48
2012. május 23.

Aggasztó méreteket ölt a magyarok kivándorlása

Az elérhető adatok szerint az elmúlt két évben ugrásszerűen növekedett a külföldre költöző és ott munkát vállaló magyar állampolgárok száma. Ez nem csupán a hazai népességfogyáshoz járul hozzá, de számos területen krónikus szakemberhiányhoz vezet, ami viszont a gazdaság fejlődésére is hosszútávú hatással lehet.

Kapcsolódó írásaink

A médiában a fiatal orvosok és az egészségügyi szakdolgozók tömeges elvándorlásának veszélyeiről szólnak főként a hírek, jóval kevesebb szó esik arról, hogy az utóbbi két évben más területeken is a korábbiakhoz képest példátlan mértékben megugrott a külföldön megélhetést kereső honfitársaink száma. Ez vélhetően az információ-hiánnyal is magyarázható: elképesztő, de nálunk egyszerűen nincs megbízható statisztika arról, hányan hagyják el az országot és mennyien jönnek vissza. A hivatalos adatok csupán néhány százas /!/ mozgást rögzítenek, miközben a valós számok ennél több nagyságrenddel nagyobbak, a terjedő szóbeszéd pedig egyenesen drámai méretű elvándorlást emleget.

Teljes körű, korrekt információk gyűjtése gyakorlatilag megoldhatatlan feladat, mivel hazai források híján a célországok elérhető bevándorlási és munkavállalási nyilvántartásaira kell szorítkoznunk, és azok sem feltétlenül megbízhatóak. Arra viszont elegendőek, hogy a trendeket lássuk és a szakértők az adathiányos területekre is elfogadható becsléseket készíthessenek. Ha ezeket végigtekintjük, a problémák ellenére nagyjából világos képet kaphatunk az elmúlt évek emigrációs folyamatairól.

A fentiek alapján kirajzolódó helyzet sajnos nem a legkedvezőbb: az országot tartósan elhagyók száma az elmúlt két évben drasztikusan megnőtt. Az első számú célország Németország, az ott újonnan letelepedő magyarok száma 2010-ről 2011-re, azaz egy év alatt másfélszeresére, 40 ezer főre nőtt. Ha az ugyanekkor visszatelepülőket is figyelembe vesszük és csupán a növekményt nézzük, az ugrás döbbenetes: a nettó emelkedés 2010-ben még 3 ezer, 2011-ben már 17 ezer volt, és becslések szerint ez a trend az idén is folytatódik.

A németekéhez hasonlóan alapos statisztikát vezetnek az osztrákok is, főként a munkavállalásról. A kép is lényegében ugyanolyan: a 2010-es 30 ezerről 2011-re csaknem 50 ezerre növekedett a kint dolgozó honfitársaink száma. Ennek oka részben a tavaly májusi munkaerő-piaci nyitás, ezzel együtt a magyarok száma nagyobb mértékben emelkedett, mint az összes többi térségbeli országból érkezetteké összesen! A régóta nyitott piacú országokban szintén hasonlóak a trendek: Nagy-Britanniában 2010-hez képest tavaly 36 százalékkal több, 16 ezer magyar jelentkezett munkára. A tengerentúlon, Kanadában a menedékkérők száma duplázódott meg egy év alatt, tavaly már 4400 volt.

A trendeket elemezve szembeötlő, hogy a 2010-et megelőző években nem volt jelentős növekedés, inkább hullámzás a kivándorlási kedvben, azóta azonban mindenhol kiugró a változás. A jelek a jövőre nézve is borúsak: a TÁRKI idén márciusi felmérése szerint a lakosság ötöde szeretné elhagyni hazánkat, ilyenre korábban nem volt példa. Különösen aggasztó, hogy a fiatalok körében a kutatás szerint 50 százalékos ez az arány, az ő esetükben vélhetően a jobb nyelvtudás is motiváció. Az idén szakértők szerint hatalmas mértékben nőtt a külföldön tanulni kívánók száma is: a hazai felsőoktatási intézményekbe 30 ezerrel kevesebben jelentkeztek, közülük nagyon sokan az itteni keretszám csökkentés és a magas tandíjak miatt inkább máshova felvételiznek. Aki pedig külföldön tanul, nagyobb eséllyel fog eleve kint munkát keresni.

A kivándorlási kedv hirtelen növekedésének okairól érdemes lenne átfogó szakértői elemzést készíteni a lehető legszélesebb adatmerítéssel. Erre egy cikkben nem vállalkozhatunk, de a rendelkezésre álló anyagok alapján a fő motivációk nyilvánvalóak. A magyarok hagyományosan nem mobilisak, ebben nemzeti sajátosságaink, nyelvünk stb. játszanak szerepet. A külföldi munkavállalás, a kitelepülés az uniós csatlakozás, a határok megszűnése ellenére nem öltött komoly méreteket, és főként egyes szakterületeken volt csak jellemző. Az elmúlt két évben a trend megváltozásában a hazai válság, a közhangulat romlása, a munkanélküliség emelkedése, a bizonytalanság és perspektívátlanság játszik kulcsszerepet. Jellemzővé vált, főleg a fiatalok körében, hogy aki teheti, külföldön, elsősorban Nyugat-Európában vállal munkát a biztosabb megélhetésért, a jobb fizetésért és a karrier-lehetőségért.

A Fidesz-kormány ténykedése nagyban hozzájárul ehhez a folyamathoz. Az elhibázott, unortodox gazdaságpolitika következményei, a megszorítások, távolodásunk a fejlett országoktól aligha javítja a perspektívákat. Tömegessé vált a kiszolgáltatottság és kilátástalanság érzése, amelyen a nemzeti köntösbe burkolt szólamok sem tudnak segíteni. A sikerpropagandával éles ellentétben állnak nem csupán a makrogazdasági adatok, de az országot elhagyók megugró száma is. Hiú ábránd, hogy majd a szomszédos országokból bevándorlók ellensúlyozzák a népességcsökkenést, ahogy azt Orbán Viktor korábban vizionálta. A tények azt mutatják, hogy nem vagyunk vonzó célország: míg a kivándorlás megugrott, a nálunk letelepedni szándékozók száma 2008 óta lényegében alig változott. De ugyan miért is jönne hozzánk egy romániai vagy szlovákiai magyar, amikor odahaza már jobbak a megélhetési esélyei, mint nálunk?

Hozzászólások
Összesen: 48 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Kateto
2012-10-11 16:01:38   #48

KI, kik miatt is fogy akkor a Magyar állampolgárok létszáma??? Költői kérdés vol, nem kell rá válaszolni!

fouta
2012-05-26 18:26:08   #47

Most akkor ide lehet annak a sok most felvett magyar állampolgár személynek.Nem kell a Magyarország határán kívül élni!Itt is lehet Orbán Viktort éltetni a határon belül!Várjuk a külhoni magyarokat a visszatelepítéssel!

Shon168
2012-05-25 07:38:55   #46

exLacus:sztem optimista vagy egy kicsit. Mo.-nak kellene 25-30 év egy elfogadható szint eléréséhez. Ha ma elkezdenénk építkezni. De nem kezdünk. FideSStán van és lehet még lesz is egy darabig.

karpati
2012-05-24 21:38:10   #45

fecó 2014-ig még keresztényszájúként sanyargatva kormányozhacc, de utána v@zze...

nem azé letté megválaszdva 2010-ben miniszteeLLöknek, húgy kicsesszé velünk...

erre neked nemvót mekK6almazásod, - lex koki saller nyakas mekKlátod...

2010 uta nem csinyász mást a minisztereLLöki székbe, mind hazucc-hazuccsz+hazudozó

karpati
2012-05-24 21:30:14   #44

a franc enné meg asztat a nagy horti orrodat, itt sanyargacc bennünket

sárgságos csekkadóva, telefonsanyargatássa,

sanyargatod az elesetteket, rászorultakat, szegényeket, ROKKANTAKAT

tiszta hüjje vagy fecó, uccára lököd a devizahiteleseket stb...

amikor a vitya 2010-ben átadta neked a kormányzást 180 Ft volt a sajci-franc

nézmegmá húgy mosmennyi hetFenForintta több ám...

karpati
2012-05-24 21:24:37   #43

fecó, fecó, köllött neked megvédeni a magánnyugdíj pésztárakat,

jaaa, meg a kifliket is...

karpati
2012-05-24 21:22:53   #42

" Sosem emigrált volna még ennyi magyar "

a gyurcsányik fecó mijatt ám...

fecó, fecó, köllött neked 2012-ben TERRORÁLLAMOT építeni európában

mekKvagyunk mi veled áldva, meg a mustoha zöcséddel a mutyicsival is

vagy hogyarossebbe híjják

irgum_burgum
2012-05-24 15:17:58   #41

Az Orbán éra alatt megháromszorozódott a milliárdosok száma..! Ugyanennyivel a mély szegénységben élőké...! Mi lesz veled, szegény MAGYARORSZÁG?

mernokt
2012-05-24 14:53:50   #40

Húsz éven belül, ha a kivándorolt hazatér, a kinti időszak dupláját kell ledolgoznia itthon. (Vagy fizet).
Be van betonozva tehát, hogy ne jöjjön vissza senki. Ezt jól csinálta Hoffmann Rózsa :((

Pimaszmarcsi
2012-05-24 12:44:49   #39

Ezt már pusmogták a madarak is, Orbán +banda nem merte nyilvánosságra hozni a Népszámlálás eredményét pontosan emiatt és ezért lett újraszámolva. Eltűnt a munkaképes lakosság egy része, így kevesebb az adófizető.

Bírom azokat a hozzászólókat "akinek nem tetszik lehet elmenni", miután az ország lakosságának döntő többségének nem tetszik. Ha meg elmegy még több munkaképes/adófizető ember bizonyos mennyiség után már kihatással van a maradókra, több adót/TB-t..-t kell majd befizetni annak aki marad és aki most nagy hangon hirdette lehet elmenni máshova, akkor bizony ő lesz a leghangosabb siránkozó. De persze kihatással van a gazdaságra is a keresőképes réteg eltűnése csökkenő vásárlóerőt jelent aminek a vonzatta egyértelmű, azt feltételezem a nagyhangú menjetek zászlót lobogtató honfitársak nemigazán fogták fel mit hangoztatnak. De legalább annyit csak megértenek, ha már politikai körök is foglalkoznak ezzel, akkor nyilvánvalóan negatív kihatással van a gazdaságra és az ő életükre úgyszintén.

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Európaimagyar: Házi őrizetbe kerül Vizoviczki László:... 07:42
Maffiaállam
Európaimagyar: Inforádió - Belföld - Imádkozik Áder Jánosért... 07:22
(k)Áder János a horgonyember!
hu pi lilliput: …aggódás 2!...felületesnek…mi több naivnak tűnnék,... 07:19
...by hu pi lilliput!
Európaimagyar: http://m.blog.hu/su/subba/image/tudta.png 06:53
Népszavazás a kvótáról...
A Propeller hírei