45
168 Óra Online írása
2011. március 7.

Boldogasszonyt látná a Gellért-hegyen az alapítványvezető

Szűz Mária szobrát állítaná a Gellért-hegyre, a Szabadság szobor helyére a Bakk Endre Kanonok Alapítvány. Elnökük, Bakk István Scmitt Pál köztársasági elnökhöz fordult levélben a kérésével.

Kapcsolódó írásaink

„Azzal a kérelmemmel fordulok Önhöz, hogy mint országunk kiemelkedő közjogi méltósága, legyen segítségünkre abban, hogy nemzetünk önbecsülése és keresztény múltja az európai értékrendszerben visszaerősödjön.” – így kezdi Schmitt Pálnak címzett levelét Bakk István, a Bakk Endre Kanonok Alapítvány elnöke.

Bemutatkozásképp azt írja magáról Bakk: 1990 óta a keresztény magyar értékek megőrzésén dolgozik, segített a hazai németeknek a budaörsi Passió újraindításában, illetve a székelyeknek a csíksomlyói passió újraindításában. Hozzáteszi: székely felmenőkkel rendelkezik, akik Mátyás király oldalán, a török ellen és a Rákóczi szabadságharcban is harcoltak és most – írja – neki hagyták örökül ezt a feladatot.

forrás: helyitipp.hu

Levelében – a küldetéstudat mellett - azzal indokolja a kérést, hogy a 2011-es év a megújulás éve. Szerinte mivel Szent István - nem lévén fiú örököse – Máriának ajánlotta az országot, ideje a megújulás évében a szimbólumokat is újragondolni.

„Országunk Mária országa, mely az európai kereszténység védelmezője, valamint az újvilági (amerikai) kereszténység letéteményezője olyképpen is, hogy a magyar pálosok a gyarmatosítással szembefordultak és a tiszta kereszténységet terjesztették, ezáltal ők a Dél-Amerikai kereszténység szimbólumaivá váltak” – írja. Majd kitér arra is, miért Scmitt Pálnak címezte a levelet. „ Az Ön személye nemcsak garancia az új nemzeti jelkép megvalósulásához, hanem olyan vezető is, aki az evangéliumból él. A magyar történelemben az igazi vezetők mindig ilyenek voltak Széchenyitől Bethlen Gáborig.”

– Innentől a köztársasági elnök úr kezében van a döntés – mondta Bakk a 168ora.hu-nak. – Neki kell továbblépnie, ha szükségesnek látja. Bakk azt is mondja: ez egy összetett kérdés, nem az volt a céljuk, hogy ők dolgozzák ki a részleteit. Magyarán nincs arra koncepció, hogy milyen szoborral cserélnék le a Szabadság szobrot.

– Ha a kérdés napirendre kerül, nyilván parlamenti témává válik, szakbizottság alakul majd a megvitatására. Mindenekelőtt azt tartom fontosnak, hogy társadalmi gondolkodás is meginduljon: legyenek érvek és esetleg ellenérvek, mert ennek egy végleges döntésnek kell lennie. Ha egyszer eltűnik a Gellért-hegyről a Szabadság szobor, már sosem kerülhet oda vissza.

Bakk egyébként javaslatát a püspöki karnak is el fogja küldeni.

Hozzászólások
Összesen: 45 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
exLacus
2011-03-07 15:52:40   #1

Nagyon jó helyen van a szabadságszobor a Gellért hegy tetején. Ma már Budapest szimboluma. Semmi szükség nincs arra, hogy a katolikus egyház nyomulásához asszisztáljon a város.

szaturnus
2011-03-07 15:57:22   #2

Nem kell Boldogasszony , nekem nagyon megfelel a Szabadságszobor!
Azért már ne essünk át a ló túloldalára csak azért mert egy KDNP-nek nevezett nem létező párt van a parlamentben!

kopertakop
2011-03-07 16:07:02   #3

A diktatúra egyik ismérve:nyilvános képzőművészeti alkotások (építmények, emlékművek, emléktáblák, szobrok, domborművek, képek, stb.) elpusztítása abból a célból, hogy a hozzájuk köthető múltat minél hamarabb feledtetni, új eszmeiség jelképeivel helyettesíteni lehessen, mert a hagyományok megszüntetését és átalakítását, az új történelemszemlélet kialakítását hátráltatják a közelmúlt tárgyi emlékei. -

mozet
2011-03-07 16:20:20   #4

A Gellért hegyi szobor nem kommunista, vagy pláne szovjet emlékmű, hanem a szabadság jelképe! Ezt, valamint azt is ajánlatos lenne mérlegelni, hogy a közelben ott áll Gellért püspök emlékműve, valamint kápolnája is, aki a pogány magyarok térítése miatt halt vértanúhalált! Szóval...?

orchid
2011-03-07 16:21:08   #5

Az inkvizíció is vissza lesz állítva ?

Frank
2011-03-07 16:48:32   #6

Várjunk csak! Mint tudjuk a legújabb kori történelem kutatások eredményeként, István király Felcsút határában egy ecetfa alatt megpihenvén, Mária oltalmába ajánlotta a magyariakat.
Ennek ellenére a történelem nem bánt kesztyűs kézzel a magyar néppel.
Orbán Viktor Mihály viszont visszaverte a magyar népet ért nemtelen támadásokat, sőt nevetségessé tette az orvul ránk tört ellent.
Így aztán nem vitás, hogy ki lenne az, ki méltó lenne az magyar nép védőszentje szobra modelljének......
(Lehet, hogy valahol, valaki(k) már fogalmazza/fogalmazzák ezt az előterjesztést, én meg itt hülyéskedek vele. Egyébként egy ilyen gondolat egyáltalán nincs messze a szűz máriás ötlettől.)

csecseij46
2011-03-07 16:49:50   #7

HŰLYESÉG

krizol
2011-03-07 17:04:41   #8

Furcsa dolog, délamerikából osztja az észt!Próbáljon meg az ottani elnöknek ötleteket adni!Itt hagyta a hazáját, lett volna lehetősége visszajönni,de nem tette!Abban az időben mikor az országot elhagyták sokan, nem mindegyik volt forradalmár!Nem mingenki a p o l i t i k a i felelőségre vonás elől menekült!

exLacus
2011-03-07 17:06:05   #9

Láss is ne csak nézz

Primitiv butaság süvölt az irásodból.

vasderes
2011-03-07 17:27:34   #10

Sok ötletelő okostojással szemben észérvekkel nem lehet eredményt elérni. Ezért hajrá, valósítsák meg ötleteiket, de saját költségre. Dobják össze azt a néhány millát ami a "ledózerolásra", a fölkent művész (szobrász) honoráriumára, és az alkotás felépítésére kell. Az én adóforintjaimnak (és vagyunk még páran) jelenleg ezer más helye van.

Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Megosztások