52
ger-mania.hu írása
2013. április 23.

Botrány a svábok bálján

Sajátos utójátéka volt egy német kisváros polgármestere által hozott döntésnek, miszerint a magyarországi kormányzat politikája miatt nem fogadja el az Áder János által adományozott kitüntetést. A németországi svábok hagyományos országos báljára, amelyre meghívták Németh Zsolt államtitkárt, Tata küldöttségét és a magyar főkonzult, csak utóbbi egyik helyettese ment el, aki a várt üdvözlő beszéd helyett a polgármestert támadta, majd elhagyta a termet.

Kapcsolódó írásaink

Balról: Klaus Loderer,a Magyarországi Németek Szövetségének elnöke, Peter Friedrich miniszter és Georg Brenner, Gerlingen polgármestere

A bál színhelye a húszezres lakosságú Gerlingen volt. Annak független polgármestere, Georg Brenner bírálta a minap nyilvánosan a magyar helyzetet. A városka Stuttgart szomszédságában fekszik. Bajorország mellett erre a vidékre, Baden-Württemberg tartományba került a legtöbb, a háború után Magyarországról kitelepített német, következésképp itt alakult ki már a rendszerváltás előtti időkben a legtöbb testvérvárosi kapcsolat. Gerlingen 1968 óta védnöke a Magyarországi Németek Szövetségének, s itt van a kitelepített magyar svábok múzeuma. A város 25 éve ápol jó kapcsolatokat Tatával, ezért kapta volna a német polgármester a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Brenner azonban azt elutasította, és részletes levélben indokolta lépését jó barátjának, Mich József (kereszténydemokrata) tatai polgármesternek. Nézete szerint a magyar politika a közelmúltban eltávolodott a demokratikus alapjogoktól csakúgy, mint az Európai Uniótól, ezért az országnak az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság veszélyeztetése miatt szankciókkal kell szembenéznie. Brenner bírálta a magyarországi nacionalizmust, s kifogásolva a legutóbbi állami kitüntetéseket, jelezte: nem kíván egy szintre kerülni olyanokkal, mint a szélsőjobboldali Kárpátia együttes énekese.

Miután a többi magyar meghívott Brenner nyilatkozata után lemondott, a bálon Chiovini Rita konzul, a müncheni magyar főkonzulátus munkatársa volt hivatott üdvözölni a megjelenteket, ám a helyi lapok beszámolója szerint a bál adta lehetőséget arra használta fel, hogy nyilvánosan felelőssé tegye a város polgármesterét a magyar–német viszonyban keletkezett zavarokért. A kormány képviselője beszédében feltette a kérdést, vajon az volt-e a célja Brennernek, hogy lebontsa azokat a hidakat, amelyeket maga épített, és hangoztatta: a polgármester kijelentései „nem méltóak a német–magyar kapcsolatokhoz, a két ország embereihez”. Szemrehányást tett Brennernek azért is, hogy először nem a hivatalos szerveket, hanem a tatai polgármestert tájékoztatta szándékáról – majd búcsú nélkül elhagyta a termet.

A bírált házigazda a német lapjelentések szerint ezután kijelentette: az elhangzottak megerősítették, hogy helyesen döntött, hiszen „rosszul érezné magát, ha olyan államtól fogadott volna el kitüntetést, amely így bánik bírálóival”. Egyébként a konzulnő arrogáns fellépése ellen panaszt tesz majd. Brenner szólt arról, hogy a vitatott kérdésekben „a családi tanácsot”, az EU-t kell megkérdezni. Sok európai várja, hogy világosan megmondják a magyaroknak a véleményünket, ám „ennek nem feltétlenül kell ahhoz vezetnie, hogy nem adunk már helyet nekik a közös asztalnál”. Mindenesetre fennáll a gyanú, hogy a magyar miniszterelnök a számos alkotmánymódosítással korlátozza az alapjogokat.

Budaörs emléke él

Élesebben fogalmazott a rendezvényen Peter Friedrich, a tartomány (szociáldemokrata) Európa-ügyi minisztere: „A magyarországi fejlemények komoly gondot okoznak, nem lehetünk tétlen szemlélők.” A kormány bírálata azonban nem jelenti a magyar nemzet bírálatát, sem azt, hogy tagjainak hazafiságát megkérdőjeleznék. Ugyanakkor „nem elfogadható egy párt kísérlete, hogy a maga ízlésére alakítsa az alkotmányt”. Rá kell mutatni, ha tekintélyuralmi struktúrák alakulnak ki, mondotta a miniszter, hozzátéve: reméli, hogy minden hivatalos magyar személyiség elhatárolja magát a antiszemitizmustól, az antidemokratikus irányzatoktól.

