54
ger-mania.hu írása
2013. április 23.

Botrány a svábok bálján

Sajátos utójátéka volt egy német kisváros polgármestere által hozott döntésnek, miszerint a magyarországi kormányzat politikája miatt nem fogadja el az Áder János által adományozott kitüntetést. A németországi svábok hagyományos országos báljára, amelyre meghívták Németh Zsolt államtitkárt, Tata küldöttségét és a magyar főkonzult, csak utóbbi egyik helyettese ment el, aki a várt üdvözlő beszéd helyett a polgármestert támadta, majd elhagyta a termet.

Kapcsolódó írásaink

Balról: Klaus Loderer,a Magyarországi Németek Szövetségének elnöke, Peter Friedrich miniszter és Georg Brenner, Gerlingen polgármestere

A bál színhelye a húszezres lakosságú Gerlingen volt. Annak független polgármestere, Georg Brenner bírálta a minap nyilvánosan a magyar helyzetet. A városka Stuttgart szomszédságában fekszik. Bajorország mellett erre a vidékre, Baden-Württemberg tartományba került a legtöbb, a háború után Magyarországról kitelepített német, következésképp itt alakult ki már a rendszerváltás előtti időkben a legtöbb testvérvárosi kapcsolat. Gerlingen 1968 óta védnöke a Magyarországi Németek Szövetségének, s itt van a kitelepített magyar svábok múzeuma. A város 25 éve ápol jó kapcsolatokat Tatával, ezért kapta volna a német polgármester a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Brenner azonban azt elutasította, és részletes levélben indokolta lépését jó barátjának, Mich József (kereszténydemokrata) tatai polgármesternek. Nézete szerint a magyar politika a közelmúltban eltávolodott a demokratikus alapjogoktól csakúgy, mint az Európai Uniótól, ezért az országnak az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság veszélyeztetése miatt szankciókkal kell szembenéznie. Brenner bírálta a magyarországi nacionalizmust, s kifogásolva a legutóbbi állami kitüntetéseket, jelezte: nem kíván egy szintre kerülni olyanokkal, mint a szélsőjobboldali Kárpátia együttes énekese.

Miután a többi magyar meghívott Brenner nyilatkozata után lemondott, a bálon Chiovini Rita konzul, a müncheni magyar főkonzulátus munkatársa volt hivatott üdvözölni a megjelenteket, ám a helyi lapok beszámolója szerint a bál adta lehetőséget arra használta fel, hogy nyilvánosan felelőssé tegye a város polgármesterét a magyar–német viszonyban keletkezett zavarokért. A kormány képviselője beszédében feltette a kérdést, vajon az volt-e a célja Brennernek, hogy lebontsa azokat a hidakat, amelyeket maga épített, és hangoztatta: a polgármester kijelentései „nem méltóak a német–magyar kapcsolatokhoz, a két ország embereihez”. Szemrehányást tett Brennernek azért is, hogy először nem a hivatalos szerveket, hanem a tatai polgármestert tájékoztatta szándékáról – majd búcsú nélkül elhagyta a termet.

A bírált házigazda a német lapjelentések szerint ezután kijelentette: az elhangzottak megerősítették, hogy helyesen döntött, hiszen „rosszul érezné magát, ha olyan államtól fogadott volna el kitüntetést, amely így bánik bírálóival”. Egyébként a konzulnő arrogáns fellépése ellen panaszt tesz majd. Brenner szólt arról, hogy a vitatott kérdésekben „a családi tanácsot”, az EU-t kell megkérdezni. Sok európai várja, hogy világosan megmondják a magyaroknak a véleményünket, ám „ennek nem feltétlenül kell ahhoz vezetnie, hogy nem adunk már helyet nekik a közös asztalnál”. Mindenesetre fennáll a gyanú, hogy a magyar miniszterelnök a számos alkotmánymódosítással korlátozza az alapjogokat.

Budaörs emléke él

Élesebben fogalmazott a rendezvényen Peter Friedrich, a tartomány (szociáldemokrata) Európa-ügyi minisztere: „A magyarországi fejlemények komoly gondot okoznak, nem lehetünk tétlen szemlélők.” A kormány bírálata azonban nem jelenti a magyar nemzet bírálatát, sem azt, hogy tagjainak hazafiságát megkérdőjeleznék. Ugyanakkor „nem elfogadható egy párt kísérlete, hogy a maga ízlésére alakítsa az alkotmányt”. Rá kell mutatni, ha tekintélyuralmi struktúrák alakulnak ki, mondotta a miniszter, hozzátéve: reméli, hogy minden hivatalos magyar személyiség elhatárolja magát a antiszemitizmustól, az antidemokratikus irányzatoktól.

