168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Hétfő, 2011. március 7. 15:43
168 Óra Online írása

A Szabadság-szobornak is mennie kell

Boldogasszonyt látná a Gellért-hegyen az alapítványvezető

  • Tetszik:
Szűz Mária szobrát állítaná a Gellért-hegyre, a Szabadság szobor helyére a Bakk Endre Kanonok Alapítvány. Elnökük, Bakk István Scmitt Pál köztársasági elnökhöz fordult levélben a kérésével.
„Azzal a kérelmemmel fordulok Önhöz, hogy mint országunk kiemelkedő közjogi méltósága, legyen segítségünkre abban, hogy nemzetünk önbecsülése és keresztény múltja az európai értékrendszerben visszaerősödjön.” – így kezdi Schmitt Pálnak címzett levelét Bakk István, a Bakk Endre Kanonok Alapítvány elnöke.

Bemutatkozásképp azt írja magáról Bakk: 1990 óta a keresztény magyar értékek megőrzésén dolgozik, segített a hazai németeknek a budaörsi Passió újraindításában, illetve a székelyeknek a csíksomlyói passió újraindításában. Hozzáteszi: székely felmenőkkel rendelkezik, akik Mátyás király oldalán, a török ellen és a Rákóczi szabadságharcban is harcoltak és most – írja – neki hagyták örökül ezt a feladatot.

forrás: helyitipp.hu
Levelében – a küldetéstudat mellett - azzal indokolja a kérést, hogy a 2011-es év a megújulás éve. Szerinte mivel Szent István - nem lévén fiú örököse – Máriának ajánlotta az országot, ideje a megújulás évében a szimbólumokat is újragondolni.

„Országunk Mária országa, mely az európai kereszténység védelmezője, valamint az újvilági (amerikai) kereszténység letéteményezője olyképpen is, hogy a magyar pálosok a gyarmatosítással szembefordultak és a tiszta kereszténységet terjesztették, ezáltal ők a Dél-Amerikai kereszténység szimbólumaivá váltak” – írja. Majd kitér arra is, miért Scmitt Pálnak címezte a levelet. „ Az Ön személye nemcsak garancia az új nemzeti jelkép megvalósulásához, hanem olyan vezető is, aki az evangéliumból él. A magyar történelemben az igazi vezetők mindig ilyenek voltak Széchenyitől Bethlen Gáborig.”

– Innentől a köztársasági elnök úr kezében van a döntés – mondta Bakk a 168ora.hu-nak. – Neki kell továbblépnie, ha szükségesnek látja. Bakk azt is mondja: ez egy összetett kérdés, nem az volt a céljuk, hogy ők dolgozzák ki a részleteit. Magyarán nincs arra koncepció, hogy milyen szoborral cserélnék le a Szabadság szobrot.

– Ha a kérdés napirendre kerül, nyilván parlamenti témává válik, szakbizottság alakul majd a megvitatására. Mindenekelőtt azt tartom fontosnak, hogy társadalmi gondolkodás is meginduljon: legyenek érvek és esetleg ellenérvek, mert ennek egy végleges döntésnek kell lennie. Ha egyszer eltűnik a Gellért-hegyről a Szabadság szobor, már sosem kerülhet oda vissza.

Bakk egyébként javaslatát a püspöki karnak is el fogja küldeni.
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 45 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
tokaji-ihto
2011-03-09 10:21:12   #45

Ha ennek az embernek a felmenői már harcoltak a török ellen, akkor ő miért nem a rendszerváltás előtt világosult meg, harcolva a Kádár rezsim ellen? Legnagyobb ellensége ez a szobor? Csak bátran, keményen!
Azt hiszem, a rendszerváltás óta nem találni ekkora "benyalást" mint amit Schmitt kapott. Fogy is a neogranormon kenőcs tonna számra. Undorító. Budapest jelképe a szabadságszobor. Bakk ugorjon egy nagyot a határon kívülre és soha ne kerüljön vissza! Otthon rendelkezzen arról, hogy milyen szobrot tesz a tv tetejére.

