113
168 Óra Online írása
2016. február 13.

Zúgott a Kossuth téren az „Orbán, takarodj!”

Megtöltötték a Kossuth teret az Országház előtt tüntető pedagógusok és az őket támogató szervezetek, szimpatizánsok. „Elfogyott a türelmünk, azért vagyunk itt, hogy közösen kiáltsunk, elég volt, nem hagyjuk!” – mondta több felszólaló a kora délután véget ért tüntetésen.

Kapcsolódó írásaink

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke elmondta: a szegénység felszámolásának eszköze a tudás. Erre a mai iskolarendszer nem alkalmas. A hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét – mondta. „Elfogyott a türelmünk! Elég volt! Nem tűrjük tovább, hogy végleg tönkretegyék gyermekeink és az ország jövőjét!” – mondta. Orbánnak saját dakota közmondását idézve azt üzente: „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla. A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni”. Válaszul a tömegből zúgott az „Orbán, takarodj!” – jelentette a 168 Óra Online tudósítója.

Fotók: Kovalovszky Dániel

Fazakas Gergely szülő ironikus felsorolást adott arról, milyen feladatok hárulnak ma a szülőkre, a tornaterem tetőfedésétől, a számítógépek megjavításáig. Ha ma krétával dobná meg egy tanár azt, aki nem figyel, mint régen, egy óra alatt elhasználnák a KLIK által az egész hónapra biztosított krétamennyiséget – mondta. Hozzátette: az ő apja is segített a papírgyűjtésben, de neki csak egy évben egyszer kellett, míg ma szülőként havonta kell papírt vinni az iskolába fénymásolásra. Kitért arra, nem csak a pénzhiányról van szó, hanem a bürokrácia tehetetlenségéről is – jelentette tudósítónk.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke elmondta: az irány végletesen elhibázott. Amilyen oktatás jelene, olyan az ország jövője – tette hozzá. „Ha kell elmegyünk a végsőkig, ha kell, közös sztrájkbizottságba hívunk titeket, mert úgy látszik, másképp nem megy” – tette hozzá.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára és közalkalmazotti tanácsának elnöke egy mesén keresztül kritizálta az oktatásirányítást, a főbb szerepekben Halkszavúval, Mindentudóval és Nagyszájúval. A történet szerint Mindentudó olyan gépezetet alkot, amely valójában működésképtelen.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint csak papíron működik az oktatás. „Apropó papír, az nincs” – mondta. A kormány tagjai szerinte dackorszakba léptek, nem értik, mi folyik körülöttük, nem szoktak hozzá, hogy nemet mondanak nekik. Azt kövelte, hogy a hazai GDP 6 százalékát fordítsák oktatásra.

Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének alelnöke azt mondta: szabad oktatásra, szabad pedagógusokra, szabad iskolaválasztásra van szükség. Hozzátette: elutasítják az álkerekasztalok áltárgyalásait, a kormánynak szemtől szemben kell tárgyalni a szakszervezetekkel.

Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság nevében azt mondta: ami most a közoktatásban, az egészségügyben és a szociális ügyben történik az nemzetrontás. A feketeruhás nővérként ismertté vált ápoló a tömeg előtt kijelentette: „Lázár szerint ne balhézzunk, fizetett emberek állnak mögöttünk. Elmondom a titkot: ti álltok mögöttem, ti álltok mögöttünk!” ”Mindenki tűzzön a fekete szalag mellé egy fehéret, fonódjon össze a fekete a fehérrel, és mondjuk ki feketén-fehéren nem engedünk a diktatúrának!" – tette hozzá.

Előtte harmadik felszólalóként Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára emlékeztetett Lázár János üzenetére: „Ne balhézzanak, hanem tárgyaljanak!”. Szerinte az elmúlt öt évben folyamatosan ezt tették, nincs mire várni. „Tárgyaljunk a dolgozói szegénységről – mondta, majd hozzátette: és tárgyaljunk a lopásról, miniszter úr!” Maffia maffia! – kiáltották erre az emberek.

„Amihez a Fidesz-KDNP hozzányúl, azt vagy ellopja, vagy tönkreteszi” – mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) elnöke. „Ha most nem állítjuk meg őket, dédunokáink is viselni fogják a következményeket” – tette hozzá. „Ezer sebből vérzik, recseg-ropog az ország. Itt az idő, hogy tegyünk magunkért, a gyermekeinkért! Meddig tűri még a magyar nép, hogy kitalicskázzák az uniós pénzt a saját és haverjaik zsebébe, miközben szenved a nép?” – tette fel a kérdést.

Az első szónok, Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke elmondta: Miskolcról érkezett, ahol az emberek feje fölül elbontják a házakat, ahol bátor civilek rendszeresen etetik a rászorulókat, ahol a bátor pedagógusok először hallatták hangjukat a gyermekek jövőjéért. Mint mondta: kéttannyelvű iskolába íratta a gyerekeit, de szeretné, ha nem hagynák el az országot majd. „Ez a nap a jövőnkről és a gyermekeinek jövőjéről szól, nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk!” – tette hozzá.

„Kiismertük őket” – mondta a kormányról. „Belengetnek valami béremelést, pénz alig érkezik, de az igazi cél a társadalom megosztása, az irigység felszítása. Ha pedig hangosak vagyunk, látszategyeztetésre hívnak. De átlátunk a szitán” – mondta.

Csengettek az EMMI épületénél

Tudósítónk szerint tíz órakor indultak el a résztvevők a gyülekező helyszínétől, a Jászai Mari térről a Kossuth térre a Balassi Bálint utca, Markó utca, Szemere utca, Szalay utca útvonalon. Az Emmi Szalay utcai épülete előtt biciklicsengőkkel csengettek, Balog Zoltán miniszter szavaira utalva, aki a Klikkel kapcsolatban azt mondta: „kicsit túltoltuk a biciklit”.

Amikor a vonulók a Parlament elé értek, a tömeg vége még a Jászai Mari téren állt. A menet élén a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné haladt, mögötte szakszervezeti vezetők és tagok szervezeteik zászlóival.

A Kossuth téri metrókijáratnál feltorlódott a tömeg, a forgalomszervezők, majd rendőrök is kérték, hogy a tüntetők hagyjanak több helyet a kijáratnál – tapasztalta tudósítónk.

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 113 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Vilmos99
2016-02-20 10:39:16   #62

Örülök kedves Samuka, hogy jól érezted magad ...... ajvé..ajvé... arról miért nem írtál, hogy minő nagyszerű beszédet mondott az MSZP-ben szocializálódott vezérszónok ?

Samu
2016-02-15 10:07:41   #61

Mert találkozni akartunk a barátainkkal, a szabadság tér felől érkezve, átküzdöttük magunkat a Szalai u. oldalra a múzeum sarkához. Miközben araszoltunk a tömegen keresztül, meggyőződtem arról, hogy csupa kedves, nyugodt, kiegyensúlyozott, rendezett kinézetű embert láttam Nem szakadt alkoholistát, felbérelt gárdista egyenruhást, hőbörgő fociultrát, kopasz neonácit, amelyekből bizonyos tüntetések bővelkedni szoktak.
Nem mellesleg, a rossz idő ellenére szvsz, nem sok híja volt a százezres tömegnek. Sokan késve érkeztek, mert a közlekedés teljesen becsődölt. Erről is bőven lehetne véleményeket alkotni. Sokan pedig a hideg eső miatt hamarabb elmentek, mert teljesen átáztak, átfáztak. Ha ezt is beleszámolnám, meghaladná a résztvevők száma a százezret.

Egy dolgot nagyon hiányoltam. Nem láttam elég diákot. Ezt szeretném a rossz idő rovására írni!

Akik ellen pedig ez a tüntetés szólt, jó, ha figyelembe veszik a tömeget, amely elszántsága a rossz idő miatt egy másfajta minőséget jelent, mint a öntevékeny csoportok fizetett és szállított menete.

