28
2012. november 26.

Gyorsuló tempóban vonják ki a pénzt tőlünk

A kedvezőtlen hazai gazdasági kilátások miatti leminősítésünket a rájuk jellemző bicskanyitogató arroganciával söpörték le Matolcsyék, pedig a figyelmeztető jelzésre érdemes lenne figyelniük. Annál is inkább, mert gyorsul a pénzkivonás, a külső környezet alakulása sem biztató, és növekszik az esélye annak, hogy a valódi növekedésre még hosszú évekig várnunk kell.

Kapcsolódó írásaink

Nem vagyunk egyformák, a minket érő kritikákra különbözően reagálunk: van, aki megértően és önkritikusan, van, aki flegmán, van, aki indulatosan és visszautasítóan, vannak, aki elgondolkodnak és megszívelik a tanácsokat, másokról minden lepereg. A magánembereknél ez teljesen rendben van, tudomásul vesszük és annak megfelelően alakítjuk a személyes kapcsolatainkat. Egy kormánnyal, amely az egész országot képviseli, azért más a helyzet: elvárható, hogy a bírálatokra odafigyeljen, azokra érdemben válaszoljon és higgadt, korrekt hangnemben, különösen akkor, ha a kritika szakmai jellegű.

A Fidesz-kormányban az a bájos, hogy reflexszerűen sértődött, de agresszív óvodásként fogad minden bírálatot, jöjjön az bárhonnan és szóljon bármiről. Orbánék szerint minden kritikának csak az a célja, hogy elrontsa az ő játékukat, ne hagyja őket érvényesülni, sőt egyenesen ki akarja őket szorítani a homokozóból. Ezért aztán nem érvekkel válaszolnak, hanem durván visszavágnak, megvádolják vagy lehülyézik a bírálót és lehetőleg minél jobban sértegetik. Egyszerűen ilyen a stílusuk, márpedig ahogy a franciák is mondják: le style c'est l'homme, azaz a stílus maga az ember. Idehaza ez a magatartás, sajnos, elmegy, sőt a választóik egy részének még tetszik is, kifelé azonban az egész országot lejáratják és százmilliárdokban mérhető károkat okoznak.

Eklatáns példája volt ennek az NGM válasza arra, hogy a Standard&Poor's történelmi mélységbe minősített le minket a bóvli kategórián belül is, jellemző, hogy az EU-ban csak az összeomlott Görögország besorolása rosszabb, mint a miénk. Ezt egy kormány természetesen nem hagyhatja szó nélkül, már a pénzpiacok megnyugtatása miatt is lépnie kell. Érvelhet sok mindennel, például azzal, hogy a hitelminősítők is tévedhetnek, volt erre bizonyíték bőven az utóbbi években, tényekkel és adatokkal támaszthatja alá, hogy a valós helyzet más stb. Mindezt persze tárgyszerű hangnemben, és kellő felelősségtudattal.

Aligha lepett meg bárkit is, hogy Matolcsyék ezúttal sem ezt tették. Az NGM közleményei már jó ideje köznevetség tárgyát képezik szakmai körökben, nem csupán a nyilvánvaló manipulációs szándékuk, hanem az elképesztő hozzá nem értésük miatt. Nem tudni, hogy a stáb maga is képtelen a szakmaiság minimumát is kicsiholni magából vagy csupán főnöke képességeihez alkalmazkodik, de anyagai hemzsegnek az egyoldalú minősítésektől és a bornírt marhaságoktól. Jól példázza ezt a mostani leminősítésre tett nyilatkozatuk is: nemes egyszerűséggel a spekulánsok kiszolgálójának nevezik az S+P-t, amelynek ideje lenne saját magát leminősítenie.

Szót sem vesztegetnek Matolcsyék a leminősítés okaira: a gazdasági recesszióra, a növekedést akadályozó gazdaságpolitikai lépésekre és ezek nyomán a romló makropálya-kilátásokra. Az NGM imamalomként ismételgeti, hogy az adósságállomány csökken, a hiány 3 százalék alatti, holott az EU-hoz, az IMF-hez és az összes külföldi és hazai elemzőhöz hasonlóan az S+P is azt hangsúlyozza, hogy ezt olyan egyszeri intézkedésekkel érték el, amelyek egyrészt nem fenntarthatóak, másrészt megfojtják a gazdaságot.

Mindezzel szemben Matolcsyék azt a bombasztikus érvet hozzák fel, hogy a magyar gazdaság helyzetét a befektető cégek minősítik, amiben teljesen igazuk van. Saját maguk fényezésére azonban például a Mercedest, az Audit és a CocaColát hozzák fel, amivel csupán egy baj van: ezeknek a beruházásoknak az előkészítése és eldöntése még korábban történt, tehát nem a Fidesz-kormány érdeme, azaz más tollával ékeskednek. Ugyanúgy, mint amikor a kormányfő számos nyilatkozatában maguknak tulajdonítja Bajnaiék pénzügyi stabilizációs sikereit. A tényleges befektetői mozgást jól mutatja egyebek között az a most nyilvánosságra hozott kimutatás, hogy a kormányváltás óta 3200 milliárd forintos tőkekivonás történt a magyar bankokból, ebből csaknem 2300 milliárd az utóbbi egy évben. Ez közel fele az unió keleti térségéből történt teljes forráskivonásnak! Ha ehhez hozzátesszük, hogy 2011-ben a külföldi cégek a nálunk termelt jövedelmük 86 százalékát kivitték, amire soha korábban nem volt példa, láthatjuk, a befektetők szintén leminősítettek minket.

