5
2012. április 25.

Cigány vendéglő sikere a Viharsarokban

„Kenyírleves”, sült csirkefarhát krumplimóringgal, kacsanyak késsel vágott tésztával, cigány tyúkos káposzta – néhány fogás a Kira vendéglő választékából. Mi a közös bennük? Az, hogy valamennyi igazi cigány étel, azaz autentikus, ahogy az étterem bejárata felett büszkén hirdeti a cégjelzés magáról a vállalkozásról.

Békés város központjától kifelé haladva, ahol 90 fokos kanyart ír le a Mezőberény felé vezető út, ott nyitott ki októberben az ország első cigány vendéglője. A sajtó érdeklődése csak lassan csillapodott (de máig sem múlt el), a látogatók száma viszont örvendetesen emelkedett az elmúlt félév alatt, s ha az egész termet kibérelik, igény esetén akár zenészekről is gondoskodik a tulajdonos házaspár, a harmincas éveit taposó Ásós Géza és neje, Klára (akik kislányukról, a hároméves Kiráról nevezték el a szóban forgó vendéglátóipari egységet).

Bár az Ásós-páros korábban is foglalkozott ilyen jellegű tevékenységgel is, fő megélhetési forrásuk az építőipar volt. A férj 2002-óta építési vállalkozó, de a válság nyomán az utóbbiból egyre nehezebben lehetett kijönni.

A helyzet szülte az ötletet: nyissanak éttermet. 2010-ben bő tízmilliós beruházási hitel elnyerésével meg tudták venni az épületet, amelyben korábban kocsmának tetsző késdobáló működött – de hol van az már! Az építői gyakorlat sokat segített abban, hogy a vendéglő céljára kiszemelt ház átalakítása pompásan sikerült, a termet kulturált kialakítás jellemzi, a falakat régi családi fotókból összeállított kompozíciók díszítik, a hat asztal köré 36 vendég telepedhet le egyidejűleg.

A szerző felvételei

Nyerőgép sehol, cigarettafüst – a törvényi előírásoknak megfelelően – száműzve, a bárpult mögött Klára asszony serénykedik, olyan kávét állítva elő, hogy azt elfogyasztva bárkinek kettővel magasabb sebességi fokozatra kapcsol a szíve. A főnöknő távollétében olykor Kozák Zsolt, a szakács is beáll pultosnak, bár az ő kezelésében kimért alakban jobban mutat a méltán híres helyi pálinka, mint a „feketeleves”.

Zsolt a békéscsabai szakiskolában tanulta a konyhai tudományokat, s ezeket önszorgalomból, de a „gazda” egyértelmű biztatásától is kísérve egészíti ki újabb, olykor távolabbi vidékekről származó cigány ételreceptekkel. Ez nem egyszerű feladat, a receptek inkább szájról szájra járnak, mint a népmese, leírva nem nagyon, szakácskönyvben még kevésbé bukkanhat rájuk az érdeklődő. A választék bőséges, az adagok tisztességesek, a fűszerezés kellemes, az árak elviselhetők, olykor kifejezetten szolidak. Aki menüt rendel, kétféléből is választhat, 580 forintért. Házhoz kiszállítást vállalnak, hidegtálak is megrendelhetők.

Ásós Géza szívesen idézi fel a kezdeti időszakot, amikor mindössze négyféle igazi cigány ételt szolgáltak fel, ám a fokozott érdeklődés nyomán számuk mára elérte a 25-öt. És ezek között nem szerepel például a cigánypecsenye, ami a tulajdonos és a család véleménye szerint nem is ennek a közösségnek az étke, ám a nem-romák kikövetelték, hogy rajta legyen az étlapon. Márpedig a vendégkör 80 százaléka nem roma, így közkívánatra a cigánypecsenye is fellelhető a ház étlapján – de nem a cigány ételek között…

Kenyírleves

Hozzászólások
Összesen: 5 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Zuba János
2012-05-08 22:29:30   #5

Békési ismerőseimtől pedig bocsánatot kérek,
egyszer, mert ehhez a szívemnek kedves cikkhez írva szakadt ki belőlem a keserűség, meg a düh,
másszor pedig azért mert azt a pár évvel ezelőtti sebet felszaggattam, ami rajtunk esett akkor.

Zuba János
2012-05-08 22:20:20   #4

Még annyit: Békésen is volt rablógyilkosság egy-két éve.
Hát egy-két elfogult "magyar" egyből cigányozni kezdett.

Már másnap kiderült, hogy egy magamfajta, csak fiatal vegyes vérű (tót-magyar-német, stb) siheder volt. Megölt pár ezer forintért egy tisztességben megöregedett mamát, pedig sokszor adott őneki kisebb munkákért zsebpénzt, ha úgy esett ételt.

