65
168 Óra Online írása
2016. február 15.

Egy szülő milliók előtt tette nevetségessé az orbáni rendszert

A szombati pedagógustüntetésen Fazekas Gergely a szülők nevében szólalt fel, szatirikus előadásában hosszan sorolta, mi a baj a közoktatással.

Kapcsolódó írásaink

Fazekas Gergely, szülő beszéde a szombati tüntetésen:


Én, mint szülő arról szeretnék beszélni, hogy mennyire volt más harminc évvel ezelőtt iskolába járni, mint most. Annak idején az én anyukám és apukám is törődött az én iskolai ügyeimmel, de kevésbé, mint ahogy a mostani szülőknek kell. Apukám csak a gimnáziumi ballagásunkkor tudta meg, hogy már nem a Csaba utcai Általános Iskolába járok.

Nekem viszont az iskolai portás már előre köszön és mondja, hogy “Apukák, a folyosó végén kell lerakni a szekrények felújításához szükséges anyagokat.” Annak idején az én apukám is sokat segített nekünk papírszállítással az éves papírgyűjtések alkalmával. Most én is sok papírt szállítok az iskolába, mert havonta kell félfamentes papír az órai anyagok fénymásolásához.

Apukám annak idején az osztályból csak a két legjobb barátom szüleit ismerte. Én az összes osztálybeli szülő mesterségét ismerem. Tudom, hogy melyikük tudja megjavítani az iskolai számítógépeket, sőt azt is tudom, hogy a 10/b-ből Szilasi apuka bármikor megszögeli az eltört székek lábát, a felső tagozatból pedig Balogh apuka kiválóan ért a tornaterem tetőfedéséhez. Sőt palát is tud szerezni hozzá, kéz alatt.

Nálunk annak idején csak krétás táblák voltak, a biológiatanár annak idején krétával dobta meg azt, aki nem figyelt az órán. Ma már biztosan nem tehetné ezt meg, mert egy viharosabb órán az iskolának kiutalt teljes havi kréta adagot is eldobálná.

Annak idején a mi osztályunkban Komlóssy Jancsi képes volt egy egész krétát megenni, mert nem akart másnap iskolába menni. Most a fiam tanára azt mondta: eszükbe ne jusson ilyesmi, az így fel nem használt krétákat inkább adják le a fizika szertárban.

Nálunk dolgozatírás előtt Komlóssy Jancsi a kémiaszertárban talált salétromsavból és réz-nitrátból próbált meg robbanóanyagot gyártani. A fiamék kémia szertárából szerencsére az összes vegyi anyag kifogyott. Csak egy kis salétrom maradt, melyet a fakultációsok a vizesedő falakról kapartak le. Az osztály úgysem ír próbaérettségit, mert rossz a fénymásológép november óta.

Annak idején, ha kiégett az osztálytermünkben a neoncső a tanárnő szólt Lajos bácsinak, aki egy létrán állva akár óra közben is kicserélte azt. Ma három hónap, egy informatikus és egy pályázati referens kell ahhoz, hogy a projektorok égőcseréjéhez szükséges pályázati kérelmet eljuttassák a Klikhez.

Annak idején Lajos bácsinak már nem kellett az osztálytermi kályhába befűtenie, mert akkor vezették be a gázt az iskolaépületbe. Ma már gáz van minden iskolában, persze csak akkor ha nem zárták el a csapot.

Annak idején a tisztasági csomagunkba törülköző, szappan és zsebkendő dukált. Most azt kérdezték szülőin, hogy ki hány mosdókagylót és vécécsészét tud beszerezni.

Annak idején bonbont és kávét csomagolt anyukám a pedagógusnapi köszönő csomagba.
Most a fiam osztályfőnöke előzetesen felhívta a figyelmem,, hogy a táblatörlő szivacsot és pár filctollat jól tudna hasznosítani.

A történelem tanár is nagyon örült, hogy meglepetésére nem a Csemegi-kódex hasonmás kiadását kapta meg, hanem a pedagógus etikai kódex öltözködésre vonatkozó fejezetét félbőr kiadásban.