Az NGM közleménye arról is mélyen hallgat, hogy még az első leminősítési hullám idején, 2010 végén Orbán Viktor azt ígérte, fél éven belül mindenki látni fogja a gazdasági sikereinket és felminősítenek minket. Azóta sokat romlott a helyzetünk, hála az unortodoxiának, és a jelek szerint már az eddigi bóvli szintet sem tudjuk tartani, sőt mások is követni fogják az S+P példáját. Ez önmagában még nem lenne nagy baj, ha a Fidesz-kormány okulna a kritikákból, ennek azonban nyoma sincs. Pedig a kockázatok egyre nőnek: nem látszik az euróválság vége, az unió egésze közel áll a recesszióhoz, az éles belső viták rontják a kilábalás esélyeit. Minél jobban leírják Magyarországot, annál hatványozottabban érint minket minden kedvezőtlen fejlemény, és tartós válságba dönthet: ez az igazi és Orbánék által sajnos negligált veszély.

Hozzászólások
Összesen: 28 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Samu
2012-11-27 22:05:17   #28

A tőkekivitelben jeleskedők, pontosan azok, akik az egykulcsost élvezik.
Ők azok akik nem hisznek ebben.

Szomjankórász
2012-11-27 15:55:44   #27

Sipos Erzsébet Utálmány, édesanya és gyógypedagógus nagyon elb***ta elsőszülöttje nevelését. Az eredményt(elenséget) azóta is nyögjük.
A baj - úgy tűnik - ragályos, mert a kormánytagokon is mutatkoznak a fertőzés tünetei: autisztikus, dackorszakos, infantilis viselkedés, ami kiscsopiban még elmegy, de ezért közpénzt ne fizessünk már nekik!
Jó lenne már kigyógyulni a fertőző, pusztító orbáncból!

totya46
2012-11-27 15:27:33   #26

Tudom, nem gondolhatom komolyan amikor azt írom, hogy a Kedves Vezető a zemberek érdekében egyre-másra köt a különböző cégekkel általam ismeretlen tartalmú megállapodásokat, de mert szinte naponta történik egy-egy megállapodás megkötése, ezeket vajon az érdeklődő, és feltehetően érintett állampolgár hol tekintheti meg, hogy mégis miről szólnak, mi a tartalmuk? Persze , lehet, hogy titkosítva vannak de hogy a gazdaság beindítása helyetti pótcselekvés az véleményem szerint biztos.

todor54
2012-11-27 10:30:11   #25

remélem ,hogy el is viszik a zsét ,és nem támogatnak egy NÁCI pártot.

exLacus
2012-11-27 09:29:04   #24

elsőistván

A drága nép gyermekei képtelenek bevallani, hogy valamiért egyszer (többször) ök voltak a hibásak.

Shon168
2012-11-26 21:58:06   #23

xyc:
Hazudik reggel, hazudik délben, hazudik este.

xyc
2012-11-26 18:40:32   #22

Itt a napi narancsmoslék, ember gyomra kifordul, meg fel.

http://hirek.msn.mainap.hu/kulfold/orban-a-tarsadalom-nyugodt-42253

xyc
2012-11-26 18:36:51   #21

Árgyélus királyfi a stadionépítésekre nem sajnálja a pénzt: a mindenféle futballakadémia épül szépül, az ország meg döglődik.

elsőistván
2012-11-26 18:21:09   #20

@valakiaki #17
én meg azt figyeltem meg, amikor kikászálódott a fekete autóból, előre ment néhány lépést a szőnyegen, megtorpant, körbenézett, megvárta van-e egyáltalán fotós-kamerás aki észreveszi, aztán hátra nézett kísérőire, maradjanak 4 lépessel hátrább, aztán amikor felállt a táncrend, gúnyos vigyorral és megvetéssel szép lassan besétált a mi nagy sallerosztó főemberünk a bejáraton, mintha ő lenne Frank császár.

Ez komolyan úgy nézett ki, mintha Grazban vacsora időre csöngettek volna neki ... ez több mint pszichológiai eset.

elsőistván
2012-11-26 18:08:42   #19

történt minap, odatévedtem egy kormányfidess barát érzelmű, vagyis zombik által teleposztolt honlapra, és a magyarok háromélű dárdájával védelmezték a szent adósságcsökkentő megváltó mesemondó szentjeiket, persze legfőképp a legnagyobb mesterpárost. elszörnyűködtem, ezek a tények ellenére mindent elhisznek, hiszik és vallják azelmultnyolcév meg cinikuslejáratás a baloldalról a bajok minden forrása. Ezt írják magukat tartva tisztaszívű józan felelős állampolgárnak, ja és persze apukájuk oligarchikus ügyleteit csak a baloldali média találja ki.

Szörnyű, mire képes a vak hit, az arra épített meggyőződés, és ezt persze milyen jól kihasználja a hatalommániákus megváltójuk.

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Lé Hűtő: Én is! Szép álmokat mindenkinek! 21:19
Társalgó, 2016. Július
Li Taj-po: http://www.huffingtonpost.ca/samer-majz ...... 20:59
Új korszak kezdődik
Csülök: Láttátok? A kapitánynak új szaktanácsadója van! 20:59
magyarfoci
Qkory: Mi van már megint Rogánnal?! 19:08
Elképesztő fideszes arcok galeriája
A Propeller hírei