34
168 Óra Online írása
2012. szeptember 12.

Mi folyik a Parlamentben? Remélem, a magzatvíz...

Varga István fideszes képviselő szerint: "ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni”. Kifejtette továbbá, ha már három gyereket szül egy nő, akkor már nem érheti családon belüli erőszak. Az elhangzott mondatokból azonnal internetes mém lett, még a Fidesz is elhatárolódott a saját képviselőjétől. Tegnap spontán tüntetést tartottak ellene a Kossuth téren.

Kapcsolódó írásaink

"Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé (Felzúdulás az LMP soraiban. - Dr. Vadai Ágnes: Ó!), és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak." - ezt mondta a Parlamentben Varga István, a Fidesz képviselője hétfő este, a jegyzőkönyv szerint.

A parlament hétfőről keddre virradó éjjel tárgyalta meg azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozta, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A vitában a kormánypárti politikusok, köztük a fideszes Varga István és a KDNP-s Móring József Attila is amellett érvelt, hogy a jelenlegi törvények és a jövőre életbe lépő új büntető törvénykönyv megfelelő jogi szabályozást nyújt a probléma elleni fellépéshez, míg az LMP nevében Szabó Tímea és Ertsey Katalin támogatta a népi kezdeményezést szervezőket. A szocialista képviselőket megosztotta a kérdés: míg Lendvai Ildikó a megfelelő jogi megoldás megtalálását szorgalmazta, addig Bárándy Gergely azt mondta, egyelőre nem ismer ilyet, ezért inkább a jogalkalmazási, illetve szociális és nevelési oldalról kellene megközelíteni a problémát.

A mondatok ütöttek

A vita utáni felháborodást látva a saját pártja is elhatárolódott a képviselőtől. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője közös közleményben határolódtak el a furára sikerült mondatoktól. Közölték: a Fidesz-frakció nem támogatja, hogy családon belüli erőszak címmel a büntető törvénykönyvben (Btk.) önálló büntetőjogi törvényi tényállás legyen, mert az új Btk. az összefoglalóan családon belüli erőszakként emlegetett helyzeteket külön-külön amúgy is szigorúan bünteti - írta az MTI.

A közlemény szerint az új Btk.-ban közel harminc olyan tényállás található, amely a fizikai, a pszichikai, a szexuális visszaélést, valamint az elhanyagolást kívánja büntetni – e tényállások sértettjei lehetnek idegen emberek és családtagok is. Emellett a szabálysértési törvény is büntetni rendel számos olyan bűncselekményt, amely ebbe a körbe tartozhat – írta a két fideszes politikus, hozzátéve, hogy meggyőződésük szerint amit még tenni kell, az nem a Btk. kiegészítése, hanem a meglévő jogszabályok szigorú alkalmazása és az áldozatok védelmének erősítése. Mint megjegyezték, magával a „családon belüli erőszak” elnevezéssel sem értenek egyet, mert véleményük szerint helytelen lenne bármely jogszabályban a család fogalmát az erőszak fogalmával együtt említeni. „Azok, akik ezt a vitát erőltetik, nem a valódi megoldást keresik, csupán a közfigyelmet akarják magukra irányítani” – vélekedtek.

 

A legjobb dumák és mém-ek

"Fideszes honatya a lányához: Olyan fura színed van lányom? Szülsz te rendesen?" - vicc a Facebookon

"Tessék példát mutatni a normális családból, és akkor utána majd lehet a nőknek érvényesülni..." – Karvalics Ottó, KDNP

(A vita legviccesebb hozzászólásait érdemes a Kettős Mérce blogon elolvasni, a legjobb mémeket pedig a Képviselő funky-n.)

 

„A fenti érveken túl nem tudunk azonosulni Varga István képviselő úr tegnap elhangzott szavaival sem, amellyel számos ponton a képviselőcsoport többsége sem ért egyet. Meggyőződésünk szerint Magyarországon a nők szerepe messze túlmutat a család keretein. A magyar nők aktívan kiveszik részüket a családfenntartásból, és a gyermeknevelés mellett munkát is vállalnak” – foglalt állást Rogán Antal és Selmeczi Gabriella.

Nem szavakkal, hanem tettekkel

A politikusok szerint a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nem szavakkal, hanem tettekkel áll ki a dolgozni akaró magyar nők mellett. Példaként emlékeztettek arra, hogy jövő január 1-jétől a munkahelyvédelmi akcióterv keretében segítik a munkába visszatérő édesanyákat, ösztönzik a részmunkaidős foglalkoztatást, valamint programokat indítanak a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére.

„Megbecsülünk minden olyan nőt, aki aktív szereplője kíván lenni a magyar társadalomnak és közéletnek. Minden tiszteletünk azoké a családanyáké, akik a gyermeknevelés terhe mellett munkahelyükön is napról napra helytállnak. Gyermekeket vállalni, nevelni, családban élni nagy boldogság. Mindemellett családanyaként munkát vállalni, egzisztenciát teremteni, sikeresnek lenni megbecsülendő és tiszteletre méltó dolog” – próbálta menteni a menthetetlent a frakcióvezető és a szóvivő.

Spontán nőnapot tartottak a Kossuth téren

Varga István fideszes képviselő hétfő esti, elhíresült kijelentése után „Kis esti levegőzés a nőgyűlölet ellen, avagy spontán gyülekezés Varga István képviselő felszólalása ellen” címmel indult kezdeményezés a Facebookon. Este hat órára hívták össze a Parlament elé azokat, akik „tűrhetetlennek tartják, hogy olyan képviselők foglalnak helyet a Parlamentben, akik szerint a nő nem más, mint az állam inkubátora, egyetlen dolga a gyerekszülés, vagy azt, ha ott elhangozhat az, hogy a családon belüli erőszak megoldható probléma, amennyiben a nők nem emancipálódnak, és a családon belüli erőszak jogi állásának témája még ma is asztal alá söprendő téma” – állt a meghívó szövegében.

A Varga István kijelentése ellen szerveződő spontán tüntetésén mintegy háromszáz a sok más tüntetésen megforduló tudósítók számára teljesen ismeretlen, eddig politikai véleményt nem, vagy ritkán nyilvánító tiltakozó jelent meg - tudósított az Index. Hamar kiderült azonban, hogy a szervezők – egyikük az Egymillióan a sajtószabadságért csoportból ismert Karsay Dorottya – valójában a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállássá tétele mellett demonstráltak.

Az egyik szervező a Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága) nőjogi csoport képviselője például arról beszélt, hogy Magyarországon évente átlagban háromszor annyi halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak, mint a fejlett világ többi országában. Itthon tavaly hetvenketten haltak meg így, szerinte ha az amerikaihoz lenne hasonló a szabályozás, csak negyvenen, ha a spanyolhoz, csak tizenöten vesztették volna életüket.

Az Index szerint "a viszonylag sok csinos nőt maga mögé állító, családias hangulatú tüntetés egyik felszólalója" szerint Varga kijelentése nem pusztán ostoba, hanem cinikusan nőgyűlölő volt.

A demonstráción a spontán szerveződő civilek mellett politikusok is részt vettek, megjelent az LMP frakció nagyobbik része és öt-hat szocialista is. Közülük az Index Lamperth Mónikát kérdezte arról, hogy pártja annak idején miért szavazott a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállása tétele ellen. „Bárándy Gergely képviselőtársam jogdogmatikai felfogásában ezt máshol kell kezelni a Btk.-ban. Ő még mindig így gondolja, szerintem viszont érdemes volna megfontolni az önálló tényállást, ez ügyben vita van a párton belül. Lamperth szerint Varga azért mondhatta, amit mondott, mert ez egy macsó ország” – mondta. Felháborítónak tartja, hogy a XXI. században egy kormánypárti képviselő akarja megmondani a nőknek, hogy mit tegyenek.

A tüntetés szervezői vasárnapra újabb demonstrációt szerveznek a Kossuth térre.

Hozzászólások
Összesen: 34 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Tulipán8
2012-09-13 13:07:20   #34

Rétvári nem szégyelli magát, hogy még nincs gyereke? Varga azonnal vegyen egy rakás gyertyát és tartsa neki, amíg meg nem csinál legalább 6 gyereket.

ateista
2012-09-13 11:34:41   #33

Igaza van Varga Istvánnak,amelyik családban 5 gyerekről kell gondoskodni a férfinak az alig látja a családját, nem hogy ideje legyen verni őket kivéve,ha országgyűlési képviselő.

franciscarsac
2012-09-13 09:51:00   #32

"Vannak embertársaink, akiknek parányit fejlettebb az énjük. Az ilyenek tudat alatt két csoportra osztják a maradék emberiséget: azokra, akikből hasznot húzhatnak, és a többiekre - a haszontalan és akadékoskodó hülyékre. /Jiri Menzel/"

azazello
2012-09-12 20:10:24   #31

Én a Fidesz-családon belüli erőszakot nem ellenzem.Egyébként meg köteleznék minden fideszes férfit a szülésre.Ha nem megy,Orbán majd megoldja.

orchid
2012-09-12 19:35:52   #30

Varga István nős, hat gyereke van. Addig verte az asszonyt amíg az hatot nem szült.
Miután az asszony teljesítette a hatéves tervet, azután emancipálódhatott !

step
2012-09-12 19:10:38   #29

Ma hallottam egy betelefonálót az egyik fórumban.
Szerinte Vargának 3 gyereke van, de elhagyta őket.
Isten, Haza, Család.
No comment!

exLacus
2012-09-12 16:23:28   #28

Orchid után szabadon

Ehes disznó dajkával álmodik
Mask farkával veri a szülönöt
Ki mint szüli babáját, úgy szövi karrier álmát.
Szülö nönek ne nézd a fogát.
Fidesz szavazó házában köldökzsinórt emleget.
Felkavarta az magzatvizet.
Aki nem tud szülni, az ne beszéljen szülésröl. (Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul alapján)
Hallgatni arany (na ezt változtatás nélkül javaslom a tagnak!)
Mindenkit érhet baleset. (változattás nélkül házibuliba készülö lányoknak ajanlva) --> ő bánat ebgondolat. (ha mégis bevette a fidesznyik marhaságát 16 évesen)
Sok az eszkimó, kevés a szülés.
A vajudó nö csóválja a kutyát.
Üres hasnak nem elég a szép szó. (változtatás nélkül:-)) --> A határ a csillagos ég.
Úgy szül, mintha könyvből olvasná.
A gyerekvállalásról vagy jót vagy semmit.

gyömbérsör
2012-09-12 16:09:49   #27

Orsóséknál tabu ez a téma. Az asszony tudna mesélni róla, főleg az elveszített választások után, mikor apa hetekre kibérelte a graz-i gumiszobát.

Shon168
2012-09-12 15:51:13   #26

Olga szétégette ezt a kis fos ügyvédet. Remélem nem látjuk többé a közéletben 2014 után...

fót
2012-09-12 15:40:41   #25

Az a kormány aki ilyen mértékben érzéketlen minden kérdésben,attól Magyarország egyetlen állampolgára sem várhat toleranciát csak a szólamok szintjén. A politikai mentalitás az, hogy néhány napig ordítoznak, majd elunják, oszt minden úgy lesz, ahogy én azt Orbán Viktor akarom.Tényleg úgy lesz?Én tudom, mi nők türelmesek, megértők vagyunk.Van elég bajunk , mi nem politizálunk. De vannak gyermekeink,és van véleményünk.Tudom, mi kaszára, kapára nehezen kapunk.De van szánk, van felelősségünk, van jó ízlésünk és morális tartásunk.Mi is sokan vagyunk,nem hagyhatjuk, hogy degenerált, torz értékítéletű "honatyák" megegyék gyermekeink jövőjét, beköltözzenek a családunkba, elvegyék a vacsoránkat.Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, nem pártpolitika mellett , nem álságos célok mentén,amúgy a jobb világért.Valaki mondja meg , hogy mikor lesz vasárnap a tüntetés.Hölgyeim vigyük gyermekeinket, kutyáinkat és férjeinket.Lányok gyertek, mert nem lesz nélkületek jövő.

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nonest: Szia! Megvolt... Neked is szépet! 06:16
Társalgó, 2016. Július
csillagfény: A militáns, kifejezetten a túlnyomó többség... 23:50
Új korszak kezdődik
csillagfény: Erdogan hasonló forgatókönyv szerint számolja fel... 22:53
Hová készül Törökország?
csillagfény: Természetesen Trumpnak (és bárkinek is) ki kellene... 22:36
Amerikai elnökválasztás
A Propeller hírei