22
168 Óra Online írása
2016. február 14.

Putyin egy telefonhívással véget vethetne a háborúnak?

A brit külügyminiszter szerint Aszad elnök sorsa Putyin kezében van. A brit politikus úgy fogalmazott: az orosz elnök egyetlen telefonhívással meg tudná állítani a háborút.

Kapcsolódó írásaink

Philip Hammond felszólította az oroszokat: ne lőjenek a szír ellenzékiekre. Hozzátette: “Egyetlen ember van ezen a Földön, aki véget tudna vetni a szíriai polgárháborúnak egy telefonhívással, s ez az ember Putyin elnök."

A brit politikus szerint a szíriai politikai helyzet lényegében nem változott az elmúlt év során. “Az, hogy Aszad marad, vagy mennie kell, azon múlik, hogy az oroszok hajlandók -e bevetni a befolyásukat a szír elnök elmozdítására. Tavaly ilyenkor ugyanitt tartottunk.”

Szombaton Törökország bejelentette, bombázta a kurdok Észak-Szíriában harcoló csapatait, s hogy Szaúdi-Arábiáva együtt a törökök is szárzaföldi csapatokat készülnek odaküldeni.

Az Egyesült Államok sürgette, hogy a törökök inkább az ISIS elleni harcra koncentráljanak.

(Forrás: The Guardian)

Hozzászólások
Összesen: 22 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
krokodil21
2016-02-19 17:57:22   #14

Ez az idóta korlátolt képességű USA, "elmozdította" Kadhafit, Szaddám Husszeint, tönkretette(az oroszok által már előzetesen tönkretett) Afganisztánt, most folyik Szíria szétrombolása, és legszívesebben Iránt is "demokratizálná"! Mindezeken a helyeken azóta kb TÍZSZER annyi ember hal meg évente mint azelőtt! Az országok romokban, a műkincseket és az olajat szétlopják, az emberek pedig menekülnek amerre tudnak! MEGÉRTE kedves USA?

Kohasz
2016-02-18 09:32:41   #13

"Putyin egy telefonhívással véget vethetne a háborúnak?"

Ha ez igaz lenne, már rég megtette volna.

anzsuhaz
2016-02-18 09:15:42   #12

igen de ezzel a telefonnal megszünne számára az évszázad másik legnagyobb üzlete.

laszlo01
2016-02-15 08:17:31   #11

Csak egy kósza gondolat.
Amíg csak az USA/NATO bombák hullottak szerencsétlen szírekre, akkor miért menekültek közel kétmillióan át Törökországba, több százezren Európába?!
Lehet mégsem az volt álmaik "arab tavasza"?
Az orosz beavatkozás pedig, még ami addig ép volt azt is rommá tette.
Sem az USA mindenkori elnökét, sem Putyint nem érdekli a szírek sorsa, az életük vagy haláluk, most éppen ott vívják meg a" ki az igazi világhatalom játékukat"!
Mondhatni, a folyamat következő része: Korea, Vietnam ,Kuba, Afganisztán, Jemen , most a Közel-Kelet. Vajon ki, mi következik??

Wotan
2016-02-16 18:57:39

Ez a történelemtudós Kohásznak szólt!
Magyarul:.Cipész maradjon a kaptafánál!

Wotan
2016-02-16 18:55:19

..Ne válts témát,és inkább válaszolj a szíriai történetre amit a Eu-s magyar
írt!
-Mesélj Pistike a tigrisről!
_A tigris egy veszélyes állat,de az oroszlán még veszélyeseb,azért mert....
..ergo készülj fel a kommentelésre,és ne hazudozz!

Nemetorszagi_magyar
2016-02-15 19:09:11

Kohasz

tedd a rubelt a zsebedbe es ne hülyitsd az embereket.

Most az arab tavasz van a müsoron.

De legyen.

2011 Sziria
Szíriában kisebb tüntetések már januárban és februárban is zajlottak, de ezek nem voltak nagy jelentőségűek. A konfliktus március 6-án fajult el, amikor a rendőrség Dara városában letartóztatott 15 gyereket, akik a rendszer és Bassár el-Aszad elnök bukását követelő graffitikkel írták tele a falakat. Tiltakozásul tüntetések kezdődtek, amely ellen a rendfenntartók erőszakkal léptek fel és a tömegoszlatás során négy ember meghalt. Ezt követően elszabadultak az indulatok, több ezer fő vonult az utcára, a tömeg pedig felgyújtotta a Baasz Párt irodáit. A rendfenntartók éles lőszert is bevettek a fegyvertelen tüntetők ellen.

