168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Kedd, 2013. április 23. 16:38
ger-mania.hu írása

A magyar konzul beolvasott a házigazdának, majd elviharzott

Botrány a svábok bálján

  • Tetszik:
Sajátos utójátéka volt egy német kisváros polgármestere által hozott döntésnek, miszerint a magyarországi kormányzat politikája miatt nem fogadja el az Áder János által adományozott kitüntetést. A németországi svábok hagyományos országos báljára, amelyre meghívták Németh Zsolt államtitkárt, Tata küldöttségét és a magyar főkonzult, csak utóbbi egyik helyettese ment el, aki a várt üdvözlő beszéd helyett a polgármestert támadta, majd elhagyta a termet.
Balról: Klaus Loderer,a Magyarországi Németek Szövetségének elnöke, Peter Friedrich miniszter és Georg Brenner, Gerlingen polgármestere
A bál színhelye a húszezres lakosságú Gerlingen volt. Annak független polgármestere, Georg Brenner bírálta a minap nyilvánosan a magyar helyzetet. A városka Stuttgart szomszédságában fekszik. Bajorország mellett erre a vidékre, Baden-Württemberg tartományba került a legtöbb, a háború után Magyarországról kitelepített német, következésképp itt alakult ki már a rendszerváltás előtti időkben a legtöbb testvérvárosi kapcsolat. Gerlingen 1968 óta védnöke a Magyarországi Németek Szövetségének, s itt van a kitelepített magyar svábok múzeuma. A város 25 éve ápol jó kapcsolatokat Tatával, ezért kapta volna a német polgármester a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Brenner azonban azt elutasította, és részletes levélben indokolta lépését jó barátjának, Mich József (kereszténydemokrata) tatai polgármesternek. Nézete szerint a magyar politika a közelmúltban eltávolodott a demokratikus alapjogoktól csakúgy, mint az Európai Uniótól, ezért az országnak az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság veszélyeztetése miatt szankciókkal kell szembenéznie. Brenner bírálta a magyarországi nacionalizmust, s kifogásolva a legutóbbi állami kitüntetéseket, jelezte: nem kíván egy szintre kerülni olyanokkal, mint a szélsőjobboldali Kárpátia együttes énekese.

Miután a többi magyar meghívott Brenner nyilatkozata után lemondott, a bálon Chiovini Rita konzul, a müncheni magyar főkonzulátus munkatársa volt hivatott üdvözölni a megjelenteket, ám a helyi lapok beszámolója szerint a bál adta lehetőséget arra használta fel, hogy nyilvánosan felelőssé tegye a város polgármesterét a magyar–német viszonyban keletkezett zavarokért. A kormány képviselője beszédében feltette a kérdést, vajon az volt-e a célja Brennernek, hogy lebontsa azokat a hidakat, amelyeket maga épített, és hangoztatta: a polgármester kijelentései „nem méltóak a német–magyar kapcsolatokhoz, a két ország embereihez”. Szemrehányást tett Brennernek azért is, hogy először nem a hivatalos szerveket, hanem a tatai polgármestert tájékoztatta szándékáról – majd búcsú nélkül elhagyta a termet.

A bírált házigazda a német lapjelentések szerint ezután kijelentette: az elhangzottak megerősítették, hogy helyesen döntött, hiszen „rosszul érezné magát, ha olyan államtól fogadott volna el kitüntetést, amely így bánik bírálóival”. Egyébként a konzulnő arrogáns fellépése ellen panaszt tesz majd. Brenner szólt arról, hogy a vitatott kérdésekben „a családi tanácsot”, az EU-t kell megkérdezni. Sok európai várja, hogy világosan megmondják a magyaroknak a véleményünket, ám „ennek nem feltétlenül kell ahhoz vezetnie, hogy nem adunk már helyet nekik a közös asztalnál”. Mindenesetre fennáll a gyanú, hogy a magyar miniszterelnök a számos alkotmánymódosítással korlátozza az alapjogokat.
Budaörs emléke él


Élesebben fogalmazott a rendezvényen Peter Friedrich, a tartomány (szociáldemokrata) Európa-ügyi minisztere: „A magyarországi fejlemények komoly gondot okoznak, nem lehetünk tétlen szemlélők.” A kormány bírálata azonban nem jelenti a magyar nemzet bírálatát, sem azt, hogy tagjainak hazafiságát megkérdőjeleznék. Ugyanakkor „nem elfogadható egy párt kísérlete, hogy a maga ízlésére alakítsa az alkotmányt”. Rá kell mutatni, ha tekintélyuralmi struktúrák alakulnak ki, mondotta a miniszter, hozzátéve: reméli, hogy minden hivatalos magyar személyiség elhatárolja magát a antiszemitizmustól, az antidemokratikus irányzatoktól.

