35
168 Óra Online írása
2016. március 2.

Hatalmasat bukott az ország Orbánék befektetésein

187 milliárd forintos vesztesége van a magyar államnak a Mol Nyrt. 21 százalékos pakettjén. A magyar kereskedelmi gáztározó-kapacitás megvásárlása az E.ON-tól szintén felesleges volt – írja a Napi.hu.

Kapcsolódó írásaink

A Napi.hu cikke emlékeztet: öt éve vásárolta be magát a Mol Nyrt.-be az állam, amikor is a részvények 21 százalékát vette meg 498 milliárd forintért az orosz Szurgutnyeftyegaztól. A vásárlás pillanatában az olajcég árfolyama 23 ezer forint felett is volt, ezt követően 25 ezer forint felett is forgott a részvény pár napig, ám 2011. júniusra csökkent az árfolyam. A mostani 14 ezer forintos árfolyam azt jelenti, hogy eddig jelenleg 187 milliárd forintos árfolyamveszteségen áll az üzlet.

Orbán Viktor miniszterelnök a bevásárlást követően úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány visszaszerezte a Mol-t az orosz kisebbségi tulajdonostól. Akkor azt mondta, hogy a magyar kormánynak ki kell állnia a magyar emberek érdekeiért, a kormány most ezt tette.

A Mol Nyrt.-ben a magánpénztári államosítást követően tovább növelte részesedését a magyar állam, jelenleg 24,74 százalékot birtokol a részvényekből. Az elmúlt öt évben komolyan nem vetődött fel a részesedés értékesítése, ami érthető, hiszen ezzel realizálódna a veszteség.

A magyar kereskedelmi gáztározó-kapacitás megvásárlását az E.ON-tól szintén nem igazolják a számok, az azóta eltelt időben kiderült, hogy gyakorlatilag felesleges volt az államosítás.

A 4,2 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmas föld alatti tározókat 2013 januárjába vette meg az állam, az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ért 870 millió eurót – 265 milliárd forintot – fizetett. A fűtési szezon elején 1,45 milliárd köbméternyi gázzal töltötték fel a teljes kapacitás 33 százalékára. Jelenleg a tárolókban 328 millió köbméter gáz van, ami az ország egyheti téli gázigényét fedezné.

A tárolók megvásárlását a kormány az energiabiztonsággal indokolta, ami a Napi.hu szerint hamis érvelés. A tárolók fizikailag nem mozdíthatók, azok működését törvényekkel és alacsonyabb rendű jogszabályokkal a kormány befolyásolja. Ráadásul az ott tárolt gáz a gázkereskedőké – így például a szintén állami tulajdonban levő MVM Zrt.-é.

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 35 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
7388
2016-03-07 20:57:57   #26

Hát igen, a bőrfejü kormány csak azt a szintet ismeri az ország lakossága meg fizet.

anzsuhaz
2016-03-05 11:36:23   #25

az ország igen az megszivta , da a csuti csibész és a cinkosai nem, ök szivattak.

Wotan
2016-03-03 16:22:03   #24

Hogy kusso lhirtelen a szeptikusz blödikusz!
Összetartás van a fideszközpontban?

brunn
2016-03-03 12:13:12   #23

Ja. A pártkormány -miután sokáig ekézte a magánnyugdíj pénztárakat a veszteséges? befektetéseik miatt- jól megmutatta, hogyan is kell befektetni (tőzsdézni).

Az akkor nagy sutyiban ("jó" áron) vásárolt Mol részvények jelenleg ennyivel érnek kevesebbet (a tőzsde ugyanis érzékeny nem csak arra, hogy miként "megy" a cégnek, hanem arra is, hogy részvények révén kifélék tulajdonolják).

A tőzsde (a befektetők) véleménye egyértelmű.

Gyula Tass
2016-03-02 19:17:06   #22

Orbán viktor a HAZAÁRULÁS minden klasszikus pontját külön-külön is elkövette.A cikkhez tartozó :: :a magyar népet kűlönösen nagy értékben megkárosító hűtlen kezelés

Nemetorszagi_magyar
2016-03-02 18:30:53   #21

Ja keremszepen.