Ezt követően a tüntetések átterjedtek több városra, így a fővárosra, Damaszkuszra is. A kormány válaszul a hadsereget is mozgósította. Március 29-én az addigi miniszterelnök lemondott, helyette al-Aszad elnök négy nappal később Ádel Szafar politikust bízta meg kormányalakítással, azonban ezzel nem sikerült tüntetéseknek véget vetnie. Április 21-én az elnök feloldotta a majdnem 50 éve érvényben levő rendkívüli állapotot, amely a tüntetők fő követelése volt, valamint lehetőséget ígért békés demonstrációk tartására is. Másnap ennek tesztelésére az ellenzék "óriási méretű" demonstrációt hirdetett meg, de a rendőrség az ígéret ellenére még nagyobb brutalítással támadt a tüntetőkre, éles lőszert használva összesen 103 tüntetőt öltek meg. Nem sokkal később a hadsereg páncélos alakulatok támogatásával megszállta Darát, ahol, mintegy 220 tüntetőt öltek meg, a hadsereg vesztesége 25 fő volt. Május 7-én a tankok bevonultak Banijaszba és Homszba, a két városban összesen mintegy 50 embert meggyilkoltak, majd néhány nap múlva Tallkalahot, Rasztant és Talbisehet szállták meg. Június elején - a kormány közlése szerint - ismeretlen tettesek Dzsiszr-es-Szúgur városában 120 rendfenntartóval végeztek. Erre válaszul a hadsereg nagyarányú hadműveletbe kezdett a város ellen. A város környéki falvakat nehéztüzérséggel bombázták le, míg a várost magát helikopterekkel és harckocsikkal vették tűz alá. A hadsereg brutális fellépése elöl mintegy 5000 ember menekült át Törökországba.

Novembertől a Rijád al-Aszad tábornok vezetésével megalakult SZSZH indított gerillaháborút a hadsereg ellen. A kezdetben kizárólag könnyűfegyverekkel rendelkező lázadók a szomszédos arab országoknak és Törökországnak hathatós támogatásával jelentős katonai erővé nőtték ki magukat, 2012 őszéig már az ország több települését ellenőrzésük alá vonták. A helyzetet azonban tovább bonyolította, hogy 2012 nyarán az ország északkeleti részén lakó kurdok milíciái is beavatkoztak a harcba, Aleppóig nyomulva előre. A kurd lázadók egyszerre kerültek összetűzésbe a kormányerőkkel és az SZSZH-val. Mindemellett a konfliktusnak erősen szektariánus jelleget ad az a tény is, hogy a helybéli keresztények és alaviták a többségben alavitákból álló Aszad-rezsimet támogatják, míg a lázadók többsége a szunnita lakosság soraiból kerül ki. A szélsőségesebb felkelők rendszerint hajtanak végre támadásokat a keresztény és alavita közösség ellen, míg a hadsereg és a kormányt támogató Sabiha milícia az ellenzéket támogató szíriai települések lakossága közt rendez időnként kisebb-nagyobb vérfürdőket. A konfliktus 2012 júniusának közepére olyannyira eszkalálódott, hogy az ENSZ szabályos polgárháborúnak minösitette.

Összes válasz megtekintése
stb
2016-02-15 07:34:52   #10

Szinte minden hozzaszolonak igaza van, amikor a bunosoket sorolja fel. A nagyhatalmak (politikai haszonszerzes vagy csak egyszeru balfacansagbol kifolyolag, a vereskezu Aszad (ne szepitsuk a diktaturajat), Erdogan obszessziv kurdgyulolete (na, a kurdok sem szeretik ot), stb...
Ami abszolut elferditese a dolgoknak, az Putyin szerepenek barmifele jo szinben valo feltuntetese. Putyin szandekai es tettei aljasak, nem kevesbe, mint a tobbieke.

