8
168 Óra Online írása
2012. április 4.

Navracsics: a kormányban jelen van a csalódottság érzése

A politikai szférában nincs igazán megosztottság Magyarország EU-tagságának kérdésében, csupán a Jobbik kezdett EU-ellenes álláspontot hangoztatni Navracsics Tibor szerint.

Kapcsolódó írásaink

Az Európai Unió Magyarország egyetlen választási lehetősége - szögezte le a European Voice című brüsszeli hetilap honlapján szerdán megjelent írásában Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter az írásban emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben több ízben megdorgálta Magyarországot. Példának hozta fel az államháztartási hiány miatt javasolt uniós finanszírozás-felfüggesztést, emlékeztetve arra is, hogy eközben más tagállamokat nem sújtottak büntetéssel, pedig szintén elmulasztották a deficitcélok teljesítését - írja a hirado.hu.

Navracsics Tibor feltette a kérdést, hogy miért kezeli az EU Magyarországot eltérően a többi tagállamtól.

Úgy vélte, ennek talán az az oka, hogy az unión belül feszültségek vannak a szorosabb politikai unió és a nemzeti önállóság fogalma körül. Kifejtette: az unió alapítói közül a nacionalizmust sokan világháborúk okozójának tartották, és a nacionalizmust övező ellenséges érzelmek miatt a jelenlegi politikai elit tagjai közül is többen bizalmatlanok a nemzetállammal szemben. Ezzel a gyanakvással pedig időnként nyíltan Magyarországot célozzák - vélte a miniszter.

Mint írta, Magyarorzág ezzel szemben lehetségesnek tartja a kiállást a nemzetállam mellett, valamint az ügyek önálló irányításának joga mellett, és ezzel egy időben lelkes résztvevőnek maradni az unió intézményes és politikai életben is, ha érdekei úgy kívánják.

Nemzeti identitás, harcos nacionalizmus

A kormányfőhelyettes arra is rámutatott, hogy a nemzeti identitást meg kell különböztetni a harcos nacionalizmustól. Úgy vélte, a nemzeti érzés a függetlenség egyik előfeltétele is, anélkül nehéz fenntartani a demokratikus folyamatokat és a jogállamiságot. A kommunizmus összeomlása után Közép-Európa népeinek kifejezetten szükségük volt egy esélyre, hogy újraértelmezzék identitásukat - fogalmazott Navracsics Tibor.

Hozzátette, hogy a lakosság 2010-ben ezért szavazott a középjobb kormányra, és adott mandátumot arra, hogy az ország identitását és függetlenségét kimondó új alkotmányt alkosson.

A szerző szerint Magyarországon jelen van a harcos nacionalizmus veszélye, mégpedig a Parlamentbe is bekerült Jobbik képviseletében. A Fidesz azonban szerinte olyan kormányzó párt, amely ötvözi a nemzeti identitást a liberális igazságszolgáltatással és a valamennyi etnikai, vallási, nyelvi csoportnak alkotmányos védettséget biztosító jogállamisággal.

A kormány nem kíván mentegetőzni amiatt, hogy szorosan kötődik a nemzeti érzéshez. Ugyanakkor elkötelezett és aktív tagja kíván lenni az EU-nak számos megfontolásból - emelte ki a kormányfőhelyettes.

Nincs más alternatíva

Az utóbbiak között - a korábbi szovjet befolyásra is utalva - Navracsics Tibor elsőként azt említette, hogy az országnak nincs más geopolitikai alternatívája.

Másfelől az uniós tagság Navracsics Tibor érvelése szerint Magyarország nemzeti érdekeit is szolgálja. Az országon belül széles körben elismerik, hogy a második világháború e térségre tett tragikus következményeit teljesen és végérvényesen csak egy közös uniós politikai keretben lehet megoldani - fejtette ki.

Harmadsorban az uniós finanszírozás kulcsfontosságú Magyarország gazdasági fejlődéséhez. A kormány ezért is hangsúlyozza annak szükségességét, hogy az uniós támogatású projektek végrehajtását felgyorsítsák.

A miniszter EU-együttműködés melletti negyedik érve pedig az, hogy felbecsülhetetlenek az előnyei annak is, hogy Magyarország részt vehet az uniós döntéshozásban. A kommunista korszakkal ellentétben Magyarország most bele tud szólni a nemzetközi döntésekbe - emelte ki.

Navracsics Tibor arra is kitért, hogy bizonyos művészi, illetve tudományos teljesítményekkel Magyarország méretéhez képest kifejezetten nagy hozzájárulást nyújtott Európának.

A miniszterelnök-helyettes jelezte: a kormány mindezek miatt is méltatlankodik, amikor az uniós intézmények továbbterjesztik a baloldal hazugságait és túlzásait. Mint fogalmazott, nem teszi boldoggá a kormányt az sem, hogy egyes biztosok kettős mércét tanúsítanak, amikor Magyarországot a demokratikus gyakorlat miatt kritizálják, miközben ők maguk messze maradnak az uniós szavazóktól.

A kormányban jelen van a csalódottság érzése, de továbbra is elkötelezett az egységes Európa értékei és céljai mellett - szögezte le befejezésképpen Navracsics Tibor.

Hozzászólások
Összesen: 8 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
oregcsoro
2012-04-23 13:20:34   #8

Hm sokak szerint "Navracsics" Nem is magyar!! neve inkább a KUK-beli ma elcsatolt országbol valo.igaz lehet a Mária Terézia idejében települhettek be! Nos nem kedvelt söt utált az országbanmtámogatoival ránk eröltetöivel közössen.Sebaj 2014-választás utána mehet sittre!

öszike13
2012-04-04 14:27:59   #7

Kormányban jelen van a csalódottság érzése....
és a több milliónyi magyar választóban?

vagy az nem számít?

Franyó44
2012-04-04 14:22:30   #6

Ez a csicska nem emlékszik a tavalyi márc. 15-ei csúti törpe beszédre, hogy nem diktál nekünk Brüsszel!!! Itthon a csúti törpe olyan mély gyűlölettel beszél az EU-ról, hogy az már a kilépéssel is felér!! Brüsszelben meg kinyalja a seggüket! Röhej, de ez a csicska is!!! Nem lesz ennek jó vége, mert az árát a zemberek fogják megfizetni, nem ez a két majom!!

öszike13
2012-04-04 14:15:06   #5

Navracsicska elfelejti, hogy a választások elött szó sem volt uj Alkotmányról... sem semmiféle tákolmányról...
ö is hülyére veszi a magyar népet.

Ja, ha az IMF pénzt akar adni, akkor nem ugrunk el az utjából...na? kitöl plagizáltam?

azé`az natttyon érdekes, hogy az EU nálunknál nagyobb nemzetei,és a kissebbek sem érzik, hogy mindenben az Unió a hibás.. no meg a Gyurcsány.

egyenlöre az EU-nak hálával tartozunk, mert nagyon sok magyar embernek ad úgy munkát, hogy normálisabb életkörülmények között élhetnek mint a szülöhazájukban....
és... nem csak a fiatal, életkezdök... ami igen szomorú.

beszakadt
2012-04-04 14:09:50   #4

Minden szavába bele lehetne kötni, de az egyik kitétel különösen tecccik.
...Magyarország részt vehet az uniós döntéshozásban. '.. bele tud szólni a nemzetközi
döntésekbe.'

Ez a döntéshozási jog annyit ér, mint (németországitól plagizálom) Kínában egy eldölt
bicikli. Meg aztán a világért se szóljanak bele semmibe, mert amibe eddig ' beleszóltak '
abból semmi jó nem derült még ki.

méra
2012-04-04 13:30:58   #3

Hát akkor most kérdezzük meg: mennyiért is magyarázkodik ez a tanult Tibi fiú?
Ugye, hogy van az a pénz, amennyitől akár korpás is lehetek?

anzsuhaz
2012-04-04 13:29:22   #2

ja ezét olyan buval bélelt ez a banda azt hittem a pail madaruk miatt

bükkberg
2012-04-04 12:05:15   #1

Reggel,délben,este..Tibikém.
Nem unjátok még?
Emlékeztetnélek kedves vezetőd 2011 juliusában a ti párt kongreszusotokon elhangzott néhány mondatára.
-..Magyarországért kell küzdeni a nemzetközi éa a hazai baloldallal szembe....
Kik ellen???
Magyar vs Magyar?
Tibi????
más:-...az Europai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit,leesett néhány saller,kiosztottunk néhány baráti tarkon legyintést..
Mond Tibi te nem voltál ott amikkor ezek a mondatok elhangzottak?
Ott voltál bizony,sőt tapsoltatok is de nagyon.
Akkor most mire sirtok?
Tudod Tibi ..reggel,délben,este...
Megtanultátok.

1

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Qkory: Talán — de nagyobb adag mérget ne vegyél be rá… 21:11
Elképesztő fideszes arcok galeriája
Qkory: Húzzál bele, prifo! 21:10
Kosa a PART esze.....
Lé Hűtő: Szépjóéjtet kívánok mindenkinek! 21:07
Társalgó, 2016. Július
kóbogár: Te akkor ilyen befogadóféle vagy. Gratulálok 20:53
Népszavazás a kvótáról...
A Propeller hírei