168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Szerda, 2012. május 23. 19:05
Lengyel L. László írása

Statisztika nincs

Aggasztó méreteket ölt a magyarok kivándorlása

  • Tetszik:
Az elérhető adatok szerint az elmúlt két évben ugrásszerűen növekedett a külföldre költöző és ott munkát vállaló magyar állampolgárok száma. Ez nem csupán a hazai népességfogyáshoz járul hozzá, de számos területen krónikus szakemberhiányhoz vezet, ami viszont a gazdaság fejlődésére is hosszútávú hatással lehet.
A médiában a fiatal orvosok és az egészségügyi szakdolgozók tömeges elvándorlásának veszélyeiről szólnak főként a hírek, jóval kevesebb szó esik arról, hogy az utóbbi két évben más területeken is a korábbiakhoz képest példátlan mértékben megugrott a külföldön megélhetést kereső honfitársaink száma. Ez vélhetően az információ-hiánnyal is magyarázható: elképesztő, de nálunk egyszerűen nincs megbízható statisztika arról, hányan hagyják el az országot és mennyien jönnek vissza. A hivatalos adatok csupán néhány százas /!/ mozgást rögzítenek, miközben a valós számok ennél több nagyságrenddel nagyobbak, a terjedő szóbeszéd pedig egyenesen drámai méretű elvándorlást emleget.

Teljes körű, korrekt információk gyűjtése gyakorlatilag megoldhatatlan feladat, mivel hazai források híján a célországok elérhető bevándorlási és munkavállalási nyilvántartásaira kell szorítkoznunk, és azok sem feltétlenül megbízhatóak. Arra viszont elegendőek, hogy a trendeket lássuk és a szakértők az adathiányos területekre is elfogadható becsléseket készíthessenek. Ha ezeket végigtekintjük, a problémák ellenére nagyjából világos képet kaphatunk az elmúlt évek emigrációs folyamatairól.

A fentiek alapján kirajzolódó helyzet sajnos nem a legkedvezőbb: az országot tartósan elhagyók száma az elmúlt két évben drasztikusan megnőtt. Az első számú célország Németország, az ott újonnan letelepedő magyarok száma 2010-ről 2011-re, azaz egy év alatt másfélszeresére, 40 ezer főre nőtt. Ha az ugyanekkor visszatelepülőket is figyelembe vesszük és csupán a növekményt nézzük, az ugrás döbbenetes: a nettó emelkedés 2010-ben még 3 ezer, 2011-ben már 17 ezer volt, és becslések szerint ez a trend az idén is folytatódik.

A németekéhez hasonlóan alapos statisztikát vezetnek az osztrákok is, főként a munkavállalásról. A kép is lényegében ugyanolyan: a 2010-es 30 ezerről 2011-re csaknem 50 ezerre növekedett a kint dolgozó honfitársaink száma. Ennek oka részben a tavaly májusi munkaerő-piaci nyitás, ezzel együtt a magyarok száma nagyobb mértékben emelkedett, mint az összes többi térségbeli országból érkezetteké összesen! A régóta nyitott piacú országokban szintén hasonlóak a trendek: Nagy-Britanniában 2010-hez képest tavaly 36 százalékkal több, 16 ezer magyar jelentkezett munkára. A tengerentúlon, Kanadában a menedékkérők száma duplázódott meg egy év alatt, tavaly már 4400 volt.

A trendeket elemezve szembeötlő, hogy a 2010-et megelőző években nem volt jelentős növekedés, inkább hullámzás a kivándorlási kedvben, azóta azonban mindenhol kiugró a változás. A jelek a jövőre nézve is borúsak: a TÁRKI idén márciusi felmérése szerint a lakosság ötöde szeretné elhagyni hazánkat, ilyenre korábban nem volt példa. Különösen aggasztó, hogy a fiatalok körében a kutatás szerint 50 százalékos ez az arány, az ő esetükben vélhetően a jobb nyelvtudás is motiváció. Az idén szakértők szerint hatalmas mértékben nőtt a külföldön tanulni kívánók száma is: a hazai felsőoktatási intézményekbe 30 ezerrel kevesebben jelentkeztek, közülük nagyon sokan az itteni keretszám csökkentés és a magas tandíjak miatt inkább máshova felvételiznek. Aki pedig külföldön tanul, nagyobb eséllyel fog eleve kint munkát keresni.

A kivándorlási kedv hirtelen növekedésének okairól érdemes lenne átfogó szakértői elemzést készíteni a lehető legszélesebb adatmerítéssel. Erre egy cikkben nem vállalkozhatunk, de a rendelkezésre álló anyagok alapján a fő motivációk nyilvánvalóak. A magyarok hagyományosan nem mobilisak, ebben nemzeti sajátosságaink, nyelvünk stb. játszanak szerepet. A külföldi munkavállalás, a kitelepülés az uniós csatlakozás, a határok megszűnése ellenére nem öltött komoly méreteket, és főként egyes szakterületeken volt csak jellemző. Az elmúlt két évben a trend megváltozásában a hazai válság, a közhangulat romlása, a munkanélküliség emelkedése, a bizonytalanság és perspektívátlanság játszik kulcsszerepet. Jellemzővé vált, főleg a fiatalok körében, hogy aki teheti, külföldön, elsősorban Nyugat-Európában vállal munkát a biztosabb megélhetésért, a jobb fizetésért és a karrier-lehetőségért.

A Fidesz-kormány ténykedése nagyban hozzájárul ehhez a folyamathoz. Az elhibázott, unortodox gazdaságpolitika következményei, a megszorítások, távolodásunk a fejlett országoktól aligha javítja a perspektívákat. Tömegessé vált a kiszolgáltatottság és kilátástalanság érzése, amelyen a nemzeti köntösbe burkolt szólamok sem tudnak segíteni. A sikerpropagandával éles ellentétben állnak nem csupán a makrogazdasági adatok, de az országot elhagyók megugró száma is. Hiú ábránd, hogy majd a szomszédos országokból bevándorlók ellensúlyozzák a népességcsökkenést, ahogy azt Orbán Viktor korábban vizionálta. A tények azt mutatják, hogy nem vagyunk vonzó célország: míg a kivándorlás megugrott, a nálunk letelepedni szándékozók száma 2008 óta lényegében alig változott. De ugyan miért is jönne hozzánk egy romániai vagy szlovákiai magyar, amikor odahaza már jobbak a megélhetési esélyei, mint nálunk?
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 51 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Kateto
2012-10-11 16:01:38   #51

KI, kik miatt is fogy akkor a Magyar állampolgárok létszáma??? Költői kérdés vol, nem kell rá válaszolni!

fouta
2012-05-26 18:26:08   #50

Most akkor ide lehet annak a sok most felvett magyar állampolgár személynek.Nem kell a Magyarország határán kívül élni!Itt is lehet Orbán Viktort éltetni a határon belül!Várjuk a külhoni magyarokat a visszatelepítéssel!

Shon168
2012-05-25 07:38:55   #49

exLacus:sztem optimista vagy egy kicsit. Mo.-nak kellene 25-30 év egy elfogadható szint eléréséhez. Ha ma elkezdenénk építkezni. De nem kezdünk. FideSStán van és lehet még lesz is egy darabig.

karpati
2012-05-24 21:38:10   #48

fecó 2014-ig még keresztényszájúként sanyargatva kormányozhacc, de utána v@zze...

nem azé letté megválaszdva 2010-ben miniszteeLLöknek, húgy kicsesszé velünk...

erre neked nemvót mekK6almazásod, - lex koki saller nyakas mekKlátod...

2010 uta nem csinyász mást a minisztereLLöki székbe, mind hazucc-hazuccsz+hazudozó

karpati
2012-05-24 21:30:14   #47

a franc enné meg asztat a nagy horti orrodat, itt sanyargacc bennünket

sárgságos csekkadóva, telefonsanyargatássa,

sanyargatod az elesetteket, rászorultakat, szegényeket, ROKKANTAKAT

tiszta hüjje vagy fecó, uccára lököd a devizahiteleseket stb...

amikor a vitya 2010-ben átadta neked a kormányzást 180 Ft volt a sajci-franc

nézmegmá húgy mosmennyi hetFenForintta több ám...

karpati
2012-05-24 21:24:37   #46

fecó, fecó, köllött neked megvédeni a magánnyugdíj pésztárakat,

jaaa, meg a kifliket is...

karpati
2012-05-24 21:22:53   #45

" Sosem emigrált volna még ennyi magyar "

a gyurcsányik fecó mijatt ám...

fecó, fecó, köllött neked 2012-ben TERRORÁLLAMOT építeni európában

mekKvagyunk mi veled áldva, meg a mustoha zöcséddel a mutyicsival is

vagy hogyarossebbe híjják

javito
2012-05-24 17:00:24   #44

irgum_burgum!