Ami kimaradt a felsorolasbol, az Iran, Torokorszag (Erdogan) es Szaudia hegemonia-torekvese a muzulman vilag vezeto hatalmaert, az Iszlam Allam tebolyult viselkedese, ami strategia es nem valami pillanatnyi orulet, a Hiszballa, mint Iran "hosszu karja" (nem tul sikeres) mukodese a tersegben, es meg egyeb aprosagok, amire Putyin egyetlen telefonja nem lenne donto es azonnali hatassal. Nem szabad elfelejteni, hogy ez az egesz zurzavar alapvetoen megoldhatatlan a muzulman vilag alapveto es antagonisztikus belso ellentete miatt. A siitak es a szunitak ugy tunik soha a budos eletben nem bekelnek meg, es ez ujabb es ujabb haboruhoz vezet. Szoval, bar Putyin aljassagat nem lehet tulbecsulni, a kepessegei azert korlatozottak, es ha akarna sem tudna a sziriai harcokat egy telefonnal leallitani. De nem is akarja...

Nemetorszagi_magyar
2016-02-15 10:36:45

stb

latszik, hogy "mashonnan" irsz. Informalt vagy es azt irod ami van.

Az itt kommentelökön kivül a nemzetközi diplomacia vagy akarmi tulajdonkeppen tanacstalan.
Vegül is senki sem tudja, mit tesz a ket fö-öszereplö., Putyin es Erdogan.

Mit tesz a NATO, ha Erdogan összeugrik Putyinnal es NATO segitseget ker?
Itt mar valoban regen nem Sziriarol van szo.

Es valoban, amig a szunnitak es a siitak, Irakban vagy Sziriaban vagy akarhol az arab vilagban egy orszagban kenyszerlnek elni, beke sohasem lesz.

markus0628
2016-02-15 00:27:34   #9

Mindenkinek alanyi joga van hülyének lenni. wood csak él a jogával...

netuddki
2016-02-14 23:02:01   #8

wood2016-02-14 21:20:13 #6

Erdei MAnó bolsi elvtárs!! Eszelös dolgokat terjesztesz, mintha csak a 60 as- 70 es évek komcsi propagandáját olvasnám.

"Az USA (és a NATO, Törökország, Franciaország, szaudiak,stb.) által kikényszerített „arab tavasz” gyilkos indulatai szabadították el a pokol szellemeit Szíriában (is...). Halált vetettek."

Ha nem tudod mi történt, akkor miért beszélsz bele??

"az amerikai és az egész világgazdaság működése szempontjából fontos –
nyersanyagforrásokhoz való hozzájutást, a katonai, piaci pozíciók biztosítását tekinti"..

Milyen nyersanyag van Sziriában??

Itt van a Top Twenty (elsö 20) ország:
Land Milliarden Barrels in % Weltvorkommen
1. Saudi Arabien 264.5 19.1
2. Venezuela 211.2 15.3
3. Iran 137.0 9.9
4. Irak 115.0 8.3
5. Kuwait 101.5 7.3
6. Arabische Emirate VAE 97.8 7.1
7. Russland 77.4 5.6
8. Lybien 46.4 3.4
9. Kasachstan 39.8 2.9
10. Nigeria 37.2 2.7
11. Kanada 32.1 2.3
12. USA 30.9 2.2
13. Qatar 25.9 1.9
14. China 14.8 1.1
15. Brasilien 14.2 1.1
16. Angola 13.5 1.0
17. Algerien 12.2 0.9
18. Mexico 11.4 0.8
19. Indien 9.0 0.7
20. Azerbaijan 7.0 0.5

Hol van Sziria??

"Napjainkban, az orosz (kurdok és mások) felek bekapcsolódása a kormányerők oldalán - egyedüliként, LEGITIM. A törvényes kormány felkérésére, felhatalmazásával harcolnak."

Hogy állsz 56 al??

Azonkivül, ha tudnád mi történt nem irnád, hogy az oroszok csak napjainkban kapcsolódtak volna be.

De világos, hogy halvány gözöd sincs az egészröl, csak nyomod a bolsi propagandát.

Cave
2016-02-14 22:28:35   #7

meg is érdemeljük! Szólt egy szót valaki komolyabban, amikor annektálta a Krim félszigetet? Amikor polgárháborút generál Ukrajnába? A szankciók nem igazán érdekelték, és nem érdeklik ma sem.megszabadul egy csomó hadianyagtól, lehet majd ujabbakat csinálni. Persze a másik oldal sem angyal. Most lehet Putyin mellett tüntetni, aztán majd jól "megsegít "bennünket, ha balhé lesz!