Forró tavaszt lehet jósolni.

abcii
2016-02-19 13:39:55

Én úgy hallottam a libsitől, hogy kb. 2 millióan voltak. (Azt hiszem, hogy ez a maximum, de akkor négyzetméterenként 20 embernek kell állni. )

tengri00
2016-02-16 16:28:59

"...Ha ezt is beleszámolnám, meghaladná a résztvevők száma a százezret. ..." ÍROD

itt meg:

http://www.168ora.hu/itthon/orban-ezen-a-heten-is-haromszor-fogja-elarulni-magyarorszagot-dk-143071.html

"...Varju László felrótta, Orbán Viktor szóra sem méltatta, hogy a hétvégén tízezren követelték, hogy változtassanak az oktatáspolitikán...."

Kb 15 ezren lehettek kint. A tér tele volt esernyőkkel.
Nem lesz az a tavasz olyan forró. Ha az lesz, hát a migráncsok miatt lesz az.

Samu
2016-02-15 09:56:26   #60

Kedves Rumos Miklós!

Ha már a nickekről is szót ejtünk.
Fogadd el, hogy a számolásod a helyzet ismerete nélküli, elfogult spekuláció. a konkrét valósághoz alig van köszönő viszonya.

Ami pedig Samut illeti. Akár 5, akár 10 kilogrammos, az első sorban fémipari szerszám. Fő előfordulási helye a lakatos műhely, a kovácsműhely. Persze cölöpkaró leverésére is alkalmas.
Aki azzal betont töret, azaz nem ismeri az ütvefúró, ütve véső gépeket, vagy a légkalapácsokat az nincs a szakma csúcsán. (finoman fogalmazva)
Bár én már alkalmaztam diótöréshez is.
Üllőnek.
:-)

Samu
2016-02-15 09:09:56   #59

rubosmiklos
2016-02-14 13:14:28 #74

"nem vertek pofán és nem rugdostak meg benünket, mert az anya nyelvünkön beszéltünk"
Szépen hangzik, csak éppen hibásan.
Nem csupán azért, mert a bennünket 2 nn-el kell írni, hanem azért, mert a "nagy Magyarországon" a kisebbségben lévő magyarom minden nemzetiségtől teljesen megvonták a saját identitásukhoz (iskolához, nyelvhasználathoz, önálló kulturális intézmény tartásához való jogot!
Azaz a Szent István intelmeinek sárba tiprása vezetett oda, amit trianonszindrómának nevezünk.
Fáj, hogy így van, de sajnos a magyarság urainak politikája ezt érdemelte.

szkepticus1960
2016-02-15 08:16:05   #58

Ez az orbán takarodj teccik(!).Ezt szajkózzák már 2012 óta. Na most ha belegondolok milyen töbeg gyűlne össze,aki nem úgy gondolja akkor tátva maradna a szája a sok orbánfóbiás tóbiásnak. Az egyik legjobban megbecsült réteg a pedagógusoké,mert érdeküket jól védhető pozicióban vannak. hogy a tanítottak funkcionális analfabéták maradnak annak is nyilván a zorbán kormány az oka. Na hajrá orbántakarodj,jöhet a fidesznyikezés és a többi lealázó komment.

anzsuhaz
2016-02-14 22:00:31   #57

Drága Viktor ! ha ilyen sok ember és egyenlöre ilyen szépen kér én a helyedbe mennék a kis családdal együt, tudod ronda kaszány udvarok Budapesten is vannak mint ahogy Bukarestben is talátak annak idején egy olyannak aki nem akarta meghallani ,hogy még kér a nép, ott azon az udvaron már csak az AK gépfegyvert lehetett hallani és az nem kért

tengri00
2016-02-14 11:13:20   #56

Kinghammer=Klinghammer, bocs'

tengri00
2016-02-14 11:10:51   #55

Tisztelt fidesz, demokrácia és nemzetgyűlölő polgártársaim,

Előre bocsátom, hogy én támogattam a tüntetést!!!
Nem árt a nemzeti kormánynak sem, ha érzi, hogy napjaink "mindenre van pénz" politikájában a stadionok, az olimpia, a világbajnokságok elvállalásának költségeit meg kell előzze a hazai bérek Európai színvonalra emelése, minden területen.
De ebben az ügyben, úgy érzem, a tanároknak van a legkevesebb panaszkodni valója!!!
-Nem a bérekért szól, szólhatott tehát valójában a tegnapi megmozdulás, hanem bizony a "ha nem mi kormányzunk, az csak maffia-, korrupt- és szervezetlen lehet, és emiatt mindent vissza!”
-A Kossuth teret valóban megtöltötték az esernyők, de csak az esernyők értek össze, nem a vállak. Kellemetlen az, amikor a szomszéd esernyőjéről az én nyakamba csurog a lé.
-A felszólalók mondanivalója változatosra sikeredett. Ketten is voltak, akik dramatizáltak, volt diák aki a temérdek tanulnivalót kárhoztatta (mintha egy vállalkozó a rengeteg adóra panaszkodott volna) és volt egy szülő, aki kabarévá változtatta a demonstrációt. Ő után következett Gallóné ténsasszony, a maga semmitmondásával.
A felemásra sikeredett tüntetés után Igazat kell, adjak Kinghammer Istvánnak:
„– A tüntetések a világon semmit nem oldanak meg, teljesen értelmetlennek tartom. Ha tudjuk, mi a probléma, megvan a diagnózisa, akkor jöhet a terápia. A tüntetés sem a diagnózist, sem a terápiát nem segíti. Másfelől mindenféle politikai erő rátelepszik. Bájos, amikor olyan pártok nyilatkoznak a témáról, amelyek oktatásbeli képviselőire ráférne a továbbképzés. Létezik egy alapigazság: két feltétele van annak, hogy megítéljünk valamit és véleményt mondjunk róla. Az egyik, hogy szaktudás birtokában legyünk, a másik a morális alkalmasság. Erkölcsi tartást, tisztességet, empátiát, lojalitást értek ezen.
Mert tulajdonképpen mi ellen is tüntettek? Egy kormányzat ellen…
Elolvastam a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontját. A bicska kinyílt a zsebemben…
– Miért?
–Tudja, mi hiányzik belőle? Az étosz, hogy a tanári szakma hivatás. Ha gondjaim is vannak, de a kötelességemnek eleget teszek. Például a pedagógusok mindig mondják, túl vannak terhelve, sokat kell kötelezően az iskolában lenniük. Hát kérdezze meg, más munkahelyeken hány órát kell bent tölteni.
– A pedagógusoknak otthon is dolgozniuk kell.
– Mindenki dolgozik otthon. Én is szeretném, hogy sok pénzem legyen és keveset kelljen tenni érte. Ha 32 órát tölt az iskolában a tanár, ott is felkészülhet a következő órára, kijavíthatja a dolgozatot. Az is egy munkahely. Ráadásul meg lehet nézni, hány oktatási nap van, és mennyi szünidő. Talán az ilyen tények miatt nem áll a népesség tömegével a pedagógusok mellé. Nem kéne a társadalmat a tanárok ellen fordítani, de ezt pont a szakszervezet éri el azzal, hogy az ilyen követelések mellé áll. Hiba. A bérrendezés kérdése ugyanilyen kétélű dolog. Most a vezető egyetemi tanárok bruttó 470 ezer forintot keresnek. Nekik habilitálniuk is kell, tudományos munkát végezni, publikálni, konferenciára járni, és azt is elvárják tőlük, hogy közéleti tevékenységet végezzenek. Egy 25-30 éve tanító középiskolai tanárnak is ugyanekkora a bére…..
….– A gyerekek túlterhelését pedagógusproblémának tartom, a tanári kar minőségét jellemzi. A tankönyv egy keret, a tanáron múlik, milyen ütemben adja át a benne foglaltakat. Trefort Ágoston mondta, hogy óriási hiba, ha az oktatott tárgyak számát és a tankönyvek számát kívánom csökkenteni. Nem igaz, amikor azt mondják, a tanárnak meg van kötve a keze. Inkább az elmúlt 20 év túlzott szabadosságában látom a gondokat. Magukra lettek hagyva a tanárok, akik nagyon élvezték, hogy senki nem szólt bele a dolgukba. Pölöskei Annamária … akit nagyra becsülök, a hallgatóm volt. Egyszer összegyűjtöttük a 90-es években, hányféle tankönyv volt a piacon. Elhűltünk a darabszámon és azon, milyen óriási üzlet ez. Én csak a földrajzkönyveket és atlaszokat nézegettem, de elképedtem azon, kik írták. Nagy részük vagy szakmai banalitásokat tartalmazott, vagy módszertanilag volt rossz. Erre mondom, hogy kell az állam felelőssége, ez nem cirkusz. Ki lehet menni tüntetni, de mi ellen? Olvassa el ezt a 25 pontot…
„vissza kell állítani a 18. életévig tartó tankötelezettséget.”
– Nagyon nem szeretném, hogy mikor az unokám tízévesen felső tagozatos lesz, 13 éves osztálytársa legyen, mert az más korosztály, más gondolkodás. Nem kell mételyezni a többieket olyan gyerekekkel, akik alkalmatlanok, mert nem tudják elsajátítani a tananyagot, vagy mert akarati hiányossággal küzdenek és nincs kedvük tanulni. Gondoljon a befőttre: 2-3 rossz szem az egész üveget elronthatja. Persze az ilyen gyerekeknek is meg kell találni a megfelelő módszert és a számukra alkalmas iskolát. Közben a felsőoktatás és a társadalom is hibázott: mindenki az egyetemi-főiskolai tanulmányokra hajtott. A szülők jó részét nem érdekelte, hogy olyan tücsökszakra megy a gyerekük, amelyet a társadalom nem igényelt. A kétkezi munka elvesztette a becsületét. Így tönkretettek rengeteg embert, akik áldott kézügyességgel rendelkeznek….
– Magyarország viszonylag szegény ország. Itt mindenki – az újságíró, a tanár, az orvos – mondhatná, hogy alacsony a fizetése. Ez igaz, de azt kell nézni, hogy senki se maradjon le aránytalanul, akire szükség van. A politikusoknak csínján kell bánni az uszítással és hergeléssel. Jószerével már mindenki volt hatalmon, és meg lehet nézni, ki milyen eredményeket ért el. Az államtitkárságom 15 hónapja alatt azt szűrtem le, hogy politikusokkal vitázni húsba vágó szakkérdésekben pont olyan értelmetlen, mint süldő malacokkal pocsolyában birkózni. A legtöbb politikus nem a megoldást keresi, hanem azt nézi, mibe lehetne belekötni.

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/kinyilt-a-bicska-a-zsebeben-1328552

öszike13
2016-02-14 10:21:55   #54

#68 !
Milyen igazad van, valóban nem lehet ezerfotintból, két ezret elkölteni semilyen családban.
Viszont a szomszédba lehet adni akár a 3/4 részt is ajándékba, alantas szándékból, mert azok is magyarok. IIGAZ?
Legfeljebb a mi gyerekeink korgó gyomorral fekszenek.

öszike13
2016-02-14 10:18:12   #53

miklós!

Jó, hogy mondod, hogy zeneszerzöket soroltál, ha nem mondod...biztosan nem tunnnnám.
Csakhát tudod az a nagyhelyzet , hogy itthon nagy divat a festök, persze a nagy festök képei iránt a zérdeklödés ja, korrekten, Matolcsy is szeret bevásárolni képekböl, Habony nem tudni milyen státuszú is szeteri a zértékes képeket, köcccsönbe, Debrecenböl is eltünt pár értékes privát kép..
Kerény mester is egy csomó festmény festetett, parányi összegért, aztán lehet, hogy még ma is örizteti éjjel nappal.

No, hát ezért asszociáltam a festészeti müvészeti ágra.

Nemetorszagi_magyar
2016-02-14 19:02:20

Hat Öszike, azert nekik a kicsivel is meg kell elegedni.

Hogy a New Yorki Szimfonikusokat hivjak meg hatterzenenek, az valahogy nem ment.

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nikia: Azért erölködik Führerünk, mert reméli, ha Trump... 15:54
Orbán a király !
Antagonista: A német belügyminiszter, a müncheni lövöldözés... 15:27
Nem állom meg szó nélkül
kudasai: Nem azt mondom, hogy nem szabalyos, hanem azt,... 12:35
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Qkory: Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság... 10:48
Kosa a PART esze.....
A Propeller hírei