0
168 Óra Online írása
2012. március 26.

Mexikó legbizarrabb városa: gitárkoncertek a sírokon

Mexikó egyik legbizarrabb városa. Színes, lenyűgözően összevissza, és itt-ott alagutakba, katakombákba és múmiákba botlik a látogató. Itt rendezik Mexikó legnagyobb kulturális fesztiválját, a Cervantinót, ezen kívül néha gitárkoncerteket tartanak a szűk sikátorokban és filmvetítéseket a temetőben. S persze a város, amely vasárnap XVI. Benedek pápát is vendégül látta.

Guanajuato a gyarmati időszakban Mexikó egyik legfontosabb ezüstbányájával büszkélkedett – ennek megfelelően a város tele van templomokkal, kolostorokkal és palotákkal - írta a Latimoport.

A bányák azonban kimerültek, a letarolt hegyoldalakról lezúduló esők pedig évente elöntötték a szűk völgybe épült várost. A városatyák erre azt találták ki, hogy a bányászok építsenek árkokat és alagutakat a víz elvezetéséhez – Guanajuato alatt így alagutak és vájatok egész labirintusa jött létre. A nagy esők idején a várost ettől függetlenül elöntötte a víz, úgyhogy végül egy völgyzáró gáttal sikerült megoldani az eső-problémát, az alagutakban pedig azóta az autók és a buszok közlekednek.

Guanajuatóban buszozni egészen szürreális élmény, a busz megy egy ideig valami katakomba-szerű járatban, aztán kibukkan egy kolostor és egy temető között, aztán megint visszabukik a föld alá.

És hát a temető, az sem akármilyen. A régi temetőben, máig megfejtetlen okokból, rengeteg holttest természetes mumifikáción ment keresztül – főleg azok, akik az 1833-as kolerajárványban vesztették életüket. Nem is Mexikó lenne, ha ezeket a riasztó hullákat nem állítanák ki közszemlére, sőt, nem a Múmiamúzeum lenne a (műemlékekben amúgy páratlanul gazdag) város legfőbb nevezetessége. A múmiák különben rémesek, mindegyik olyan, mintha kínjában ordítana, ahogy foszlik le róla a bőr meg a hús.

Mindezek ellenére Guanajuato egyáltalán nem egy gyászos, morbid város, sőt... - folytatás a Latimoporton.

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
zoja: Nyilvánvaló, hogy szóra sem érdemes. Hagyjuk már... 03:15
Úszunk a botrányban
kudasai: Katinka es Cseh Laszlo ? 01:37
ÚSZÁS
Európaimagyar: http://444.hu/2016/05/23/uzenjuk-brussz ...... 23:10
Rohad a jobboldal
Európaimagyar: Viktor, én semmi rosszat nem kívánok neked.... 22:00
Orbán a király !

A Propeller hírei