A magyar konzulnő fellépése természetesen rányomta a bélyegét a hangulatra, de a bál mintegy 500 vendége így is éjfélig együtt maradt, tudósítottak a lapok.

További írásokat olvashat Németországról a www.ger – mania.hu honlapon

Hozzászólások
Összesen: 54 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
javito
2013-04-23 16:52:45   #1

Hát igen.
....polgármestert támadta, majd elhagyta a termet.

Nem hiszem,hogy a fidesz-KDNP megbonthatatlan egységű Párszövetségtől bárki bármi mást várhat vagy kapott.
Én ugyi kaptam 47 mekkk egy kecskét jólmegélhetésként labancék miajóanyátokat támadjátok mekkk az országot hókotrókkal az uniósok meg még egy szatócsboltot sem tudnak elvezetni.
Hát ezek sikerek sikerek és sikerek.
Mert mi mások?
Bár én általában kicsit bizonytalan vagyok.

mapolg
2013-04-23 17:04:38   #2

Ez manapság a fideszes módi. Jogos bírálatra, meghívottként bunkó módon válaszolni. Ez a Chiovini Rita nem a magyar népet, hanem egy erőszakos hatalmat képviselt. A viselkedéséért szégyellje magát.

ewing
2013-04-23 17:43:12   #3

"Van aki tüntet, van aki kitüntet..."
"Mindenki másképp csinálja.."
Nem hogy örülnének, mint Balog tiszteletlen!
Nem került a neonáci kitüntetettek közé, egy sváb polgármester...

greatliberator
2013-04-23 17:44:19   #4

Bölcs és produktív stratégia: haragítsunk magunkra az égvilágon mindenkit! Isten és Mária Anyánk legtehetségesebb népe, a szittya magyar csak jól jöhet ki abból, hogy ezt tesszük! Gratulálok!

ewing
2013-04-23 17:46:31   #5

Ki a t...köm az a chiovini rita?
Szép ősi magyar neve van.

Hajcihő
2013-04-23 17:55:09   #6

Hiába no. Ha valaki egy mucsai tahó, akkor nagyestélyiben is az.
Chiovini Rita főkonzul asszonynak is sikerült bebizonyítania, hogy épp olyan a szolga mint a gazdája.
Helyettük is pirulok, minden jóérzésű magyar nevében.

Ceterum censeo:

Vesszen a Fidesz, vesszen Orbán és bandája!
Éljen az EGYÜTT 2014!

Nemetorszagi_magyar
2013-04-23 17:59:44   #7

orban is inkabb a lovat nevezte volna ki szenatornak

hablaba
2013-04-23 18:07:32   #8

Hiába no!Elefánt a porcelánboltban!BOCSI AZ ELEFÁNTOKTÓL!

Mit mondjak!Megáll az ember Kossuth díjas esze!

netuddki
2013-04-23 18:14:44   #9

Egyszer voltam itt ezen a bálon, és nagyon jó hangulat volt.
Németek Magyarok Svábok táncoltak, beszélgettek.
EL tudom képzelni milyen hangulatrontó lehetett ez az idokolatlan és értelmetlen Fideszes kirohanás a bálon, amivel csak annyit ért el a kedves Chiovini Rita konzul asszony, hogy egy pillanatra elvett emindenki kedvét a szórakozástól. De nem csak ennyi történt a konzul asszony ujabb brutális bizonyítákát adta a szemtelen, arrogáns retorikának, amellyel a MAgyarok hirnevét tovább rombolta.

Meg kellene már végre érteni, hogy az ilyen megnyilvánulásokkal CSAK ÁRTANAK az országnak!!
Sallerokkal és kokikkal éppen az ellenkezöjét érik el.
Miért kell mindent tönkre tenni ??

gyurmika
2013-04-23 18:29:45   #10

Európa tényleg ellenünk van?
Nem fordítva igaz ez ?

Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Megosztások