A magyar konzulnő fellépése természetesen rányomta a bélyegét a hangulatra, de a bál mintegy 500 vendége így is éjfélig együtt maradt, tudósítottak a lapok.

További írásokat olvashat Németországról a www.ger – mania.hu honlapon
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 53 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
okmiristan
2013-04-26 17:11:26   #53

Mondta vala tegezz:
"Meg kell szoknotok ezt vagy meg kell szöknötök." Mi van, drága szép magyar testvérem, seggnyaló tovaris? Idézgetjük a "büdöskomcsi" Gyurcsányt, miszerint el lehet menni? Ölég hamar eljutottál/tatok ugyanoda, nem, havercsávó? Nagy teljesítmény, gratulálok! Szép szerényen átvetted a terminológiát? Te nímand.

chili
2013-04-26 16:22:41   #52

Orban ellen az emberek kozotti bekesseg megbontasa miatt idoszeu lenne eljarast inditani, es kizarni minden szervezetbol.

totya46
2013-04-26 10:35:22   #51

Hiába, úrnak és uriasszonynak születni kell, tahó meg - akár konzul is lehet - terem, mint a gomba.

Nemetorszagi_magyar
2013-04-26 09:48:44   #50

Bodo K. Attila Facebook

"Azt azért el kell mondanom, hogy a vezetéknevek német hangzása miatt igen sok zsidó bújt bele a magyarországi német nemzetiségű önkormányzatokba. Mert ugye a zsidó nem vész el csak átalakul. Hol jobbikos lesz belőle, pl Szegedi Csanád, hol pedig "német" önkormányzati szószoló! A lényeg, hogy nyüzsögjön , mert Ő a "kiválasztott"."

Na megis mit gobdolsz, hogy töled es a hozzad hasonloktol ki
fogadna el valamifele kitüntetest?

Aljasok es mocskosok vagytok naci gazemberek.

netuddki
2013-04-25 02:47:32   #49

brunn
2013-04-24 17:18:42 #51
netuddki!
Sajnos tegezz-nek (és a többi Humán Agypudvásodásban szenvedőnek) nem lehet elmagyarázni semmit, ami az elromlott agyában körbe bolyongó gondolatoktól kívül esik.
És akkor a megértéséről még nem is beszéltem."

Hát a fö baj, a FORRÀS, ahonnan az információikat kapják, azt hiszik, hogy az az igazság, amit a tündérmesék feltalálói feltálalnak nekik. MIndent megesznek amit ebböl a forrásból kapnak.
NAgyon közel van ez a konstrukció a szektákhoz, ahol a Guru az Isten. A Guru tévedhetetlen és mindenttudó. Akiket ezzel beoltanak, azzal te nem tudsz többet két értelmes szó váltani.

Ez a baj!! De meg kell találni sürgösen az ellenszerét, mert nagy bajban van az ország!!!

garibald
2013-04-24 21:03:08   #48

tegezzz

"a másfélmilliós budapesti békemenethez hasonlóan"

Ne röhögtess!
Másfél milliónál alig több Budapest lakossága, a külkerületekkel együtt. Kispestig érnének a tömött sorok, ha a belvárosban vonulna az eleje. Volt ilyen? Ugye, hogy nem!
A békemeneten voltak kb. húszezren, a magyarok a lengyel-román importtal együtt összesen, de aligha többen. Vonultatással lehet a látványt fokozni, de a vonulók számát szaporítani nem lehet.

banya46
2013-04-24 18:50:27   #47

Példátlan és megalázó döntés született Magyarországgal szemben
2013. április 24. 18:32
Friss hír.

netuddki
2013-04-24 18:34:21   #46

@banya46 #52
Szivi!

