104
168 Óra Online írása
2016. február 11.

Mendrey: A felszínre robbant elégedetlenség többet akar

„EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal, ahol ott kell maradni”

„Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne. De EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal, ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére” – írta a 168 Órához eljuttatott közleményében Mendrey László.

Kapcsolódó írásaink

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmaz:

„A hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant elégedetlenség többet akar, mint a törvény módosítgatását. Bele akar szólni sorsának alakításába, vissza akarja kapni szabadságát, s azt akarja, hogy gyermeke számára ez már ne kiküzdendő lehetőség, hanem a világ legtermészetesebb evidenciája legyen. Egységet akar, mely nem külön tárgyal, hanem egy valódi kerekasztalnál közös akaratot fogalmaz meg a kormánnyal szemben.

Rosszul mértem fel a lehetőségeket. Ember vagyok, tévedtem. Sajnálom.

De maradtam, aki voltam!

Hinni szeretném, hogy sokan, nagyon sokan leszünk szombaton a Kossuth téren!

Mendrey László”

Hozzászólások
Összesen: 104 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
pannika222
2016-02-14 15:53:08   #63

Nagyon jó volt a tüntetés,jók voltak a beszédek! Pedagógusok,ne hagyjátok magatokat,mi mellettetek vagyunk!!!

mümü
2016-02-13 07:28:20   #62

33152

Csóka Mihály
2016-02-13 00:05:32   #61

Így járt a közel 1 millió devizahiteles is. Hülyének nézik őket. Látszatintézkedésekkel le vannak mosva a színtérről, a kormány pedig még mindig azt szajkózza, hogy megmentette őket. Lóf@szt!

mümü
2016-02-12 14:21:16   #60

32945
863

Cave
2016-02-12 14:20:18   #59

Hajcihő!
Véleményem szerint ezek részedről költői kérdések! Érdemi választ ne is várj! Ugyanis a standardizált szöveg mellé indoklást nem készített pártunk és kormányunk!

Hajcihő
2016-02-12 13:03:10   #58

32933.
860.

Hajcihő
2016-02-12 12:51:18   #57

tengri00 2016-02-12 11:13:35 #56

Megfogadtam, hogyha bármilyen képtelen érvekkel is áll elő egy magát "nemzetinek" képzelő kormánypárti, nem fogom lemarházni, hát most meg is állom ezt az ingerenciámat és érvelni, azaz opponálni fogom az általa elővezetetteket, felvetések, kérdések formájában.

No akkor kezdem.
1.) Először is tisztázzuk azt a pejoratív jelzőt, hogy mi is az az "internáci", valamint, ha már alkalmazod, akkor definiáld!
2.) Mennyiben vagytok ti "nemzetibbek" mint mi, akik - személyi igazolványunk tanúsága és egyébiránt származásunk szerint is - a magyar nemzet tagjai vagyunk, beleszülettünk a magyarságba, a szüleink magyarnak, hazaszeretőnek neveltek bennünket?
3.) Miért is főben járó bűn az egy demokráciában, ha azok, akik szemben állnak a kormányzat és a kormányt adó pártok politikájával, azok annak kárára próbálnak meg építkezni?
4.) Mire alapozod, hogy az ellenzéki erők semmit nem ígérnek a társadalomnak, amikor - ha nem vagy elfogult - olvashatod a politikai erők, akár pártok, akár szakszervezetek, akár szakmai szervezetek, akár civil csoportosulások tanulmányaiban, deklarációiban, törvénytervezeteiben, hogy mi az, amit a kormányzat jelenlegi politikája és gyakorlata helyett javasolnak, kínálnak?
5.) Mire alapozod, hogy külső erők azok, akik, amelyek elégedetlenséget szítanak az egészségügy és az oktatás közreműködői között, és nem ezeknek a szervezeteknek a közreműködői és működési anomáliái elszenvedői elégelték meg az immár negyed százada felhalmozódott és - legalább érzésük szerint - az utóbbi hat évben felerősödött anomáliákat?
6.) Mitől lenne az "bolsi" aki más megoldást képzel el a nehézségek, működési elégtelenségek orvoslására, mint a "nemzeti" kormány?
7.) Egyáltalán mi is az, hogy mindenki bolsi, aki nem szereti azt, amit művel a rezsim? Definiáld!
8.) Feltéve, de meg nem engedve, hogy minden bajnak az a gyökere, hogy a kilencvenes években Magyar Bálinték szétverték az oktatási rendszert, majd ezt követően ezen Pokorni Zoltán (Fidesz) oktatási miniszter nemhogy nem módosított, de - konszenzussal - folytatta a megkezdett utat, akár az iskolák körzetesítése, akár a finanszírozásuk (sok hibával, hülyeséggel és fájdalmas döntéssel végrehajtott) racionalizálása terén, majd erre még "rátett egy lapáttal" a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok sora is, és amely változtatások eredményeként a PISA jelentések folyamatosan javuló tendenciákat mutattak ki, 2010-ig bezárólag, miért is kellett Orbánnak 180 fokos fordulatot venni, amelynek következtében 2013-ra már meredek zuhanást mutatott ki minden nemzetközi felmérés?
9.) Mire alapozod a tankönyvválasztás szabadságának, ezzel együtt az oktatási autonómia káros voltát, amikor az előző pontban már felemlített PISA jelentés ezeknek a javára írta az oktatás minőségének a javulását, 2010-ig bezárólag, míg a leromlást egyenesen összekötötték a szabad választás megszűnésével?
10.) Mi az összefüggés a - valóban ostoba - fegyelmezési eszköztelenné tétek és az oktatás - ennek ellenére történt - minőségjavulása, és a fegyelmezési eszközök visszaadása ellenére történő oktatási minőségromlás között?
11.) Mi az a jelentős vívmány, hogy ma a pedagógusok, a részletekre szétbontott, összegében a vásárlóérték romlását éppen hogy kompenzáló fizetésekben, különösen annak fényében, hogy elvonták a tanárok cafeteriáit, amely által a legtöbbjük jövedelme nominálisan is csökkent?
12.) Miért is vívmány az évtizedek óta minőségi munkát végző tanerők Ped. 1-be való leminősítése, az életpályájuk alatti munkájuk el nem ismerése, és - akár doktori fokozatú - pedagógusok "alkalmassági vizsgára" kényszerítésében?
13.) Mitől is független mérce és vívmány az ötvenes évekre hajazó PÖCS-csel megfejelt, besúgóhálózatként funkcionáló, szakmailag célszerűtlen, centralizált, a pedagógiai követelményrendszerek alapjainak is ellentmondó tanfelügyeleti rendszer?
14.) Minek alapján állítod, hogy tornatermek százai épülnének országszerte? Sorolj fel, legalább tízet!
15.) Mi alapján állítod, hogy a "gépezet csak csikorog" és nem teljesen működésképtelen, holott ez utóbbit immár mintegy 33 ezer tiltakozó, jelentős részükben pedagógus, egyéb módon érintett és diák, valamit - eddig - 852 intézmény tételesen bizonyítja?
16.) Mi alapján feltételezed, hogy az oktatásügyben szakmailag elfogadható egy olyan rendszer bevezetése, amelynek a "finomhangolása" 8-10 évet venne igénybe, miközben a működési anomáliák okán, ez alatt az idő alatt mintegy egy millió gyermek nem kaphat megfelelő minőségű oktatást?
17.) Mire alapozod, hogy a szakszervezetek vezetőinek nem kellene politikát csinálniuk abból, hogy a politika - megalapozott álláspontjuk szerint - szakmailag elfogadhatatlan módon nyúlt bele nem csak a pedagógustársadalom, de az egész társadalom életébe, jövőjébe?
18.) Mitől vagy magatokkal szemben ilyen nagyvonalúan engedékeny, a társadalom domináns többségével szemben pedig elutasító?
19.) Miért állítasz valótlant, hogy a pedagógus szakszervezetek nem tiltakoztak volna a 13. havi bér elvonásakor, holott csak a netre kell felmenni, hogy ellenőrizd, amely szerint ez ügyben erőteljes ellenállást és tüntetéseket is szerveztek?
20.) Mi alapján gondolod, hogyha a kormány ab ovo kijelenti, hogy nem hajlandó a strukturális hibák megváltoztatásáról még tárgyalni sem, akkor a szakszervezeteknek, és az érintetteknek ne lenne joguk az ellenállásra?
21.) Miért is ne teljesítenének ezek következtében - a pedagógusok felhatalmazása alapján - politikai megbízást, amikor a kormányzat a szakpolitikai megközelítés helyett, hatalompolitikai válaszokat ad?

Összegezve - úgy vélem - jobb volna, ha nem azon háborognál, hogy a társadalom egy jelentős szegmense nem szeret benneteket, hanem elgondolkodnál a valódi okokon, hogy miért nem. Elárulom, nem azért, mert ti vagytok a Fidesz-KDNP, hanem azért, amit és ahogy tettetek, tesztek.

Nos várom az érdemi, argumentált válaszokat a kérdéseimre, felvetéseimre.

tibby
2016-02-16 11:51:25

Irigylem az optimizmusod. Volt itt mar olyan Fideszes aki " erdemi ,argumentalt" valaszt adott?

Abban igazad van , hogy hinni kell az emberekben. Nade egy Fideszesben?

Emberek ezek?
Orvendeznek az orszag kirablasahoz

Cave
2016-02-12 12:24:18   #56

tengrioo!
Még ha úgy is lenne, ahogy írja, nem kellene egy kicsit elgondolkodnia azon, hogy honnan van a recept?
Talán még vissza tud emlékezni a Kossuth téri campingre, a délutáni Fidesz szónoklatokra, a szétvert belvárosra!
Ha nem, ajánlom a Cavinton! Magyar gyógyszer, be lehet venni, nem mérgezték meg az álnok imperialisták!

Hajcihő
2016-02-12 11:48:16   #55

32900.
852.

mümü
2016-02-12 10:08:46   #54

32879
848

Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
hu pi lilliput: … bőszítők!... a Champs-Elysées egyik Kávéházában... 11:29
...by hu pi lilliput!
Wotan: Bocs.."mint a női"..... 10:22
magyarfoci
Li Taj-po: Az orosz propaganda által festett valóságon kívül... 10:13
Új korszak kezdődik
Qkory: …ne nyissák ki a szájukat, olyan fertőzött a víz ... 09:25
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
A Propeller hírei