18
Kardos Ernő írása
2016. február 4.

Kúriai játékok

Dénes Ferenc: A stadionokra fordított milliárdok soha nem térülnek meg

Boston és Hamburg is népszavazással utasította el az olimpia rendezését, nálunk azonban a Kúria döntése értelmében nem lehet erről referendumot tartani. Az igazságszolgáltatás már több népszavazási kezdeményezést is megakadályozott, miközben propagandájában Orbán Viktor kurzusa azt sulykolja, hogy a nemzeti konzultáció híve. Pedig aligha lenne szabad kihagyni az „embereket” az ország jövőjét is alakító döntésekből. Erről nyilatkozik Dénes Ferenc sportközgazdász, aki a sportügyekért felelős helyettes államtitkára volt az első, 1998 és 2002 közötti Fidesz-kormánynak.

Kapcsolódó írásaink

– Megengedheti magának az ország, hogy a közvélemény támogatása nélkül döntsön az olimpiáról?

– A legfőbb bírói fórum, a Kúria szerint ez most jogilag megengedhető. Úgy gondolom azonban, hogy ezer ok miatt egyenesen kötelező az olimpia rendezéséről népszavazást tartani, hiszen egyébként az ország nem érzi magáénak. Ráadásul nemcsak azt kérdezném meg a magyaroktól, szeretnének-e világversenyt, hanem hogy ennek fejében vállalnak-e anyagi terheket is. Amikor ugyanis az amerikai vagy német szavazó visszaadja a rendezés jogát, akkor az ő döntésében benne van a pénzügyi terhek elutasítása. Mi viszont csak úgy szeretnénk olimpiát, ha valaki más állná a cechhet. Ez biztosan nem megy.

Fotó: Bazánth Ivola

– A Kúria azzal utasította el a népszavazást, hogy „nem szabad azt sugallni, hogy az emberek véleményt nyilváníthatnak az olimpiai játékok pályázatának beadásáról”.

– A Kúria döntésének nyilván van logikája, az idézett mondatot azonban nem kommentálom. De azt állítom, hogy az olimpiáról szóló népszavazást egyenesen a kormánynak kellene kezdeményeznie, hisz több generációt is érint az esemény. A kormányzat biztosan meg tudja fogalmazni úgy a kérdést, hogy abban ne lehessen hibát találni. Erre kellene kapacitást keresni a hatalomnak, hiszen közös érdek, hogy az ország polgárainak véleményét a döntéshozók megismerjék. Ennek híján több ezer milliárd forintot elkölteni kockázatos vállalkozás.

– Az fel sem merül, hogy a Kúria azért utasította el a népszavazásra feltett kérdést, mert a kormány valójában nem támogat semmiféle népszavazást?

– Ilyet a Kúriáról nem állíthatok, nincs rá bizonyíték. Kétségtelen viszont, hogy a népszavazási kezdeményezések sorozatos megállítása összhangban lehet a kormány álláspontjával.

 

Az olimpiáról szóló népszavazást egyenesen a kormánynak kellene kezdeményeznie, hisz több generációt is érinti az esemény.

 

– Alig pályáztunk, máris a korrupció gyanúja lengi körül az olimpia ügyét, hiszen tudjuk, hogy a sportesemény megvalósíthatósági tanulmányáért korábban kifizettek 500 millió forintot. Az elmúlt napokban ugyanezért a feladatért újabb 240 milliót kiadtak, versenyeztetés nélkül. Lehet kétszer fizetni ugyanazért a munkáért?

– Biztosan nem, az ugyanis jogellenes lenne.

– Viszont ha egyszer már megvan a hatástanulmány, minek még egyszer elkészíteni?

– Az első hatástanulmány még az ezredforduló táján készült, egy éve aktualizálták, most viszont konkretizálni kellett a terveket.

– Irritáló módon nőnek a kiadások. A jövő évi úszó-világbajnokság először „csak” 23 milliárdba került, mára viszont már 49 milliárdról beszélnek.

– Ez így lesz az olimpiával kapcsolatban is, a dolgoknak ez a természetük. Az olimpia tervezett szervezési költsége 1074 milliárd, utóhasznosításból megtérül 300 milliárd, így jön ki nagyjából a 774 milliárdos tervezett költség.

– De hogy lesz ebből nyereséges olimpia, ahogy ígérik?

– Ez nehéz kérdés, hisz a 2012-es londoni olimpia az elképzeltnek három és félszeresébe került, a 2020-as tokiói pedig már most hatszorosába. Az idei, a riói játékok szervezői sem bírják már a költségeket, radikálisan igyekeznek spórolni, megvágják a költségvetést. Szinte minden sportesemény drágább a tervezettnél, alig hiszem, hogy a 2024-es budapesti játékok kivételt képeznének. Többek között ezért is kellene a rendezéshez felhatalmazás az országtól.

– Szóval csak a ráfizetés garantált?

– Az olimpiák elsősorban hosszú távon hoznak hasznot a szervező országnak. A játékok kiadásai között szerepelnek a szervezési költségek, a sportcélú létesítmények kiadásai. Emellett épül repülőtér, szálloda, bővül a tömegközlekedés, de ezek nélkülözhetetlenek az ország fejlődéséhez, s az olimpia csak apropó a beruházásokhoz.

– A magyar sportfinanszírozás szinte követhetetlen, az átláthatatlanság pedig felveti a korrupció gyanúját. Ilyen a fociban a társaságiadó-kedvezmény?

– A tao rendszerében a cégek az adójuk egy részét a központi költségvetés helyett a sportszervezeteknek adják. Ez azért sem jó, mert alkalmat ad arra, hogy például egymástól néhány kilométerre lévő települések külön sportcsarnokot építsenek. Ez pazarlás.

– Nem beszélve arról, hogy az első osztályban sereghajtó Felcsút és a második vonalban lévő Kisvárda együtt több milliárdot kap. Az előbbi gyámja nyilván a miniszterelnök, Orbán Viktor, az utóbbié a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós.

– Azt tudni kell, hogy a cégek hiába adnának milliárdos összeget a nevezett egyesületeknek, a 300 milliós tao-kérelmeket a felelős miniszternek is jóvá kell hagynia. Eddig többnyire jóváhagyták...

– A Kádár-rendszerben sem mondták ki, hogy a Vasas miért kap támogatást, mindenki tudta, hogy az a pártfőtitkár csapata.

– Így van. Ma néhány esetben a vállalatok ugyanazon reflexek alapján ajánlják fel a pénzt a sportcsapatoknak, mint a Kádár-rendszerben. Persze jó lenne megérteni, milyen vízió alapján épül stadion például Kisvárdán.

– Pedig tudomásom szerint ön híve a stadionépítésnek.

– Jól tudja, de fontos peremfeltételek teljesülését elvárom. Például a debreceni Nagyerdei vagy a Groupama Stadion építését helyeslem, de ellenzem, ha a másod-, netán harmadosztályú csapatoknak drága stadiont építenek.

Fotó: Bazánth Ivola

– Pedig épül, például Tállai államtitkár városkájában, Mezőkövesden is, miközben az országban egy év alatt 120 ezer emberrel csökkent a meccsre járók száma. Vagyis elpazarolják a pénzt?

– A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai sportközgazdasági tankönyvek szerint ahhoz, hogy egy professzionális liga hatékonyan működjön, nagyjából azonos feltételek mentén kell működniük a sportvállalatoknak. Ez a magyar hivatásos futball számára azt jelenti, hogy nyolc-tíz modern, gazdaságosan üzemeltethető futballstadionra van szükség azért, hogy az egymással vetélkedő csapatok révén fejlődjön a honi labdarúgás színvonala. A stadionokat átgondolt koncepció alapján kellene az országban felépíteni, a közvéleménynek pedig tudomásul kell venni, hogy a stadionépítésre fordított tízmilliárdok soha nem térülnek meg. Elvárható viszont, hogy tíz év távlatában a hazai futballvilág képes legyen kitermelni a működésének költségeit, benne a most épült stadionok felújítására fordítandó pénzt. Ha ez nem sikerül, akkor a 2011-ben indított program megbukott.

– De itt az adófizetők tíz- és százmilliárdjairól van szó, miközben pénz híján vegetál a mindenkit érintő magyar egészségügy és az oktatás. Sportközgazdászként jövőbe mutatónak tartja, ha a szórakoztatásra szánt terület az ország jövőjét meghatározó ágazatok rovására fejlődik?

– Arról lehet, sőt kellene is vitatkozni, hogy ha nem a sportra, hanem az egészségügyre költötték volna a pénzt, akkor vajon megoldódtak volna-e az ágazat problémái. De arról is kell beszélni, hogy a sportra helyesen elköltött milliárdok hosszú távon az egészségügy problémahalmazát is csökkentik, ahogy támogatják az oktatást is. És azért jó lenne a pénz felosztásáról, a fejlesztési irányokról a társadalomnak is konszenzusra jutnia.

Hozzászólások
Összesen: 18 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Wotan
2016-02-05 13:37:03   #12

München is tanult a '72 olympiából!
A lakások éveken keresztül rohadtak,a stadiont csak a Bayern bérelte,de már sok
évvel ezelőtt tönkrement!
Nem véletlen,hogy a németek akár már a téli olympiára is nemet mondtak!
(Garmisch!) Miért nem fél a leggazdagabb EU-s ország a plebs megkérdezétől!
Narancsos okos hazaffyak és álkereszténydemokraták?

banya46
2016-02-05 06:50:44   #11

szkepticus1960
2016-02-04 15:19:13 #3
Csak azt felejtetted el, hogy unios pénzből.
Amíg az egészségügyben a műtét sikerül, de a beteg meghal fertőzésben, a magyar emberek érdeke nem a presztízs beruházás.

banya46
2016-02-05 06:47:01   #10

Csingacsguk Lajos
2016-02-04 18:52:10 #9

Feltűnt, hogy a nemzeti lobogók eltűntek a hithűek családi házaikról.
Javaslom, hogy az olimpia költségeit a fidesz szavazók fizessék, mondjuk önkéntesen, majd megkapjátok a bankszámlaszámot.

banya46
2016-02-05 06:52:38

Lajos! A nemzet jobb érzésű része, mi a bús bánatot vállalt fel eddig?

javito
2016-02-04 20:42:22   #9

#9

Aha.

klopédia
2016-02-04 18:11:02   #8

Az milyen lenne, ha az aláírásgyűjtésnél nem csak név, lakcím szerepelne, hanem számlaszám is, azzal az aprósággal kiegészítve: hozzájárulok hogy a bevételemből mától 30 százalékot vonjanak le, viszont ugyanennyi százalékban részesülök a majdani haszonból?
Mennyi aláíró lenne?

brunn
2016-02-04 20:59:04

klopédia!

Ötletes. És onnantól még a "jómagyar" politikusok és vállalkozók is minimum átgondolnák a dolgot.

brunn
2016-02-04 17:00:41   #7

Én teljesen "jogosnak" tartom, hogy ilyen nagy horderejű kérdésben, miszerint rendezzen-e (akar-e rendezni) Magyarország olimpiát, meg kéne kérdezni Magyarországot (vagyis a magyar embereket). És ehhez még csak akkora "szaktudás" sem kell, mint mondjuk Paks2-höz.

Milyen "egyszerű" is lenne egy népszavazással érvényesíteni az emberek akaratát. De nem az, mert néhány ember "politikai" akarata egybe fonódva egy embercsoport gazdasági akaratával, a legrosszabb forgatókönyvet írja.

coni
2016-02-04 16:39:23   #6

Csak olyan országnak adják meg a rendezés jogát ahol a lakosság támogatja az olimpiát.

brunn
2016-02-04 17:02:36

coni!

Ezt - az ország akarja az olimpiát- tudják majd "prezentálni"! Kitelik tőlük.

javito
2016-02-04 15:53:15   #5

#3

"Vannak olyan nem üzleti beruházások,melyek sohasem térülhetnek meg, ....."

Mi lenne ha abba Te ruháznál be?

Saját ,zsebedből.

Bár értem én.

De tudod,az elmúlt hat évben csak olyan volt.

Azer-t a mértéktelenség nem érték.

Ha hiszel egyet,ha nem.

brunn
2016-02-04 17:08:11

javito,
Látom, egy vérbeli "gazdasági" szakemberrel (#3) kezdtél dialógust. Olyannal aki minden bizonnyal járt az ML-faiskolába (nem a Közgázra), de már azt is elfelejtette, hogy ott mit mondtak neki...

javito
2016-02-04 15:45:41   #4

Kúriai játékok

Kúr-i(á) játszik?

Hagyjámátündibündivel az.Élen.

Vagy csak Nagy Orr Bán ,játszik Mindenkivel?

Nem is tom'.

Olyan bizonytalan vagyok.

szkepticus1960
2016-02-04 15:19:13   #3

Ez a mikor térül meg a Msrx Károly közgázon oktatták a szocialista gazdaságtan oktatásakor. Vannak olyan nem üzleti beruházások,melyek sohasem térülhetnek meg, ilyen pl a Várkert Bazár,a Kossuth tér felújítás,maga a Lánchíd, vagy Parlament megépítése stb,ilyen a stadionok kérdése is. ez egy politikai álközgazdászi duma.Az külön vicckategória,hogy ki tolakodik Orbán körül,azért mert nem támadja zsigerből? Vagy nem ért egyet a primitív köpködéssel? Kellene a stíluson változtatni,mert ez így prosztó.

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
vadegér: Lehet, hogy jobb ezt nem tovább gondolni... 22:32
Hát milyen országban élünk?
Lé Hűtő: Szépjóéjtet kívánok mindenkinek! 21:44
Társalgó, 2016. Július
Béla333: Valószínűleg igazad van, csak örülnék annak, ha... 21:12
Lehet-e más a politika?
Qkory: Ja! Az a kis köpcös meg a rövidkarú kulccsal csak... 20:44
Nesze nektek kormányprogram
A Propeller hírei