Címke

Keresett címke: Amerika

Összes találat: 89

Cikkek

 • Marc Levy: Amerikának kötelességei vannak

  Nem a lelkesedés, hanem a menekülés diktálja az iramot. Úgy hagyták el otthonaikat, hogy biztosra vették: az út vége nem zsákutca lesz. A 168 Óra összeállításában nyilatkozó külföldi professzorok között olyan is akad, aki azt tartja a legfontosabb kérdésnek: vesztébe rohan-e az Európai Unió, amikor vakon ragaszkodik mostani migrációs politikájához? Most Marc Levy, a Columbia Egyetem nemzetközi tanulmányok tanszékének docense véleményét közöljük.

 • Amerika és a felelősség

  Több mint egy éve tart annak a tízezer szíriainak az ellenőrzése, akiket az Egyesült Államok az októberben kezdődő pénzügyi évben befogad. A róluk szóló washingtoni döntés tehát semmilyen hatással sem lesz az európai menekültáradatra. Valójában az is inkább szimbolikus jelentőségű, hogy amennyiben Brüsszel kéri, az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani az Európai Uniónak. Munkatársunk az amerikai külügyminisztériumtól jutott háttérinformációhoz.

 • Ekkorát tévedett Nógrádi György

  Azt állítja Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő (az állami hírtévében), hogy az illegális bevándorlók négy területre próbálnak bejutni: a gazdag arab országokba, Ausztráliába, az Egyesült Államokba és Európába, de csak az utóbbinak nem sikerült megállítania őket.

 • Ne legyünk provinciálisak!

  A magyar választási szabálytalanságokat feltáró EBESZ-jelentés, illetve Orbán illiberális demokráciáról szóló beszéde változtatta meg az amerikaiak patikamérlegen mért álláspontját Magyarországról – mondja az ATV műsorvezetője, aki egy év után nemrég tért haza az Egyesült Államokból. Ott azt tapasztalta, sokat számít, ha kevésbé vagyunk provinciálisak. Szabadságigényünknek, kritikus gondolkodásunknak jót tesz, ha látjuk, más országokban mi történik.

 • A nagy homokfal

  A kínaiak mester-, sőt remekműveket hoznak létre út-, vasút- és gátépítésben. Valóságos csodaszámba megy az autópályáknak és szupersebességű vonatoknak az a hálózata, amely ennek a hatalmas országnak a legtávolabbi végeit is összeköti egymással. Újabban a Kínai Népköztársaság az építkezésnek egy egészen új kísérletébe fogott: mesterséges szigeteket hoz létre a Dél-kínai-tenger korallzátonyain.

 • Egy amerikai háború

  Az ország lakói „amerikai háborúnak”, mi vietnaminak nevezzük az 1965–1975 közötti véres tragédiát, amely öt és fél millió életet követelt. Negyven éve gördültek be az északi győztesek harckocsijai Saigonba, s fejvesztve mentette ki onnan maradék embereit a megvert világhatalom.

 • Történelmi kézfogás

  Kubát most először hívták meg az Amerikai Államok Szervezetének (ÁÁSZ) húszéves múltú csúcsértekezletére. Nem statisztának, hanem egyfajta főszereplőnek. December óta ugyanis, amikor Obama amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok helyreállítja diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait kommunista szomszédjával, tudvalevő volt, hogy Panamavárosban, a csúcs színhelyén „történelmet fognak írni”: bő fél évszázad elteltével első ízben találkozik egymással az amerikai és a kubai elnök.

 • Családban marad

  Még csaknem egy év van hátra az amerikai előválasztások kezdetéig, Hillary Rodham Clinton azonban máris kampányol. A volt First Lady, egyben volt Madam Senator és Madam Secretary immár Madam Presidentnek készül. A túloldalról Jeb Bush, a volt elnök fia, egy másik volt elnök öccse szeretne bejutni a Fehér Házba.

 • Castro és Nasszer

  Történtek különös rebelliók is a rossz emlékű ötvenes években. Ilyen volt a pártütéses államcsíny a piramisok tövében, és a karibi térség hegyi háborúja. A győzelmek utáni orientációk (és pénzügyi források) felkutatására Nasszer és Castro hasonló utat járt be.

 • Magyar nemzeti mérce

  Azt állítja a Magyar Nemzet (első oldalas cikkében), hogy az Egyesült Államok kettős mércével mér civil ügyben, mert az új budapesti amerikai nagykövet továbbra is kiáll a magyar civil mozgalmak mellett, miközben az amerikaiak nem bírálták Egyiptomot, ahol a közelmúltban majdnem húsz civilszervezetet tiltottak be.

1  2  3  4  5  6  7  8  9 
A 168óra extra rovatai
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
A Propeller hírei