168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Kedd, 2013. április 23. 16:38
ger-mania.hu írása

A magyar konzul beolvasott a házigazdának, majd elviharzott

Botrány a svábok bálján

  • Tetszik:
Sajátos utójátéka volt egy német kisváros polgármestere által hozott döntésnek, miszerint a magyarországi kormányzat politikája miatt nem fogadja el az Áder János által adományozott kitüntetést. A németországi svábok hagyományos országos báljára, amelyre meghívták Németh Zsolt államtitkárt, Tata küldöttségét és a magyar főkonzult, csak utóbbi egyik helyettese ment el, aki a várt üdvözlő beszéd helyett a polgármestert támadta, majd elhagyta a termet.
Balról: Klaus Loderer,a Magyarországi Németek Szövetségének elnöke, Peter Friedrich miniszter és Georg Brenner, Gerlingen polgármestere
A bál színhelye a húszezres lakosságú Gerlingen volt. Annak független polgármestere, Georg Brenner bírálta a minap nyilvánosan a magyar helyzetet. A városka Stuttgart szomszédságában fekszik. Bajorország mellett erre a vidékre, Baden-Württemberg tartományba került a legtöbb, a háború után Magyarországról kitelepített német, következésképp itt alakult ki már a rendszerváltás előtti időkben a legtöbb testvérvárosi kapcsolat. Gerlingen 1968 óta védnöke a Magyarországi Németek Szövetségének, s itt van a kitelepített magyar svábok múzeuma. A város 25 éve ápol jó kapcsolatokat Tatával, ezért kapta volna a német polgármester a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Brenner azonban azt elutasította, és részletes levélben indokolta lépését jó barátjának, Mich József (kereszténydemokrata) tatai polgármesternek. Nézete szerint a magyar politika a közelmúltban eltávolodott a demokratikus alapjogoktól csakúgy, mint az Európai Uniótól, ezért az országnak az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság veszélyeztetése miatt szankciókkal kell szembenéznie. Brenner bírálta a magyarországi nacionalizmust, s kifogásolva a legutóbbi állami kitüntetéseket, jelezte: nem kíván egy szintre kerülni olyanokkal, mint a szélsőjobboldali Kárpátia együttes énekese.

Miután a többi magyar meghívott Brenner nyilatkozata után lemondott, a bálon Chiovini Rita konzul, a müncheni magyar főkonzulátus munkatársa volt hivatott üdvözölni a megjelenteket, ám a helyi lapok beszámolója szerint a bál adta lehetőséget arra használta fel, hogy nyilvánosan felelőssé tegye a város polgármesterét a magyar–német viszonyban keletkezett zavarokért. A kormány képviselője beszédében feltette a kérdést, vajon az volt-e a célja Brennernek, hogy lebontsa azokat a hidakat, amelyeket maga épített, és hangoztatta: a polgármester kijelentései „nem méltóak a német–magyar kapcsolatokhoz, a két ország embereihez”. Szemrehányást tett Brennernek azért is, hogy először nem a hivatalos szerveket, hanem a tatai polgármestert tájékoztatta szándékáról – majd búcsú nélkül elhagyta a termet.

A bírált házigazda a német lapjelentések szerint ezután kijelentette: az elhangzottak megerősítették, hogy helyesen döntött, hiszen „rosszul érezné magát, ha olyan államtól fogadott volna el kitüntetést, amely így bánik bírálóival”. Egyébként a konzulnő arrogáns fellépése ellen panaszt tesz majd. Brenner szólt arról, hogy a vitatott kérdésekben „a családi tanácsot”, az EU-t kell megkérdezni. Sok európai várja, hogy világosan megmondják a magyaroknak a véleményünket, ám „ennek nem feltétlenül kell ahhoz vezetnie, hogy nem adunk már helyet nekik a közös asztalnál”. Mindenesetre fennáll a gyanú, hogy a magyar miniszterelnök a számos alkotmánymódosítással korlátozza az alapjogokat.
Budaörs emléke él


Élesebben fogalmazott a rendezvényen Peter Friedrich, a tartomány (szociáldemokrata) Európa-ügyi minisztere: „A magyarországi fejlemények komoly gondot okoznak, nem lehetünk tétlen szemlélők.” A kormány bírálata azonban nem jelenti a magyar nemzet bírálatát, sem azt, hogy tagjainak hazafiságát megkérdőjeleznék. Ugyanakkor „nem elfogadható egy párt kísérlete, hogy a maga ízlésére alakítsa az alkotmányt”. Rá kell mutatni, ha tekintélyuralmi struktúrák alakulnak ki, mondotta a miniszter, hozzátéve: reméli, hogy minden hivatalos magyar személyiség elhatárolja magát a antiszemitizmustól, az antidemokratikus irányzatoktól.

A magyar konzulnő fellépése természetesen rányomta a bélyegét a hangulatra, de a bál mintegy 500 vendége így is éjfélig együtt maradt, tudósítottak a lapok.