Igen.Csak a fránya szorzást nem érti a Vezír!Még szegény az irányt sem.Csak a három.
Fociagyban a 3 már egész jó.
3*10 vagy 3*100000 hát nem ugyanaz.
Csak az arány miatt.
Utána majd a vízözön .Föld már van Közgép van majd csak lesz valahogy.

irgum_burgum
2012-05-24 15:17:58   #43

Az Orbán éra alatt megháromszorozódott a milliárdosok száma..! Ugyanennyivel a mély szegénységben élőké...! Mi lesz veled, szegény MAGYARORSZÁG?

mernokt
2012-05-24 14:53:50   #42

Húsz éven belül, ha a kivándorolt hazatér, a kinti időszak dupláját kell ledolgoznia itthon. (Vagy fizet).
Be van betonozva tehát, hogy ne jöjjön vissza senki. Ezt jól csinálta Hoffmann Rózsa :((

Pimaszmarcsi
2012-05-24 12:44:49   #41

Ezt már pusmogták a madarak is, Orbán +banda nem merte nyilvánosságra hozni a Népszámlálás eredményét pontosan emiatt és ezért lett újraszámolva. Eltűnt a munkaképes lakosság egy része, így kevesebb az adófizető.

Bírom azokat a hozzászólókat "akinek nem tetszik lehet elmenni", miután az ország lakosságának döntő többségének nem tetszik. Ha meg elmegy még több munkaképes/adófizető ember bizonyos mennyiség után már kihatással van a maradókra, több adót/TB-t..-t kell majd befizetni annak aki marad és aki most nagy hangon hirdette lehet elmenni máshova, akkor bizony ő lesz a leghangosabb siránkozó. De persze kihatással van a gazdaságra is a keresőképes réteg eltűnése csökkenő vásárlóerőt jelent aminek a vonzatta egyértelmű, azt feltételezem a nagyhangú menjetek zászlót lobogtató honfitársak nemigazán fogták fel mit hangoztatnak. De legalább annyit csak megértenek, ha már politikai körök is foglalkoznak ezzel, akkor nyilvánvalóan negatív kihatással van a gazdaságra és az ő életükre úgyszintén.

oregcsoro
2012-05-24 11:47:09   #40

Bocs olvasok, s hozzászolok! Tán a Kormánynak /FIDESZ-KDNP// s az összes velük végezett,család-haver,távozzon az Országbol,csak pucér magukat s Ingyen semmit érö Egyetem-Fösulis papirt vihetnéknek magukkal hja s az Eszméiket.Ha valaki tud részükre befogado Országot-Államot sivatag bármely részén közölje itt mindenki örömére!

Cave
2012-05-24 11:45:49   #39

Az a baj, hogy elsősorban a fiatalok, a jól kvalifikált szakemberek mennek külhonba dolgozni,és ha bejön a számításuk ott is maradnak.
Hiába jön haza valaki komoly szaktudással, itthon ha nincs barátja, rokona boldog őse, akinek vannak kapcsolatai, maximum munkanélküli lehet, vagy beosztott egy hozzá nem értő főnök alatt.
Az lenne az igazán jó hír, ha arról számolna be a média, hogy a politikusaink a braziliai őserdőbe vándoroltak ki!

exLacus
2012-05-24 10:44:16   #38

Szerintem ezt pozitiv hir. Nem art egy kis nyelvtanulas, egy kis vilaglatas egy kis munkalehetöség. Csak profitalni fog az orszag a visszatertekkel. Ugyanis nem fog mindenki kintmaradni örökre.

laszlo01
2012-05-24 10:36:37   #37

Biztos, hogy nagyon sokan a jelenlegi kilátástalannak érzett helyzetük miatt mennek külföldre dolgozni.Azonban azt se feledjük, hogy a feloldott munkavállalói kvóták sokkal könnyebbé tették a külföldi munkavállalást, méghozzá legálisan.
És a mai fiatalok szerencsére már tudnak nyelveket, (mert pl. Ausztriában feltétel a német nyelv megfelelő szintű ismerete, ahhoz, hogy valahova felvegyék az embert) és így könnyebben mozdulnak.
És még egy dolog, a munkavállalókat a cselédtörvénynél is rosszabb kiszolgáltatottabb helyzetbe taszító új, Munka Törvénykönyvének csúfolt iromány is nagy lökést adott a távozáson gondolkodóknak.
De a leglényegesebb a fizetés!Itthon a jól fizető nagy multiknál a dolgozó már a negyedét is megkeresi az ugyanolyan munkát végző osztrák kollégája bérének, akár ugyanannál a cégnél!Nem hülye, ha felveszik, naná, hogy odamegy dolgozni. És ugyanilyenek az arányok a szellemi munkát végzők esetén is.

fót
2012-05-24 10:07:03   #36

Kedves europa! Alapítsunk pártot.(Vicceltem)

europa
2012-05-24 10:04:28   #35

fót
2012-05-24 09:38:38 #38

Ezen kell változtatni,hogy az ő 20% kevés legyen 2014-ben és ez csak úgy érhető el ha a többség ráébred,hogy azzal ha otthon marad és siránkozik azzal csak a 20% nak ad esélyt.Egyszerű matematika Orbánnak van kb 1-1.5 millió biztos szavazója. Ha a 8 millió szavazattal rendelkező állampolgároknak az 70-80% elmenne szavazni és ebből levonjuk a FIDESZ táborát feketén fehéren 1-2 millió kiesik marad mondjuk 6 millió ebből lejön a FIDESZ bázis marad 4,5 -5 millió választó ez már komoly erő Orbánnal szemben háromszor annyi. Aztán ezek megoszlása már a jövő zenéje,mivel nincs komoly alternatíva Orbánnal szemben jelen pillanatban. Az ellenzék megosztót és szétforgácsolt. Két év alatt kellene egy új tömörülésnek kinőni a civil társadalomból és páttá alakulni,hogy az emberek számára hiteles alternatíva legyen Orbánnal szemben.

safranek44
2012-05-24 09:57:04   #34

MAKI 75! jÓ A NEVED,BÁR EGY IGAZI MAKI nem ir le anyi marhaságot,mint te!HA IDÉZÜNK,AKKOR TEGYÜK PONTOSAN! Gyurcsány az adók miatt rinyáló vállalkozóknak javasolta,hogy akinek az itteni adók nem tetszenek,el lehet menni,leht máshol vállalkozni és adózni....CSAK A CSÖKÖTT AGYÚ JOBBOSOK FORGATTÁK KI a mondfanivalóját.Egyébként is,mindig a vállalkozók sírnak,alegtöbb minimális adót fizet,lopnak,csalnak,hazudnak! Ha nem lett volna rendszerváltás, alegtöbb mai vállalkozó 3 műszakban dolgozna,most meg jogot formálnak maguknak arra,hogy szar munkával néhány év alatt mindent összeharácsoljanak!Undorítóak,veled együtt!!!!

oldmanus
2012-05-24 09:44:30   #33

Néhány ezer élősködő, max. 1,5 milla zombi terrorizál, dönt nyomorba 8,5 millió embert.

A gazemberek pofátlanul gazdagodnak, a nép meg reményt vesztve lemondóan legyintget, nincs mit tenni, úgyse változik semmi, meg otthon hőbörög, a fiatalok tömegesen menekülnek külföldre, itthon munka nincs, a nyomor nő.

2012 Magyarország, NER, 2/3, állandó lükeforradalom és szabadságharc.

Nem kellene tenni valamit lassan, sirámok, békamenetek helyett?

Hajrá fideSS, van még lejjebb!

fót
2012-05-24 09:38:38   #32

Kedves europa.Most értünk egyet, aki támogatja a jelenlegi politikát alig 20%, igaz hogy jó hangosan teszik mi többiek hallgatunk, esetleg morgolódunk, vagy közömbösek vagyunk meg talán félünk is. A demokrácia a többség uralma a kisebbség felett. Hogy is van ez szép hazánkban?

1 2 3 következő oldal

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
szürke köntösű agg: A sor folytatható. Igaz-e, hogy Orbán ellopott 3 billió... 00:44

Választások 2014.

straca: Tudom nonest emléXXem, emléXXünk. A vadmálnára is. 23:09

Társalgó, 2014. április

straca: Aszongya Kvasztics, ha Zebike ad egy marhacsontot, akko ő... 23:07

Esemény utáni pirula

straca: Tudnám minek pörgetitek ezt a topikot? Elég lenne ha ez a... 23:02

Hmmm....

straca: Renegát! Vegyél vissza! Azért szólok mert esetleg... 22:58

Felmosták a padlót a teljes baloldallal...

oregsoma: Hát, ezt, sajnos, már a klasszikusok is megírták, csak... 21:33

Hát milyen országban élünk?

Qkory: Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen ... 20:50

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

Qkory: Nem fizet osztalékot a Tigáz A Tigáz Zrt. tavalyi évi... 20:42

Nesze nektek kormányprogram

nikia: http://444.hu/2014/04/15/lehet-saccolni ... asszizmus/ ... 18:37

magyarfoci

matraig: http://444.hu/2014/04/15/hoffmann-rozsa ... k-leszenk/ ”A... 18:16

Hoffmann Rózsa bődületes tervvel állt elő

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország