1
lengyelnet.hu írása
2016. február 4.

A lengyel miniszterelnök hétfőn jön Budapestre

A külügyminiszterek találkoztak

A magyar és a lengyel külügyminiszter közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Nagy-Britannia álláspontját illetően valószínűleg közös véleményt nyilvánítanak majd hétfőn. Witold Waszczykowski és Szijjártó Péter azt is közölték, hogy a lengyel–magyar, az európai és a regionális kapcsolatokat érintő csaknem minden kérdésben egyetértenek – írta ma a lengyel sajtó.

Kapcsolódó írásaink

A két diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy különleges jelentőséget tulajdonítanak a magyar–lengyel kapcsolatoknak és a visegrádi csoport együttműködésének. Szerdai megbeszélésük része volt Beata Szydło lengyel miniszterelnök budapesti látogatása előkészítésének.

Mind a két szakminiszter beszélt az EU és Nagy-Britannia közti keddi megállapodásról, és közölték, hogy Magyarország és Lengyelország ebben az ügyben közösen foglalhat állást jövő hétfőn.

„Ennek a kompromisszumnak néhány előírása hasznos lehet” – értékelte Waszczykowski, ugyanakkor hozzátette: más kérdések politikaiak, vannak elfogadhatók, vannak érdekesek, megbeszélésre méltók. Még az is lehet, hogy az előzetes határozatot éppen Budapesten, Szydło miniszterelnök asszony Orbán Viktorral való megbeszélése után mondják el – közölte.

Szijjártó szólt arról, hogy a „közös visegrádi álláspont” kialakításának próbája lesz a két miniszterelnök találkozójának egyik legfontosabb pontja. – Már látom, hogy valószínűleg találunk ilyen álláspontot. Úgy vélem, mind Magyarország, mind Lengyelország érdeke, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon. Egyetértünk Nagy-Britanniával abban, hogy jobban kellene tisztelnünk az egyes tagállamok szuverenitását, de semmilyen módon nem akarjuk, hogy Nagy-Britanniát szabályozzák, amely bizonyos csoportokat diszkriminálna – mondta a magyar diplomácia vezetője.

A miniszterek letették voksukat a regionális együttműködés elmélyítése mellett, például az európai ügyekben és közös infrastrukturális projektek terén. – Azután, hogy Lengyelországban kormányváltásra került sor néhány hónapja, ma már végre lehetőségünk van arra, hogy ellépjünk az együttműködésről szóló kizárólagos retorikától – mondta Waszczykowski, és emlékeztetett arra, hogy a visegrádi csoport 25 éve létezik és számos regionális projektet realizálhatna, amely az energetikát, az infrastruktúrát, az ökológiát és más területeket is érinthet. Közölte, hogy magyar kollégájával történt megbeszélésein „még nem sikerült olyan témát találniuk, amelyben nézeteik különböznének”.

Szjjártó szerint abban is egyetértettek, hogy az EU nem lehet erős erős tagországok nélkül, a schengeni határok védelmébenés abban, hogy a lengyel és a magyar érdekek közösek a biztonság, a gazdaság és az energetika területén is. A magyar külügyminiszter hozzátette: még ha bizonyos kérdésekben Magyarországnak és Lengyelországnak el is tér a véleménye, „az nem tragédia”, így van ez a legjobb családokban is.

A magyar miniszter reagált az EU és intézményei Lengyelország iránti viselkedésére, és kifejtette, az a mód, ahogy támadják Lengyelországot, elfogadhatatlan, mert a lengyel nemzetnek és a köztársaságnak kijár a tisztelet, és minden európai politikusnak el kell fogadnia és tiszteletben tartania a lengyel nép döntését, amely demokratikus választásokkal döntötte el, hogy ez a kormány vezesse most az országot.

Hozzászólások
Összesen: 1 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Nemetorszagi_magyar
2016-02-05 15:38:03   #1

Az EU es Nagybritannia között semmifele megallapodas nem született.

Donald Tusk es Cameron egy "papirt" keszitett elö, amit Brüsszel vagy megszavaz vagy nem.
Ferbruar 18-an.

A brit sajto es politikusok , mar megbocsa: egy nagy halom gözölgö sz..-nak neveztek a tervezetet.

De miutan az EU-nak nem erdeke, hogy Nagybritannia kilepjen, valoszinüleg tamogatjak Cameront, bar a visegradiakat illetöleg nem vagyok biztos. A magyar es lengyel munkavallalok azok, akiket erösen sujtana a megallapodas.

De ha Februar közepen mindenki mindenkivel bekeben megallapodik Brüsszelben, meg mindig csak ott tartunk, hogy nem tudjuk, mire fog Nagybritannia nepe voksolni.
Menni vagy maradni.

A brit lakossag hihetetlenül megnövekedett az elmult evekben, a brit polgarok nem ertenek egyet a korlatlan EU-munkavallaloi bevandorlassal, amit az EU elöirasok ertelmeben nem tudnak szabalyozni.
Az, hogy ez esetleg a brit gazdasagnak jo vagy nem, azzal egy atlagember nemigen foglalkozik.
Ök csak a milliokat latjak, akik hozzajuk evek ota az EU-bol orszagukba aramlanak.

Pontosan a magyarok, akik minden idegent elutasitanak, aki orszagukban belepne, kellene hogy ezt megertsek.

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
kertész: Ez is csak a hitelfelvétel egyik ,igazából a... 13:30
Nesze nektek kormányprogram
ideiglenes: Attól még, hogy Michelangelo szobraihoz vagy... 11:36
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
oregsoma: http://www.168ora.hu/globusz/fel-kell-k ...... 11:09
Hát milyen országban élünk?
Qkory: Ja, mind a hármat: Orbán, Putyin, Trump... 10:33
Orbán a király !
A Propeller hírei