6
168 Óra Online írása
2012. április 17.

Újabb tyúkszemre taposott az Orbán-kormány

Újra csökkenti a Költségvetési Tanács (KT) jogkörét a kormány: a háromtagú testületnek egyetlen napot hagy a költségvetéssel összefüggő törvények véleményezésére az alkotmányügyi bizottság által benyújtott törvénymódosító javaslat. Az országgyűlésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítás úgy rendelkezik: ha a KT a zárószavazás előtt nem küldi el a részletes indoklással ellátott vétóját az Országgyűlés elnökének, a parlament megadottnak tekinti az engedélyt.

Kapcsolódó írásaink

A háromfős testület azonban nagy valószínűséggel nem tud ilyen gyorsan reagálni a törvénymódosításokra. Így ezzel a lépéssel újra csökkentik a KT már amúgy is megnyirbált hatáskörét a kormány, holott a nemrég aláírt, fiskális paktumként ismert uniós megegyezés épp a költségvetési fegyelem szorosabbra fogását követelné. Elemzők szerint ez a lépés szintén nem lesz jó hatással az IMF-fel és az EU-val folytatott, még el sem kezdett tárgyalásokra, hiszen a valutaalap épp olyan lépéseket vár el a kormánytól, melyek bizonyítják, hogy elkötelezettek a hosszú távú gazdasági stabilitás mellett - írta a Népszava.

A KT korábban nagy elemzői apparátussal dolgozott, ám a második Orbán-kormány háromfősre szűkítette létszámát. Az első, 2009-ben létrehozott KT Kopits György elnökségével jött létre, a másik két tagja Oblath Gábor és Török Ádám lett. Jól jelzi a tagok függetlenségét és szakértőként való elismertségét, hogy az országgyűlés ellenszavazat nélkül választotta meg őket. A KT létrehozása része volt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) 2008 őszén kötött hitel-megállapodásnak. Létrehozását korábban a Fidesz többször követelte, ám hatalomra kerülve 2010 decemberében gyakorlatilag szétkergette a testületet és a hozzá tartozó titkárságot. Az IMF éles kritikával illette a lépést: szerintük ez "gyengíti a fékek és ellensúlyok rendszerét" és visszalépésként értékelte a tanács "bezárását."

A jelenlegit tanács tagjai az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Domokos László, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András, és a köztársasági elnök által delegált elnök, jelenleg Kovács Árpád. A testületet január elejéig a Fideszhez közeli korábbi jegybankelnök, Járai Zsigmond vezette, lemondásáig. Domonkos László és Járai kisebb kifogásokkal ugyan, de támogatta az elfogadott idei költségvetést. Aggályaik később beigazolódtak: módosítani kellett a büdzsét, és úgy tűnik, további kiigazításra is szükség lesz. A harmadik tag, Simor András már akkor sem támogatta, Kovács Árpád pedig korábban ÁSZ elnökként is minden költségvetési törvényt komoly kritikával illetett. Kérdés, így tesz majd a KT elnökeként is.

Hozzászólások
Összesen: 6 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Démutka
2012-04-17 22:55:11   #6

Kovács Árpád ma az ATV-n igencsak védte a kormány mundérját, még ki is hangsúlyozta, hogy milyen jószándékú emberek, jót akarnak az országnak, stb. Nem kétlem, hogy nem akar felesleges vitát, sem politikát bevinni a saját ténykedésébe, az azonban furcsa, hogy jót akarásnak nevezi azt a gazdaságpolitikát, törvénykezést, kapkodást, visszamenőleges törvénykezést, adó-zuhatagot, amit kaptunk, kapunk a nyakunkba. Lehet, hogy neki csak a számszaki összefüggés számít: hosszában stimmel, keresztben jó?!

méra
2012-04-17 17:57:29   #5

Az igazán csinos lenne, ha a zelnök és a jegybankelnök összefogásával a következő költségvetés benyújtása során megbuktatnák a kedves vezető kormányát. Hihihi...

öszike13
2012-04-17 17:30:49   #4

Járai idöben ki lépett....
Miért is lépett le?

öszike13
2012-04-17 17:29:12   #3

Mongggggyuk, ha lemondanának, mert igy csak névleges a munkájuk, akkor nem kellene, hogy gerinc törésük legyen.
Ügy tökös magyarosan.

bükkberg
2012-04-17 16:36:32   #2

...egyetlen napot hagy véleményezésre...
Minek?
1 perc is elég.
Ami az utobbi 2 évben történik még az egy perc is sok.
Megszavazásakor már meg is bukott.

méra
2012-04-17 15:53:25   #1

Nem lesz gond, egy múltkori interjúban "panaszkodott", hogy magas a svájcifrank-hitel törlesztése.
Kell a suska!

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Európaimagyar: Nyilatkozott. Mer ő képviseli a sikhülyéket. 11:06
Kosa a PART esze.....
Béla333: Azt én biztosan nem mondtam, de itt is igaz, az... 11:00
Lehet-e más a politika?
Lé Hűtő: Jót néked is! Köszönet a kávéért! Sztrájkol a... 10:41
Társalgó, 2016. Július
hu pi lilliput: …elvárás!...ha…csak egyetlen Embert vagyok... 09:58
...by hu pi lilliput!
A Propeller hírei