45
168 Óra Online írása
2011. március 7.

Boldogasszonyt látná a Gellért-hegyen az alapítványvezető

Szűz Mária szobrát állítaná a Gellért-hegyre, a Szabadság szobor helyére a Bakk Endre Kanonok Alapítvány. Elnökük, Bakk István Scmitt Pál köztársasági elnökhöz fordult levélben a kérésével.

Kapcsolódó írásaink

„Azzal a kérelmemmel fordulok Önhöz, hogy mint országunk kiemelkedő közjogi méltósága, legyen segítségünkre abban, hogy nemzetünk önbecsülése és keresztény múltja az európai értékrendszerben visszaerősödjön.” – így kezdi Schmitt Pálnak címzett levelét Bakk István, a Bakk Endre Kanonok Alapítvány elnöke.

Bemutatkozásképp azt írja magáról Bakk: 1990 óta a keresztény magyar értékek megőrzésén dolgozik, segített a hazai németeknek a budaörsi Passió újraindításában, illetve a székelyeknek a csíksomlyói passió újraindításában. Hozzáteszi: székely felmenőkkel rendelkezik, akik Mátyás király oldalán, a török ellen és a Rákóczi szabadságharcban is harcoltak és most – írja – neki hagyták örökül ezt a feladatot.

forrás: helyitipp.hu

Levelében – a küldetéstudat mellett - azzal indokolja a kérést, hogy a 2011-es év a megújulás éve. Szerinte mivel Szent István - nem lévén fiú örököse – Máriának ajánlotta az országot, ideje a megújulás évében a szimbólumokat is újragondolni.

„Országunk Mária országa, mely az európai kereszténység védelmezője, valamint az újvilági (amerikai) kereszténység letéteményezője olyképpen is, hogy a magyar pálosok a gyarmatosítással szembefordultak és a tiszta kereszténységet terjesztették, ezáltal ők a Dél-Amerikai kereszténység szimbólumaivá váltak” – írja. Majd kitér arra is, miért Scmitt Pálnak címezte a levelet. „ Az Ön személye nemcsak garancia az új nemzeti jelkép megvalósulásához, hanem olyan vezető is, aki az evangéliumból él. A magyar történelemben az igazi vezetők mindig ilyenek voltak Széchenyitől Bethlen Gáborig.”

– Innentől a köztársasági elnök úr kezében van a döntés – mondta Bakk a 168ora.hu-nak. – Neki kell továbblépnie, ha szükségesnek látja. Bakk azt is mondja: ez egy összetett kérdés, nem az volt a céljuk, hogy ők dolgozzák ki a részleteit. Magyarán nincs arra koncepció, hogy milyen szoborral cserélnék le a Szabadság szobrot.

– Ha a kérdés napirendre kerül, nyilván parlamenti témává válik, szakbizottság alakul majd a megvitatására. Mindenekelőtt azt tartom fontosnak, hogy társadalmi gondolkodás is meginduljon: legyenek érvek és esetleg ellenérvek, mert ennek egy végleges döntésnek kell lennie. Ha egyszer eltűnik a Gellért-hegyről a Szabadság szobor, már sosem kerülhet oda vissza.

Bakk egyébként javaslatát a püspöki karnak is el fogja küldeni.

Hozzászólások
Összesen: 45 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
tokaji-ihto
2011-03-09 10:21:12   #45

Ha ennek az embernek a felmenői már harcoltak a török ellen, akkor ő miért nem a rendszerváltás előtt világosult meg, harcolva a Kádár rezsim ellen? Legnagyobb ellensége ez a szobor? Csak bátran, keményen!
Azt hiszem, a rendszerváltás óta nem találni ekkora "benyalást" mint amit Schmitt kapott. Fogy is a neogranormon kenőcs tonna számra. Undorító. Budapest jelképe a szabadságszobor. Bakk ugorjon egy nagyot a határon kívülre és soha ne kerüljön vissza! Otthon rendelkezzen arról, hogy milyen szobrot tesz a tv tetejére.

forgomorgo
2011-03-09 10:02:11   #44

fff1959
A focilabda hol marad?

tulpenbordo
2011-03-09 08:31:06   #43

A gellerthegyi Szabadsagszobor Budapest egyik jelkepe.
A külföld igy ismeri Budapestet. A turistak elviszik emlekbe a rola keszült fotoikat. Több generacio latta, együtt eltünk vele, szeretjük. Budapest igy Budapest a Szabadsagszoborral együtt.

Szeretik lakoi Brüsszelben a pisilö kisfiut, Parizsban az Eifel-tornyot, Nemetorszagban Berlinben a Quadrigat(1789), Braziliban, Rioban a Krisztus szobrot. Es igy, ezekkel a szobrokkal ismeri a vilag.

Senkinek nem jut eszebe, hogy ezeket a jellemzö szobrokat, targyakat kicserelje valami mas szinbolumra. Pedig megeltek mar egy par valasztast. Nem szabad mindent eltüntetni ami a mult volt.

Bakk Endre elnök urnak pedig javaslom, hogy egy uj szobor ekerülesi, felallitasi költseget költse ovodara, iskolara a szegenyekre, kikböl egyre több lesz Magyarorszagon.

gyimi
2011-03-08 22:55:43   #42

"Kedves Herceg"! Én nem gondolom hogy Ön nem akarja látni azt ami Kis Hazánkban most folyik! -Látja-e a jóindulatot !- De ha mégsem az nem a mi hibánk , az a lényeg hogy Ön így is jól érezze magát !!!

fff1959
2011-03-08 22:46:04   #41

Herceg!

Orbán Viktor Mihály, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke református.
A Pápa elé járul, erdélyi reformátusokat akar összeveszíteni egymással,
gyermekeinek pedig zsidó neveket ad.
És akkor most "orbánoztam"?
Ezek csak tények.

Ja!
Mi is van Simon Perez-szel?

fff1959
2011-03-08 22:22:24   #40

Hercegem!

Többször "visszaolvastam magam", sehol egy Orbán-gyűlölet.
A magyar /ember/ meg sokszínű.
Ha már az enyhe cinizmussal fűszerezett iróniát magyarázni kellene,
akkor sajnos nem vagyunk vitapartnerek...
(Menj le báróba!)

mapolg
2011-03-08 21:15:49   #39

Elmondom, hogy mi a jobbkonz:
Azon emberek csoportja, akik csak szavakban magyarok, de közben a zsebük megtömésén szorgoskodnak. Azok az emberek, akik tudatosan vagy tudatlanul, de olyan pártokra szavaztak, amelyek jelenleg az ország erkölcsi, politikai és gazdasági tönkretétel munkálkodnak, céljuk a jogállam lebontása és szégyent hoznak Magyarországra egész Európában.

fff1959
2011-03-08 17:27:41   #38

Írtam már máshol: Állítsuk a csajt lóhátra, tegyünk turulmadarat a pálmaágra (ezzel magasságot nyerünk), öltöztessük csadorba! Nyakába egy nagy aranykeresztet a megfeszített Krisztussal! Kötényt reá, magyaroschssat, abból kandikáljon ki néhány tóratekercs. A paci lába elé pufók Buddha ültessék, ki narancssárga ötágú csillagot bámul vigyorogva.
Ezzel készen is van a magyarok Nagy(s)asszonya...

csecseij46
2011-03-08 16:26:29   #37

És aki nem katolikus? Miért kell egy egyházi szoborból politikát gerjeszteni. Ez az egyház szélsőséges tagjainak hűlyesége. De,hogy ne legyen vita,oldják meg ugy,hogy a szabadságszobor hátára erősitsenek egy boldogasszony szobrot és forogjon,villodzo fénnyel is felszerelném. Maradjon Magyarország egyiklegszebb szobra ott és boldogasszony szobrot is fellehetne állitani más frekventált helyen,.

orchid
2011-03-08 15:16:29   #36

A leendö szobor témája legyen az, amikor a bólyi plébános kezet (vagy valami mást) ráz a Mayer Mihály püspökkel.

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
anyavaja: Isten látja lelkem, nem vagyok egy Bartus fan (és... 22:14
Új korszak kezdődik
Qkory: Álompáros… 21:29
Orbán a király !
nonest: Jó éjt kívánok mindenkinek! 21:20
Társalgó, 2016. Július
Qkory: Előbb pl. az Árpád-házi királyoknak, légyszi! 21:18
Népszavazás a kvótáról...
A Propeller hírei