1
168 Óra Online írása
2012. március 10.

Tankolás banán- és paradicsomhulladékból

Mi lesz abból rengeteg zöldség- és gyümölcs hulladékból, amelyek a nagybani piacokon, az iskolai menzákon és a vendéglátóipari helyeken marad? Biogáz az autók számára. A stuttgarti Fraunhofer biotechnológiai intézet mérnökei gyűjtőkörútra indultak a már bomlásnak indult szerves hulladékért, hogy alternatívát találjanak a földgázra. E maradékok erjedése ugyanis biometánt termel, amelyet palackokba lehet sűríteni és tüzelő anyagként felhasználni. (Aiolus News)

Az ETAMAX nevű terv keretében a kutatók rövidesen beindítanak egy olyan üzemet, amely a város egyik legnagyobb nagybani piaca mellett helyezkedik el, és amely különböző mikroorganizmusok segítségével metánt fejleszt a hulladékokból.

„E maradékok – magyarázza Ursula Schließmann, a terv igazgatója – igen sok vizet és nagyon kis mennyiségű lignocellulózt tartalmaznak, éppen ezért alkalmasak a gyors erjedésre.” De a munka nem csupán ennyiből áll. A „nyersanyagok” összetétele minden nap változik. Van, amikor a zöldséghulladék több, máskor a gyümölcsök viszik a prímet, mindegyik a maga végtelen változatosságában. Következésképpen a kutatoknak minden nap szabályozniuk kell a Ph-értéküket. Éppen ezért a hulladékokat különböző tartályokba tárolják, amelyekben automatikusan kiszámolnak bizonyos paramétereket, így a Ph-értéket is. Így meghatározhatóvá válik az is, hogy az egyes alkotóelemeket milyen arányban kell keverni a mikroorganizmusok emésztő-akciójához.

Az ETAMAX egyik legnagyobb előnye, hogy minden, ami a létesítményből kijön, a biogáz, az iszap és a szűrt folyadék, egyaránt felhasználható. A szűrt folyadék például elegendő nitrogént és foszfort tartalmaz ahhoz, hogy például az algatenyésztésben alkalmazzák. A terv nyomán együttműködés született két olyan kutatóintézettel, amelyek az iszap és a szűrt folyadék újrafelhasználásával foglalkoznak, míg a Daimler AG kísérleti biogáz-hajtású járművekkel látja el a Fraunhofer intézetet.

Az öt évre szóló tervet 6 millió euróval támogatja a német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium.

Forrás: http://www.energiacentrum.com/

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 1 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Imhotep
2012-03-10 21:04:18   #1

Hogy-hogy marad??? Talán ki kellene osztani a gyerekeknek!! Nem????

1

Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nonest: Szia! Megvolt... Neked is szépet! 06:18
Társalgó, 2016. június
kóbogár: Azért nem ártana ha Fodor professzor úrtól is... 06:07
Nesze nektek kormányprogram
step: 'Nem fordulhat elő még egyszer az, ami 2015-ben... 06:04
Hmmm....
step: A dolog egyszerű. Kiderítik, hogy Orbán Zrínyi... 06:02
Hát milyen országban élünk?

A Propeller hírei