Sunyi állat, az ilyen, nem ember. Minden nap véres verést adnék neki (kívánná a halált) most is, és meg is írnám minden héten, hogy telik a büntetése. Hogy rettegjen, akinek csak a kósza gondolat is átfut az agyán hasonló gyalázatosságra.

Kifordult a világ a sarkából. Szeggel, kalapáccsal lehet visszaigazítani a helyére....

Zuba János
2012-05-08 22:03:49   #3

Köszönöm, de még nem mondtam végig:

A Viharsarok népe türelmes nép. Még azt is tűri, ha fát vágnak a hátán, de ha melléütnek, akkor az Isten irgalmazzon annak, aki tette!

Ami Berzéken történt, az lehet, hogy az utolsó előtti csepp volt a pohárban.
Felénk azt is mondják, hogy a megvadult barmot bikacsökkel kell megszelídíteni!

Az állattá aljasodott bitang buta cigányok miatt még mi sem szeretnénk, hogy a mieinknek kelljen szégyenkezni, akik rendes, jobb sorsra érdemes emberek, akárcsak mindahányan.

Egy hetenkénti tisztességes verés , oszt egy fél év alatt beállna a normális élet.
Addig is azt etetném velük, amit kikaparnak a földből. Egyék meg egymást. Nem igaz, hogy nem lehet megtanítani dolgozni az ilyen csökött gyepes agyú barmokat!

Az egész országgyűlést ilyen "időzített bomba" településeken tartatnám meg (már 10 évvel ezelőtt is azt kellett volna). Oszt jópofázzanak a sok baromnak a széplelkű Urak szemtől szembe, testközelből. Pár százan csak meg tudják védeni magukat a szép beszédeikkel,nem? Annak a szerencsétlen embernek egyedül esélye sem volt az elvadult állatok ellen.

Az állatok nevében is elnézést kell kérnem. a ragadozó állat csak akkor öl, ha éhes.

Na most "lájkoljál", ha a vallásod nem tiltja EMBER!

asi63mow
2012-05-01 11:14:22   #2

Zuba János!
Neked jár egy giga-like!
Ezt szépen foglaltad össze, gratula!

Zuba János
2012-04-25 21:29:43   #1

Tiszteletem!

Berínyi (mezőberényi) születésű vagyok, és több mint 30 éve bíkisi (békési) vagyok. Sok békési-, és mezőberényi cigány emberrel dolgoztam együtt (Volán, VGV Békéscsaba). Mindíg mosolygok, mikor még ma is "Szevasz Főnök" köszönést hallom a bíkisi piacon..:-)

Nem is igazán értem, ami BAZ megyében történik olykor-olykor...persze értem, csak itt a Viharsarokban másképpen éljük meg a problémákat. Nekünk hála az égnek azért vannak Ásós Tiborjaink, Lakatos Gyuláink, és sorolhatnám. ki ne hagyjam Rácz Józsi bátyámat, aki Mezőberényben a legjobb brigadérosom volt a Volánnál a rakodók között, nem feledve Darócz Ernőt sem, Lakatos Miska bátyámat sem (ők ketten már nem élnek, és megérdemlik, hogy a nevük ne csupán a fejfájukon maradjon fenn).

Azonosok a gondjaink, nyomorúságunk, néha ünnepi örömeink is azonosak, és az emlékeink is.
No, eleget érzelgősködtem.
Menekülni, mocsáron átvergődni csak előre lehet, mert ha megállsz, vagy hátralépsz, elnyel az ingovány..
Ásós Tibi is hasonlóan fogalmazta meg ugyanazt a gondolatot a múltkor, amikor az m1 30 perces filmet adott le Békésről, neki köszönhetően.
Szerintem most népszerűbb jelen állás szerint, mint a polgármesterünk...ha másért nem, hát azért, mert Ő, tudomásom szerint nem tud tyúkos káposztát főzni :-), pedig uszodát álmodott, és építtetett, és sorolhatnám.

Többre képes e Békés megyei nép megfogyva is, mint ami lehetőség számára adatik. Túlélők vagyunk mi mindannyian: tótok, cigányok, magyarok, svábok, románok, ukránok, lengyelek: egyszóval Viharsarki magyarok...

Köszönöm a lehetőséget.....

1

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
vadegér: Lehet, hogy jobb ezt nem tovább gondolni... 22:32
Hát milyen országban élünk?
Lé Hűtő: Szépjóéjtet kívánok mindenkinek! 21:44
Társalgó, 2016. Július
Béla333: Valószínűleg igazad van, csak örülnék annak, ha... 21:12
Lehet-e más a politika?
Qkory: Ja! Az a kis köpcös meg a rövidkarú kulccsal csak... 20:44
Nesze nektek kormányprogram
A Propeller hírei