A vilgahirü Tözsde-Guru, Andre Kostolany mar anno megmondta: a reszvenyeket tartani, tartani, tartani...kell.

Igaz, utolso fellepesekor azt is mondta:


Akinek sok penze van, az spekulalhat, akinek keves penze van, annak nem szabad spekulalnia, akinek egyaltalan nincs penze, annak MUSZAJ spekulalnia.Zitat André: "Wer viel Geld hat, kann spekulieren; wer wenig Geld hat, darf nicht spekulieren; wer kein Geld hat, muss spekulieren."

magyarországi német
2016-03-02 15:37:08   #20

Miből is van az MNB árfolyamnyeresége ? A hitelekből létrehozott devizatartalékokból !

tokaji-ihto
2016-03-02 15:25:16   #19

Most akkor ki "tőzsdézte" el a közjó pénzét?

Hajcihő
2016-03-02 14:50:44   #18

Aki látta, hogy a MOL részvényvásárlás körüli napokban mekkora tőzsdei mozgás volt, annak nem lehet bemagyarázni, hogy ami ott és akkor történt az nem bennfentes kereskedelem volt.
Márpedig az igen súlyosan büntetendő bűncselekmény.
Tisztázzuk azt is, hogy ki tud bennfentes kereskedést megvalósítani: Nos az, aki birtokában van azoknak az információknak, amelyek által jelentős anyagi előnyhöz juthat.
Teljesen nyilvánvaló az, hogy ez a kör a MOL vásárlása idejében a Fidesz, jelesül Orbán Viktor belső köreihez tartozók társasága.
A nagyságrendről csak annyit, hogy a korábbi időkben az értékpapír mozgások azt mutatták, hogy a MOL pakettekkel 14-16 ezer forint felett kereskedtek, majd megtörtén az orosz papírok felvásárlása, amelyet követően mintegy három napon keresztül 25 ezer forint környékén forogtak a papírok, majd visszazuhantak a reális, sőt az alulértékelt 14 ezer forint alatti tartományba is.
A különbség óriási! Papíronként akár a 10 ezer forintot is elérte!
Márpedig ami az egyiknél nyereség, az a másiknál veszteség.
A MOL papírok esetében az volt tapasztalható, hogy az orosz papírok vételét követően, a MOL papírok vételében állami, vagy állami többségű, vagy államhoz köthető társaságok vásárolték a piacra dobott, jellemzően magántulajdonban lévő részvényeket, egészen addig, amíg a hatalmas részvénytömeg piacra áramlása következtében, be nem szakadt a MOL piaca.
A mozgást csak akkor állították meg, amikor az már a MOL törzstőkéjének a pótlásával lehetett volna csak kompenzálható, azaz a MOL csődbe jutott volna.
A mozgás megállítását pedig vagy pénzügyi beavatkozással, vagy a tőzsdei folyamatok technikai leállításával, vagy utasítással lehet megállítani.
Mivel pénzügyi intervenció nem történt, a kereskedést a tőzsde nem állította meg, így maradt a harmadik opció. Ilyen lépésre pedig csak a hatalom képes, mégpedig úgy, hogy időben értesíti a részvényeseket hogy mikor lépjenek be a folyamatokba és, hogy mikor hagyjanak fel a kereskedéssel.
Mindebből egyértelmű, hogy ez egy előre megtervezett bennfentes kereskedés volt, amelyen jellemzően az információ birtokosai tudtak nyerészkedni, valamint még azok a profik (pl. én is), akik képesek az ilyen tőzsdei mozgásokat felismerni és azokra gyorsan, rugalmasan reagálni.
Igen, ennek a folyamatnak a megindítása bűncselekmény. Ezt csak olyan volt képes befolyásolni, akinek nagy tömegű olyan papír volt/van a birtokában, amelynek tekintetében indifferens, hogy annak tőzsdei értéke a vételár alá zuhan, ugyanakkor a mozgás elindításával képes "kifizetni" azokat a személyeket, csoportokat, akiknek a támogatása számára hosszú távon szükségszerű, előnyös.
A deduktív logika pedig nem mutathat más irányba, mintsem arra, hogy ez tudatos és cinikus "kiosztása" volt a közvagyonnak a Fidesz közvetlen hatalmi köréhez álló magánszemélyek számára.
Ez pedig nem minősíthető egyébnek, mint bűncselekménynek.
Akik pedig ezt holmi ideológiai megfontolásból támogatják, éppen úgy bűnelkövetők, mint a végrehajtói.
A Fideszt ezért (is) el kell takarítani a hatalomból.

