5
168 Óra Online írása
2012. március 28.

"Magyarország egy bePalizott ország lett"

Magyarország bePalizott ország lett - igazi doktorok követelték Schmitt lemondását

Kapcsolódó írásaink

Villámdemonstrációt tartott kedd este a Lehet Más a Politika (LMP) a Kossuth téren azért, mert felháborította őket a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság jelentése. A rendezvényen felszólaló Szél Bernadett elmondta, "a köztársasági elnök lopott holmikkal ékeskedik és a tudományos közösség arculcsapása, hogy eddig még nem mondott le" - írta a Stop.hu.

Több száz ember jött el kedd este arra a tiltakozó akcióra, amelyet a Lehet Más a Politika (LMP) hirdetett meg a budapesti Kossuth térre. A szervezők azokat várták a "Csak úgy doktor úr ő, ahogyan én orvos" elnevezésű flashmobra, akiket felháborított a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság jelentése, amely szerint "formailag megfelelt a Testnevelési Egyetem doktori eljárása Schmitt Pál kisdoktorijának értékelésekor". A STOP riportere a helyszínen találkozott a Hallgatói Hálózat (Haha) több tagjával és igazi doktorival rendelkező egyetemi tanárokkal is.

A rendezvényen elsőként Bálint Gergely "egyszerű diplomás" szólalt fel, aki elmondta, hogy Magyarország egy következmények nélküli ország lett. "A nemzet csak akkor lehet erős, ha a szabályok mindenkire vonatkoznak" - szögezte le, majd hozzátette, hogy "Magyarország egy bePalizott ország lett".

Erős Gábor, aki magát mint "igazi doktort" mutatta be, először a saját doktoriját mutatta fel, ami állítása szerint "hat és fél éves kutatómunka eredménye, hivatkozásokkal, mert ez így szokás". Ezután a doktorok nevében kikérte magának, hogy ez a "csaló" a címet viselje. "Nem tűrhetjük tovább, hogy ez következmények nélkül maradjon. A Fidesz becsapta az embereket és ugyanazt tette Schmitt Pál is" - mondta. Végül azt kiáltotta a mikrofonba, hogy mondjon le Schmitt Pál és azok is, akik megszavazták őt.

Erős után ismét Bálint Gergely következett, aki megjegyezte, lehet, hogy ezért megint betiltják az LMP aláírásgyűjtési kampányát, de aki most írja alá a referendumot, "az ajándékba egy kisdoktorit kap".

A következő felszólaló Szél Bernadett LMP-s képviselő volt, aki hangsúlyozta, hogy ő a doktoriját hét év alatt írta meg, miközben világra hozott két gyereket is. "A köztársasági elnök lopott holmikkal ékeskedik, a tudományos közösség arculcsapása, hogy ő ma még a helyén van" - fogalmazott. Hozzátette, Schmitt Pál nagyon rossz üzenet a magyaroknak, "ennek az embernek le kell mondania".

A sebtiben összehívott akció végén a tömeg a szónokkal együtt mondta el a doktori eskü eltorzított szövegét, majd a szervezők mindenkit arra kértek, hogy békésen hagyja el a helyszínt.

Az egyetemet meszelték el

Nem Schmitt Pál a hibás doktori értekezésének hiányosságai miatt - legalábbis ez derült ki a SE-TSK Tényfeltáró Bizottság jelentéséből, amely az elnök plágium-ügyével foglalkozik.

A jelentés megemlékezett a formai hibákról, amelyek a dolgozatban idézett forrásmunkák megjelölésével kapcsolatosak és kimutatta, hogy "a dolgozat 34. oldalától 50. oldaláig teljes szövegazonosságot tartalmaz" Klaus Heinemann művével, illetve "a kisdoktori értekezés mintegy 180 további oldala részleges egyezést mutat a Georgijev-művel".

Az is kiderült, hogy a Schmitt által leadott értekezés helytelenül tartalmazza az idézett irodalmat, több forrás nem azonosítható. Ugyanakkor a szövegben nem használt sem lábjegyzeteket, sem idézőjeleket, sem az idézett szerző megjelölését. A bizottság végeredményként azonban mégis azt állapította meg, hogy nem a köztársasági elnök a hibás, hanem a Testnevelési Egyetem.

A doktori eljárás - a fent részletezett eljárási hiányosságokkal ugyan, de - formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. "A dolgozat szokatlanul nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul, ami nem derült ki időben, holott annak feltárása a korabeli védési eljárás részét kellett volna, hogy képezze. A Testnevelési Egyetem szakmai hibát vétett, amikor ezt a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak" - írja a bizottság a végső következtetésben.

A bizottság munkájában részt vett Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, Gombocz János, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Testnevelés-elmélet és Pedagógiai Tanszékéről, Kovács Etele, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Atlétikai Tanszékéről, valamint Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskola elnöke és Fluck Ákos ügyvéd.

Fluck Ákos különvéleményt fogalmazott meg, de az egyetem honlapján ez nem olvasható - írta a Stop.

Hozzászólások
Összesen: 5 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
szpeter
2012-03-28 17:49:36   #5

A bizottság elvégezte a munkáját. Csodálatos anyanyelvünk lehetőségeit kihasználva ki is mondta, hogy Schmitt Pál szinte korlátlan mértékben plagizált. Tehát csaló! Egy csaló képviseli az országunkat, egy csaló beszél nemzeti összefogásról, egy csaló buzdítja a fiatalságot becsületes munkára, egy csaló mögött áll az egész Fidesz kormány és a kétharmados parlamenti többségű képviselői csoport, akiknek már azt is megtiltotta a hírek szerint a vezérük, hogy a Schmitt Plágium Pál témában véleményük lehessen. Tehát ez a társaság sem különb mint az államfői tisztséget bitorló csaló, hisz amilyen a kapitány olyan a regiment. Na aztán ezek meg szabadságharcot is vívnak, csak az a baj, hogy a honi becsületes emberekkel szemben teszik mindezt a galádságot, mert a tisztesség az csípi a szemüket, nem fér össze a hitvallásukkal, tehát ki akarják irtani maguk körül mindezt. Jó úton haladnak!?

szov
2012-03-28 16:56:29   #4

Schmitt bePalizta, a bizottság meg Palira vette az országot. Minden nap újra meg újra bebizonyosodik, hogy Kertész Ákosnak igaza volt.

mapolg
2012-03-28 16:10:05   #3

Várható volt, hogy a bizottság nem mer a teljes igazság mellett dönteni és várható volt, hogy Orbán nem mondatja le Schmitt Pált. Orbán Viktor most ellenünk, magyar emberek ellen kezdett háborút, mert kifogásolni merészeljük a döntését a köztársasági elnök személyére.

step
2012-03-28 15:59:09   #2

Hogy is van: A jogismeret hiánya nem mentesít a jogsértés jogi következményeitől.
Vajon a Szánalmas Bizottság ismeri ezt a tézist? Ha nem, az viszont a fentiek szerint őket sem mentesíti. Besározták és leköpték a TUDÁST!

Megfigyelő
2012-03-28 14:26:52   #1

Következtetés: Magyarországon szabad lopni, s ha nem veszed észre, Te vagy a hibás!

1

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Qkory: A Belügyminisztérium hallgatása megerősítette,... 20:40
A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......
Qkory: A vélemény (és a minősítés) szabad… 20:18
Lehet-e más a politika?
Li Taj-po: Ennel(?): 20%* os munkanélküliség. Igaz ha... 20:11
Hát milyen országban élünk?
Qkory: Korosztályos világcsúcsot futott 100 méteren... 17:22
ATLÉTIKAI EB 2010 — Barcelona
A Propeller hírei