Cave
2016-02-14 22:24:37   #6

Esze ágában sincs befejezni! Védi a kikötőjét, a támaszpontjait, melynek biztonsága Asszad maradásától függ!
Ezért vétozott meg mindent már évek óta, ezért lövi Asszad ellenzékét. Fütyül az Iszlám Államra!
A menekült hullám neki csak hasznára lesz, ha Európa megroppan.

wood
2016-02-14 21:20:13   #5

De szép is lenne....... Ha csak ezen múlna. De ez hazugság.

Szíria a polgárháború előtt egy ideális turistacélpont volt.
Szép tengerpartokkal, a nyugati turisták kedvelte autentikus piacokkal, történelmi emlékek imponáló sokaságával.
Közelmúltja alapján (a polgárháború előtt) alapvetően békés, jól prosperáló ország volt.
Diktátor dinasztia uralta ugyan (a Baasz párt vezetése alatt, Bassár el-Aszad), de volt stabil gazdaságuk, volt bizonyos szintű vallási tolerancia, viszonylagos kulturális szabadság.
A menekültekkel szemben pedig példásan befogadóak voltak; a polgárháború kezdete előtt 1,3 millió menekült élt ebben a 23 milliós országban.

A környező országokhoz képest, még nyugati normák szerint is liberális volt a nőkkel szemben; autót vezethettek, koedukált iskolába járhattak, mehettek katonai pályára, stb.
1949-től szavazati joguk is volt, 1973-ban már négy nő a parlamentben, 2012-ben pedig a képviselők 12 százaléka nő volt.
2011-ben a nőknek jó 13%-a dolgozott, bő 74%-a volt írástudó.
(Az idősebb Aszad, Háfez kiemelt célja pl. az oktatás megreformálása volt.)
Viszont gyakorlat volt, hogy kiskorú lányokat adnak férjül,és nőnek majdnem lehetetlen volt elválni.
Az Iszlám Állam térhódításával a nők helyzete tragikusan romlott, a korábbiakkal szemben a nemi erőszak ma elterjedt gyakorlat.
Személyes beszámolók, turista leírások szerint, Szíria egy fantasztikusan izgalmas, szép, békés és vendégszerető ország volt.
Egy puha diktátor regnálása alatt.....
Villongások is előfordultak időnként, de a szírek nem akartak alapvetően "bankot robbantani".
Az országnak jól ment, a gazdasági teljesítmény nőtt, jöttek a turisták, még saját IT-ipart is kiépítettek Aszadék. A három legfontosabb ágazat, az ipar és az olajtermelés (a GDP 25%-a jött innen), a mezőgazdaság (22%) és a turizmus (12%) volt.
Az ország gazdasága a hatvanas-hetvenes években elképesztően fejlődött. 336%-kal nőtt Szíria gazdasági teljesítménye.
A nyolcvanas években visszaesés következett be. A kilencvenes években kis mértékben, de folyamatosan nőtt az ország gazdasági teljesítménye.
A polgárháború kitöréséig, amikor is 60%-kal visszaesett.


Az ellenzéki radikalizálódása 2011-ben kezdődött, de csak csak egy évvel később indítottak átfogó támadást.
Vallási csoportok politikai ambíciói nyíltan veszélyeztették az uralkodó párt pozícióit.
Brutális volt a reakció, keményen lecsaptak a Muszlim Testvériség vezette iszlamista felkelésre.
Házról házra járva.......... Sok halott, kínzások...
A véres fejezeteket nem lehet figyelmen kívül hagyni, megtörténtek.. De még ebből sem lett volna polgárháború, nagy valószínüséggel...

Az USA (és a NATO, Törökország, Franciaország, szaudiak,stb.) által kikényszerített „arab tavasz” gyilkos indulatai szabadították el a pokol szellemeit Szíriában (is...). Halált vetettek...
Az ország a térségbeli hatalmi status quo átalakításáért folyó harc epicentrumává vált. Figyelmen kívül hagyva az itteni társadalmak sajátosságait, a liberális demokrácia egy végtelenül leegyszerűsített, idegen modelljét erőszakolva, rájuk kényszerítve.