A terroristák soha nem kérdeznek!!

banya46
2013-04-24 18:10:04   #45

Köszönöm.
Németországi magyar
Netuddki

Nem kérdeznek,kinyilatkoznak. A legcsekélyebb kétkedés nélkül.
Hülyék.

brunn
2013-04-24 17:18:42   #44

netuddki!

Sajnos tegezz-nek (és a többi Humán Agypudvásodásban szenvedőnek) nem lehet elmagyarázni semmit, ami az elromlott agyában körbe bolyongó gondolatoktól kívül esik.

És akkor a megértéséről még nem is beszéltem.

netuddki
2013-04-24 16:38:42   #43

De azért érdemes a másik oldalt is meghallgatni, Pl Albert Einsteint:

"Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning."

Tanulj a tegnapból, élj a mában, és reménykedj a jövöben. De a legfontosabb: soha ne hagyd abba a kérdezést!

a legfontosabb kérdés lenne a tegezzzz félék számára:
Korrekt az amit én a másokkal el akarok hitetni? Ez az igazság?

Csak az a baj, hogy akik egy hamis propagandában élnek, mindig azt fogják igaznak elfogadni, és nem nézenek utána mit tanítottak nekik!!!

ewing
2013-04-24 16:37:17   #42

-Mondja drága Ritácskacska!
Kegyed itt a tánctanár?
-Lóf@aszt! Én az illemtanár vagyok.

netuddki
2013-04-24 16:19:38   #41

@Nemetorszagi_magyar #47
@banya46
Ezt sokan az eletben nem fogjak megerteni.

Tegezz-nyelvre leforditva: 1 EU-nak fizetett Euroert Magyarorszag 6 Eurot kap vissza."

Hát ezt mondom én is: a Mici Macko történeteit kellene olvasni, ott találunk utalásokat, amelyek segítenek e gondolkodásmód megértésében.
Pl a mézröl az jut az eszébe, hogy: megeszi.

Nemetorszagi_magyar
2013-04-24 15:46:09   #40

banya46
2013-04-24 15:21:26 #46


Ezt sokan az eletben nem fogjak megerteni.

Tegezz-nyelvre leforditva: 1 EU-nak fizetett Euroert Magyarorszag 6 Eurot kap vissza.

banya46
2013-04-24 15:21:26   #39

Ne haragudjatok, de annak a túlképzett "tegezz"nek még ideíron mit jelent a nettó befizető.:
"A befizetésekkel szemben a lehívható források állnak: árakon számítva) 32,8 milliárd Ez alatt a hét év alatt hazánknak 8,3 milliárd euró a befizetési kötelezettsége.

Magyarország jelenleg a nettó haszonélvező országok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nagyobb támogatásban részesül, mint amekkora összeggel hozzájárul a közös költségvetéshez."

brunn
2013-04-24 14:14:44   #38

Chiovinia Rita helyettes konzul(nő) jól megmondta a mondandóját (pardon, a kormányfő-fideszelnök mondandóját)! A Magyar vezetés talált egy ügyeletes albugrist a rendezvény alkalmából, ezzel is emelve a bál hangulatát. Ezzel az erővel egy talicska szart is betalicskáztathatott volna.

Herr Brennernek igaza volt, van, az ügy utóélete is őt igazolta, hogy nem vette át és visszautasította az állami kitüntetést. Ilyen államtól nem hiszewm, hogy normálisan gondolkodó (és demokrata) ember átvenne bármilyen kitüntetést. Ugyanis csak kompromittálná őket.

netuddki
2013-04-24 13:55:49   #37

Na itt van mi is történt:
http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.gerlingen-ungarische-konsulin-attackiert-brenner.ca2be6d6-40ac-4b0c-bfbc-4f4e80c94080.html
Ezen a rendezvényen adta volna át a konzulasszony a Tataiak kitüntetését, de Georg Brenner ezt több hetes vívódás után lemondta. A fö ok szerintem, hogy az EU éppen vizsgálja, hogy Magyarország az EU-val kötött szerzödést megszegte-e. A gyanu egyre erösödik, hogy a magyar kormány az alkotmánymódosítással az EU által meghatározott alapjogokat korlátozza.
Ebben a szituációban Brennernek nem volt más választása, mint a kitüntetést visszautasítani, hiszen ha átveszi a kitüntetést, akkor szembekerül az EU-val, aminek még a látszatát is kerülni akarta. Ez egy nyómos személyes és politikai ok volt amit meg lehet érteni!!
HA átveszi a kitüntetést az azt jelentette volna, hogy ö az Orbánék pártján áll.

Chiovini Rita konzulasszony ezekkel a szavakkal támadta meg a táncos mulatságon G. Benner polgármester urat:
„War es Ihre Absicht, Herr Brenner, die Brücken, die Sie errichtet haben, abzubrechen?“
„AZ volt a szándéka Brenner úr, hogy a maga által felépített hidat most lebontsa?”
HA figyelembe vesszük a fenti megfontolást, akkor teljesen világosan kitünik, hogy a konzulasszony igazságtalan volt Brennerrel szemben és jobban tette volna ha csöndben marad.

Figyelemfelkeltö volt Peter Friedrich (A Bundesrat Landesminiszterének) hozzászólása, aki világosan értésre adta:
A Magyarországi fejlemények aggodalomra adnak okot. Most már nem szabad kritika nélkül elmenni az események mellett. Hangsúlyozta, hogy a kritika nem a magyar népnek, hanem a kormány visszaélésének, autokratikus berendezkedésének szól. „Magyarországot nem gyülöljük.” - mondta többek között, majd befejezésül:

„Èn reménykedek abban, hogy a magyar kormány intézményesen és egyertelmüen elhatárolódik az antiszemitizmus és az antidemokratikus tendenciáktól.”

A továbbiakaban Chiovini ostorozta az országgal szembeni elöitéletet, és ismételte, hogy Magyarorszagon demokrácia uralkodik, ugyanugy elitélik az etnikai kisebbséggel szemben diszjriminációt, majd köszönés nélkül elhagyta a termet.
A „hálás” közönség udvariasan tapsolt miközben Chiovini asszony kivonult.
(Ezzel akarták felhívni a konzulasszony figyelmét, hogy talán elköszönni azért illett volna)

Hölgyeim és uraim ég a képemröl a bör. (Kiemelés tölem!)

banya46
2013-04-24 13:46:00   #36

tegezzz
2013-04-24 00:14:26 #28

"minden helyhatósági és időközi választást hatalmas fölénnyel adott vissza a fidesznek."
Baktalórántháza fideszes-KDNP, majd független, polgármester és helyetteseit, most ítélték el jogerősen sikkasztásért.

"15 Nobel díjast adott a világnak," innen menekült zsidók.

"elhájasodott agyúvá vált, liberalizmustól frusztrált, nyugat Európának."
Csak a pénzt adják, ugye, de jobbikos agyú zombi.

banya46
2013-04-24 13:35:43   #35

NaEzAz
2013-04-24 13:30:31 #40

Lehet, hogy lassan készíthetünk egy táblát, ha nyugatra megyünk,
Én nem az Orbán kormányra szavaztam.

banya46
2013-04-24 13:32:56   #34

Még egy tegezz

"2. A 4.500.000 millió forint = 4500 milliárd forinttal. (Írd be egy excel táblába.)"

Mi a fenénének, egy adatot, lehet, hogy még óvodába járt,amikor már számítógépen könyveltem.

Szóval nem ide tartozik, de nagyon buta.

1 2 3 következő oldal

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
anyavaja: Most te jössz... 10:53

Választások 2014.

Qkory: Ilyen katyvaszban akár az is lehet… 10:47

Hmmm....

szürke köntösű agg: Méltó válasz egy kétbites szekfűdroidtól. 10:45

Hát milyen országban élünk?

szürke köntösű agg: Oroszul se' tudsz? 10:35

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

szürke köntösű agg: Jaja, vae victis. 10:31

Végleg eltünik az MSZP?

szürke köntösű agg: Schrödingerbe párszor már belebuktál. Javaslom helyette a... 09:56

MIKOR SIKLOTT KI

hu pi lilliput: …védelem!...mielőtt megszólaltak varázslóék!...akik ... 09:48

...by hu pi lilliput!

tintahal: Mindenkinek szép napot és kellemes, békés húsvéti ünnepeket!... 07:53

Társalgó, 2014. április

szürke köntösű agg: Annak tartod magad? Ne légy szerénytelen! 00:43

Esemény utáni pirula

tökös: Szanyi: Az MSZP nélkül is van élet A depresszión túl... 20:58

Felmosták a padlót a teljes baloldallal...

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország