11
Kardos Ernő írása
2015. július 30.

Lépésről lépésre

Zombor Gábor: Mindenben igazuk van

A jövő évi költségvetésben az egészségügyre szánt pénz nem ad reményt a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtésére, valamint az ágazati béremelésre. A szakmai érdekvédelem szerint az orvosok elvándorlásának mértéke már a mindennapi betegellátást veszélyezteti, a politikai ellenzék azt állítja, a kialakult helyzetben emberéletek forognak kockán. Szakértők szerint az intézményrendszer államosítása csak az ágazatban kaszáló üzletembereknek hoz hasznot. A napokban felröppent hír szerint a kórházak működését a kormány csak a megpályázandó olimpia hasznából, tehát tíz év múlva akarja rendbe hozni. A híresztelés valóságalapjáról és az országban élők katasztrofális egészségügyi állapotáról az egészségügyi államtitkárt kérdeztük.

Kapcsolódó írásaink

– Mit szól ahhoz a hírhez, hogy majd a budapesti olimpia nyereségéből akarják rendbe tenni az egészségügyet?

– Kétségtelen, jó lenne 2024-ben világraszóló sporteseményt rendezni, de addig nem várhatunk az ellátórendszer problémáinak kezelésével, az egészségügy átalakítása sürgős feladat. Azt remélem, ha a három éve elkezdődött folyamat ebben az ütemben folytatódik – elvonatkoztatva most a napi finanszírozás gondjaitól és a működési zavaroktól –, akkor nem lesz szükség a tervezett olimpia nyereségére.

– De vajon el lehet vonatkoztatni a napi anyagi gondoktól?

Fotók: Riskó Gáspár

– Nehéz, ugyanakkor folyamatosan növekszik az egészségügyre fordítható pénz. Az elköltött összeg reálértéke csak idén éri el a tíz évvel ezelőtti ráfordításokét, a hétköznapokban tehát még nehezen érzékelhető a változás. Tudni kell, hogy 2010 előtt az uniós konvergencia alapján az ágazati költségvetés több mint 15 százalékot veszített. Ennek is következménye, hogy a hivatalos bérstatisztika szerint nemcsak a nemzetgazdasági átlagtól, hanem a közszféra béreitől is leszakadtak az orvosi és ápolói bérek, amit eddig csak részben sikerült pótolni. Az erőfeszítések ellenére a fizetések is csak az utóbbi időben érik el a tíz évvel ezelőtti értéket.

– Azért sem várhatják meg a bizonytalan hazai olimpia nyereségét, mert az OECD statisztikai adatai lesújtók: Magyarországon 2012-ben a harmadik legalacsonyabb volt a várható élettartam az európai országok között. A legrosszabb a rák halálozási aránya, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halandóságban pedig második helyen állunk. Lehet-e az ország egészségi állapotán rövid idő alatt javítani?

– Nézze, az ország lakóinak egészségét nagyon sok tényező befolyásolja, ennek az ellátórendszer kétségkívül fontos, de nem egyedüli eleme. A változás legfontosabb feltétele az egészségtudatos gondolkodás: a korszerű táplálkozás, a rendszeres mozgás elterjesztése lenne. Az elmúlt évtizedek negatív folyamatait csak lassan lehet megfordítani, de fontos lépéseket tettünk: a népegészségügyi termékadók bevezetése, a dohányzás elleni törvény megalkotása, az egészséges közétkeztetésről szóló rendelet, a szűrések rendszerének kiterjesztése, a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltás bevezetése javított a helyzeten. Az egészségre vonatkozó mutatók azonban jelentős eltéréseket mutatnak az országon belül.

– Valóban ritka az annyira elmaradott térség, mint az észak-magyarországi, ahol – az OECD-felmérés szerint – az egészségügy jóléti mutatója nulla. Ez azt jelenti, hogy arrafelé elég kicsi a gyógyulás esélye?

– Az egészségi állapotban tapasztalható egyenlőtlenségek megszüntetése a legfontosabb feladata a kormánynak. Észak-Magyarország az egyik kiemelt kedvezményezettje a most folyó egészségügyi beruházásoknak. De kétségtelen, az európai országokhoz képest megmaradt az egész ország lemaradása, ám a kormányzat eszközeivel ezen is próbálunk változtatni a közétkeztetés korszerűsítésével, a dohányzás visszaszorításával...

– Bár a trafikrendszer kialakításával, a feketepiac ebből következő bővülésével inkább nőtt a dohányzók száma.

 

Nemcsak a nemzetgazdasági átlagtól, hanem a közszféra béreitől is leszakadtak az orvosi és ápolói bérek.

 

– Minden egyes lépés, amely a dohányzás visszaszorítását célozza, hasznosnak tekinthető, különösen a fiatalok körében szükséges jobb eredményt elérni.

– A napokban megjelent friss uniós kutatás szerint öt súlyos kórképnél: az infarktus, a stroke, a combnyaktörés, a mellrák és a koraszülések területén a magyarok életesélyei a legrosszabbak közé tartoznak a térségben.

– Ezek kétségtelenül intő jelek, de az ön által említett anyag megállapításait szakmai szervezetek erőteljesen vitatják, és a megállapítások jó részét a hivatalos statisztikák sem támasztják alá. Az Országos Kardiológiai Intézet által közzétett válasz szerint például a szívinfarktus esetében igazoltan sokkal jobb a helyzet – szakértőink azt valószínűsítik, hogy a kutatók korábbi adatokkal dolgoztak. Pánikkeltés helyett – ami senkinek sem lehet érdeke – inkább az egészségügyi világszervezet kritikus, de reálisabb képet mutató adatait kéne figyelembe venni: ezek szerint bizonyos betegségek esetében az egészségügyi mutatóink az indokoltnál kedvezőtlenebbek, mert az intézményrendszer tagadhatatlanul zavarokkal küzd, és ezek jó ideig meg is maradnak.

(A teljes írás a 168 Óra hetilap legfrissebb számában olvasható)

Hozzászólások
Összesen: 11 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
vilsi
2015-07-31 07:37:06   #10

- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy bementem vizsgálatra, mire felül bedugtak egy Bergmann-csövet, alul kihúzták és azt mondták, rendben, milyen urnát választok?
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy bementem műtétre, mire az aortám bekötötték a végbelembe, a végbelemet pedig a fülembe és kitoltak a hullaházba, mert elfelejtettem a borítékot.
-Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy összecseréltek a műtőben, mert veszekedtek a sebészek, de mázlim volt, mert a boncnokok is veszekedtek a hullaházban és visszacseréltek az eredetire.
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy mikor beálltam rendőrnek, megbírságoltam egy pacákot 300 pénzre, de bevittek műtétre, hát nem fölismert a sebész!
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy műtét előtt megkérdezték, miért zöld a köpenyük?
Hogy nyugtasson, mondtam, de kijavítottak, hogy mert jól fest rajta a piros vér, vazze.
-Maga ki van száradva! Meg kell innia napi 2 liter folyadékot!
-Vöröset vagy fehéret?
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy rám jött a hőhullám, erre elmentem a patikába és
kértem vény és ész nélkül kiadható vietnámi mindenrejót tíz ezer forintér, de aztán kiderült, valaki bekapcsolta a fűtést.
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy hívtam egy betegszállítót, leperkáltam 3,3 pénzt, de kiderült,
átfestett zöldséges autó volt, piros kereszttel.
-Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy leküldtek tejért, mire én hoztam 100 liter tejszerű folyadékot, de jól jött, mert éppen meszeltünk.
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy vettem egy marhahús leveskockát, amin az állt, hogy csak 0,2% marha és a többi marha én vagyok.
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy a piacon számlát akartam kérni a marhahúsról, de a hentes azt mondta, kérjek számlát a marhától.
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy leküldtek teáért, de iszonyú íze volt, vissza vittem, hogy milyen teát adtak, de azt mondták, rá van írva: Szar a Lé (Sara Lee).
- Az semmi, én akkora balek vagyok, hogy a feleségem azt mondta, kész vagy már a fürdéssel, mire én, már régen, mire ő, ez neked fürdés?

ateista
2015-07-31 07:35:59   #9

Én határozottan állítom,hogy 1990 óta óriásit fejlődött az egészségügyi ellátáás VISSZA! 1994-ben voltam szívkatérezesen,amit úgy végeztek,mint bármi más műtétet,vagyi tökéletesen steril körülmények között.2014.ben ugyanabban a kórházban egy nagy hodályban,ami egy nagy vasajtóval közvetlen a folyosóra nyílt.A lágyékomat úgy fertőtlanítették,hogy oda locsantottak 2-3 deci jódos folyadékot,a jobb lábam végig sárga lett.A" tisztességes" orvosokról is meg van a véleményem.Egy olyan vizsgálatot akartak elvégezni,amihez a torkomon lenyomják a szondát.Mondtam a doktornőnek,az a problémém,hogy gyakran erős köhögés jön rám.Azt mondta a doktornő nem probléma,mert elaltatnak.A zárójelentésből tudtam meg,hogy abba kellett hagyni a vizsgálatot,mert köhögési roham jött rám.Annyit elvártam volna hogy elnézést igaza volt.

öszike13
2015-07-30 20:30:17   #8

Nemistudom, miért nem lehet aztat megérteni, hogy mindenre eccccere nem jut.
Lépésröl lépésre, és tiz év múlva, talán eléri a Magyar egészségügy a TIZÉVVEL EZELÖTTI szintet, a támogatások terén..., hogy a világban addig hol tart majd a gyógyitás, hátaz kitérdekel?
Tiz év nagy idö, kéremszépen, az idö alatt a betegek kitanulhatják az öngyógyitást, az önmütétet, csak étkezzenek korszerüen, és ne dohányozzanak.
talán igy egykettöre megszünnek a várólisták is.

