66
168 Óra Online írása
2016. február 1.

Képtelenségnek tartják Orbán ötletét

Egy tekintélyes szakértő képtelenségnek tartja azt az először Orbán Viktor által felvetett ötletet, hogy Macedónia tartóztassa fel a menekülthullámot, amelyhez hasonló 50 éve nem volt a földrészen – írja a Financial Times.

Kapcsolódó írásaink

Az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű kutató intézet vezetője úgy gondolja, őrült elképzelés, hogy éppen a térség leggyengébb államainak segítéségével akarnak kerítést emelni az EU-tag Görögország határán. Az alig kétmilliós macedón államnak kellene megbirkóznia az embertömeggel és azzal, hogy éppen ebből a politikából következően alaposan beindulnak majd az embercsempészek.

De úgy néz ki, hogy a javaslat elnyerte Brüsszel és Berlin áldását, miközben az ellenzők arra figyelmeztetnek, hogy a következmény humanitárius katasztrófa és az egész balkáni régió destabilizálódása lesz. A macedón belügyminiszter azt mondja, tele vannak belső gondokkal, áprilisban választások lesznek, ők ennél többet nem tudnak tenni a válság kezelésére, mint jelenleg.

Miközben tavaly augusztus óta nemigen van olyan nap, amikor 2 ezernél kevesebben érkeznének. A múlt évben 1 millióan haladták át az országon. A helyi rendőrség viszont alulfizetett és rosszul felszerelt. Az unió kész segíteni, ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a görög határ lezárása csak Albánia felé terelné a tömeget. Az embercsempészek egyébként máris kaszálnak.

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Hozzászólások
Összesen: 66 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
tintahal
2016-02-08 15:53:30   #22

Hajcihőnek! Igazad van, hogy az Iszlám Államot a földig kéne bombázni. A másik kérdés, hogy kinek kellene bombázni. Mert egyrészt valahogy mégsem sietnek vele. Vajon miért? Pénz, pénz, pénz, haszon, haszon, haszon. Olcsó olaj, fegyverexport, fene tudja - óriási pénzek. A másik dolog, miért az EU-katonák bombázzák, rombolják földig az ISIS-t? Az a rengeteg fiatal szíriai férfi, aki elözönlötte Európát, majd mereszti a seggét Németországban, Svédországban, kapja a segélyt, időnként megsímogatják a buksiját, hogy ne érezze már annyira frusztráltnak magát ebben a távoli Európában...az itteni fiatal férfiak meg menjenek oda meghalni. No, tudod mit!

tintahal
2016-02-08 15:46:38   #21

Szerintem senki sem tudja az egész EU-ban, hogy miként is kellene kezelni a migránsválságot.
Ha rögtön reagálnak, amikor ez a cirkusz elkezdődött, talán másképp alakult volna. De akkor még csak Olaszország és Görögország szívott. Egyik túlterhelt hajó a másik után borult a tengerbe, az emberek százszámra fulladtak a vízbe. Na, akkor kellett volna észbe kapni. A schengeni határokon - például Mo-on - dupla hatméteres kerítést építeni, őrzéssel és akár tűzparanccsal. A tengeri szakaszokon? Mégis mire van a hadiflotta? Dísznek? Lezárni a felségvizek határát és a migránshajókat, csónakokat visszafordítani. Akár blokád alá venni azokat a kikötőket, ahonnan a legtöbbjük elindult.
Az helyett a kancellárasszony kijelenti, hogy fogadnak minden szíriait. Abban a pillanatban mindenki szíriai lett. Nincs az az európai ügyintéző vagy hivatalnok, aki el tudná dönteni, hogy ki a szír, ki nem az.
Mert nem nekünk kell itt félni, itt nincsenek migránsok, de mi a fenét csinál majd Németország, Svédország, Olaszország, Görögország, Anglia? Hiszen lassan belefulladnak. Főleg ilyen hozzáállással: integrálunk mindenkit! Egy frászt!

Judit Fülöp Tiborné
2016-02-07 18:31:28   #20

A törökökkel való üzletelés is nagy ötlet volt.

Gábor Zéta
2016-02-02 12:01:11   #19

A németországit illeti.

nedudgi
2016-02-03 13:20:52

Kedves Gábor Zéta!
Nem is vettem magamra.:-)

nedudgi
2016-02-02 07:27:41   #18

Egyetlen képtelenség van!
Az Orbánétól eltérő migráns válság kezelés!
A Financial Times hülyeségeket ír, az ESK - isten tudja milyen szervezet - pedig fogalma sincs az egész helyzetről. Gondolom egy tengerentúli "TEKINTÉLYES" intézet, akiknek fogalma sincs arról, hogy miket írogatnak. De biztosan jól megfizetik őket érte.
Különben is mi a különbség védelmi képesség tekintetében Macedónia és Szlovénia között?
A görögök nem tudják, nem akarják megvédeni az EU-t.
Külső határok védelme!!! Mondta oooorbán, aztán átvette az EU, mint dicséretes célt. Orbán megtette, kapott is a pofájára eleget. Most mi van? Ahelyett, hogy ezt szorgalmaznák az egyes tagállamok, hát egymás közé húznak kerítést. "NÓÓÓRMÁLIS???"

E U R Ó P A I M E G O L D Á S T!!!!!

nedudgi
2016-02-03 12:16:57

Németországi!
Pontosan tudom, hogy mit takar az ESK rövidítés.
Sőt azt is tudom, hogy mi a szervezet célja és feladata.
A délkelet európai válság után létrejött szervezet egy melléküzemága ként létrejött kutatóintézet.
Azt, hogy miért gondolja úgy Szelestey, hogy ennek a szervezetnek a kutatóintézményi alegységének a közbeböfögését érdemes közzé tenni, hát ez ami kétségeket ébresztett bennem.
Szakértelme pedig - legalább is ebben a kérdésben - erősen megkérdőjelezhető. Miért pont Albánia felé menne az új útvonal? Miért nem Bulgáriát említi? Logikailag és logisztikailag is sokkal nehezebb.

Macedónia- Szlovénia kapcsolat: Mindkettő volt Jugoszláv tagállam.
Mindkettő népessége 2,1 millió körül van.
Igaz, hogy Szlovénia gazdaságilag erősebb, de védelmi ereje kisebb mint Macedóniáé.
A védendő határszakasz Szlovénia 670 km, Macedónia 246 km.
Macedóniának emberi és eszközi segítséget nyújtanak a V4-ek és az EU is hajlandó lenne rá.

Magyarország bizonyos irányokból most is elsődleges schengeni határ. A volt jugoszlávok tekintetében is elsődleges határ.
Megmutattuk mit tudunk. Gyakorlatilag a görög elsődlegesség a bevándorlók tekintetében gyakorlatilag NULLA! Csak névlegesen áll fent.
Ha az EU gittegylet megvonja a státuszát, akkor sem lesz nagyobb a nyomás Magyarországon.
Az általad említett 3000 sem gyülekezik a Magyar határon, a 10000 is csak addig, amíg kerítésileg és törvényileg nem szabtunk gátat nekik. Ha az EU nem oldja meg a külső határok egységes védelmét, akkor a leggyengébb pontokat fogják támadni az embercsempész hálózatok.

Az EU tagállamai egyre jobban belátják, hogy itt van Orbán ideje!:-))
A tehetetlenséget meg meg kell szüntetni. Minél hosszabb ideig húzzák a visszahátrálást az elkerülhetetlen intézkedéseket minél később hozzák meg, annál nagyobb lesz a baj.
A vélt és valós előnyökből egyre jobban a hátrányok kezdenek teret nyerni. Félő, hogy már késő!!!!

Gábor Zéta
2016-02-02 12:00:31

Többesszám 2.személyben fogalmazol. Légyszi hagy el a magyar jelzőt,vagy többesszám első személyt használj!!!Az első megoldás a valósághoz közelebb állna...

Nemetorszagi_magyar
2016-02-02 10:54:02

Most nem azert, de jobb lett volna, ha inkabb nem irsz. Na jo. A gondolatok szabadok.
Mar ha vannak.ESK Európai Stabilitási Kezdeményezés, ott all fenn a cikkben. De miert ne gyalazzunk valamit, amiröl nem tudjuk, mi az?

Szlovenianak semmi köze Macedonia szerepehez, mit akartal ezzel mondani?

