168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Szerda, 2012. szeptember 12. 09:31
168 Óra Online írása

Vasárnap újabb demonstráció a Kossuth téren

Mi folyik a Parlamentben? Remélem, a magzatvíz...

  • Tetszik:
Varga István fideszes képviselő szerint: "ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni”. Kifejtette továbbá, ha már három gyereket szül egy nő, akkor már nem érheti családon belüli erőszak. Az elhangzott mondatokból azonnal internetes mém lett, még a Fidesz is elhatárolódott a saját képviselőjétől. Tegnap spontán tüntetést tartottak ellene a Kossuth téren.
"Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé (Felzúdulás az LMP soraiban. - Dr. Vadai Ágnes: Ó!), és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak." - ezt mondta a Parlamentben Varga István, a Fidesz képviselője hétfő este, a jegyzőkönyv szerint.

A parlament hétfőről keddre virradó éjjel tárgyalta meg azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozta, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A vitában a kormánypárti politikusok, köztük a fideszes Varga István és a KDNP-s Móring József Attila is amellett érvelt, hogy a jelenlegi törvények és a jövőre életbe lépő új büntető törvénykönyv megfelelő jogi szabályozást nyújt a probléma elleni fellépéshez, míg az LMP nevében Szabó Tímea és Ertsey Katalin támogatta a népi kezdeményezést szervezőket. A szocialista képviselőket megosztotta a kérdés: míg Lendvai Ildikó a megfelelő jogi megoldás megtalálását szorgalmazta, addig Bárándy Gergely azt mondta, egyelőre nem ismer ilyet, ezért inkább a jogalkalmazási, illetve szociális és nevelési oldalról kellene megközelíteni a problémát.

A mondatok ütöttek

A vita utáni felháborodást látva a saját pártja is elhatárolódott a képviselőtől. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője közös közleményben határolódtak el a furára sikerült mondatoktól. Közölték: a Fidesz-frakció nem támogatja, hogy családon belüli erőszak címmel a büntető törvénykönyvben (Btk.) önálló büntetőjogi törvényi tényállás legyen, mert az új Btk. az összefoglalóan családon belüli erőszakként emlegetett helyzeteket külön-külön amúgy is szigorúan bünteti - írta az MTI.

A közlemény szerint az új Btk.-ban közel harminc olyan tényállás található, amely a fizikai, a pszichikai, a szexuális visszaélést, valamint az elhanyagolást kívánja büntetni – e tényállások sértettjei lehetnek idegen emberek és családtagok is. Emellett a szabálysértési törvény is büntetni rendel számos olyan bűncselekményt, amely ebbe a körbe tartozhat – írta a két fideszes politikus, hozzátéve, hogy meggyőződésük szerint amit még tenni kell, az nem a Btk. kiegészítése, hanem a meglévő jogszabályok szigorú alkalmazása és az áldozatok védelmének erősítése. Mint megjegyezték, magával a „családon belüli erőszak” elnevezéssel sem értenek egyet, mert véleményük szerint helytelen lenne bármely jogszabályban a család fogalmát az erőszak fogalmával együtt említeni. „Azok, akik ezt a vitát erőltetik, nem a valódi megoldást keresik, csupán a közfigyelmet akarják magukra irányítani” – vélekedtek.

A legjobb dumák és mém-ek

"Fideszes honatya a lányához: Olyan fura színed van lányom? Szülsz te rendesen?" - vicc a Facebookon

"Tessék példát mutatni a normális családból, és akkor utána majd lehet a nőknek érvényesülni..." – Karvalics Ottó, KDNP

(A vita legviccesebb hozzászólásait érdemes a Kettős Mérce blogon elolvasni, a legjobb mémeket pedig a Képviselő funky-n.)


„A fenti érveken túl nem tudunk azonosulni Varga István képviselő úr tegnap elhangzott szavaival sem, amellyel számos ponton a képviselőcsoport többsége sem ért egyet. Meggyőződésünk szerint Magyarországon a nők szerepe messze túlmutat a család keretein. A magyar nők aktívan kiveszik részüket a családfenntartásból, és a gyermeknevelés mellett munkát is vállalnak” – foglalt állást Rogán Antal és Selmeczi Gabriella.

Nem szavakkal, hanem tettekkel

A politikusok szerint a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nem szavakkal, hanem tettekkel áll ki a dolgozni akaró magyar nők mellett. Példaként emlékeztettek arra, hogy jövő január 1-jétől a munkahelyvédelmi akcióterv keretében segítik a munkába visszatérő édesanyákat, ösztönzik a részmunkaidős foglalkoztatást, valamint programokat indítanak a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére.

„Megbecsülünk minden olyan nőt, aki aktív szereplője kíván lenni a magyar társadalomnak és közéletnek. Minden tiszteletünk azoké a családanyáké, akik a gyermeknevelés terhe mellett munkahelyükön is napról napra helytállnak. Gyermekeket vállalni, nevelni, családban élni nagy boldogság. Mindemellett családanyaként munkát vállalni, egzisztenciát teremteni, sikeresnek lenni megbecsülendő és tiszteletre méltó dolog” – próbálta menteni a menthetetlent a frakcióvezető és a szóvivő.

Spontán nőnapot tartottak a Kossuth téren

Varga István fideszes képviselő hétfő esti, elhíresült kijelentése után „Kis esti levegőzés a nőgyűlölet ellen, avagy spontán gyülekezés Varga István képviselő felszólalása ellen” címmel indult kezdeményezés a Facebookon. Este hat órára hívták össze a Parlament elé azokat, akik „tűrhetetlennek tartják, hogy olyan képviselők foglalnak helyet a Parlamentben, akik szerint a nő nem más, mint az állam inkubátora, egyetlen dolga a gyerekszülés, vagy azt, ha ott elhangozhat az, hogy a családon belüli erőszak megoldható probléma, amennyiben a nők nem emancipálódnak, és a családon belüli erőszak jogi állásának témája még ma is asztal alá söprendő téma” – állt a meghívó szövegében.

A Varga István kijelentése ellen szerveződő spontán tüntetésén mintegy háromszáz a sok más tüntetésen megforduló tudósítók számára teljesen ismeretlen, eddig politikai véleményt nem, vagy ritkán nyilvánító tiltakozó jelent meg - tudósított az Index. Hamar kiderült azonban, hogy a szervezők – egyikük az Egymillióan a sajtószabadságért csoportból ismert Karsay Dorottya – valójában a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállássá tétele mellett demonstráltak.

Az egyik szervező a Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága) nőjogi csoport képviselője például arról beszélt, hogy Magyarországon évente átlagban háromszor annyi halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak, mint a fejlett világ többi országában. Itthon tavaly hetvenketten haltak meg így, szerinte ha az amerikaihoz lenne hasonló a szabályozás, csak negyvenen, ha a spanyolhoz, csak tizenöten vesztették volna életüket.

Az Index szerint "a viszonylag sok csinos nőt maga mögé állító, családias hangulatú tüntetés egyik felszólalója" szerint Varga kijelentése nem pusztán ostoba, hanem cinikusan nőgyűlölő volt.

A demonstráción a spontán szerveződő civilek mellett politikusok is részt vettek, megjelent az LMP frakció nagyobbik része és öt-hat szocialista is. Közülük az Index Lamperth Mónikát kérdezte arról, hogy pártja annak idején miért szavazott a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállása tétele ellen. „Bárándy Gergely képviselőtársam jogdogmatikai felfogásában ezt máshol kell kezelni a Btk.-ban. Ő még mindig így gondolja, szerintem viszont érdemes volna megfontolni az önálló tényállást, ez ügyben vita van a párton belül. Lamperth szerint Varga azért mondhatta, amit mondott, mert ez egy macsó ország” – mondta. Felháborítónak tartja, hogy a XXI. században egy kormánypárti képviselő akarja megmondani a nőknek, hogy mit tegyenek.

A tüntetés szervezői vasárnapra újabb demonstrációt szerveznek a Kossuth térre.
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 35 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Tulipán8
2012-09-13 13:07:20   #35

Rétvári nem szégyelli magát, hogy még nincs gyereke? Varga azonnal vegyen egy rakás gyertyát és tartsa neki, amíg meg nem csinál legalább 6 gyereket.

ateista
2012-09-13 11:34:41   #34

Igaza van Varga Istvánnak,amelyik családban 5 gyerekről kell gondoskodni a férfinak az alig látja a családját, nem hogy ideje legyen verni őket kivéve,ha országgyűlési képviselő.

franciscarsac
2012-09-13 09:51:00   #33

"Vannak embertársaink, akiknek parányit fejlettebb az énjük. Az ilyenek tudat alatt két csoportra osztják a maradék emberiséget: azokra, akikből hasznot húzhatnak, és a többiekre - a haszontalan és akadékoskodó hülyékre. /Jiri Menzel/"

azazello
2012-09-12 20:10:24   #32

Én a Fidesz-családon belüli erőszakot nem ellenzem.Egyébként meg köteleznék minden fideszes férfit a szülésre.Ha nem megy,Orbán majd megoldja.

orchid
2012-09-12 19:35:52   #31

Varga István nős, hat gyereke van. Addig verte az asszonyt amíg az hatot nem szült.
Miután az asszony teljesítette a hatéves tervet, azután emancipálódhatott !

javito
2012-09-12 19:32:03   #30

Kár lenne ha az elkövetkező pár hónapban nem szólna hozzá bármihez.
Fellendítené pártja óriási sikereit.
Végül is köszönöm neki.
Lehet bajtársai nem annyira.

step
2012-09-12 19:10:38   #29

Ma hallottam egy betelefonálót az egyik fórumban.
Szerinte Vargának 3 gyereke van, de elhagyta őket.
Isten, Haza, Család.
No comment!

exLacus
2012-09-12 16:23:28   #28

Orchid után szabadon

Ehes disznó dajkával álmodik
Mask farkával veri a szülönöt
Ki mint szüli babáját, úgy szövi karrier álmát.
Szülö nönek ne nézd a fogát.
Fidesz szavazó házában köldökzsinórt emleget.
Felkavarta az magzatvizet.
Aki nem tud szülni, az ne beszéljen szülésröl. (Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul alapján)
Hallgatni arany (na ezt változtatás nélkül javaslom a tagnak!)
Mindenkit érhet baleset. (változattás nélkül házibuliba készülö lányoknak ajanlva) --> ő bánat ebgondolat. (ha mégis bevette a fidesznyik marhaságát 16 évesen)
Sok az eszkimó, kevés a szülés.
A vajudó nö csóválja a kutyát.
Üres hasnak nem elég a szép szó. (változtatás nélkül:-)) --> A határ a csillagos ég.
Úgy szül, mintha könyvből olvasná.
A gyerekvállalásról vagy jót vagy semmit.

gyömbérsör
2012-09-12 16:09:49   #27

Orsóséknál tabu ez a téma. Az asszony tudna mesélni róla, főleg az elveszített választások után, mikor apa hetekre kibérelte a graz-i gumiszobát.

Shon168
2012-09-12 15:51:13   #26

Olga szétégette ezt a kis fos ügyvédet. Remélem nem látjuk többé a közéletben 2014 után...

fót
2012-09-12 15:40:41   #25

Az a kormány aki ilyen mértékben érzéketlen minden kérdésben,attól Magyarország egyetlen állampolgára sem várhat toleranciát csak a szólamok szintjén. A politikai mentalitás az, hogy néhány napig ordítoznak, majd elunják, oszt minden úgy lesz, ahogy én azt Orbán Viktor akarom.Tényleg úgy lesz?Én tudom, mi nők türelmesek, megértők vagyunk.Van elég bajunk , mi nem politizálunk. De vannak gyermekeink,és van véleményünk.Tudom, mi kaszára, kapára nehezen kapunk.De van szánk, van felelősségünk, van jó ízlésünk és morális tartásunk.Mi is sokan vagyunk,nem hagyhatjuk, hogy degenerált, torz értékítéletű "honatyák" megegyék gyermekeink jövőjét, beköltözzenek a családunkba, elvegyék a vacsoránkat.Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, nem pártpolitika mellett , nem álságos célok mentén,amúgy a jobb világért.Valaki mondja meg , hogy mikor lesz vasárnap a tüntetés.Hölgyeim vigyük gyermekeinket, kutyáinkat és férjeinket.Lányok gyertek, mert nem lesz nélkületek jövő.

ojto4
2012-09-12 15:01:02   #24

Nem akarnék a családjával foglalkozni(amúgy is az ö reszortjuk az állandó vájkálás)de hogy néz a szemükbe egy ilyen felszólalás után?Az aki így gondolkodik a nőkről az nem teljes ember.Nem hiszem, hogy bármilyen döntéshozás közelébe szabadna engedni!

step
2012-09-12 14:28:01   #23

Még mindíg nem tudni, hány gyerekkel 'büszkélkedhet' Varga.
Nincs adat a hivatalos oldalakon, talán a postást kellene megkérdeznem.
Az este néztem Olga műsorát. Rétvári a beszélgetés után, sejtésem szerint, vezére példáját követve alagúton sunnyogott haza. Hamuvá égette Olga! Rétvári, hozzáteszem aktívan közreműködött ebben. Így történik mikor a hazugságokat nem egyeztetik.

sihupapa
2012-09-12 14:23:46   #22

Ez egy agyament hülye bunkó.

exLacus
2012-09-12 13:31:16   #21

Maki75

Lathatolag egyetlen hozz´s közelállós se élt át még családon belüli eröszakot.

Orchid

Aki nem szül egyszerre, nem kap rétest estére!
Jobb ma egy szülés mint holnap kettö
Aki másnak vermet ás az maga szülhet bele
Mi at, ha feldobjuk fehér, ha leesik sárga --> Magyar szülönö a leejve aszülöágyról

fót
2012-09-12 13:07:52   #20

Ja és az a társadalom ahol a nők frusztráltságára a legjobb gyógymód a rendszeres nemi élet,és most már azt is tudom, hogy a családi béke megőrzésének a családon belüli erőszak elkerülésének eszköze a négy öt gyermek megszülése, ahol kormányzati szinten ellenzik az abortusz tablettát mélyen elgondolkodtat ki mit gondol a nők jogairól.

Hunter
2012-09-12 12:59:42   #19

Nagyszerű véleményt adott ELSŐISTVÁN. Igen ennyire degenerált felfogású emberek döntenek, de nem csak ebben, hanem sajnos más kérdésekben is.

De ne csodálkozzunk Emberek, hiszen
-meg lehet élni 47 ezerből
-szabadon lehet engedni gyilkost
-itt nem mondanak le a miniszterek lásd: rendőri korrupció/HM korrupció.
-itt lehet a nyugat értékei ellen menni
-félázsiai népségnek titulálni az embereket
-földet csak Fityeszesnek adni
-le lehet váltani mindenkit, ezek még a Népet is leváltják,
-lehet visszamenőleg törvényt alkotni
-egylábú embereket visszavezetni a munka világába

Na ezek még vizen is tudnak járni.

fót
2012-09-12 12:56:25   #18

Kedves Maki! Igen nagy különbség van a között, hogy az utcán kapom a pofont, vagy otthon ahol elvileg a legnagyobb biztonságba kellene lennem.Ugye kedves bezzegh azt a kulturáltsági fokot emeljük nap, mint nap, akár kormányzati szinten is, ami szerinted a megoldás.A kormány és a FIDESZ politikusok ki a fasz az -oznak,sallereket osztogatnak, szemérmetlenül hazudnak, eltűrik az utcákon a vadul zsidózó, cigányozó gárdákat, erővel akarják megoldani az iskolakerülést, leszállították a büntethetőség korhatárát.Nem biztos, hogy a ki kinek köszön előre egyenértékű a családon belüli erőszak kérdésével.A családi erőszaktevők egy része nem a kocsmából hazatántorgó részeg bunkó, hanem a diplomás "úr" aki biztos kézcsókkal köszön a hölgyeknek, legfeljebb a feleségét veri.Nem mindegy az sem, hogy egy bunkó pasas nem köszön előre, vagy éveken keresztül férji, apai, élettársi minőségben a négy fal között ,védelem nélkül,szóban és tettben terrorizál.Néhány megnyilatkozást figyelembe véve ezek szerint a magyar nők státusza alig van feljebb a romákénál és kicsit alacsonyabb mint a kutyáké.A nő szerepe a nemzet szaporítása,helye a háztartás, a családon belüli erőszak pedig nem aktuális és nem igényel külön törvényt.A nagytestű kutyáknak legalább a törvény 20 méteres láncot biztosít.Egyébként ki kell ábrándítani Önöket, természetesen tisztelet a kivételeknek, a nő érzelmi és értelmi intelligencia hányadosa átlagosan magasabb mint az Önöké.

karuzo
2012-09-12 12:44:05   #17

Hát azért én inkább az utcán húznék be egyet annak,aki nem tud különbséget tenni a kettő között.

elsőistván
2012-09-12 12:42:00   #16

És csodálkozunk azon kiszorul az értelem, intelligencia a parlamentből? Ezek közé magár adó ember nem mer beülni ...
egy ilyen kérdésben ennyire degenerált felfogású/gondolkozású emberek döntenek?
ezekre bízni az ország nagyobb dolgait?

1 2 következő oldal

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
szürke köntösű agg: Annak tartod magad? Ne légy szerénytelen! 00:43

Esemény utáni pirula

szürke köntösű agg: Fertelmes világban élünk. 00:39

Hát milyen országban élünk?

szürke köntösű agg: Rettenetről, fertelmes titkokról susognak az alvilág magukat... 00:33

Választások 2014.

Csülök: Én inkább sírok. 23:02

Hmmm....

Lé Hűtő: Szépálmokat a kedves népeknek! 22:03

Társalgó, 2014. április

tökös: Szanyi: Az MSZP nélkül is van élet A depresszión túl... 20:58

Felmosták a padlót a teljes baloldallal...

csi77a: Kedves fórumtársak. Ráfordulunk lassan a célegyenesre, már... 20:07

Bajnokok Ligája Tippelde

[0]: Húsvéti bulista lehet az is. De ha már ...... 19:52

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

pékné_módra: Már úgy érted, hogy Demszky idején is ő nyomta? 19:39

BUDAPEST

nikia: http://www.hir24.hu/belfold/2014/04/18/ ... -internet/ Ez... 17:25

magyarfoci

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország