11
Kardos Ernő írása
2016. február 16.

Rohad az egész

Kovácsy Zsombor: Közel vagyunk az egészségügy végromlásához

Egy nyilvánosságra került jelentés szerint ma nincs olyan kórház Magyarországon, amely megfelelne a gyógyítás minimális szakmai feltételeinek. Százból huszonkét intézményben hiányzik az orvosok megfelelő kézmosási és fertőtlenítési lehetősége is. Ennek ellenére az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyetlen intézményt sem záratott be Magyarországon. Pedig a betegek érezhetően elégedetlenek az egészségügy szolgáltatásaival, gyakoribbak a műhibaperek is. Ma nálunk a legrosszabb a rákosok halálozási aránya, a szív- érrendszeri betegségek okozta halandóságban is az európai élvonalba tartozunk. Meddig mehet ez így? – kérdeztük Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogászt, a már megszüntetett intézmény, az Egészségbiztosítási Felügyelet 2009-ben önként távozó elnökét.

Kapcsolódó írásaink

– Egy nagyatádi rokkant nemrég vérrögöt operált ki a combjából otthon, fájdalmai ugyanis nem engedték, hogy a várólistás sorát kivárja. Ez lesz a vége?

– Ez kizárt. Hová jutnánk, ha ez napi gyakorlattá válna? A betegnek nincs működési engedélye a házilagos operációra.

– De ha a betegek felének a kórházban sincs meg a gyógyulás feltétele, akkor nem mindegy?

– Nem. Persze az is igaz, hogy a kórházakban már húsz éve rossz a helyzet. Két évtizede ugyanis törvény született az egészségügy minimumfeltételeiről. Az előírás lényegében a világszínvonalú ellátást jelölte meg célként, ami a jelenlegi finanszírozási feltételek mellett lehetetlen. A másik lehetőség az lenne, ha engedve a realitásoknak, tudomásul vennénk, hogy csak fapados, értékcsökkentett egészségügyi ellátásra van mód. A két vázolt lehetőség közötti kompromisszum megtalálása lenne az igazi művészet, de ez a bűvészmutatvány a rendszerváltás óta egyetlen kormánynak sem sikerült.

Fotó: Sopronyi Gyula

– Ha egy kórház nem felel meg a gyógyítás előírásainak, akkor nem kell bezárni?

– Be kellene. A jogszabály egyik passzusa korábban lehetővé tette, hogy ha a gyógyintézet működésének minimumfeltételeiből csak kicsi hiányzik, akkor megkapja ténykedéséhez az engedélyt, bízva abban, hogy a következő évben már jobb lesz. Egy időben próbálkoztak ilyen ideiglenes engedélyek kiadásával is, de ma már senki nem törődik a minimális előírás szabályaival. Így rohadt le az elmúlt két évtizedben az egészségügy, közben az orvosok megunták a szélmalomharcot, és elmentek Londonba.

– A fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada pedig nem felel meg a minimális feltételeknek. Ennek az oka tényleg csak a pénzhiány, vagy van szervezési gond is?

 

Az állam ma már mindent magához von, ugyanaz az ember felelős a rendszer finanszírozásért, a fenntartásért és az ellenőrzésért, tehát a rendszer minden eleme érdekelt a működés zavarainak az elhallgatásában.

 

– Is-is. Olyan ellátórendszert, amilyet a törvényben hazudtunk magunknak, nem tudunk fenntartani; csak olyat, amelyben elvész a beteg, mert a kutya sem törődik vele, aki csak a jó szerencséjében bízhat, meg a hálapénzben, vagy kapcsolati alapon is kijárhatja a megfelelő kezelést.

– Érthetetlen, hogy a tisztiorvosi rendszer miért hallgatja el a világ elől a kórházak döbbenetes állapotáról szóló jelentést.

– A tisztiorvosi szolgálatnak ugyanaz a főnöke, aki a rossz állapotban lévő, eladósodott kórházaké. Tehát bármilyen hiányosságot állapít is meg az ÁNTSZ, akkor azt is mondja, hogy a főnök a hülye, aki rosszul végzi a dolgát. Hisz ugyanaz az államtitkár irányítja az a kórházak felügyeletét, az egészségbiztosítási pénztárat és az egészségügyi hatóságot. Ez borzasztóan kényelmetlen helyzet. Én is tizenegy évet húztam le az államigazgatásban. Az állam ma már mindent magához von, ugyanaz az ember felelős a rendszer finanszírozásért, a fenntartásért és az ellenőrzésért, tehát mindenért, ami magában hordozza a hibázás lehetőségét, miközben ez a struktúra lehetetlenné teszi az önkorrekciót. A rendszer minden eleme érdekelt a működés zavarainak az elhallgatásában.

– Az új irány pedig a további centralizáció.

– Csak a szocializmusban volt annyira koncentrált az egészségügy irányítása, mint amilyenre formálni szeretné ez a kormány.

– Viszont az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökeként annak idején ön sem záratott be egyetlen működésre alkalmatlan kórházat. Nem kellett volna?

– Én azt vizsgáltam, hogy a beteg megkapja-e, ami törvény szerint jár neki. Kétségtelen, siralmas a helyzet, de akkor se zártak be ezért intézményeket, erre nekünk nem is volt hatáskörünk. A politika nem szívesen számol fel intézményeket, mert sérülnek egzisztenciális, szakmai érdekek, befolyásos emberek elesnek a milliós hálapénzektől. Gondoljon csak a Molnár Lajos által bezárt OPNI-ra, amit ma is – okkal vagy ok nélkül – kivégzésnek minősítenek.

– Molnár nevéhez fűződik még az ágyszám csökkentése, a vizitdíj bevezetése, továbbá az egy vagy több biztosító kérdése is felmerült – bele is bukott. Lehetetlen bármilyen reform?

– Az eddigiek alapján igen, mert ezer érdeket sért. 2010-ben azt gondoltam, hogy a kétharmados többségben lesz annyi bátorság, hogy az átmeneti kellemetlenséggel járó reformot végrehajtsák. A mai maszatolás hosszú távon csak tragédiához vezet.

– Reform helyett a Fidesz drámai módon lefaragta az egészségügyi költségvetést, tehát még annyit sem költünk, amennyit megtehetnénk. Vagyis irány az említett fapados egészségügy?

– Mára már közel vagyunk az egészségügy végromlásához, riasztónak tartom a felerősödött tendenciát: orvosi osztályok, altatóorvosok, sebészek teljes csapata lép ki a kórházakból. De pénz nélkül kockázatos a rendszerhez nyúlni, mert könnyen összedőlhet.

– A betegek külföldön készek tüntetni is az orvosaikért, egészségügyi ellátásukért. Bennünket mindez nem érdekel?

– Akinek nagy a hangja, annak általában vagy sok a pénze, vagy van kapcsolatrendszere, így a mai leromló egészségügyben is megkapja a legmagasabb szintű ellátást, amit egyébként a törvény szerint mindenkinek meg kellene kapni. De aki kis falvakban él, nem vonul utcára a silány ellátás miatt. Ha majd a ráció alapján mégis elkezdenék a rendszer normatív átszervezését, akkor a mai kiváltságosok könnyen azok mögé kerülnének a sorban, akiknek ma semmi esélyük nincs a minőségi gyógyítás igénybevételére. Tehát a politikai és szakmai elit egy része mellett a ma még előnyös helyzetben lévő betegek is a reform vesztesei lennének.

Fotó: MTI

– Egyre több a műhibaper, időnként a vérző fejű embert vagy az infarktusgyanúst sem engedik be a kórházba. Vajon az igazságszolgáltatáson keresztül kikényszeríthető egy jobb rendszer?

– Aligha. Az egyéni jogérvényesítés nem javítja a rendszert, ritkán tanulunk belőle.

