3
Pungor András írása
2012. március 8.

Mószerolók

Téves információkat terjeszt, és Magyarországot mószerolja külföldön az ellenzék – állítják a Fidesz politikusai, akik baloldali ármánnyal magyarázzák, hogy a kormány szakmányban kapja a sallereket és a kokikat az uniótól. Vajon a Fidesz sohasem exportálta a belpolitikai vitákat, nem lobbizott azért, hogy a hazai kormányt külhoni deresre vonják? PUNGOR ANDRÁS összeállítása.

Kapcsolódó írásaink

„Nem fair, nem sportszerű!” – így fakadt ki Lázár János fideszes frakcióvezető az Országgyűlésben. Mérgesnek tűnt. Nem csoda, az Európai Bizottság (EB) figyelmeztetése – az unió 2013-tól függessze fel Magyarország kohéziós támogatásainak egy részét – meglehetősen keményre sikeredett.

A keserűség járványként terjedt a parlamentben: Ughy Attila fideszes törvényhozó például – akár egy lázadó kisgyermek – parlamenti panaszában rossz szülőnek titulálta Európát.

Jogosak voltak a kormánypárti könnyek: az EB kokiját az Európai Parlament (EP) sallerje előzte meg. Nemrég baloldaliak, liberálisok, zöldek – az általuk megszavazott állásfoglalásban – aggódtak a demokrácia magyarországi gyakorlata miatt, és felszólították a kormányt: módosítsa a kifogásolt törvényeket.

Dohogott is a Fidesz, mondván, pártpolitikai a határozat. Haragosra sikerültek a kormányközeli szalagcímek: „Lejáratás MSZP-s munícióval.” „Nem nyugszanak a lejáratás iparosai.” A Fidesz rikkancsai azonnal megszemélyesítették a bűnöst:
a ballibek frusztrációja áll a történtek mögött, téves információkat terjesztenek, majd vitákat generálnak róluk.

MTI-fotó
Brüsszelben: Orbán és Szájer

Vagyis a flaszter nyelvén: mószerolnak! Vajon a Fidesz soha nem exportálta a belpolitikát? Nem támadta külföldön az ország aktuális kormányát? Nem mószerolt?

„Nem arról van szó, hogy úgymond a magyar hazaárulók és úgymond a magyar nép külföldi ellenségei titokban összesúgnak, összehajolnak valami setét szegletben. Hanem arról van szó, hogy önök ki szoktak állni, és el szokták mondani, amit gondolnak, úgy, ahogyan szokták gondolni, és az, amit önök mondani szoktak... nem esik egybe azzal, mint amit a magyar demokráciáról az Európai Unió mond” – fogalmazott meglehetősen körülményesen Orbán Viktor kormányfő a parlamentben. A hebegő idézet nem friss, 2000. november 30-án hangzott el az integrációs vitanapon.

Miért törölgette Orbán a homlokát?

A liberális Bauer Tamás amiatt támadt neki, hogy reggel a közrádióban bejelentette: listát készíttetett a külföldön elhangzott ellenzéki, kormányt bíráló nyilatkozatokról.

Az ország kétéves költségvetés előtt állt, a Fidesz arra készült, hogy a nagyobb szabadság birtokában az államfői szerepre „predesztinált” Torgyán Józsefet és kisgazdáit kiebrudalja a kormányból. Kellett a figyelemelterelő lista, mint a falat kenyér.

Az orbáni feljegyzés „lerántotta a leplet” arról, hogy a liberális Haraszti Miklós, a szoci Herczog Edit magyarországi zsidóellenes megnyilvánulásokról nyilatkozott külföldi lapoknak. Kovács László, Magyar Bálint pedig Györgyi Kálmán legfőbb ügyész lemondását példátlan botrányként állította be. Kéri László elemző az International Herald Tribune-nek nem átallott úgy fogalmazni, hogy a kormány nem tudja elviselni a kritikát.

„Orbán Viktor kissé feledékeny ebben a listaügyben” – somolygott akkoriban a Heteknek Haraszti. Elmesélte, hogy amikor a Fidesz megalakult, Orbánék hozzá fordultak segítségért: szervezze meg az első sajtótájékoztatójukat, és ha lehet, hívjon meg minél több külföldi újságírót.

„Demokráciát akartak, olyan rendszert, ahol a kormány bírálatát nem azonosítják az ország bírálatával... Akkor róluk készült lista” – mesélte.

Az Orbán-kormány bukása után a Fidesz uniós testvérpártját is bevonta a hazai küzdelembe. Felkérésükre Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának néppárti elnöke bírálta a Medgyessy-kormányt, mert leváltani készült az akkori PSZÁF-elnököt. Sőt, Medgyessy Péter közös uniós listára tett javaslatai miatt az EP országjelentésébe bekerült egy „aggódó passzus”. A módosítást Philippe Morillon francia tábornok, az Európai Néppárt képviselője nyújtotta be, Szájer meg üdvözölte. Vajon ki mószerolhatott?

A Fidesz 2003 nyarán ennél nagyobbat robbantott: Lisszabonban, a Kereszténydemokrata Pártok Nemzetközi Demokratikus Centrumával (a volt CDI) olyan dokumentumot fogadtatott el, amely jogtiprással, az emberi és a szabadságjogok csorbításával vádolta meg a Medgyessy-kormányt. A szervezet alelnöke akkor Orbán Viktor volt.

Felhördültek a magyar kománypártok, azonnal mentegetőzött az uniós Néppárt: közleményt adtak ki, ők bizony nem vádolták sem a magyar kormányt, sem a magyar népet azzal, hogy Magyarországon ne lenne demokrácia, és nem kívánnak beavatkozni az országban zajló vitákba sem. Siettek azt is hozzátenni: a magyarországi politikai helyzetre vonatkozó információikat a Fidesztől merítik.

Vagyis Orbántól. Ő mószerolt. De erre akkor már senki sem figyelt. Megvolt a gyúanyag a belpolitikai balhéhoz. A Fidesz elnöke nem védekezett a lisszaboni határozat miatt a külügyi bizottság ülésén, hanem kioktatta a szocikat: „A magyar ember ügye is európai ügy.”

Ügyes. A korabeli, még liberális Magyar Hírlap szerint öngólt lőttek a szocialisták, Medgyessy nem ment el a testület ülésére, Orbán meg leiskolázott mindenkit.

„Hebegő kormánypárti szocik, kontra királyian demagóg exkormányfő. Megérdemlik egymást” – legyintett a lap publicistája.

Nem számított már, hogy Lisszabonban lényegében Burmával és Kubával kerültünk egy lapra, hogy nem nőtt a magyarországi jogsértések száma. Nem számított semmi. A mószerolás sikeres volt.

Könnygáz, torlaszok, szélsőséges akciók, rombolás, jogszerű oszlatás, törvénytelen rendőri brutalitás – ez jellemezte az őszödi beszéd utáni hónapokat 2006-ban. Az unió korifeusai csaknem egymásnak ugrottak: a szoci Rassmussen a magyar kormányt védte, míg a néppárti Martens Gyurcsányt bírálta. A vitához mindketten saját magyar testvérpártjuktól kapták a muníciót.

Az akkori magyar ellenzék a mószerolást már profi szinten űzte, tobzódott a nemzetközi színtereken.

A Fidesz azzal fokozta a feszültséget, hogy Brüsszelbe exportálta a rendőrségi jogsértések miatti meghallgatásokat. Orbán azzal fenyegetett, hogy más nemzetközi következményei is lesznek a történteknek, de azt nem sikerült elérnie, hogy uniós bizottság alakuljon az ügyben.

Ám a Fidesz elnökének ez nem volt elég: úgy döntött, ismét átlép egy határt. Feltehetőleg már kevésnek tartott egy a kormányt elítélő határozatot, nagyobb dobásra vágyott.

Az unió néppárti frakciójának az ’56-os magyar forradalomról megemlékező ülésén Orbán homályosra hangszerelt beszédet mondott. Arról szónokolt, hogy a kommunizmus „a saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”.

Úgy sorolta az otthon naponta hangoztatott vádjaikat az MSZP–SZDSZ kormányzása ellen, hogy közben ki sem ejtette Gyurcsány nevét. Aztán így fogalmazott: „Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból se a hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak.”

Felhördültek, hazaárulást emlegettek a kormánypárti politikusok: „Orbán megvonatná Magyarország uniós támogatásait.” Hisztériát emlegetett a fideszes holdudvar. Tiszta lelkiismerettel tehették, hiszen vezérük „árnyékolta a beszédét”: így is, úgy is lehetett érteni a szöveget.

Következett ismét a parlamenti bizottsági meghallgatás, a korábbihoz hasonló eredménnyel. A Fidesz-elnök széttárta a kezét: hiszen ő semmi rosszat nem mondott, csak arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniónak szembe kell néznie a posztkommunista örökséggel. Méltatlannak tartotta, hogy védekeznie kell azokkal a kijelentésekkel szemben, amelyeket mások tulajdonítottak neki.

„Pitiáner, kültelki, posztkommunista trükk” – fakadt ki.

Ügyes. A kormánypártok ismét vesztettek: Orbán nem mószerolt. Ha a Fidesz sokat mondja, biztosan nem. Hatásos a szómágia.

Mint a mószerolás.

Hozzászólások
Összesen: 3 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
valakiaki
2012-03-09 08:29:30   #3

Fordított esetben orbánék ezerszer keményebb hadjáratot folytatnának a baloldal ellen.
Óriási tömegtüntetéseket szerveznének, naponta csőcselék dúlna az utcákon estétől hajnalig.
Csak az az aprócska probléma van, hogy a baloldal a rendszerváltás óta soha nem próbálta meg csorbítani a demokratikus jogokat és leépíteni a demokráciát, míg a jobboldal valóban ezt teszi!

markus0628
2012-03-08 21:15:49   #2

Nem meglepő! A fidesz sok mindenre nem emlékszik! Nemcsak a régmúltból,a közelmúltból sem!

sajla48
2012-03-08 20:24:00   #1

Jelentem, súlyos járvány hatalmasodott el a Kárpát-medencében! Amennyiben nem sikerűl
a kórokozót lokalizálni, maga alá temetheti egész Európát!
A bajt fokozza, hogy hazánkban sok százezer megtévesztett, legyengűlt immunredszerű
honfitársunk táplálja a gyilkos kórt!
A vírus nem ismeretlen az öreg kontinensen! Legutóbb Németországban ütötte fel a fe-
jét, de akkor sajnos nem vették komolyan, ezért felégette az egész világot...

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
hu pi lilliput: …hatóanyag!...”hozzájárul az idegrendszer... 13:54
...by hu pi lilliput!
vadegér: Én attól iszonyodom, amikor az aktuális hatalom... 13:43
Hát milyen országban élünk?
Béla333: Sóvárogni és irigykedni lehet, ahogy irigyeljük... 11:51
Orbán a király !
nonest: Szia! Megvolt... Neked is szépet! 10:17
Társalgó, 2016. Július
A Propeller hírei