5
Tihanyi Sándor írása
2009. március 31.

Egyenes beszéd: Kálmán Olga életét Marci irányítja

Szülési szabadsága után fél éve került vissza a képernyőre. Korábban az ATV hírigazgatója, az Egyenes beszéd és a Pont7 műsorvezetője volt. Mire jött vissza, és hogyan változott meg a helyzet azóta? Főleg február óta, amióta kialakult az ATV új műsorszerkezete. Kálmán Olgával beszélgettünk.

Kapcsolódó írásaink

Új főnök érkezett a családba?

Igen, Marcinak hívják, és ő irányítja az életünket. Pontos neve Hoffmann Márton. Megszabja az időbeosztásunkat, diktálja a tempót. Ő a középpont, ő a legfontosabb. Marci az egyik kezemben, másikban a telefon, így zajlik napközben a munka. Este fél nyolckor kezdődik az Egyenes Beszéd, az előtt már jó pár órával bent vagyok. Onnantól kezdve kizárólag az adásra turbózom magam.

Távollétében hogyan működtek a hírműsorok?

Az Egyenes Beszédben három fiú helyettesített: Bánó András, Németh Péter és Vicsek Ferenc. Egyébként ugyanabba csöppentem vissza, mint amiből kiléptem. Ugyanúgy ment tovább a tévé, a politika és az élet.

Más időpontokra kerültek át egyes műsorok, hosszabbak, rövidebbek lettek vagy eltűntek a képernyőről.

Az Egyenes Beszéd idén február óta hétköznaponként egy-egy órában jelentkezik, a korábbi félórás adásidő helyett, számomra ez a legfontosabb változás. A televíziókban általában tavasszal és ősszel változtatnak a műsorstruktúrán. Ilyenkor hozzáértő emberek áttekintik, hogy egy-egy műsornak hol van jobb helye, hol lehet nagyobb nézettsége. Mely sávban kapcsolnak rá a nézők egy-egy tematikára… Ennek tanulságait tükrözik a februári átalakulások.

De megszűnt a hírigazgatói poszt.

Most a közéleti műsorok főszerkesztője vagyok.

Mi a különbség?

Hozzám tartozik az Egyenes beszéd, az Újságíróklub, a Fórum, a Dominó, a Pont7. A Híradó már nem, mivel külön Híradó szerkesztőség alakult.

A Pont7-et most már nem Ön vezeti, hanem Bánó András. Nem hiányzik ez a feladat?

Megmondom őszintén, hogy nem. Főleg az említett okok miatt, hiszen most már négy fős lett a család. Tizenhat éven át nem volt olyan hét, hogy hétvégén ne dolgoztam volna. Amikor az MTV szombathelyi tudósítója voltam, öt napot dolgoztam Szombathelyen, a maradék kettőt pedig Budapesten, ahol Híradót vezettem. Lányom akkor még óvodás volt, és ahogy most a fiammal, vele is szerettem volna nagyon sokat foglalkozni. Úgyhogy ennyi év után jólesik az a két nap pihenő, amikor csak a családommal lehetek.

Az Egyenes beszéd fél órával tovább tart, de nyolckor reklám szakítja meg. Utána megmaradnak a nézők? Egy-egy adás alatt mekkora a hullámzás?

Minden műsor, amit megszakítanak, törést szenved. A nézők ilyenkor átkapcsolnak valamelyik másik csatornára. Nézettségi adataink azt mutatják, hogy hozzánk visszajönnek. Sőt, az esetek többségében nyolc órától még többen kapcsolnak ránk. A műsor első fele éppen az MTV fél nyolcas Híradója alatt megy, mégsem viszi el nézőink többségét. A nézők megmaradnak, sőt szerencsére számuk gyarapodik is.

E politikai háttérműsorban többnyire politikusok vonulnak fel. Ha már a változásokról beszélünk: ők hogyan változtak meg tavaly óta? Egyáltalán, megváltoztak-e?

Mostanában nagyon felpörgött a politika, de a politikusok ettől még nem változtak meg. Amikor valami megfordul a politikában, mint most is, sokkal többen érdeklődnek a politikai műsorok iránt. Nézők és politikusok egyaránt. Utóbbiak ráadásul közlékenyebbek lesznek, bár nem biztos, hogy többet mondanak.

Nagyobb a nyomulás? Többen akarják hirtelen megmutatni magukat?

A politikusok pontosan tudják, hogy az Egyenes Beszédben csak arról beszélünk, ami aznap hír volt, ami aznap fontos volt. Csak azt a személyt hívjuk be, akinek a neve hírhez kapcsolható. Amikor egy-egy sajtóosztály valamivel vagy valakivel próbálkozik, mindig el szoktuk mondani, hogy nagyon szívesen rendelkezésükre állunk, ha majd az lesz a főtéma. Az esetek többségében minden párt képviselője nagyon fontosnak tartja, hogy elmondja az álláspontját.

Sokan naponta mást mondanak. Karinthy karcolatában egy magyar politikus azt mondja: „Háborút akarok! Helyesbítek: békét!”

Talán ezért is szükséges naponta rákérdezni a politikusokra.

A 168 Óra Online-nak adott tavalyi nyilatkozatára sok olvasó reagált. Kiderült, hogy sokan a Fórum című beszélgetős műsorban is látni és hallani szeretnék Önt.

Az úgynevezett „régi” ATV-ben rendszeresen vezettem a Fórumot. Nagyon nehéz, erőt próbáló munka. Nagy empátiát és sok energiát igényel. Ráadásul az élő adásban bármelyik néző bármikor azt mond, amit akar. Ezt folyamatosan kontrollálni kell, bár mire a kedves néző kimondta, amit akart (akár trágár mondatokat is), addigra a műsorvezető már nem tehet semmit. Maximum utólag próbál korrigálni. Mostanában is volt párszor, hogy beugrottam a fiúk helyett. Mindig olyankor, amikor valamelyikük forgalmi dugóba került, és nem tudott időben beérkezni a stúdióba. Se smink, se fodrász: magamra kaptam egy blézert, úgy ültem be műsort vezetni.

És ez zavarta a nézőket?

Nem, tudok róla, bár a képernyőre kerülésnek minden tévécsatornán megvan a maga rendje, formája.

Sok nézői vélemény jut el Önhöz?

Ha kapok nézői véleményeket, leveleket e-mailt, telefonokat, mindig az a legszebb és legjobb kritika ha azt mondják nekem: „Én is pont ezt kérdeztem volna!”.

Hogyan tudják elviselni a notórius betelefonálókat? Vannak, akik mindenhez hozzászólnak…

Nagyon jól el tudom viselni őket. Az ő számukra mindig az a legfontosabb, valamit „nagyon meg tudjanak mondani”egy-egy műsorvezetőnek. Ilyenkor tudatják velünk, hogy szerintük milyen témáról kellene beszélni, hogy egy-egy politikustól mi mindent lehetne megkérdezni (vagy lehetett volna), s én az esetek többségében meg is fogadom a tanácsaikat. Az egyik néző valamikor késő ősszel azzal telefonált be a Fórumba, hogy ő ahhoz a témához szeretne hozzászólni, amiről március 14-én esett szó, mert szerinte még mindig nagyon aktuális. Németh Péter, a műsorvezető nagy szemekkel nézett a kamerába, de folytatni tudta a beszélgetést. Utólag kiderült, hogy a néző pontosan emlékezett a dátumra, és valóban onnan folytatta a témát, ahol hónapokkal korábban abbamaradt. És valóban aktuális volt.

Gondoltak-e arra, hogy esetleg az Egyenes Beszédbe is betelefonálhatnának a nézők?

Nem, az egy másik műfaj lenne. A Fórum most már másfél órán át tart. A nézőknek ott épp elég idejük van arra, hogy élő adásban fejtsék ki véleményüket.

Hozzászólások
Összesen: 5 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
csibesz
2009-04-01 15:43:31   #5

Kálmán Olga ne változtasson semmit, igy jó, ahogy van! Kemény, határozott, van humora is, a stilusa és mimikája pedig még hitelesebbé, emberibbé teszik. Karakán kérdező, bár néha előfordul ,hogy a riportalany bujkál, mindig az előre betanult választ mondja, hiába próbálkózik körmönfontan bekeriteni. Ez estben viszont bohócot csinál belőle.

DONJ
2009-04-01 09:58:10   #4

A mai újságírásban szinte kurriozum, ha valaki balra és jobbra egyaránt mer kemény , hiteles , ugyanakkor emberi is lenni. Ez egy különleges adottság. Az új generációból szinte senki nem éri el ezt a szinvonalat . Krizsóban lenne kurázsi, de kezdi bedarálni a Köztévét fenyegető politika.
Ha már javaslatokat is megfogalmazhatunk, számomra a fórumba bekapcsolt "hivatásosok" nem jól szolgálják egy beszélgetős müsor jellegét. Ezeknek , ott a többi fórum. Én mindenesetre leveszem a hangot, ha Ök jönnek. Pesze ez is csak egy vélemény, mint az elöttem szólóké. Ha valami oknál fogva távozna ebből a müsorból, egy nézővel biztosan kevesebben lesznek.

Bratyi
2009-03-31 22:05:20   #3

Évek óta kedvencem Kálmán Olga. Nem csak azért, mert nagyon bájos nő :-) , hanem mert rendkívül eszes, érzékeny, gyors gondolkodású és gyors reagálású (azt hiszem, ezt így együtt nevezhetjük intelligenciának is) műsorvezető, szerkesztő.
Mindig nagyon felkészült az adott témában, keményen lényegretörő, figyel a beszélgetőtársára, nem előre megírt panelekből építkezik.
Szerintem kis országunknak ő a legjobb tévés "embere", talán Fridi közelíti meg néha.
Én nem csak elnézem neki az időnkénti szájhúzást és más mimikát, de szerintem ez teszi kifejezetten emberivé, közvetlenné a műsorát.
Az ATV úgy vigyázzon rá, mint egy igazi kincsre!

Uroborosz
2009-03-31 21:32:52   #2

Kedves szadidani!

Kálmán Olga bizonyára megvédi magát, ha akarja, de azért én is kérem, szíveskedjék meggondolni, hogy mindenkinek van stílusa, amibe beletartoznak bizonyos mondatpanelek. Ha Kálmán Olga a következőkben - tanácsát megfogadva - nem a kifogásolt paneleket fogja használni, akkor minden bizonnyal másokat fog. Merthogy az ember leginkább viselkedés- és mondatkészletekből választva reagál egy-egy helyzetre.

szadidani
2009-03-31 18:37:07   #1

Kedvelem Kálmán Olgát, jól tud kérdezni, és okosan ragaszkodik is ahhoz, hogy a megkérdezett ne térjen ki a válaszadás elől. Mint említettem, kedvelem, ezért kérem:
1. Ne mondja mindig, hogy "Azt modja meg NEKEM", ehelyett: "Nézőinket bizonyára érdekli, hogy...'
2. Ne mondja, hogy: "Ez egy DOLOG"!
3. Ne húzza el gúnyosan a száját, ha egy-egy válasz nem tetszik neki.
4. Ne mondja, hogy valaki "Felemelte a hangját", ha arról van szó, hogy valaki felemelte a SZAVÁT valami mellett!
5. Az interjúkat ne azzal fejezze be, hogy: "Majd meglátjuk"!
Sajnos, nem ismerem az e-mail címét, emiatt nem áll módomban segíteni neki, hogy effajta apróságok ne rontsák munkájának színvonalát. Üdvözlöm.

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Qkory: Nem tudom — de nem mindegy?! 16:22
Orbán a király !
ideiglenes: Idézték már, de ismétlés a tudás atyja (anyja):Azt... 16:17
Hát milyen országban élünk?
Qkory: "Orbánnak le kell mondania" - Gyurcsány... 15:43
Gyurcsány nem rossz politikus hanem katasztrofális
hu pi lilliput: …Dezső!...az ausztriai Krems felöl St.Pölten át,... 15:25
...by hu pi lilliput!
A Propeller hírei