(Gazdik Gyula: A szíriai válság kialakulása és elmélyülése - Kül-Világ; IX. évfolyam - 2012/1-2.)

.."Az „arab tavasz” időszakában a regionális hatalmi versenyfutás is felgyorsult. A neo-ottomán külpolitikai aspirációkat melengető Törökország befolyása növekedett, de nem olyadinamikával,mint amilyenre számított. Belső helyzetének gyengülése, a törekvéseivel
szembeni ellenhatások erősödése miatt Irán a korábbi expanzió eredményeinek védelmére
rendezkedett be. Izrael térségbeli izolációja fokozódott, biztonsági prioritásainak részleges
átértékelésére kényszerült. Az arab tömb korábbi fragmentációja láthatóan erősödött,
geopolitikai ellensúlyozó szerepe még inkább csökkent.
Az Egyesült Államok terrorizmus elleni háborúban megtépázott tekintélye ugyan
tovább hanyatlott, de Washington a világ első számú katonai-gazdasági hatalmaként továbbra
is komoly ütőkártyákkal rendelkezik. A korábbiakhoz hasonlóan a legfőbb stratégiai célnak
most is az itteni – az amerikai és az egész világgazdaság működése szempontjából fontos –
nyersanyagforrásokhoz való hozzájutást, a katonai, piaci pozíciók biztosítását tekinti"..

.."Elliot Abrams, a Council on Foreign Relations ismert neokonzervatív irányultságú elemzője a térség „szédelgő köztársaságai” dominószerű összeomlásának folytatódását jósolta, s a sorban a
következőként Szíriát említette"..

.."Washington és a mögötte álló hatalmi tömb az „arab tavasz” második évében kedvező
történelmi lehetőséget lát arra, hogy a kulcsfontosságú régióban Irán befolyását visszaszorítsa.
Amerika számára stratégiailag úgyszintén jelentős tényező, hogy a jelenlegi átalakulás
Moszkvának a korábbi közel-keleti hatalmi szerepe újjáépítését célzó törekvéseit is derékba
törheti. Kaddáfi bukása, a szíriai basszista rendszer esetleges összeomlása, egy algériai fordulat
nemcsak a közel-keleti befolyásának nagyfokú összezsugorodását eredményezheti, hanem
magára Oroszországra nézve is komoly stratégiai kihívást jelenthet. A politikai iszlám
„frontáttörése” a szunnita államokban ugyanis nem pusztán Oroszország „közel külföldjén”
fennálló status quót, hanem a muszlim többségű területeit is érzékenyen érintheti."..

Napjainkban, az orosz (kurdok és mások) felek bekapcsolódása a kormányerők oldalán - egyedüliként, LEGITIM. A törvényes kormány felkérésére, felhatalmazásával harcolnak. (És, vannak a sakálok, hiénák..)
A (NATO tag) Törökország szerepe gyalázatos. Alávaló...
Határon át úgyúzik Szíriába, legújabban (Kurdok - mint vörös posztó...). ÉLETVESZÉLYES a tette.
Ha Aszad távozna is a hatalomból, akkor sem biztos, hogy a fegyverek elhallgatnának (Sok az eszkimo, kevés a fóka..).
Erdogán (is) a tűzzel játszik.
Letérdepeltetett, zsarolt nyugati vezetők gyalázatos, hallgatólagos cinkossága mellett.
Ők is bűnösök, nemcsak Aszad.

Ezért hal meg, vagy menekül szír emberek tömege. Ezért válnak hontalanná.
A KONCÉRT... (A szomszéd kertje mindig zöldebb..)

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
sárkányszekér: Nem gondolnám, hogy látnok lenne. NINCS más... 15:26
Gyurcsány nem rossz politikus hanem katasztrofális
hu pi lilliput: …Grujára várva!...két hét múlva!...Keddre!...kérni... 14:55
…a szőnyeg alól jelentem!
Csülök: Biztos örült az értékes segítségnek. Pár év... 14:38
Hát milyen országban élünk?
hu pi lilliput: …hatóanyag!...”hozzájárul az idegrendszer... 13:54
...by hu pi lilliput!
A Propeller hírei