tengerimalac
2016-03-03 08:56:01

Drága hajcihő. Nem kell messzire menni. A kuszaszemű állat egy "ebéden" kotyogta ki, nagybankok képviselőinek, hogy az IMF-hez fordulunk. Azok gyorsan telefonálni mentek ki. Szerinted a dolgot véletlenül tette a kuszaszemű állat? Szerinted nem készültek fel előtte, hogy a hírre meglendülő árfolyam hintából a maximumot bezsebeljék, leszarva a devizahiteleseket, cégeket, állampolgárokat? Aztán a quaestoros és Buda Cash, Hungária brókerbuktáig nem havonta 2-3 alkalommal hintáztatták az árfolyamot? A brókerekkel a fidióta kapcsolatot csak a nagyon hülye menetelő állat nyugger fidióta nem látja. Na hol csapódott le a valutázás haszna, miközben a deviza adósok megmentésre vártak? A mi cégünk speciel nagyon jól keresett rajta, pedig csak követő üzemmódon játszottunk! Nos az, aki előre tudta, hogy a gazdasági miniszter, a fő megmondók miket fognak mondani a gazdasággal kapcsolatban, azok mennyit kereshettek? (Behívjuk-elhajtjuk, holnap megegyezünk, a mi bankunk, mocskos kizsákmányoló takarodj ... IMF. A Forint pedig lengett! Akárcsak a szóvivő-gazdasági miniszter-főfidióta szájából elhangzó csődben az ország-soha ilyen jó adatok nem jöttek a gazdaságból, jujj nincs pénzünk, annyi plussz van a költségvetésben, hogy nem bírjuk csak hülyeségre költeni nyilatkozatok következtében hintázó Forint.) Hogy ez bűncselekmény? Ugyan, a kopaszok akciójáról számtalan hírszolgáltató által készített film, hivatalos helység zárt rendszerű kamerája készítette a felvétel áll rendelkezésre és senki a hatalom részéről nem kezd eljárást. Na pont a bennfentes infókkal történt üzletelésre mozdulnak rá?

furnyesz
2016-03-02 13:17:47   #17

szkeptikuss!
2010 május 29.én választották meg nemnormális főnöködet vityát!

"2012. február 2-án a Fővárosi Bíróság csődvédelem alá helyezte a céget, aminek hatására február 3-án a partnerek és a repülőterek csak azonnali fizetés esetén biztosítottak volna szolgáltatást, így a Malév leállította az üzemszerű működést, nem indít járatokat. Több gépet a cég tartozása fejében külföldön visszatartottak."

Csak tőletek telik ekkora ordas pofátlan hazugságra!
Ki a farkam volt hatalmon a MALÉV csődjénél?
Még 2010-ben elnyerte a legjobb kelet-európai légitársaságnak járó World Airline Awards díjat.

Úgyhogy jó lenne, ha kussolnál,mára kihazudtad magadat!

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Kérdőjel: Nézem a közvetítést a Tour-ról. Most kerekeznek át... 18:34
BUDAPEST
nikia: Azért erölködik Führerünk, mert reméli, ha Trump... 15:54
Orbán a király !
Antagonista: A német belügyminiszter, a müncheni lövöldözés... 15:27
Nem állom meg szó nélkül
kudasai: Nem azt mondom, hogy nem szabalyos, hanem azt,... 12:35
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
A Propeller hírei