A görögök nem tudjak megvedeni a hatart, ez igaz.
Ezert lehet, hogy kizarjak öket Schengenböl.

Örömhir: Ha ez megtörtenik, Europa elsö schengeni hatara Magyarorszag lesz!!
Akkor majd megmutathatjatok, mit tudtok!!

Naponta most ca 3000 jönnek, ha jobb lesz az idö, athajoznak tizezrek naponta.
Mind ott fognak a magyar Schengen-hatar elött gyülekezni.

Eljött Orban ideje.

moslékzabáló
2016-02-01 19:26:37   #17

Hát, ha Brüsszel és Berlin külföldnek számít, akkor nem éppen az derül ki az írásból, amit a cím állít.

sgyuri
2016-02-01 16:51:13   #16

Nekem konkrétan a törökökkel van tele az összes tököm.
Nincs kizárva, hogy jólértesült viktor és erdogan elvtársak közösen tervelték ki az egész szarságot.
Hogy a faszban van, hogy azután hogy ki lettek tömve a törökök 3000 millió euróval továbbra is folytatódik a lélekvesztős embercsempészet. Itt nem tudják vigyázni a határaikat? Ha egy orosz gép 10 másodpercre berepül a légterükbe ahhoz van elég kapacitás , hogy lelőjék.
A török partoknál kell az Uniónak visszafordítani a halál konvojokat és ha be akarnak fogadni menekülteket akkor a török menekülttáborokban kialakított regisztrációs pontokon megtehetik.
Onna a befogadó ország biztonságosan szállíthatja el őket.

Nemetorszagi_magyar
2016-02-01 18:53:04

Gyuri

a törökök nem kaptak penzt mert az EU orszagok nem adtak össze ezt az összeget.

A penz amugy arra szolgalna, hogy el tudjak latni azt a ket es felmilliot, akiket Törökorszag vett fel es minden tamogatas nelkül tart el evek ota.

Az Unio nem lephet be török felsegvizekre es az egei tengeri török szakasz, honnan a menekültek csonakokba szallnak, 2800 km hosszu.

Mindezzel együtt Törökorszagnak kulcsszerepe van a problemaban es naponta targyalnak.

astory
2016-02-01 17:58:46

Mert nem kaptak még egy fityinget sem belőle

astory
2016-02-01 13:44:27   #15

Te németországi
Engem vádolsz és közben te bizonyítod tudatlanságod.
Marocco észa afria már megállapodott a visszszállításról Merellel
Líbia bár próbál zsarolni, együttműködik a Nemzetközi Migrációs Szervezet önkéntes hazatelepítési programjaival is.
És afganisztánba is szállítana már vissza migránsoat akik nem háborús részröl valok

astory
2016-02-02 11:42:38

Nov
2015
Tuesday 3rd
posted by Morning Star in World

AFGHANISTAN said yesterday it would accept the deportation of refugees rejected by Germany, which considers them economic migrants.

astory
2016-02-02 11:00:06

Kedves nemetorszagi!

Sok mindenben igazat adok önnek de egy az tény nem vállalhat az unio felelőséget minden emberért a földön, Azok akik ma Európába jönnek már többnyire a menekültek hátán akarnak bejutni és gazdasági migránsok.
Ezeket minél előbb le kell választani a menekültekről, hogy ne jussanak be az unióba, hogy mihez kezdenek, hazamennek vagy egy harmadik országba az ne Európa gondja legyen.

Nemetorszagi_magyar
2016-02-01 22:47:21

Astory

ugyan mar tenyleg elegem van az egesz jolertesültsegetekböl, de nezd mar meg a mai ARD hiradot.
Nemet Belügyminiszter Afganisztanban: " Az afgan kormany vonakodik elutasitott menedekkeröket felvenni"

"weigert sich die afghanische Regierung aber auch, abgelehnte Asylbewerber wieder aufzunehmen"

http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-02/fluechtlinge-afghanistan-asylbewerber-thomas-de-maiziere-rueckkehrNem tudom, ki es mivel es mennyivel halalja meg ezt a lazas tevekenyseget, hogy nagy eröbevetessel megtesztek mindent, hogy valamifele informacio hazatokba eljusson.
Te es sokan a tarsaid.
Teljesen el vagytok vagva a vilagtol.

Es ami nem passzol abba a kepbe, amit nalatok a Part es a Vezer diktal, egyszerüen mindenkit lehülyeztek es hazugnak neveztek, aki megprobal onnan, ahol a dolgok tulajdonkeppen törtennek, informalni..

En speciell szegyellnem magam.

Összes válasz megtekintése
astory
2016-02-01 13:03:58   #14

Drága németországi
Az unió egyre több érintett országgal állapodott meg, hogy visszaszálíthassák az illegális migránsait fóleg észaafrikával de pl afganisztánnal is

Nemetorszagi_magyar
2016-02-01 18:36:24

Draga Astory

az EU a vilagon senkivel nem targyal. Nekik nincs problemajuk. A svedek, akik 80 ezer visszautasitottak akarnak kitoloncolni, Merkeltöl kerik a segitseget.


"Ha Nemetorszag megemeli az eddigi gazdasagi segelyeket, amit ezeknek az orszagoknak folyosit ugy 20 eve"- akkor es talan akkor." visszaveszik sajat polgaraikat.

Az EU-nak akkor lesz problemaja, ha Nemetorszag lezarja a hatarait.
Egy egeszen rövid problemaja.

Nem lesz EU.

Van meg ca 4 hetünk, hogy valamit megoldjunk.
Nemetorszagnak van 4 hete.

István Nagy
2016-02-01 12:05:45   #13

Hol is keletkezett a humanitárius katasztrófa? Szíria, Irak, Afganisztán, Libanon... arab közel és távolkelet! Ott kell rendet és békét teremteni mert az lenne a legolcsóbb és nem szórnának szét a világban egy nemzetet, vagy kettőt ...vagy többet! A humanitárius katasztrófáért felelős hatalmak egykedvűen nézik az Európára nehezedő humanitárius nyomást! Ennek nem lesz vége! A kis országok elkezdték a nagyok folytatják a háborúkat, a felelősök elvannak! Ha meg van a lehetősége a környező államokban a menekültek biztonságos elhelyezése akkor ott kell tartani őket, míg nem rendeződik hazájuk sorsa! Ha a Macedón határvédelem nem megfelelő, akkor tudna valaki más ötletet? A torlódás miatt ami a görögökre hárul csak egy mód van! A menekültek visszaszállítása az adott hotpontokra vagy az adott államokba ahonnan jöttek! Ha nem mással, hajón! Ez vár lerendezésre. Más megoldás nincs! Jó lenne ha lenne!

Nemetorszagi_magyar
2016-02-01 12:32:43

Tenyleg, nem fogod elhinni, ez var lerendezesre.

Csak az ugy van, hogyha egy Marokko vagy Libia vagy Afganisztan azt mondja, nem veszem vissza öket, akkor nem tudod eröszakkal visszaküldeni öket, mert ki sem engedik öket szallni a repülöböl.

Evekik valahol gyüjtögetni ezeket az embereket, ellatni öket, arra varni, hogy talan hazaterhetnek, ez kinek legyen a felelössege? Hol törtenjen ez?

Felajanlott Magyarorszag ezügyben valamit, vagy az egesz Ostblock?
Ötlet ötlet hatan csak csinalni ne kelljen semmit. Föleg, senki ne tegye be a labat hozzank.


Penze penzert sokminden megy. Merkel kinyitja a penztercat, mint mindig. Mert fizetni senki sem akar.

De ezzel meg nem modtad el, mi legyen a sziriai menekültekkel, akik haborubol jönnek es nincs az a nemzetközi vagy humanus törveny amely ne mondja ki, hogy nekik menedek jar.

Ti hanynak adnatok menedeket??

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nonest: Szia! Megvolt...(viszont a lángosos zárva van)!... 08:47
Társalgó, 2016. Július
ideiglenes: Biztos, hogy nem jobb. Ahhoz, hogy - amikor sor... 07:17
Hát milyen országban élünk?
Béla333: Valószínűleg igazad van, csak örülnék annak, ha... 21:12
Lehet-e más a politika?
Qkory: Ja! Az a kis köpcös meg a rövidkarú kulccsal csak... 20:44
Nesze nektek kormányprogram
A Propeller hírei