forgomorgo
2011-03-09 10:02:11   #44

fff1959
A focilabda hol marad?

tulpenbordo
2011-03-09 08:31:06   #43

A gellerthegyi Szabadsagszobor Budapest egyik jelkepe.
A külföld igy ismeri Budapestet. A turistak elviszik emlekbe a rola keszült fotoikat. Több generacio latta, együtt eltünk vele, szeretjük. Budapest igy Budapest a Szabadsagszoborral együtt.

Szeretik lakoi Brüsszelben a pisilö kisfiut, Parizsban az Eifel-tornyot, Nemetorszagban Berlinben a Quadrigat(1789), Braziliban, Rioban a Krisztus szobrot. Es igy, ezekkel a szobrokkal ismeri a vilag.

Senkinek nem jut eszebe, hogy ezeket a jellemzö szobrokat, targyakat kicserelje valami mas szinbolumra. Pedig megeltek mar egy par valasztast. Nem szabad mindent eltüntetni ami a mult volt.

Bakk Endre elnök urnak pedig javaslom, hogy egy uj szobor ekerülesi, felallitasi költseget költse ovodara, iskolara a szegenyekre, kikböl egyre több lesz Magyarorszagon.

gyimi
2011-03-08 22:55:43   #42

"Kedves Herceg"! Én nem gondolom hogy Ön nem akarja látni azt ami Kis Hazánkban most folyik! -Látja-e a jóindulatot !- De ha mégsem az nem a mi hibánk , az a lényeg hogy Ön így is jól érezze magát !!!

fff1959
2011-03-08 22:46:04   #41

Herceg!

Orbán Viktor Mihály, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke református.
A Pápa elé járul, erdélyi reformátusokat akar összeveszíteni egymással,
gyermekeinek pedig zsidó neveket ad.
És akkor most "orbánoztam"?
Ezek csak tények.

Ja!
Mi is van Simon Perez-szel?

fff1959
2011-03-08 22:22:24   #40

Hercegem!

Többször "visszaolvastam magam", sehol egy Orbán-gyűlölet.
A magyar /ember/ meg sokszínű.
Ha már az enyhe cinizmussal fűszerezett iróniát magyarázni kellene,
akkor sajnos nem vagyunk vitapartnerek...
(Menj le báróba!)

mapolg
2011-03-08 21:15:49   #39

Elmondom, hogy mi a jobbkonz:
Azon emberek csoportja, akik csak szavakban magyarok, de közben a zsebük megtömésén szorgoskodnak. Azok az emberek, akik tudatosan vagy tudatlanul, de olyan pártokra szavaztak, amelyek jelenleg az ország erkölcsi, politikai és gazdasági tönkretétel munkálkodnak, céljuk a jogállam lebontása és szégyent hoznak Magyarországra egész Európában.

fff1959
2011-03-08 17:27:41   #38

Írtam már máshol: Állítsuk a csajt lóhátra, tegyünk turulmadarat a pálmaágra (ezzel magasságot nyerünk), öltöztessük csadorba! Nyakába egy nagy aranykeresztet a megfeszített Krisztussal! Kötényt reá, magyaroschssat, abból kandikáljon ki néhány tóratekercs. A paci lába elé pufók Buddha ültessék, ki narancssárga ötágú csillagot bámul vigyorogva.
Ezzel készen is van a magyarok Nagy(s)asszonya...

csecseij46
2011-03-08 16:26:29   #37

És aki nem katolikus? Miért kell egy egyházi szoborból politikát gerjeszteni. Ez az egyház szélsőséges tagjainak hűlyesége. De,hogy ne legyen vita,oldják meg ugy,hogy a szabadságszobor hátára erősitsenek egy boldogasszony szobrot és forogjon,villodzo fénnyel is felszerelném. Maradjon Magyarország egyiklegszebb szobra ott és boldogasszony szobrot is fellehetne állitani más frekventált helyen,.

orchid
2011-03-08 15:16:29   #36

A leendö szobor témája legyen az, amikor a bólyi plébános kezet (vagy valami mást) ráz a Mayer Mihály püspökkel.

