21
2009. október 29.

Természetes halál?

Izraelben élő magyar orvosnő hívta fel figyelmünket levelében családi barátjuk, Breuer Tamás történetére. A férfi saját deportálásáért és a munkaszolgálatban elpusztított édesapja után igényelt jóvátételt a Központi Igazságügyi Hivataltól. Kérelmeit nemrég elutasították azzal: a 2006-os kárpótlási törvény alapján csak a munkaszolgálatot túléltek kaphatnak kártérítést. Apja után pedig azért nem jár kárpótlás, mert a munkaszolgálat nem számít „politikai önkénynek” nálunk. „Hogy is van ez? Ha akarom, a törvény egyik fele érvényes, ha akarom, a másik fele? Kafkai helyzet a 21. századi Magyarországon” – fogalmazott a doktornő. SÁNDOR ZSUZSANNA írása.

Kapcsolódó írásaink

Az Izraelben élő Breuer Tamás először 1993-ban adta be kárpótlási kérvényét deportálása miatt. A Központi Igazságügyi Hivatal (KIH) akkor be is fogadta. A férfi a munkaszolgálatban elpusztított édesapja után is kért kártérítést, amelyet ugyanakkor elutasítottak.

Néhány év múlva Breuer Tamás értesítést kapott a magyar hatóságtól: van még lehetőség újabb kárpótlásra, ehhez csak vissza kell küldeni kitöltve a mellékelt űrlapokat. Ő így is tett. Eltelt hat esztendő, ám válasz csak nem érkezett.

Idén szeptemberben aztán levelet kapott a hivataltól: kérelmeit elutasítják. Arra hivatkoztak, hogy a legutóbbi, 2006-os kárpótlási törvény alapján Breuer Tamásnak már nem jár jóvátétel: „Szabadságmegvonás címen kizárólag a II. világháború alatt (1941. június 27. – 1945. május 9.) faji, vallási vagy politikai okból teljesített munkaszolgálat után állapítható meg kárpótlás.”

Egyazon törvény alapján

Csakhogy a hatóság – szintén a 2006-os rendeletre hivatkozva – visszautasította a munkaszolgálatban odaveszett édesapa utáni jóvátételt is: „Életvesztés jogcímén annak az igénylőnek jár kárpótlás, akiknek a hozzátartozója 1939–1989 között a magyar hatóság politikai önkénye miatt életét vesztette, továbbá akiknek a hozzátartozója deportálás, illetve szovjet kényszermunka ideje alatt halt meg. A munkaszolgálat teljesítése során történő életvesztés után kárpótlásra nincs lehetőség.”

Nemcsak Breuer Tamás, mi sem értettük: miként lehetséges egyazon törvény alapján a deportálásért és a munkaszolgálatért is megtagadni a kárpótlást?

Megkerestük a Központi Igazságügyi Hivatalt. Sós-Tóth Adrienn ügyintéző szerint ők jogszerűen jártak el.
– A 2006-os kárpótlási törvény úgy rendelkezik: saját jogon deportálásért már nem lehet jóvátételt igényelni. Csak a munkaszolgálat miatti szabadságmegvonásért. Ezért nem jár már Breuer Tamásnak kártérítés.
Azt az ügyintéző sem tudja, miért különbözteti meg hátrányosan a lágerekbe elhurcoltakat a 2006-os törvény. Korábban más volt a helyzet. Az első kárpótlási törvény 1992-ben született, majd ’97-ben megújították. Akkor még saját jogon a deportálásért is, a munkaszolgálatért is fizettek.

Zűrzavar és sebek

– Breuer Tamásnak már semmilyen jogcímen nem jár kárpótlás. Hiszen ő ’93-ban már kapott tőlünk jóvátételt a szabadságmegvonásáért. Kétszer nem fizethetünk ugyanazért a sérelemért – jegyzi meg az ügyintéző.

Akkor miért küldtek levelet Breuernak, hogy kérelmezzen újra? A KIH általános főigazgató-helyettese, Szabó Lajos állítja, félreértés történt.
– Kapcsolatban állunk egy izraeli civilszervezettel. Segítenek nekünk felkutatni a holokauszt túlélőit, az áldozatok leszármazottait. Lehet, olyanokat is értesítettek, akiket nem kellett volna, mert korábban már kártalanítottuk őket. Több mint 98 ezer üggyel foglalkozunk. Kétharmadukat már elintéztük. Nincs kapacitásunk 63 ezres névlistát küldeni a külföldi szervezeteknek, hogy ezeket a személyeket már ne keressék föl – mondja Szabó Lajos.

Csakhogy a zűrzavar a sebek fölösleges feltépéséhez vezet.