(Csörög a telefonja: “Bocsánat, ezt fel kell vennem. Halló, Balog miniszter úr? Elnézést, nem alkalmas, az oktatás helyzetét rendezzük most éppen.”)

Annak idején Lajos bácsi lefestette a focikaput, de hálót nem rakott már rá, mert azt csak elhasználnánk. Ma az iskolaigazgatók kapnak bankkártyát, de pénzt nem kapnak rá, mert úgyis csak elhasználnák.

De a mai helyzet nemcsak a pénzről, illetve a pénz hiányáról szól. Annak idején például nem voltak tartós tankönyveink, de azért Visegrád nem került át a Duna bal partjára. Annak idején az iskolaépületet érintő fontosabb döntésekben az igazgatónk kikérte fontos emberek véleményét: az úttörőcsapat vezetőjéét, a KISZ-titkárét, különösen kényes ügyekben pedig Lajos bácsiét, a pedellusét is.Ma a pedagógiai kerekasztalhoz többek között a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézetet és a Honvédelmi Minisztérium képviselőjét is meghívták.

Annak idején Ili néni az alsós tanítónk nem hallott még az életpálya modellről. Igaz, ő akkor már özvegy nyugdíjas volt és több kollégájával élt együtt a kerület által tanároknak biztosított albérleti házban, viszont nem kellett engedélyt kérnie, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is taníthasson.

Annak idején én intőt kaptam, ha az iskola épületben rohangáltam. Most a fiam dicsérőt hozott haza, mert jól teljesítette a napi folyosói tornaóra keretében a Cooper-tesztet.

Persze annak idején sem volt minden fenékig tejfel, emlékszem a legrosszabb élményem az iskolából az volt, amikor hosszú órákon át írtam történelemből a házi feladatomat a demokráciáról, s olyan jól sikerült, hogy Viktor bácsi, a tanárunk azt mondta: nem életszerű, hogy nem külső források álltak mögöttem.

A mi osztályunkból annak idején sokan jártunk biciklivel be, de soha nem toltuk túl a biciklit az iskolán. Annak idején, ha valaki azt mondta hogy az iskolában felállt a PÖCS, a hajam égnek állt. Amióta vannak Pedagógus Önértékelési Csoportok, már van, aki a PÖCS-öt is becsben tartja.

Annak idején a tanító nénink tiltotta, hogy bárkit kizárjunk a közösségből és “klikkesedjünk”.

Ma a kőleves meséje jut eszembe: megkaptuk a Klik-kondért, és hogy úgy tűnjön, mintha lenne benne valami, kaptunk bele néhány követ is. Mi pedig szülőként, tanárként továbbra is hordjuk a kondérba a hozzávalókat, próbáljuk fenntartani a látszatot, hogy ebéd van, de kívülről nem látszik, hogy mennyi keserűségünk fő bele a levesbe. És a végén ezt a levest a gyerekeink eszik meg.

Hozzászólások
Összesen: 65 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
pirosfehérzöldke
2016-02-22 00:12:22   #36

Jézusom, mi lett ebböl a szegény 168 órából?!?!?!?
Huzamosabb ideje nem olvastam az ujságot, mert már nem bírta a gyomrom a sunyi és hatalomvágyó rezsim viselt dolgait. Ès most látom, hogy már a kommentelök helyére is beférköztek a fideszbérencek. Ùgy burjánzanak, mint a rákos daganat.

tengri00
2016-02-19 14:26:15   #35

Hogy min nevettek a tüntetők?

Úgy tűnik ez nézőpont kérdése. De egyezzünk ki valamiben. Fazekas Gergely beszéde jóval mulatságosabbra sikerült, mint amit az életpályájukért-, a diákjaik jövőjéért és az országért aggódók tüntetésének méltósága megérdemelt volna. A tüntetők a szervezők által meghatározott felháborodásuk harmatgyenge és mulatságos indokain nevettek, azaz saját magukon.

abcii
2016-02-19 13:56:40   #34

A ballibsi média azt terjeszti, hogy ebben az országban minden rossz, minden rosszul működik. Sajnos nekik az jelentené az örömet, ha valóban így lenne. Elég volt a ballibsi médiák hazugságaiból! (Az sem igaz, ha valamit kérdeznek!!!!)

krokodil21
2016-02-19 12:51:23   #33

Drága aranyos apuka!
Ha a 30 évvel ezelőtti viszonyokat tetszik visszasírni, akkor tessék inkább a Magyar Bálint(érettségi botrány rémlik?), Hiller István és egyéb agyoniskolázott nagytudású emberek alatt elkövetett szamárságokat szóvá tenni! Vagy akár tssék visszamenni az úgynevezett "rendszerváltás"-hoz, hogy akkor milyen ordító ostobaságok történtek! Az nem fáj?

szkepticus1960
2016-02-17 15:23:25   #32

Az én nevembe ne szólaljon fel ez a seggnyaló,na meg többmillió szülő nevében sem.
Földtulajdonos ne csodálkozz hülyék mindig akadnak és a nagy szabadságban nem lehet befogni a szájukat. Okoznák a milliárdos kárt: miért is? Felelősség sehol. Kellene a" birkamenet"
Ahol egymillió ember szeretne nyugodt, GYŰLÖLETMENTES életet sz...keverők nélkül.

földtulajdonos
2016-02-16 18:03:06   #31

Szerintem meg az apuka - vagy csak imitátor -önmagát tette teszi nevetségessé . A környéken megnéztem . ÖSSZEL MINDEN ISKOLA FELÚJÍTVA VÁRTA A NEBULÓKAT . -- még a végeken is - Sehol düledező falú olajos padlós épületet nem láttam . A régi fekete tábla kicserélve . Tornatarem elvétve hiányzik , főleg ott ahol már nemsoká nemcsak az iskola de a település is megszűnik .

tengri00
2016-02-19 14:36:54

Tényleg iskola kezdésre fel volt újítva az osztály! De ehez semmi köze nem volt a kormánynak! A felújítások nagy részét is alapítványi pénzekből fizeti az iskola.

Aki esetleg nem hiszi, nyugodtan látogasson el az iskolába, és nézzen be a WC be. még a mai napig nincs ajtó a fülkéken. (egyiken van de az sem zárható) A csempe leverve..... A három mosdóból 1db működik.

Értem! A felújításhoz semmi köze, de a nem működő dolgok és a levert csempe az..... Világos és egyértelmű.

földtulajdonos
2016-02-17 20:22:03

Lassan 70 leszek -csak a mihez tartás végett .Nekünk is volt otthonról hozott tisztasági csomagunk . ÉN a kórházban sem használom ha van is közöst . Még egyszer leírom MINDEN OKTATÁSI INTÉZMÉNY MEGFELELŐ ÁLLAPOTBAN VÁRJA AZ ÉV KEZDÉST . a " jólnevelt ' nebulók persze sokhelyt néhány hét alatt képesek leamortizálni . Az meg , hogy 10 évig nem volt karbantartás közönséges hazugság . Évekig ezzel foglalkoztam . Ha odamentünk egy oktatási intézményhez megtudtuk mondani annékűl , hogy láttunk volna valakit , hogy kifél miféle tanulók járnak oda .

Károly Keresztesi
2016-02-17 14:41:56

Lehet hogy nálatok ez igaz, de attól még az ország nem abból az egy településből áll.
itt Kecskeméten a város legnagyobb iskolájába a fiam most kezdett.
A nyári szünetben az első szülői értekezleten a tanárok megkértek bennünket, hogy aki tud az támogassa az osztály felújítását. Volt aki pénzel, anyaggal, és még többen a munkájukkal segítettek.
Az összes ablakpárkány le volt szakadva, vagy el volt rohadva (ugyanis az ablak sem zárt rendesen, és a víz tette a dolgát).
Igen ! Tényleg iskola kezdésre fel volt újítva az osztály!
De ehez semmi köze nem volt a kormánynak!

A felújítások nagy részét is alapítványi pénzekből fizeti az iskola.
Aki esetleg nem hiszi, nyugodtan látogasson el az iskolába, és nézzen be a WC be.
még a mai napig nincs ajtó a fülkéken. (egyiken van de az sem zárható)
Ez azért gáz mert a gyerek, amúgy is alig mer elmenni idegen helyen WC re, de igy egyáltalán nem mer elmenni, és van hogy alig várja már hogy hazaérjünk.
A csempe leverve.....
A három mosdóból 1db működik.


A fociedzések másik iskolában vannak.
Az ezerszer rosszabb állapotban van. Nem állnék neki részletezni, estig sem végeznék.
Az biztos, hogy felújítást 10 éve nem látott ott semmi.

Óvoda: Az tényleg fel volt újítva. Igaz ez mondjuk rá hogy új, 3-4 éve nyitott.
Viszont, ide is kell minden hónapban csoportpénzt fizetni, mert játékra, és egyebekre már nem telik. A WC papírt, zsebkendőt, szalvéta, szappant, stb... mind a szülök viszik. Mi lenne ha nem vinnénk ? Akkor a gyerek nem tudná kitörölni a hátsóját?
Jó ez nem olyan nagy nagy tétel. De én nem emlékszem, hogy az én szüleimnek kellett volna ilyet bevinni.

trigm
2016-02-16 07:53:28   #30

"...milliók előtt..."
"...milliók röhögtek..."

minél nagyobb számot hazudnak ide "önmegnyugtatásnak", annál boldogabb lesz mindenki a ballib oldalon?
mi lesz a következő?
10 milliók...?
100 milliók...?

sebaj, lehet dobálózni számokkal, ettől még a helyzet változatlan: a kutyát sem érdekli a bukott ballib oldal és ez így is marad...
erről majd 2018 végleg tesz, és ezért ilyen nagy az ijedelem és görcsös a tenni akarás
az agymosott, balvilágban élőkön kívül már mindenkinek világos, hogy ez a baloldal már soha nem rúg labdába, a többi meg csak ugat és röfög
szépen, vezényszóra ahogy azt el is várják tőlük...

a szűlő írása pedig olyan amilyen: erőltetett, néha megmosolyogtató, de nem humoros
szegénnyel elhitették az ilyen balos pöcsök, hogy mennyire jó, de nem az...
ez is egy példa arra, hogy a hatalomba való visszajutásért semmi sem drága a ballibnek és igazából leszarják ezt az embert is, csak hogy megint lophassanak...

a világ és ez az ország is túllépett rajtatok
hogy ezt mikor veszitek észre és próbáltok meg változtatni az uszító, gyűlölködő hozzáállásotokon, az csak rajtatok múlik

sok sikert ehhez az evolúcióhoz
kelleni fog, és igazából csak a szerencsében bízhattok, mert sokatok képtelen a változásra

lényeglátó
2016-02-16 06:35:54   #29

.” A legártalmasabb buta ember, aki okosnak hiszi magát!” Lásd, MSZMP Párttitkár efftárs!

szkepticus1960
2016-02-15 18:44:57   #28

Milyen milliókról beszél? Honnan van ez a blöff szám? Nyugodjon meg, hogy 18-ban a dötő tömeg hogy szavainál maradjak :Fidesznyik birkák kétharmadot hoznak ki!
Nézzék meg az eredményeket, igaz önöknek minden sz...r amit "ezek" tesznek. Na itt követik el a legnagyobb hibát: lebecsülik a magyarságot.

mümü
2016-02-15 18:56:56

Cucuska, vagyis neked a magyarság egyenlö a fidessel? arról meg már szó se essék, hogy a választáson megjelent választásra jogosultak egyszerü többségével a dicsö fidess bekaszálta a parlamenti helyek 2/3-át... majd meglátjuk 18ban... na, ennyit a 2/3-os támmogatottságról...

mümü
2016-02-15 18:13:38   #27

33865
889

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Qkory: Nem tudom — de nem mindegy?! 16:22
Orbán a király !
ideiglenes: Idézték már, de ismétlés a tudás atyja (anyja):Azt... 16:17
Hát milyen országban élünk?
Qkory: "Orbánnak le kell mondania" - Gyurcsány... 15:43
Gyurcsány nem rossz politikus hanem katasztrofális
hu pi lilliput: …Dezső!...az ausztriai Krems felöl St.Pölten át,... 15:25
...by hu pi lilliput!
A Propeller hírei