Nem is értem azt sem, hogy miért fanyalognak sokan, hogy majd, ha jut.
mert elöbbre való dolgaink vannak, úgymint,
Matolcsy alapitványok támogatása,
romániában epítendö modern kórház,
Mükincsek vásárlása a MNB-nek,
az immár klasszikussá vált stadionok épitései,
foci támogatása, mindegy milyen erdményesek, köll a mani oszt`jónapot,
pótolni a bróker bulikat,
kaszinókat is megköll támogatni, milenne velünk, ha nem támogatnánk a kaszinókat? azok nem félkarú rablók...
és, nehogymá lenézzék, ne tisztejjjjjék a zországunk nagyjait, celebeit, köll a magánrapülö ha külföldre mennek, nehogymá `zelsöosztályos fapaddal utazonak....még nem lácccanának élég nagynak.....
na, szóval ez igy a sikeres sikerek sikere.

skywinner
2015-07-30 20:28:10   #7

-A "legújabbak a rovatban" címszó alatti képen, Zombor épp azt mutatja, hogyan szállt el az egészségügy.

skywinner
2015-07-30 19:59:27   #6

Tisztelt (jogosan) panaszkodó honfitársaim!

- Azért, azt mindenkinek el kell ismernie, hogy ma, Magyarországon, már sokkal kevesebb rokkant ember van. (Összeszámolva) És ez siker, siker, siker!
- És azt is el kell ismernünk, hogy betartották a szavukat, amikor azt mondták, hogy senkit sem hagynak az út szélén. Mert igenis vannak olyan jószívűek és mindenkit belerugdosnak az árokba. És ha tüntetnénk egy kicsit, talán még dózerolnának rájuk egy kis földet is. Keresztényi szeretetből, vagy miből.

Cave
2015-07-30 19:12:20   #5

Ha Zombor Gábor azért mondja, amit mond, mert van az a pénz, amiért mondja, megértem.
De ha ezt el is hiszi, akkor Isten irgalmazzon minden fizetni nem tudó betegnek!
Táplálkozzunk egészségesen. Mikor járt piacon az államtitkár úr?
Sportoljunk. Na, ezt meg tudják támogatni, ha focizik a delikvens 70 évesen.
Ne dohányozzunk, de házipájinkát ihatunk.
Törvényileg már előírják, hogy kötelező egészségesnek lenni. Lehet, hogy aki megbetegszik, az törvénysértést követ el, és büntethető lesz? Igaz némelyik kórház felér a büntetéssel.

diktator2010
2015-07-30 18:03:26   #4

Ha csak azt adna vissza ez a bagazs ,amit elvettek az agazattol és a Tb jarulékok valóban odaennének ahova azt a befizető szanja, jobb lenne a helyzet De mivel ez egy nem termelő agazat /kétlem/ minden ami kiadasal jar nem érdeke ennek a kormanynak A beteg ember nem érték , csak viszi a pénzt,hogy évtizedekig fizette a TB -hat kérem hol van az mar???beépítve a jövő nemzedék stadionjiaban mar ha lesz jövő nemzedék itt e kifosztott hazaban Ha emelkedik a dohanyosok szama nem kellene az ebből befolyó adó egy részét ,a rak gyógyítasara szanni ??? Most még van aki helyt all az egészségügyben még akkor is ha halapénzt fogad el de mi varható ha az emberek mar majd nem tudnak fizetni vagy csak keveset? Lehet szidni a parasol,,varó egyészségügyi dolgozókat de csak abban az esetben lenne jogos ,ha meglennének, fizetve és annak ellenére elvarnak azt

solidedge
2015-07-30 16:15:41   #3

Igaz, hogy alacsony a magyar átlag életkor, de Orbán alatt ez is hosszúnak tűnik.

Beke László
2015-07-30 16:08:54   #2

Orvosokkal sincs semmi probléma, halomszámra veszik a terepjárókat a hálapénzekből.

Gyurka46
2015-07-30 15:47:01   #1

Magyarországon nincs gond az egészségüggyel.
Akinek van elég pénze, az megfelelő ellátást kap, akinek nincs pénze, az annyit is ér.
A Fidesz szerint.

elsőistván
2015-07-30 16:22:58

pontosítsunk, akinek nincs, attól elveszik azt a konyhára szánt keveset is, és nem kap érte semmi ellenszolgáltatást.
Mert itt ez az állami (szembeni) szolidaritási elv.

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
ideiglenes: Attól még, hogy Michelangelo szobraihoz vagy... 11:36
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
oregsoma: http://www.168ora.hu/globusz/fel-kell-k ...... 11:09
Hát milyen országban élünk?
Európaimagyar: Könnyíti a kormány a bevándorlást... 10:54
Nesze nektek kormányprogram
Qkory: Ja, mind a hármat: Orbán, Putyin, Trump... 10:33
Orbán a király !
A Propeller hírei