További írásokat olvashat Németországról a www.ger – mania.hu honlapon
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 53 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
okmiristan
2013-04-26 17:11:26   #53

Mondta vala tegezz: "Meg kell szoknotok ezt vagy meg kell szöknötök." Mi van, drága szép magyar testvérem, seggnyaló tovaris? Idézgetjük a "büdöskomcsi" Gyurcsányt, miszerint el lehet menni? Ölég hamar eljutottál/tatok ugyanoda, nem, havercsávó? Nagy teljesítmény, gratulálok! Szép szerényen átvetted a terminológiát? Te nímand.

chili
2013-04-26 16:22:41   #52

Orban ellen az emberek kozotti bekesseg megbontasa miatt idoszeu lenne eljarast inditani, es kizarni minden szervezetbol.

totya46
2013-04-26 10:35:22   #51

Hiába, úrnak és uriasszonynak születni kell, tahó meg - akár konzul is lehet - terem, mint a gomba.

Nemetorszagi_magyar
2013-04-26 09:48:44   #50

Bodo K. Attila Facebook "Azt azért el kell mondanom, hogy a vezetéknevek német hangzása miatt igen sok zsidó bújt bele a magyarországi német nemzetiségű önkormányzatokba. Mert ugye a zsidó nem vész el csak átalakul. Hol jobbikos lesz belőle, pl Szegedi Csanád, hol pedig "német" önkormányzati szószoló! A lényeg, hogy nyüzsögjön , mert Ő a "kiválasztott"." Na megis mit gobdolsz, hogy töled es a hozzad hasonloktol ki fogadna el valamifele kitüntetest? Aljasok es mocskosok vagytok naci gazemberek.

netuddki
2013-04-25 02:47:32   #49

brunn 2013-04-24 17:18:42 #51 netuddki! Sajnos tegezz-nek (és a többi Humán Agypudvásodásban szenvedőnek) nem lehet elmagyarázni semmit, ami az elromlott agyában körbe bolyongó gondolatoktól kívül esik. És akkor a megértéséről még nem is beszéltem." Hát a fö baj, a FORRÀS, ahonnan az információikat kapják, azt hiszik, hogy az az igazság, amit a tündérmesék feltalálói feltálalnak nekik. MIndent megesznek amit ebböl a forrásból kapnak. NAgyon közel van ez a konstrukció a szektákhoz, ahol a Guru az Isten. A Guru tévedhetetlen és mindenttudó. Akiket ezzel beoltanak, azzal te nem tudsz többet két értelmes szó váltani. Ez a baj!! De meg kell találni sürgösen az ellenszerét, mert nagy bajban van az ország!!!

garibald
2013-04-24 21:03:08   #48

tegezzz "a másfélmilliós budapesti békemenethez hasonlóan" Ne röhögtess! Másfél milliónál alig több Budapest lakossága, a külkerületekkel együtt. Kispestig érnének a tömött sorok, ha a belvárosban vonulna az eleje. Volt ilyen? Ugye, hogy nem! A békemeneten voltak kb. húszezren, a magyarok a lengyel-román importtal együtt összesen, de aligha többen. Vonultatással lehet a látványt fokozni, de a vonulók számát szaporítani nem lehet.

banya46
2013-04-24 18:50:27   #47

Példátlan és megalázó döntés született Magyarországgal szemben 2013. április 24. 18:32 Friss hír.

netuddki
2013-04-24 18:34:21   #46

@banya46 #52 Szivi! A terroristák soha nem kérdeznek!!

banya46
2013-04-24 18:10:04   #45

Köszönöm. Németországi magyar Netuddki Nem kérdeznek,kinyilatkoznak. A legcsekélyebb kétkedés nélkül. Hülyék.

brunn
2013-04-24 17:18:42   #44

netuddki! Sajnos tegezz-nek (és a többi Humán Agypudvásodásban szenvedőnek) nem lehet elmagyarázni semmit, ami az elromlott agyában körbe bolyongó gondolatoktól kívül esik. És akkor a megértéséről még nem is beszéltem.

1 2 3 4 5 6 következő oldal

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
Csülök: Felcsút nagy szülötte, Puskás-Pancsó Puskás Ferenc Pancsó... 23:55

Hát milyen országban élünk?

Csülök: Erről azért még MSzP-s forrásból nem láttam, hallottam... 22:31

Felmosták a padlót a teljes baloldallal...

Lé Hűtő: Szép álmokat mindenkinek! 22:06

Társalgó, 2014. április

[0]: Most már nekem is, köszi. Valamiért az egész nyugat.hu nem... 21:31

Orbán a király !

pékné_módra: Ez valahogy lemaradt: – Ez semmiképpen sem igaz –mondják a... 20:59

Budapesti dohánydélután

Csülök: Sokkal jobb meccsnek ígérkezik a mai, mint a tegnapi, de... 20:52

Bajnokok Ligája Tippelde

pékné_módra: Egy karakter-öngyilkosság anatómiája A Húsvéti... 20:46

Hmmm....

Qkory: Soha olyan kevés gyerek nem született még az év második... 20:11

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

Qkory: Közmunkások ezrei kerülhetnek lapátra április végén Bár a... 20:00

Közmunka

Qkory: Paksi bővítés: a teljes kockázat az adófizetőké Nincs olyan... 19:54

Nesze nektek kormányprogram

BLOG-BLOKK