Éhezésbe, a kínzásba, a kényszermunkába haltak bele

Bazánth Ivola felvételei
Sós-Tóth Adrienn és Szabó Lajos, az ügy szakértői

De vajon a hivatal miért nem fizet a munkaszolgálatban elpusztult hozzátartozók után? Az erre vonatkozó paragrafust Sós-Tóth Adrienn ügyintéző idézi: „A munkaszolgálatra történő behívás nem valósítja meg a magyar hatóság vagy hatósági személy politikai indíttatású önkényét.”

Vagyis: a munkaszolgálat önmagában nálunk nem számít politikai önkénynek. Az áldozatok örökösei csak akkor juthatnak kárpótláshoz, ha bizonyítani tudják: hozzátartozóik halálát közvetlenül és tevőlegesen „magyar hatósági személy” okozta. Mondjuk: a keretlegény agyonverte a hozzátartozót, az édesapát, a testvért.

Hogyan lehet ezt 65 év után igazolni? A helyzethez illő cinikussággal fogalmazva: egyetlen zsidó sem kapott a lemészárlásáról hatósági elismervényt. A „muszosok” többsége a szörnyű körülményekbe, az éhezésbe, a kínzásba, a kényszermunkába halt bele. Akár Breuer Tamás édesapja is.
– Az érvényes jogszabályok szerint ez természetes halálnak minősül – szögezi le a KIH általános főigazgató-helyettese.
Bürokratikus abszurd: az igényelhet kártérítést, aki túlélte a munkaszolgálatot. De ha az apa belehalt, azért nem jár semmi.

Breuer esetét elmondtuk egy a kárpótlási ügyekben járatos ügyvédnek, Urbánné Csató Juliannának is. Úgy véli, jogszerű a hivatal döntése.

30 ezer forint jár a lágerekben meggyilkoltakért

– Ők csupán alkalmazzák a jogszabályokat. Arról nem tehetnek, hogy a parlament által elfogadott törvény átgondolatlan volt. Én a praxisomban eleve be sem nyújtottam „életvesztéses munkaszolgálatért” kárpótlási igényt. Az esetek 99 százalékában képtelenség bizonyítani a halál körülményeit. Ezeket az embereket azért vitték el, hogy többé ne jöjjenek vissza. Ez önmagában kimeríti a politikai önkényt.
A kárpótlási törvény furcsa különbségeket tesz a magyar történelem tragédiái között. A jogalkotók például Recsket megsemmisítő tábornak tekintették. Vagyis, amíg a náci munkaszolgálatban meghaltak örökösei semmit nem kaptak, a Recsken elpusztultak családtagjainak járt a kárpótlás. Az Antall-kormány a kommunizmus bűneit súlyosabbnak ítélte meg a nácizmus bűneinél. Első körben az 1945 utáni jogsérelmeket rendezték, és az „ötvenhatosokat” kártalanították. Csak ezután következhettek a zsidók. Az ő kárpótlásukra már kevesebb pénz maradt.

– Ha valaki szovjet hadifogságban vesztette életét, a hozzátartozója egymillió forint kárpótlást kaphatott. A náci lágerekben meggyilkoltért 30 ezer forint járt. Az Antall-kormány idején ezt azzal magyarázták: több százezer zsidót öltek meg, s ha utánuk is „fejenként” egymilliót fizetne a magyar állam, abba tönkremennénk. Ugyan a 30 ezer forintot a Horn-kormány 400 ezerre emelte, de ez még mindig nem arányos az orosz hadifoglyok utáni jóvátétellel – hangsúlyozza Hack Péter alkotmányjogász.

Szerinte a kárpótlási törvény ellentmond az alkotmánynak, sérti az egyenlő bánásmód elvét. Korszakok és politikai nézetek alapján méltánytalanul tesz különbséget azonos súlyú társadalmi, emberi tragédiák között.

Átszökött a halálraítéletkhez

De úgy látszik, ez egyetlen kormányt sem zavart 1992 óta. Pedig a munkaszolgálatosok szövetsége és más zsidó szervezetek többször is kérték: változtassanak a törvényen. Azt a választ kapták: ha fizetnének a munkaszolgálatosok után, jönnének a volt második világháborús magyar katonák, a Donnál elesettek árvái, és ők is követelnék a jóvátételt. És akkor hol a határ?
Breuer Tamás a Fővárosi Bíróságnál fellebbezett ügyében. Azt mondja, csupán az igazságot keresi. Ha a magyar hatóságok a munkaszolgálatban odaveszett százezreket nem tekintik a fasiszta és nyilasterror áldozatainak, az – szerinte – állami szintű holokauszttagadást jelent.

Elfogadták egy tanú vallomását is

Szabó Lajos, a Központi Igazságügyi Hivatal általános főigazgató-helyettese azt mondja, a kárpótlás nem alkotmányos jog. A mindenkori parlament döntheti el, kiknek ad jóvátételt. A jogosultak körét az állam teherbíró képessége is meghatározza.

A beadott kérelmeknek csupán 20 százalékát ítélte jogosnak a kárpótlási hivatal. Így is sok engedményt tettek. Ha valakinek a szüleit lágerben ölték meg, de nem maradt erről semmilyen okirat, elfogadták egy tanú vallomását is. Vagy a Mazsihisz, a Jad Vasem igazolását.

Még több mint harmincezer kárpótlási ügyben kell döntenie a KIH-nek 2011-ig. Újabb igényeket már nem lehet beadni. A magyar állam csak 2006 óta hárommilliárd forintot fizetett ki kárpótlásra.

 

Breuer Tamás 1942-ben született Debrecenben. Két hónapos volt, amikor apját ’42 júniusában munkaszolgálatra vitték. Ő novemberben vesztette életét.

1944 áprilisában Tamást édesanyjával és rokonaival a debreceni gettóba hurcolták. Ott a csendőrök elkülönítették a munkára képtelen öregeket és gyerekeket: köztük az akkor kétéves kisfiút és nagyszüleit. Őket Auschwitzba szánták. Tamás anyját a még munkára „hasznosíthatók” csoportjába sorolták. Ám az asszony átszökött a haláraítéltek transzportjába – a fiához, szüleihez.

Az adminisztráció azonban összecserélte a szerelvényeket: az auschwitzi vonat egy Bécs melletti munkatáborba ért. E véletlennek köszönheti Breuer Tamás is az életét. Az ausztriai lágerben egy magyar orvosnő bújtatta több mint négyszáz napon át. A tábort az oroszok szabadították fel.

Breuerék hazajöttek Debrecenbe, de a nagyszülők hamarosan kivándoroltak Izraelbe. Tamás és anyja maradt. Nyomorogtak, a fiú árvaházba került. Amikor édesanyja varrással újra keresni tudott, a fiát magához vette, később a helyi dohányipari technikumba iratta. Majd kitört az ’56-os forradalom. Debrecenben nemcsak az ávósokkal akartak leszámolni: fölerősödött az antiszemitizmus is.

Tizennégy éves volt Breuer, amikor egyedül elindult Ausztria felé. Eljutott Bécsig, onnan hajóval Izraelbe, ahol már várták a nagyszülei. Fél év múlva az édesanyját is kivitette, Netanyában telepedtek le. Breuer tanár lett: több mint negyven évig oktatott műszaki rajzot és kommunikációt egy ottani középiskolában, amelynek idővel igazgatóhelyettesévé nevezték ki.

Ahogy teltek az évek, egyre inkább tapasztalta: a vészkorszakról alig tudnak valamit a fiatalok. Kutatni kezdett. Rendszeresen tart iskolásoknak előadást a holokausztról. Könyvet írt olyan zsidó muzsikusokról, akiknek a lágerekben kellett zenélniük. Hamarosan megjelenik a családjáról szóló kötete is.

 

Hozzászólások
Összesen: 21 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
kobun
2009-10-29 12:27:24   #1

Én azt hiszem, itt nem kárpótlási, hivatali ügyről van szó. Amikor végigjártam a lengyelországi tábort, kifelé jövet nem az az "élmény" nyomasztott, hogy itt mészárlás folyt, de nagyon. Erkölcsileg a megsemmisülés határán álltunk, az emberségbe vetett hitem szállt el néhány napra.
Kedves Sándor Zsuzsa! Ez nem kárpótlási probléma, hanem szemléleti és erkölcsi és nem tudom még mi. Mert ha megkapja a pénzt, akkor rendjén lenne? Ezt nem lehet így felfogni. A törvényalkalmazáson meg ne botránkozzon meg. Minden törvényes, ha úgy akarják.

kobun
2009-10-29 16:45:14   #2

Eduardo!
Nem hiszem, hogy az a Kárpótlási Hivatal antiszemitimusával tagadta meg a fizetést. Szerintem Sólyom sem antiszemita, egyszerűen debilis tünetei vannak. (Köszönje meg az SZDSZ képviselőinek, hogy odaszavaztatták).
Külön kell "tárgyalni" a holokausztot és a magyarokat ért sérelmeket. Nem szabad indokolni, bírálni egyiket a másikkal, vagy nemlétező, indoktrinált összefüggést keresni. Én a kooperatív szemlélet híve vagyok. Amíg van rá esély. Mondhatod, hogy ez magánügyem, de talán mégsem!
Személyes tapasztalatom, hogy minden nép felsőbbrendűnek érzi magát. Nem sorolok példákat, elég sok helyre elsodort az élet, hogy megtanulhattam. Szóval ez sem "sportszerű" érvelés Nálad. Az igaz, hogy Magyarországon indokolatlanul dúl az alacsonyabbrendűségi komplexus vihara. Ezt külön kellene szintén és komolyan megvitatni. Ha érdemes egyáltalán. Tisztelettel, KobunItoh.

totalitás
2009-10-29 18:05:17   #3

A zsidók nem fegyveres harcokban vesztették életüket /és minden vagyonukat/ mivel nem tartoztak a hadviselő felek közé . A világ eddigi legszörnyübb helye : TREBLINKA nevü haláltábor ahol kb. egymillió zsidót öltek meg kétezres transzportokban. Nem volt szelektálás.Az önkéntes német személyzet /többsége érettségizett/ minden képzeletet felülmúló aljasságot tanusitott a terhes nők, gyerekek meggyilkolásakor. A hullákat ez a művelt nép kirabolta és igyekezett elleplezni.

kobun
2009-10-29 20:51:47   #4

Kedves Eduardo!
A "mindenki annak tartja magát" megjegyzést úgy értettem, hogy övé a legjobb konyha, a legszebb nyelv, a legjobb todomány stb. ami nem jelenti, hogy ez mások iránti utálattal jár. (Nem ritka az sem, hogy együtt járnak). Csak úgy érzik az emberek, hogy ők a legjobbak. De ez nem is annyira érdekes.
A kooperatv magatartásra való törekvést én belpolitikai sikon gondoltam, nem az önrendelkezlés stb. nemzetközi-jogi dolgokra akartam utalni, amiről Te írtál.
Más: a fundamentalizmusról. Ez a probléma messzire vezet, ha komolyan elemeznénk, ez a hely itt kevés, bár a tisztánlátásunkhoz nagyon fontos lenne, illetve fontos.
A fundamentalizmus az USA-ban alakult ki eredetileg, aztán "pluralizálódott" és rengeteg téveszme kapcsolódott hozzá. A „birodalmi fundamentalizmus mellett” megerősödött az Egyesült Államokban, a neokonzervatívok előretörésével, a „vallási fundamentalizmus”, ami egyáltalán nem korlátozódik csak az iszlámra! Minden nagy világvallásnak –a buddhizmus kivételével- megvannak a fundamentalistái, amennyiben a kizárólagosságra tartanak igényt. A „fundamentalizmus” fogalma eredetileg a kereszténységben keletkezett és az USA-ban a protestánsok meghatározott csoportjára vonatkozik. Ez a keresztény fundamentalizmus az USA-ban ma is virágzik. Az USA exkluzív nagyhatalmi státuszával a háttérben, ez a csoport egyáltalán nem csak az úgynevezett televíziós prédikációkban mutat aktivitást. Az abortuszt végző orvosokat, a fanatizált keresztények eltették láb alól, mint ahogyan az iszlám országokban a fanatizált muszlimok megkövezték őket. Salman Rushdie az amerikai politikai jobboldal kétszínű kereszténységét az álszentség fogalmával jellemezte. A neokonzervatívok szövetségében, amely Ronald Reagen elnöksége óta egyre nagyobb befolyásra tett szert, egymásra találtak a keresztény fundamentalisták a zsidó értelmiséggel. (Csak hát ott van értelmiség, méghozzá magasan képzett, nem magyarországi szinten).
Innen nem folytatom, szűkös hozzá a hely. Csak annyit, hogy semmi sem lehetetlen, ami emberi (igaz, a tapasztalatok szerint az sem, ami embertelen). Tisztelettel, Kobun Itoh.

janus
2009-10-30 08:58:10   #5

eduardo:

Csak az a baj,hogy ez egy mítosz.
A világon nagyon kevés ország homogén etnikailag,vagy vallásilag.
A te szemléleted köze áll a 19. századi nacionalizmushoz.Ami ugyanezeket hírdette.
De mostmár nem azokat az időket éljük.

A világ az egységesülés felé halad.Ez tény.A világ túléléséhez szükség van a világszervezetek létrehozásához,mert ahogy az országok eddig viselkedtek egymással,az egyenesen előrevetíti a világ pusztulását.
Nacionalizmus+21. századi fegyverek=3. világháború

Az elős fejezeted pedig egy szóval patriotizmus.
Csak sajnos MO.-on nem az van.Hanem sovinizmus.Legfőképp a jobbik értelmiségi bázisán.

DONJ
2009-10-30 11:16:25   #6

Tisztel"kobun és eduardó"
Szinte megilletödötten olvastam vitájukat , mert ez már nem is a mindennapok néha durva, néha brutális stilusán folyik.öröm olvasni. Nekem például Birkenau "turista " látványa okozott mély, máig emlékezetes sebeket. Ha valaki azt állítja, hogy ezért a kereszténységet okolják, az tudatosan szítja az ellentétet. Minden vallás (az én igencsak minimális hozzáértésem szerint) gyökereket keres, és fogodzkodókat. Ilyen a Krisztusi vértanúhalál, vagy a Mózesi történetek, vagy a budhizmus.Lehet hogy 1989-ig csukott szemmel jártam, de Nekem nem tünt fel a nyilt vallási antiszemitizmus. A keresztény egyház elutasítása igen, bár ezt szintén bigottságnak tartottam. Érdekes módon a környezetemben élőktől a holokausztal kapcsolatos emlékek csak a rendszerváltás után jöttek elő, megismerve eközben azokat a tisztességes emberi megnyilvánulásokat is, ami a nyilas uralommal ellentétben, szintén megvolt a magyarságban.Amennyi történelmi emlékeim lyukas szitáján még fennmaradt, ugy emlékszem a kereszténység is üldözött vallás voltm egykor. Mi változott? Hogy többen áttértek, vagy biztonságot jelent ma?
"Eduárdó"Kérem ne vegye el egy vallástól azt ami számára fontos, ha az nem szolgálja mások kirekesztését. Lépjen tovább, ha unja(momentán én már a sok ellenállót és a Trianoni emlékezést is) mert ez is olyan mint a Habsburg birodalom visszasírása az Osztrákok számára. A történelemben nincs visszafordítható idő, csak az események megértése és helyükre kerülése.Közben érzem már nem is a cikk eredeti témájánál tartunk, ami szerintem is csak egy tisztességes párbeszéd félresiklása.

Uroborosz2
2009-10-30 12:25:03   #7

Hát, ha már előjött Trianon: Az antiszemitizmus XX. századi feléledése Magyarországon tényleg mutat összefüggést Trianonnal. A hatalmi elit nem akarta elismerni felelősségét a háború kirobbantásáért és elvesztéséért, még kevésbé a szerencsétlen nemzetiségi politikáért. Rátolta az egészet a zsidókra. Aztán meg jól jött, hogy van egy népcsoport, amit ki lehet fosztani. A magántulajdon azóta nem szent kis hazánkban. (Tessenek észrevenni: ma, ebben a pillanatban sem az!)

kobun
2009-10-30 16:39:09   #8

Uroborosz2!
Nem vagyok művelt a történeletudományokban, valószínűleg igazad van. Azt mivel lehet magyarázni, hogy az USA-ban erős az antiszemitizmus? A háborúk őket közvetlenül nem érintették. A másik érdekes kérdés: szerinted ott tiszteletben tartják a magántulajdont? Én úgy vettem észre Magyarországon, hogy inkább a közvagyont veszélyezteti a "tiszteletlenség".

totalitás
2009-10-30 17:45:28   #9

Az antiszemitizmus globális megjelenési /kiváltó/ oka a Jézustörténetes kereszténység és az Ábrahám-Iszmail történetes iszlamizáció.Ez a két Egyisten hivő -lemásolva a zsidót- világvallás /nem nép/ behatolt a zsidó kulturába a zsidók pusztulását idézték és idézik elő.Egy részük már most is nyiltan a zsidók elleni "igazi holokausztot " hirdeti, mig a másik részük a megtörtént holokausztot tagadják.Én személy szerint nem találkoztam "holokauszt fetisizmussal" ezért ezen kifejezés antiszemita izü.A cionizmus szerintem nem tartozik az antiszemitizmus alapvető okaihoz.

totalitás
2009-10-30 17:56:35   #10

Az USA-ban /és Canadában is/ azért is növekszik az antiszemitizmus mivel Észak-Amerika demográfiai békés /vagy nem/ hatalomváltás küszöbére érkezett.Az afro-amerikai és spanyol ajkuak a fehérektől a választási játékszabályok betartásával átveszik a lakott területek feletti ellenőrzést.Az afroamerikaiak között az iszlám növekvő ütemben terjed vele együtt az antiszemitizmus is.Tegnap lötték agyon amerikában egyik iszlám hitszónokot aki az USA területén Iszlám Állam megalakitásán fáradozott.

Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Megosztások