítő országát minősítették le.És ez csak a kezdet.

Gyurka46
2012-11-26 13:59:34   #3

A hitelbefektetőknek egyetlen okból van hatalmuk: elemzésük alapján döntik el a befektetők, hova vigyék a pénzüket, és honnan hozzák el.
Magyarországról éppen mentik a menthetőt.

karuzo
2012-11-26 14:02:51   #4

Hitelminősítőknek van befolyásuk a befektetőkre.

Bástya elvtárs
2012-11-26 14:10:27   #5

kedves.. Le sem szarja mi? Akkor nyisd már ki a szemed hugyagyú

gnosztikus14
2012-11-26 14:21:43   #6

Jó lenne már azt is látni, hogy a Külföldi bankok magyarországi fiókjai kivonják a MNB-ből az ott kockázatmentesen kamatoztatott ( az európai legmagasabb kamattal ! )közel 500 millió eurónyi betétjüket és elhúznak haza, vagy teszik a dolgukat és a magyar vállalkozóknak hiteleznek .
Egyébként nálam ( és bizonyára még néhány millió magyar embernél )már évek óta " köznevetség tárgyát képezik " azok a szakmai körök(?) , amelyeknél a " az NGM közleményei már jó ideje köznevetség tárgyát képezik " , miután IMF-EU hitel nélkül is működik az állami költségvetés , nem csökkenti a kormány a nyugdíjakat, nem fagyasztja be a béreket, nem emeli a nyugdíjkorhatárt , nem engedi a közüzemi díjak emelését, nem vezet be ingatlanadót és nem teszi fizetővé az egészségügyi ellátást , és az éves inflációt is a 6 %-os határon belül tartja .

gnosztikus14
2012-11-26 14:24:06   #7

Re : 1 .

De ugye nem arra biztatsz, hogy rusnya , öreg nőnek udvaroljanak ?

exLacus
2012-11-26 14:30:13   #8

kedves

A Templeton Fund nevezetü befektetési cég tartotta eddig is a HUF árfolyamát szinte egyedüli nagy vásárlokén a magyar állampapirok piacán. Ez az alap tesz nagyivben a hitelminösitök és mások véleményére. Ö egyedüliként bizik még a magyar állampapirokban.

Ha téved, ahogy pl a hitelminösitök is tévedhetnek, akkor a fene se fogja a Ft-ot tartani tudni. A vasarloi oldalon nem lesz elég kereslet. Akkor pedig a spekák beszállnak. HUF eladásra fognak opciót kötni más valutákkal szembe.

Na akkor ujrabeszéljük ezt a témát ok?!?

Bástya elvtárs
2012-11-26 14:37:55   #9

Jobboldali Liberális
"Nem igazán meggyőző a cikk.
Identitászavaros, értetlenséggel feldúsított ellenzéki handabandázás."

Ezt mindjárt gondoltuk hogy neked ez lesz a véleményed..
No akkor most és itt vesézd ki a cikket, és a benne állított tényeket cáfold meg, számokkal, érvekkel stb...
Ameddig ezt nem csinálod meg addig pofaalapállás kisfiam

exLacus
2012-11-26 14:41:12   #10

S&P csak ajánlásokat tesz! Elemez. Nem tévethetettlen ö sem. Ezért mondják a befektetési elemzök, hogy ahhoz, hoyg a trend valóban "kirajzolódjon" ahhoz az kell, hogy mind a három nagy elemzöház ugyan azt a véleményt fogalmazza meg pl a HUF-ról.

Ezek a vélemények, mint kockázati tényezö kerülnek be a befektetök befektetési stratégiájába. Ha nagyobb a kockáza,t akkor ezzel szembeállitják azt is, hoyg mekkora a várható nyereség. Ha ez fedi egymást akkor minösités ide vagy oda beszállnak a Ft piacára. A baj akor van, ha ez a kényes egyensúly valami miatt döl, akkor jönnek a pánikszerü eladások.

A HUF nagyon sebezhetö pl az elhuzodó IMF-Eu targyalások miatt is. Sok múlik a verbális intervención egy pánikszerü eladás beindulásakor. Pl ha a Templeton elkezdi piacraönteni a Ft kötvényeit. Annyi van náluk, hogy simán beszakithatnák a HUF-ot.

Udvarolni néha azérk kell, hogy ezek az alapok ne kételkedjenek abban, hogy ki is lesznek fizetve. Ebben semmi rosszindulat nincs. Ha a szomszéd kér valakitöl 50 ezer HUF-ot akkor csak ugy adjuk oda, ha tudjuk, hogy vissza is kapjuk. A templeton alap eddig megbizott a vezetésben. Mint irtam lent, egyedüliként! Elég lesz-e egyedül ehhez?

Itt ez a kérdés ha jön egy leminösitési hullám.

Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Megosztások