0
168 Óra Online írása
2012. április 16.

Megkezdődött a tömeggyilkos pere: rettenetes vallomásra számítanak

A sötét öltönyt viselő 33 éves férfi mosolyogva lépett be a tárgyalóterembe, majd miután levették róla a bilincset, ökölbe szorított kezét magasba emelve üdvözölte a jelenlévőket. Első megszólalását arra használta fel, hogy kijelentse: nem ismeri el norvég bíróságok illetékességét, mivel azok a multikulturális eszmét támogató pártoktól kapták felhatalmazásukat.

Kapcsolódó írásaink

Sokan attól tartanak, hogy a 77-szeres gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik nézeteit népszerűsítő showműsorrá változtatja az ellene szóló büntetőpert - írja a hirado.hu.

E magatartásával egyrészt feltéphet olyan sebeket a hagyományosan toleráns és nyugodt norvég társadalomban, amelyek esetleg már gyógyulásnak indultak a tavaly júliusi szörnyűség óta.

Valószínűleg már nem a tények lesznek fontosak a tárgyaláson: Breivik ugyanis büszkén bevallotta, hogy ő hajtotta végre az ámokfutást Oslo belvárosában, illetve Utoya szigetén. Minden jel szerint azonban tagadni fogja, hogy büntetőjogilag bűnös.

A bíróságnak a tíz héten át tartó perben egyrészt el kell döntenie, hogy épelméjű-e a vádlott, és ítélkeznie kell bűnei fölött. Az új pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható, és ezért büntetőjogilag felelősségre vonható. A korábbi szakvélemény még úgy szólt, hogy elmebeteg - paranoid skizofréniában szenved -, így nem vonható felelősségre.

"Nem csak azt akarja majd megmagyarázni, hogy tettei igazolhatók, de azt is el fogja mondani: sajnálja, hogy megakadályozták még több ember meggyilkolásában" - mondta Geir Lippestad, a vádlott védője. Lippestad azt tanácsolja az embereknek, akik figyelemmel kísérik majd az eljárást, hogy készüljenek fel egy lelkileg nagyon megterhelő vallomástételre. A védelem 29 tanú beidézésére kérte a bíróságot: mások mellett iszlamistákat, szélsőjobboldali bloggereket hívtak be, akik több oldalról megvilágítják majd Breivik világnézetét.

"(A törvényes igazságügyi eljárás) sajnálatos mellékterméke, hogy nyilvánosságot kap majd nézetei ismertetésére. Ez fel fogja kavarni az áldozatok érzelmeit, és ismét nagy fájdalmat fog okozni nekik" - mondta Atle Dyregrov, a norvég krízislélektani kutatóintézet igazgatója.

Breivik a tízhetes per elején körülbelül egy héten át fog vallomást tenni. Az NRK közszolgálati televízió engedélyt kapott arra, hogy közvetítse a per egyes részleteit, de nem a vádlott vallomását.

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nonest: Indul a nap! Legyetek jók, ha tudtok! 06:25
Társalgó, 2016. Július
Lé Hűtő: Talán ők az egyetlenek, akik tényleg szívvel,... 05:24
Hát milyen országban élünk?
kudasai: Az AP jóslatait én se venném tragikusan ... 00:39
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Li Taj-po: Hopsz, az UNESCO hír hamísitvány, a hivatalos... 23:26
Új korszak kezdődik
A Propeller hírei