A magyar konzulnő fellépése természetesen rányomta a bélyegét a hangulatra, de a bál mintegy 500 vendége így is éjfélig együtt maradt, tudósítottak a lapok.

További írásokat olvashat Németországról a www.ger – mania.hu honlapon

Hozzászólások
Összesen: 52 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
okmiristan
2013-04-26 17:11:26   #52

Mondta vala tegezz:
"Meg kell szoknotok ezt vagy meg kell szöknötök." Mi van, drága szép magyar testvérem, seggnyaló tovaris? Idézgetjük a "büdöskomcsi" Gyurcsányt, miszerint el lehet menni? Ölég hamar eljutottál/tatok ugyanoda, nem, havercsávó? Nagy teljesítmény, gratulálok! Szép szerényen átvetted a terminológiát? Te nímand.

chili
2013-04-26 16:22:41   #51

Orban ellen az emberek kozotti bekesseg megbontasa miatt idoszeu lenne eljarast inditani, es kizarni minden szervezetbol.

totya46
2013-04-26 10:35:22   #50

Hiába, úrnak és uriasszonynak születni kell, tahó meg - akár konzul is lehet - terem, mint a gomba.

Nemetorszagi_magyar
2013-04-26 09:48:44   #49

Bodo K. Attila Facebook

"Azt azért el kell mondanom, hogy a vezetéknevek német hangzása miatt igen sok zsidó bújt bele a magyarországi német nemzetiségű önkormányzatokba. Mert ugye a zsidó nem vész el csak átalakul. Hol jobbikos lesz belőle, pl Szegedi Csanád, hol pedig "német" önkormányzati szószoló! A lényeg, hogy nyüzsögjön , mert Ő a "kiválasztott"."

Na megis mit gobdolsz, hogy töled es a hozzad hasonloktol ki
fogadna el valamifele kitüntetest?

Aljasok es mocskosok vagytok naci gazemberek.

netuddki
2013-04-25 02:47:32   #48

brunn
2013-04-24 17:18:42 #51
netuddki!
Sajnos tegezz-nek (és a többi Humán Agypudvásodásban szenvedőnek) nem lehet elmagyarázni semmit, ami az elromlott agyában körbe bolyongó gondolatoktól kívül esik.
És akkor a megértéséről még nem is beszéltem."

Hát a fö baj, a FORRÀS, ahonnan az információikat kapják, azt hiszik, hogy az az igazság, amit a tündérmesék feltalálói feltálalnak nekik. MIndent megesznek amit ebböl a forrásból kapnak.
NAgyon közel van ez a konstrukció a szektákhoz, ahol a Guru az Isten. A Guru tévedhetetlen és mindenttudó. Akiket ezzel beoltanak, azzal te nem tudsz többet két értelmes szó váltani.

Ez a baj!! De meg kell találni sürgösen az ellenszerét, mert nagy bajban van az ország!!!

garibald
2013-04-24 21:03:08   #47

tegezzz

"a másfélmilliós budapesti békemenethez hasonlóan"

Ne röhögtess!
Másfél milliónál alig több Budapest lakossága, a külkerületekkel együtt. Kispestig érnének a tömött sorok, ha a belvárosban vonulna az eleje. Volt ilyen? Ugye, hogy nem!
A békemeneten voltak kb. húszezren, a magyarok a lengyel-román importtal együtt összesen, de aligha többen. Vonultatással lehet a látványt fokozni, de a vonulók számát szaporítani nem lehet.

banya46
2013-04-24 18:50:27   #46

Példátlan és megalázó döntés született Magyarországgal szemben
2013. április 24. 18:32
Friss hír.

netuddki
2013-04-24 18:34:21   #45

@banya46 #52
Szivi!

A terroristák soha nem kérdeznek!!

banya46
2013-04-24 18:10:04   #44

Köszönöm.
Németországi magyar
Netuddki

Nem kérdeznek,kinyilatkoznak. A legcsekélyebb kétkedés nélkül.
Hülyék.

brunn
2013-04-24 17:18:42   #43

netuddki!

Sajnos tegezz-nek (és a többi Humán Agypudvásodásban szenvedőnek) nem lehet elmagyarázni semmit, ami az elromlott agyában körbe bolyongó gondolatoktól kívül esik.

És akkor a megértéséről még nem is beszéltem.

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Lé Hűtő: Én is! Szép álmokat mindenkinek! 21:19
Társalgó, 2016. Július
Li Taj-po: http://www.huffingtonpost.ca/samer-majz ...... 20:59
Új korszak kezdődik
Csülök: Láttátok? A kapitánynak új szaktanácsadója van! 20:59
magyarfoci
Qkory: Mi van már megint Rogánnal?! 19:08
Elképesztő fideszes arcok galeriája
A Propeller hírei