20
2016. február 4.

Kettévált Európa

Bogdan Góralczyk a forró lengyel tavaszról

Lengyelországban az év végén a Jog és Igazságosság párt (PiS) abszolút többséget szerzett az országgyűlésben, a kormányt mégsem a miniszterelnök irányítja, hanem a háttérből a populista Jarosław Kaczyński. A 168 Órának Bogdan Góralczyk volt budapesti diplomata, a Varsói Egyetem Európa Központjának professzora azt mondja, a lengyel hatalomnak tetszik az Orbán Viktor-féle illiberális politikai modell. De náluk erősebbek a civilek és az ellenzék.

Kapcsolódó írásaink

– Jarosław Kaczyński közölte: a pesti gyors Varsó felé tart. Befuthat önökhöz Orbán Viktor szerelvénye?

– A mi kormányunknak még annyi idő sem kellett, mint a Fidesznek: néhány hét alatt megszavazták a médiatörvényt, villámsebesen elfogadták az alkotmánybíróságról szóló, igencsak vitatható rendelkezést is. Ez előírja: az újonnan megválasztott öt bíró közül legalább háromnak részt kell vennie a döntésekben. Csakhogy az újak beiktatását az alkotmánybíróság nem ismeri el, ők tehát nem vesznek részt a tárgyalásokon. Ezzel ellehetetlenül az intézmény működése. A rendészeti törvényt is módosították Kaczyńskiék, lehetővé tették például az engedély nélküli bírósági lehallgatást. Nagyon úgy fest: valóban közeledik a pesti gyors. A lengyel–szlovák határra már biztosan megérkezett.

– Gondolom, Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor ottani négyszemközti találkozójára utal.

– Igen. Ami tudható: a pártvezetők mintegy hat órán át beszélgettek tanúk és jegyzetelők nélkül. Volt diplomataként pontosan tudom: az ilyen találkozókon nagyon fontos dolgokról eshet szó. A menekültkérdés mellett ilyen a Budapest–Varsó-tengely kialakítása. Egyértelmű: a magyar politikai modell Kaczyński számára alap.

– Pedig a választási győzelem előtt hónapokig fagyos volt a viszony a Kaczyński-féle PiS és a Fidesz között. Állítólag azért, mert a lengyel pártnak visszatetsző volt Orbán oroszbarát külpolitikája.

– De a két párt alapértékei ettől még azonosak. Tény: Lengyelországban nem várható oroszbarát külpolitikai fordulat. Nálunk a keleti nyitásról sem esik szó, legfeljebb egyedi kezdeményezések vannak kínai üzleti partnerekkel. Mindezt jól mutatja az is, hogy nyáron NATO-csúcs lesz Varsóban, és az eseményre a hírek szerint amerikai katonák közreműködését kéri majd a kormány.

– Az illiberális demokráciát már 2005-ben építeni kezdte a PiS, a Jog és Igazságosság párt. Csakhogy Jarosław Kaczyński két év múlva megbukott. Az őt követő Donald Tusk a lengyel rendszerváltás óta az első miniszterelnök volt, akit újraválasztottak. Ilyen előzmények után meglepő a PiS ismételt győzelme, nem?

– 2005-ben Lech Kaczyński kikiáltotta a negyedik köztársaságot, valóban a mostanihoz hasonló antidemokratikus intézkedésekkel és centralizálási törekvésekkel. De az a kormány 2005-től 2007-ig volt hatalmon, még a pénzügyi világválság előtt. Donald Tusk nehezebb helyzetben volt, neki a krízis utóhatásait is kezelnie kellett. Eközben Európát az elmúlt egy-két évben újabb válságok érték, gazdaságilag és biztonsági szempontból is. A migránskérdés, illetve a terrorveszély miatt az egész kontinensen erősödnek a populista hangok. A Jog és Igazságosság Pártja is kihasználta a feszült helyzetet: a választási kampányban új korszaknyitásról beszéltek, s ezzel maguk mellé tudták állítani a szavazók nagy részét.

– De a Kaczyński-féle populizmusra akkor is nemet mondtak már egyszer a lengyelek.

– Ez igaz, ugyanakkor a miniszterelnökünket Beata Szydłónak hívják. A választási kampányt is ő vezette. Nem tudhatták a szavazók, hogy a kormányt a háttérből valójában Jarosław Kaczyński irányítja majd. Ahogy az is sokkolta a lengyel közvéleményt: az ígért korszakváltás helyett valójában rendszerváltást akar a „háttérbeli vezető”. Bizonyára még a PiS-szavazók jelentős része sem erre számított.

– Lengyelországban a médiatörvény elfogadása után több városban is ezrek vonultak az utcákra. Megalakult a magyar Millához hasonló szerveződés, a Bizottság a demokrácia védelmében. Magyarországról nézve önöknél mintha erőteljesebb lenne a civil ellenállás.

– Éltem Magyarországon, van összehasonlítási alapom. Magyarországon a legnagyobb párt az apátia. Nem így Lengyelországban: nálunk a legfontosabb alapérték a szabadság. Fontos különbség az is, hogy a mi országunk nem fővárosközpontú, Varsó mellett több nagyvárosban is jól szervezettek az értelmiségikörök. Az sem mindegy, hogy a PiS-nek nincs kétharmados többsége, és erős az ellenzékünk is. Ha kitart a mostani civil és ellenzéki lendület, forró tavasz lehet Lengyelországban.

– Nem csak lengyel politikusok követik a magyar modellt, nemzetközi elemzők arról beszélnek: egész Európa orbanizálódik.

– Sajnos tényleg meghatározóvá vált a magyar miniszterelnök által képviselt ideológia, különösen a menekültkérdésben. Németországban szinte biztosan meghosszabbítják a szeptemberben ideiglenesen bevezetett határellenőrzést. Ausztria is felfüggesztheti a schengeni egyezményt. Orbán pedig az úttörő európai politikus szerepében tetszeleg, mivel elsőként emelt falat.

– Csakhogy az Európai Unió Lengyelországnak nem engedheti meg, hogy átvegye a magyar modellt. Az EU-ban már most napirendre került a „lengyel kérdés”. Hiszen Lengyelország jóval nagyobb és stratégiailag is fontosabb Magyarországnál.

– De nem tudni, milyen döntést hoz az Európai Bizottság Lengyelországgal kapcsolatban. Még csak a közelmúltban kezdték a vizsgálatot, amely egy-két évig is eltarthat. A Velencei Bizottság jelentése azonban már most márciusban várható. Minden bizonnyal alkotmányjogi aggályok is felvetődhetnek. Másrészről nem hiszem, hogy a súlyos európai válságok közepén a lengyel illiberális fordulat prioritás lenne. Az EU-nak előbb saját magát kellene rendeznie.

– De milyenné változhat az Európai Unió? Egyre több nemzetközi elemzőtől halljuk: Európa jövője egy, a nyugati tagállamokból álló „mini-Schengen”. És a nyugat-európai politikai vezetők is mondják már: talán hibát követtek el a keleti bővítéssel.

– A görög válság idején már kialakult a töréspont az unió déli és északi államai között. Most a Varsó–Budapest-tengely tovább erodálja a még meglévő integrációt. Hosszú idő után ismét keleti és nyugati oldalra szakadt Európa. Márpedig tragikus következménye lesz, ha az Európai Unióból kihal a szolidaritás. Tönkretehetünk mindent, amit eddig elértünk: nem kis-Schengen lesz, hanem sok szuverén, egymástól elkülönülő nemzeti ország. Mint régen. Ez természetesen Putyinnak és a többi Európa-ellenes politikusnak kedvez.

Hozzászólások
Összesen: 20 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
wood
2016-02-04 18:41:22   #11

Nemetorszagi_magyar: 2016-02-04 14:37:26

A német juhászkutyáim (kettő van) közül az okosabb kijelentette, hogy holnaptól nem hajlandó elolvasni az izéidet (te hozzászólásnak gondolod).
Megalázónak tartja...
(Meg tudom érteni, nem is erőszakolom; Az ugatás nem egy kategória, önmagában...)

wood
2016-02-04 18:12:27   #10

Az alfa és omega... (Nem kommunista szeminárium)

Tessék már tudomásul venni nünükék, sügérek, hogy a politika, a közéleti homokhintés (szintről szintre feljebb menve - egyre szennyesebb, talmibb) hazug, moslék műfaj.
De, nem csupán fekete fehér diafilm, és nem is mindig átlátható.
(Kivétel erősíti a szabályt?)
Semmiképp nem a buták, agy mosottak sportja MEGÉRTENI (vagy úgy tenni)...
Ugatni lehet, nem tiltott, reggeltől estig.. Van értelme?
Már a szövegértés, de egyszerű/alig bonyolult összefüggések meglátása sem megy mindenkinek (ordítóan buta hozzászólások; albán teuton paródia röfögése, all fix error h@gy@gyú gügyögése, stb...) . HÁNYINGER... SZELLEMI SIVATAG. NIHIL.....

(Igen igen szerény szellemi kapacitású, mély műveltségű, ámde annál nagyobb pofájú dervis jelöltek..) Gyárilag, vagy "kérésre" hülyék.

Nem szaporítanám a szót (rájuk), ők a nem gondolkodó, de legalább hülyén visongó, lázongó emberek.
A buták, hipózott elméjűek, akik semmit nem értenek; Az első blikkre, fingra, bemondásra, tetszetős hazugságra ejakulálnak...
Érzelemnek sincs itt igazi tere.. Értelem meg....

Kinek van hiteles ERKÖLCSI ALAPja Lengyelországot (vagy mást) kritizálni?
Ki mondhatja azt, hogy ő szűztiszta elvek birtokosa?
Létezik ma valamiféle erkölcsi etalon?
Bármilyen? Bárkitől?

(Hogy az atomfegyver arzenállal rendelkező kankutya megtiltja másnak, hogy neki akár egy is legyen, az nonszensz, de jellemző a kennel viszonyokra. Nyílt hatalmi túltengés, nyílt erőszak brutális átverése. Erkölcsileg? HÁNYÁS........ NULLA.)

A butaság (akár gyári, akár huzamos hipózás eredménye) öl, kan(R)társaim.
Okuláré? Bifokális lencse? Reál látásmód?
Becsület? Őszinteség? Kihalt fogalmak?

Mi is így fogunk kihalni....

stb
2016-02-04 18:49:21

Le a kalappal.....!

Azt hiszem, te tenyleg nagyon okos vagy! Hogy csinalod? Sokat tanultal? Vagy ez egyszeruen veled szuletett?

astory
2016-02-04 17:57:58   #9

"az Unio csak tanult a 20. szazad tortenelmebol, ami a nacionalizmusrol szolt..."

"A nacionalizmus kifejezés jelentéstartalma


Egyik, ma már elhalványult jelentése az az érzelmi kötődés, amelyet az ember a családja, az általa használt és alakított környezete, a faluja, a városa, a megyéje, a hazája iránt érez.
Másik jelentése a nemzetépítés feladatára utal, amely az ideológia megalkotásával, a kultúra egységesítésével és érzelmi élmények átélésével a közös nemzeti identitás kitalálását és megteremtését célozza.

stb
2016-02-04 18:46:21

Valoszinuleg a harmadik jelentesrol van szo, ahol az emberek nemzeti erzeseit a kisebbsegek, mas nemzetek stb. elleni uszitasra hasznaljak fel. Leginkabb azert, hogy eltereljek a figyelmet a valos problemakrol, amit az uralkodo maffia (kormany, diktator, stb) nem tud, vagy nem is akar megoldani. Foleg akkor, ha a legfobb problema ok maguk, mivel folyamatosan kifosztjak az orszagot es a lakossagot. Viszont lelkes hazafiak, es folyamatosan megvedik a nemzetet az ellensegektol.

stb
2016-02-04 16:12:55   #8

Péter István #6

Te a nacionalizmust pozitiv jelensegnek tekinted, es felhaborit, ha az Union szemeben ez voros poszto. Pedig, ellentetben veled es meg sok nacionalistaval, az Unio csak tanult a 20. szazad tortenelmebol, ami a nacionalizmusrol szolt. Es kb. 70 millio aldozatrol a ket vilaghaboruban.

Ami a demokraciat illeti, fogalmad sincs, miket beszelsz. Nem veletlenul van minden demokraciaban olyan biroi forum (legfelso birosag, alkotmanybirosag...), ami felulbiralhatja a torvenyhozokat, ha azok az alkotmannyal, vagy alaptorvennyel, vagy nemzetkozi egyezmenyekkel stb. ellentetesen torvenykeznek, vagy a kormany hoz torvenybe utkozo hatarozatot. A demokratak eppen azert hoztak letre ezeket az intezmenyeket, hogy a demokraciat vedjek a torvenyesen megvalasztottak "hibaitol".

Te igazabol diktaturarol almodozol....nemsokara megkapod Viktor jovoltabol.

javito
2016-02-04 14:38:22   #7

6-os,fél ekéknek

Pitike.

Hosszú és bő-segges voltál.

Mindenki érti.

Hát Te?

Ja,hogy Te nem Mindenki vagy hanem a Vezér Elve.

Így még jobban,érthető.

javito
2016-02-04 14:32:41   #6

Nemetorszagi_magyar

Megbeszéltük.

Péter István
2016-02-04 14:23:30   #5

Nos, a PiS a Szejmben 51,1 %-os, a parlamenti felsőházban pedig 61 %-os többséggel rendelkezik miközben, Andrzej Duda köztársasági elnök is a párt politikusa. Vagy is a lengyel választópolgárok minden esetben a PiS politikáját részesítették előnybe és a volt kormányzópárt, a PO súlya mintegy 30 %-ra esett vissza. Nehezen hihető az a rágalom, amely szerint, a lengyelek ne tudták volna, hogy kire és milyen politikára szavaztak. Viszont, ahogyan ez már csak lenni szokott, ettől függetlenül, vagy éppen ezért a bukott pártok, különösen a PO és a nemzetközi támogatói a szokásos módon, hevesen támadják az új hatalomgyakorlót és jön a demokráciáért való súlyos aggódás, meg a jogállam féltése, stb.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy Lengyelország egy nacionalista ország, hiszen olyan hosszú ideig volt elnyomva és megszállva, hogy a nemzeti közösségi összetartozás érzése és gyakorlata már szinte létfeltétel. Természetesen, az EU liberális államai és pártjai, valamint az Unió szabadkőműves liberális vezetői körének a szemében a nacionalizmus vörös posztó és már önmagában ezért is fújtatnak Lengyelországra.

Lengyelországban a nép közvetlenül választja a Köztársasági Elnököt, valamint a Szejmet és Szenátust, ami azt jelenti, hogy ez a közjogi méltóság és ezek az intézmények közvetlenül képviselik a népakaratot, s meghatározott eloszlásban az ő alárendeltségükbe tartozik valamennyi más közhatalmi intézmény és közjogi tisztség. Az Alkotmánybíróság megválasztása és a működési feltételeinek a szabályozása a Szejm kizárólagos hatáskörébe tartozik, vagy is, az említett intézkedések abszolúte törvényesek. Ugyan ez a helyzet médiával is, a közszolgálati tömegkommunikáció feltétlenül a megválasztott hatalomgyakorlók hatáskörébe tartozik.

Különben, a demokratikusnak mondott országokban az alkotmánybíróságok tevékenysége sérti a demokrácia alapelveit, illetve a választópolgárok, valamint az általuk választott képviselők és közjogi méltóságok integritását. Az alkotmánybíróságok ugyan is, a közvetlenül választott közjogi méltóságok és intézmények döntéseit is jogosultak megváltoztatni holott, legfeljebb a szakmai bírálat volna indokolt.

astory
2016-02-04 17:50:16

MULTIkulturalizmus

stb
2016-02-04 15:56:51

money money money

Nemetorszagi_magyar
2016-02-04 14:37:26

Peter Istvan


Miert nem tüntök mar el az Unio szabadkömüves mocskabol ti nemzeteket , europai adofizetöket letarhalo bagazs?

Nem veszitek mar eszrte, hogy senkinek nem kelletek?
Hogy mindenütt mar csak arrol van szo, mekkora hiba volt titeket beengedni?

javito
2016-02-04 14:17:39   #4

Nemetorszagi_magyar

Gondolom a bársony-székletükben ülőkről ,beszélsz.

Mielőtt ,félre érteném.

(Mert tudod,nagyon, nem mindegy,kiről is.)

Nemetorszagi_magyar
2016-02-04 14:27:43

Javito

nyugodj meg, en ugyanazokrol beszelek, mint te.
De ha mar a szavakkal jatszunk, az az erzesem, hogy ök lassan valoban barsony-szekletükben ülnek.
Bar nem tudom, hogy ez valami minösegi különbseget jelent, ha az ember mar benne ül.
Ez talan olyan, mint a kötel es a selyemzsinor közötti különbseg.
Mindenböl csak a legjobb a jo.

szkepticus1960
2016-02-04 14:17:18   #3

Ott is dolgozik a veszíteni nem képes szocialista-liberális beállítottságú ellnzék brüsszeli támogatással. Úgy mint nálunk. Most a pedagógustüntetésnél is próbálkoztak, de nálunk már egyre gyengébben érvényesülnek. Lengyelben még nagyon frissek és nagyobb tömegeket tudnak lázítani.

roygee37
2016-02-04 13:08:16   #2

A hivatásos rettegők kórusa beindult... :)

Nemetorszagi_magyar
2016-02-04 13:30:10

Nem most indult be.

Ma mar csak a reszletkerdeseket tisztazzak.

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
csillagfény: Politikai hitvallásod: "merre nincs... 00:49
Új korszak kezdődik
Európaimagyar: http://nol.hu/data/cikk/1/62/46/57/cikk ...... 23:55
Hát milyen országban élünk?
Qkory: Álompáros… 21:29
Orbán a király !
nonest: Jó éjt kívánok mindenkinek! 21:20
Társalgó, 2016. Július
A Propeller hírei