– Ha a kormány hajlandó lenne többet költeni, akkor minden rendben lenne?

– Nem, ez a struktúra úgy rossz, ahogy van, rohad az egész rendszer. Pénzre szükség lenne, hisz az orvosok, nővérek fizetése még a hazai viszonyok között is alacsony, de csak a pénz önmagában már kevés. Ma a fejlődés irányát is meg kellene változtatni, hisz nem csak a kórházak és fehér köpenyek jelentik az egészségügyet, helyükre lépnek digitális eszközeikkel a kockás inges informatikusok. Ők mérik majd vérnyomásunkat, a vércukrunkat, ellenőrzik a súlyunkat. A kütyük pedig a körzeti orvosokhoz lesznek bekötve, tehát folyamatos lesz a kontroll. Másrészt tovább fejlődnek majd a nagy egészségügyi centrumok, ahol minden beavatkozást el tudnak végezni. Ennek megfelelően mielőbb át kellene alakítani a mai elavult rendszert, mert rossz a lakosság egészségi állapota, és a betegtől az orvosig mindenki elégedetlen a rendszerrel. Tehát kell a pénz, de igazi reform is kellene, különben az egész ország belerokkan.

Hozzászólások
Összesen: 11 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Krisztina Kovacs
2016-02-18 10:47:35   #10

És hogy ne sikkadjanak el a zűrös ügyek: ha van egy saját sztorid az egészségügyről, amit szívesen megosztanál vagy éppen orvosról informálódnál, akkor csatlakozz hozzánk https://www.facebook.com/groups/971538159543343/?fref=ts Szeretettel várunk mindenkit

földtulajdonos
2016-02-17 14:54:51   #9

Aki szép vadi új csilivili kórházat akar látni menjen SZOLNOKRA . Nemrég voltam ott betegnél .
SZUPER ----------A BAJ A KEDVES FÉMGYŰJTŐ LÁTOGATÓKKAL VAN -sajnos ők is bemehetnek .

tengerimalac
2016-02-17 09:01:53   #8

Baj van? Csili-vili vadi új kórházi szárny, uniós pénzből. A műtőben leállt a műtés, mert technológiai hiba miatt a baktériumölő borítás és az aljzat nem ragadt egymáshoz. Az illesztésnél kirepedt és kiporzik a borítás alatti cucc. Átadva fél éve. Bezárva bizonytalan időre. A vizsgálók mellett a mosdókban négy csap, négy WC. Három csap elzárva, három WC lezárva. A csapból csak hidegvíz szivárog. A folyosón új „ülőbútorok” mégis mindenki áll és a kabátok hevernek rajta. Ok. A dizájnos és mindent álló „székeken” pár perc alatt megfájdul minden része az embernek, ami hozzáér. A röntgenben a régit használják, mert az újat még nem volt idő beszerelni, csak ott van és foglalja a helyet … Pont az az érzésem, mint katonakoromban a kajáról. Megvan minden hozzávaló, mégis ehetetlen. Mert az, aki készíti szarik az egészre!

Hajcihő
2016-02-16 19:15:47   #7

Friss történet, néhány perces!
A Péterfy Sándor utcai kórháztól három sarokra lévő Penny Marketben rosszul lett egy férfi és összeesett.
Az eladók gyakorlatilag azonnal kihívták hozzá a mentőket.
A mentő ezelőtt öt perccel érkezett meg.
Egy óra húsz perccel azután, hogy riasztottál őket!
Úgy vélem, némi gond van a magyar egészségügyben.
Vagy rosszul gondolom?

öszike13
2016-02-16 20:50:56

Rosszul gondolod.
Nem némi, hanem NAGYON NAGY BAJOK VANNAK.

Wotan
2016-02-16 18:39:49   #6

Én voltam az elmúlt 6 évben mint látogató négy magyar kórházban!
Állítom büntetőjogi felelősségem teljes tudatában,hogy a
"máshol" megismert állatorvosi kórházak (pl. az is kutyusomat
benntartották), ill. az állatorvosi praxisok nagyságrenndel jobbak,
barátságosabbak és sterilebbek voltak! A humánspitálokról nem
is beszélve!
Hálapénzt nem is ismerik a dokik,és a nővérkék dobozkáján az
áll: "Kaffee-Kasse" és " Danke!"...egyébként 5€-nál többet vissza-
utasítanak!A doktorokat nem is látni az elbocsájtáskor!

vérpatack
2016-02-16 18:27:53   #5

Miközben nincs vitám Kovácsy Zsomborral, szerényen mégis azt kérdezem, mi lett volna Magyarországgal, ha Széchenyi István gróf azt üzeni a magyar arisztokráciának, hogy

"Pajtikák, menjünk Londonba, hagyjuk magára ezt a sártekét Ausztria és Oroszország között félúton, mert ennek úgyis vége már, és legalább mi, szerencsések legyünk vidámak, és temesse el Magyarországot a történelem, majd küldünk drága koszorúkat a sírjára."
.

öszike13
2016-02-16 18:25:01   #4

Percek óta azon gondolkodom, hogy van-e olyan amire azt lehetne mondani, hogy jobb lett az Orbán rezsim alatt mint volt, elötte.

Természetesen nekem nincs teljeskörü rálátásom, ismeretem, tudásom, hogy tudjam.

Ezért szeretném kérni, ha valaki tud ilyet bármely részén az életünknek sorolja már fel, legyen szives.

Komolyan mondom, már unalmas felsorolni, hogy mennyi minden romlott, az elmúlt 5 évben, és nem akarnám, hogy csak vádaskodás legyen, akár jobb, akár bal, vagy liberál irányba,

Hiszen a gazdaság eredményeink még mindig jók, azt mondják.

Akkor miért nem jut az országban a fontos dolgokra?

mümü
2016-02-16 18:10:39   #3

Ugyan már, majd mindjárt jön postafordultával a leleplezés, hogy Kovácsy Zsombort a soros fizeti, a gyurcsány irányitja, valamint hogy a nagymamája nénikéjének a fodrásza eltitkolta az adóhatóság elött a borravalója mértékét... valamint a rezsiszilárd is jön, erre a velötrázó bunkóra bízza édesviktor a legnagyobb hazugságok kijelentését, mert ez a fazon olyan végletesen buta, hogy még csak érintölegesen sem fogja föl, miröl is van szó... majd elmeséli a szilárdka, hogy minden nagyon jó,minden nagyon szép, és soha senki annyit nem tett az egészségügyért, mint édesviktor...

Cave
2016-02-16 17:38:51   #2

Ez sajnos így igaz! Az ingyenes, magas szintű, mindenki számára elérhet ellátás mindig is illúzió volt. Mára már reménytelen még a fapados ellátás elérése is sokaknak! A technikai fejlettség a kiemelt intézeteket kivéve , évtizedekkel van lemaradva az átlagos nyugati szinvonaltol. Sok éve nyugdíjas vagyok, de egyik másik készülék régi ismerősként üdvözöl, ha találkozunk.
Anno sok önkormányzat igyekezett segíteni a hozzátartozó intézményein, ami mára megszünt! A folyamatos forrás kivonásról nem is beszélve.

javito
2016-02-16 17:08:40   #1

Rohad az egész

Rohadt jóóóó !

Sikeresen.

Vagy nem?

Olyan bizonytalan vagyok.

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Skubi: Az ISIS egy amerikai krealmany amit a szaudi meg... 06:33
Új korszak kezdődik
nonest: Indul a nap! Legyetek jók, ha tudtok! 06:27
Társalgó, 2016. Július
Qkory: Már a riói rendszerben kel és fekszik Cseh László,... 22:15
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Európaimagyar: PuPu BLOGJA: ROGÁN ÁRTATLAN...:... 21:08
Elképesztő fideszes arcok galeriája
A Propeller hírei