Pelikán elvtárs
2011-03-08 12:57:11   #35

Javaslatom van: nevezzük át a szobrot Szüzmáriának, így olcsóbban megússzuk agyamentek ötleteit. Na persze, ez a legégetőbb problémánk e kishazában!!!
Ennyi pihent agyat!!!

DONJ
2011-03-08 12:42:56   #34

Elképedve láttam, hogy erre az idióta ötletre, mennyire ugrunk. Pedig most épen mindazt, amit eddig szereztünk, orrolják el tőlünk Semjén és társai.
A "...hercegnek" üzenem:
"A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség az."

fredibeni41
2011-03-08 12:30:44   #33

Szeretném ha a szabadságszobor helyére a pedofil papok szobrát helyeznék el ami semmijen zsoltiká val mutatna azonosságot. ez csak egy ötlet. Lehetne még hazánk nagy atyja a kárpátok géniusza, isten elötti teremtő.

janus
2011-03-08 10:29:02   #32

Ja ettől meg majd felfordulok röhögésemben:)
Schmidt Pali,mint az evangélium mai letéteményese:)
Egy kommunista aparatcsikból lett evangelista..Na neee:)

forgomorgo
2011-03-08 09:21:50   #31

Weores
Modellnek természetesen Schmitt Palinét javaslom.

gyimi
2011-03-08 09:17:48   #30

Kedves Kissapuka , ne" dobálódzék" a számokkal, várja meg a következő népszámlálást és ott kinyilváníthatja kereszténységét! Remélem lesz egy olyan kérdés , ami úgy szól : Vallása.. akkor Ön köteles X ezer Ft-ot egyházadóként fizetni évente ! No majd kiderülne milyen sok Keresztény van !!!!A másik pedig, láthatjuk a Parlamentben milyen sok "Igaz Keresztény" van !! A viselkedésük is mutatja !Majd a Tízparancsolatot is átírják !!!

exLacus
2011-03-08 09:10:32   #29

A felszabadulási emlékmü központi szobrát minidg is Szabadságszobornak nevezték. Van abban valami szépen elrejtett ironia, hogy hiaba álltak az orosz kökatonak a szobor talapzatánal a szabadság szépen föléjük emelkedett a pálmaággal. Aki ezt nem értette meg az a minimális képzelöerövel sem bir. Halvány sejtelme sem volt arról, hogy mit is rejtettek el abban a szoborban a szobrász.

kissapuka

Jopofa volt a sörnyito jelkép. Valoban van egy rakás pesti és országos tróger akinek a szabadság annyit jelent, hogy ki tudom-e nyitni a sörömet. Meg is vásarolta kedvenc pártod a szabadságukat egy üveg sör igéretével, amit persze nem kapnak meg de a "sörnyitot" már elmozditanák, hogy ne lássák, hogy mit igertek. Ez tény. Google-ozd meg a GYIK-on azt a kérdést, hogy mi fontosabb neked. A szabadság vagy a létbiztonság? Pártod kedvenc hivei sora irták a kommenteket, hogy a szabadsag smafu és simán lemondanak róla azért, hogy nyugi legyen, vagyis legyen mindig sör az asztalon.

Mennyi valoban hivö katolikus van és mennyien járnak valóban a szektába az 2 dolog. A nagyrészüket valóban a sajat sörük jobban érdekli mint a sörnyitó vagy a Mária szüzessége és annak emlékszobra.

Viszont van egy kompromisszumos javaslatom. Nevezzük át a szabadságszobrot nagyboldogasszony szobornak és már meg is lehet nyugodni. Olcsobb. Anno Szolnokon a Marx park elcseszett Marx szobrát egyszercsak elnevezték nagyon helyesen Damjanics szobornak és parknak. Szakála volt az egyiknek is meg a masiknak is. A szoborra meg akarmit rá lehetett fogni ugy nézett ki. Ha egyszer a szüzlánynak ki lehetett nevezni valakit aki éppen terhes volt akkor ezt is elbirja a tisztelt szekta.

feripapa
2011-03-08 09:10:05   #28

Azt hiszem én már látom a végét...
Kezdetben vala Braziliában, Rióban az óriási Krisztus szobor. Idén Lengyelországban felavattak, egy 5 méterrel nagyobbat!
Most mi következünk!
Orbán vallásosságának bizonyitékaként, mi épitünk egy 10 méterrel nagyobb Krisztust...

janus
2011-03-08 09:01:47   #27

Az egész máriakultusz és ennek a modern felmelegítése egy politikai fogás a vallásos szavazatok megszerzésére.
Ennek a klerikális reakciónak lenne a megkoronázása a szobordöntögetés.

Amúgy meg személyesen nem vagyok egyházhívő és nem hiszek a dogmákban.
Az eredeti Mária fel lenne háborodva azon,hogy bálványként imádják egyesek.Egész egyszerűen a Máriakultusz és a Szent-jobb tisztelet is egy sajátos magyar bálványimádási forma.
Így szerintem egy bálványnak nincs helye a főváros legmagasabb hegyén.

janus
2011-03-08 08:56:54   #26

Hú de felbátorodott a klérus!
Mondjuk nem lep meg.A fidesz vastagon fizet azért,hogy a katólikus egyház pr tevékenységet végezzen a fidesznek.
Kéz kezet mos...

László herceg:
"Azok az emberek, akik tudatosan vagy tudatlanul, de olyan pártokra szavaztak, amelyek az ország gazdasági, kulturális és szellemi leépítésén munkálkodtak. Az országot privatizálták, eladták, leépítették;"
Nos ez a fideszre és a jobbikra is igaz:)

kissapuka:
Melyik népszámlálást idézte?Mert a 2001-es népszámlálási adatok szerint 52% a katolikusok aránya.Így 5 millió,nem 6.
Ja és mégvalami.
Attól még nem lesz valaki gyakorló hívő,hogy csecsemőként a szülei minek keresztelték.Ebből a 5 millióból jó,ha 1 millió gyakorló vallásos.A többi csak álkeresztény (a fideszesek és jobbikosok többsége) vagy csak azért ixelt oda,mert annak keresztelték.

1 2 3 következő oldal

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
Qkory: Ja, akinek Dietmar Klotyó a haverja és üzlettársa, a... 14:52

Hát milyen országban élünk?

anyavaja: Hja! Nem is neked mondtam... Ne görcsölj már annyira... ... 14:51

Esemény utáni pirula

anyavaja: Átálltam volna? Az a kérdés, mit mondanak a... 14:46

Választások 2014.

Qkory: 3,77 millió focipénz jut minden felcsútira Ebből vásárolnak... 14:31

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

tökös: Ja... Hillert is levizelem... 14:08

Felmosták a padlót a teljes baloldallal...

Qkory: Éljen a NENYI és a Nemzeti Hitvallás… 13:44

Kedves moderátor! Ehhez mit szólsz?

Qkory: Paks: Nézhetjük az áramárat Bár a kormány konzekvensen azt... 13:40

Nesze nektek kormányprogram

Qkory: Mert nem is körmöl, csupán copyz… 13:33

Hmmm....

nonest: Szervusz, halacska! Te aztán megadod a módját...bár, én... 11:40

Társalgó, 2014. április

szürke köntösű agg: Jaja, vae victis. 10:31

Végleg eltünik az MSZP?

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország