33
Pungor András írása
2011. január 29.

Skiccpali útelágazódásai - Gyilkos irónia

Gúnyolódások céltáblájává vált Schmitt Pál köztársasági elnök: dalokat írnak, karikatúrák terjednek róla a neten, civil korrektorok javítják hibáktól hemzsegő beszédeit. Hamar kopik az imázs, ha nagy a különbség a valóság és a politikus önmagáról terjesztett képe között – állítják elemzők. Van-e orvosság az irónia ellen? PUNGOR ANDRÁS írása.

Kapcsolódó írásaink

„Az anyanyelv kopik, szegényedik” – állította Schmitt Pál egy interjúban, és még államfőjelöltsége idején hitet tett a magyar nyelv védelme mellett. Ki is tartott nyelvőri buzgalma, és az csak a „véletlen műve” lehet, hogy alkotmánymódosító javaslatába értelemzavaró és helyesírási hibák kerültek: a dokumentum ismeretlen szerzője „abszolutóriumnak” nevezte az „abszolútumot”, háromféleképpen írta a Szent Korona-tan kifejezést, nem egyeztette az alanyt az állítmánnyal. Biztos, ami biztos: a hibákat ejtő ismeretlennel azonnal leszámolt az elnöki hivatal. A hivatalos verzió szerint az illető munkatárs önként, maga kérte a felmentését.

De a ragály nem múlt el.

MTI-fotó

Korrektort!

Darab idő múlva Schmitt Pál újévi beszédének leiratában tűntek fel helyesírási hibák: külön írták azt, amit egybe kellett volna, egybe azt, amit külön, kis kezdőbetűvel, amit naggyal illett volna, ráadásul a Himnuszt sem idézték helyesen. A nagy felzúdulást bocsánatkérés követte – ám a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményébe ismét több helyesírási hiba csúszott.

Mire egy vicces kedvű ismeretlen – az államfői hivatal nevében – korrektori állást hirdetett. A szöveg stílszerűen hemzseg a helyesírási hibáktól: „Szervezetünk kiváló helyes-írással, széleskörü olvasotsággal bíró munkatársat keres, aki napi szinten képes különféle szövegek helyes-irásának megfelelő szin-vonalú ellenőrzésére és javítására. A javítandó szövegek között beszédek, beszéd-leiratok. Sajtó-közlemények és hosszab lélegzetű, a Magyar Parlamentnek szóló, akár 50-100 oldalas beadványok, koncepciók is megtalálhatóak. A javítás melett a leendő munkatársunk diszkréciójára is számítunk.”

Nesze neked, magyar nyelv!

A KEH hivatalvezetőjét azonban nehéz zavarba hozni.

"Mi fölfelé nézünk, és javítani fogunk minden hibát” – nyilatkozta Kiss Norbert, arcán magabiztos volt a mosoly.

Csak ő tudja igazán, hogy milyen távolra képesek tekinteni. Mint a magyarság összetartozásáról elmondta: „A szív mind az öt földrészre ellát.”

Schmitt Pál tevékenységével nem először csal mosolyt az arcokra. Többnyire szánakozót. Egyszer azt nyilatkozta: „Senki sincs, akitől félnék vagy tartanék.” Aztán meg ezt: „Nagyon ijedős vagyok. Nem félek, de a váratlan fizikai helyzeteket majdnem mindig kiáltással reagálom le.” Fideszes potentátként tudatta: őt annak idején az Országos Testnevelési és Sporthivatalban – ahol elnökhelyettesként dolgozott – „idegen testként” kezelték. Cudar világ lehetett: a szocializmusban minden bizonnyal így bántak mindenkivel, aki – ahogyan ő is – a Lázár- és a Grósz-kormányban miniszterhelyettesi rangban szolgált.

Máskor azt állította: kitelepítették a családját, aztán elismerte, csak vidékre költöztek a pesti élelmiszerhiány miatt. Egyszer jelezte, lemond a MOB-elnökségről, ha olimpikonjainkat doppingvétségen kapják, aztán amikor ez bekövetkezett, mégsem távozott, mondván, nem hagyja ott a süllyedő hajót.

 

Terjed a Facebook-on

- Úgy leírnék végre valamit helyesen!
- S mit, Pál?

 

Bush példája

– Minél élesebb a kontraszt a valóság és az önmagáról terjesztett kép között, annál jobban erodálódik egy politikus imázsa – állítja Kiszelly Zoltán politológus.
Szerinte azzal, hogy Schmitt minden hozzá küldött jogszabályt szó nélkül aláír, a köztársasági elnöki intézmény hitelét rombolja.

S ad újabb muníciót is. A netes közvélemény már csak Skiccpalinak nevezi a magyar államfőt, s a világhálón számos Schmitt-karikatúra, montázs, fotó bukkant fel: egyiken linzerkarikákon kukucskál át az elnök, a másikon egy hippibusz előtt hosszú hajjal gitározik.

Sőt, Schmitt Pálról már dalok születnek: „2010 a forradalom éve / nem menekül egy komcsi sem élve / és zord éjszakákon / sem félek, mert Schmitt Pál őrzi az álmom” – énekli a neten terjedő klipben a Kozmosz zenekar. Valaki pedig a Kislány a zongoránál című örökbecsűt „schmittesítette”.

Persze az is lehet, hogy a civil ármány mögött is a politika áll. Lehet, hogy ellenfelei megint „csak fogást keresnek” Schmitten. Elnöki hasonlattal élve: „Mint ahogy az erdőben is a magas fákat fújja a szél.”

Lehet, de nem valószínű.

– A nevetségesség teljesen beépült Schmitt Pál imázsába – magyarázza Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese.

Szerinte ugyanígy járt George W. Bush, akit dróton rángatott, komikus figurának állítottak be. Az amerikai elnök nemcsak texasi tájszólásával, a bonyolult szavak eltévesztésével, hanem képtelen mondataival és nevetséges viselkedésével is rászolgált a minősítésre: a valódi koránál kétszáz évvel idősebbnek titulálta az angol királynőt, fejtetőre fordítva „olvasott” egy mesekönyvet egy általános iskolai látogatásán.

„Azt hiszem, szívesen fogadtak. Bár nem volt éppen békés a fogadtatás”mondta Bush az iraki megszállásról az NBC-nek. A több háborút indító amerikai politikus az emberek szemében csetlő-botló, buta emberré vált.

Gyurcsány máskor táncra is perdült

Idehaza – Kiszelly Zoltán szerint – egyedül Torgyán József volt kisgazdavezér választotta tudatosan a bohóc szerepét, hogy minél többet szerepelhessen a médiában. Gyurcsány Ferenc kezdetben esetlen tánca miatt vált a gúnyolódások célpontjává, aztán rossz mondatai (öregecskedő feleségekről beszélt, az arab focistákat viccből terroristáknak nevezte) rombolták az imázsát.

Gólok és öngólok

Más stratégiát választott Medgyessy Péter. A volt szocialista kormányfő sokat bajlódott az útelágazás kifejezéssel, mondatainak olykor nem volt eleje, vége, értelme. „Az EU-ban jelenleg nulla a gazdasági növekedés. Nálunk ennek többszöröse.” „El kell érnünk, hogy a jelenlegi helyzethez képest ne változzon a mostani szituáció.”

– Medgyessy már a kampányban rájátszott erre a szerepre. Azt üzente: bár ő esetlen politikus, de legalább őszinte – állítja Juhász Attila.
Szigetvári Viktor kommunikációs szakember, az MSZP volt kampányigazgatója szerint lehet, hogy Medgyessy nem volt jó rétor, de a megválasztását megelőző kampányban imázsának része volt a kompetens államférfi képe.

Egykori munkatársa szerint a volt kormányfőt átlagos kommunikációs képességei emberközelibbé tették a kampányban. Míg szerinte Schmitt Pálból nemcsak az önálló politikai gondolat megfogalmazása, hanem az autonómia megteremtésének szándéka is hiányzik.

MTI-fotó
Medgyessy és Orbán. Az útelágazódás egyik pillanata

– Az államfő problémája, hogy mint minden közszereplőt, nemcsak cselekedetei, hanem az iránta támasztott elvárások és a meglevő előítéletek alapján ítélik meg. Ahogy Messitől azt várjuk, rúgjon gólt, a Barcelonától, hogy győzzön, egy államfőtől viszont azt, hogy szimbolizálja a nemzet egységét, és ha nem is független, de legalább önálló legyen.

Schmitt azonban eleve hátránnyal indult, hiszen megválasztásának körülményei miatt az értelmiségiek és a kritikus fiatalok bábként tekinthettek rá.

Szigetvári Viktor szerint a köztársasági elnök nemhogy tett volna ez ellen, még igazolta is a negatív előítéleteket.

 

Terjed a Facebook-on 2.

A köztársasági elnöki rezidencián a takarítónő az egyik WC-ben takarít, közben egy darab sz@ros vécépapír kirepül a kezéből az ablakon. Utánanéz, és látja, hogy az a licthofon keresztül éppen az elnök ablakán repül be.

Odarohan a titkárságra, és elmondja, mi történt, kéri, hogy még mielőtt valami baj történik, csempésszék ki a papírt. A titkár bemegy, majd kijön: "Késő" - mondja - "... már aláírta..."

 

– Ha korlátozná saját és apparátusának hibáit, találna egy szóvivőt, aki „másodbeszélőként” értelmezné a gondolatait, és tudatos képformálással hatna a róla bizonyos körökben kialakult negatív kép ellen, legalább a felszínes megítélése javulhatna. Ugyanakkor elnöki tevékenységét látva minimális az esélye, hogy önálló legyen, és arra is, hogy ennek látszatára törekedjen. Így személyiségének megítélése egyelőre reparálhatatlannak tűnik – állítja Szigetvári.

Farkasházy Tivadar szerint nem az a baj, ha egy politikus hibázik, hanem az, ha el akarja tussolni. A legtöbb közéleti szereplő azért válik hiteltelenné, mert nem ismeri be saját gyengeségét.

Linzerkarikákon át a világ...

Hiába akartuk volna Göncz Árpádot kifigurázni a rádiókabaréban. Ugyanis hiteles tudott maradni azáltal, hogy képes volt nevetni a saját esendőségén. Sőt: ő maga mesélt róla.

Farkasházy úgy véli, az a legmulatságosabb, ha valaki meg akar felelni egy szerepnek, pedig nagy rá a kabát. Schmitt Pált jó sportvezetőnek, kellemes embernek, tehetséges kommunikátornak tartja, de szerinte amióta felvette a bocskait, szerepet játszik, és operettfigurává vált.

Ölni tud

Ám a gúnyolódások nem korlátozódnak egyetlen politikusra, a jelenlegi államfőre. A nemzeti együttműködési nyilatkozat miatt az egész Orbán-kormány vált a viccelődések céltáblájává. Az MSZP például törvényjavaslatot nyújtott be a Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről.

Forrás: 168 Óra Archív
Torgyán, a médiabohóc

A Társaság a Szabadságjogokért pedig azonnali profilváltásra szánta el magát, honlapján közölte: megindítják komplex Nyilatkozat-, Tábla-, és Portrészolgáltató Üzemágukat.

A netezők internetes naplókban, mikroblogokban és közösségi oldalakon csináltak viccet az Orbán-kormány nyilatkozatából.

Juhász Attila szerint ez nem veszélytelen a közéleti szereplőkre nézve: – Rengeteg tanulmány szól arról, hogy a politikusok számára az egyik legveszélyesebb dolog az, ha nevetségessé válnak. Az irónia hosszú távon ölni tud.

Hozzászólások
Összesen: 33 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Joszip Vragics
2011-01-29 09:38:46   #1

Skiccpali - nagyon jóóó! :lol:
Amúgy Paját én Orbán határtalan cinizmusa kreálmányának tekintem! Gondolom jókat röhög otthon, hogy ennek népnek, ez a bohóc is megteszi köztársasági elnöknek.
S mielőtt a sorokat olvasó jobbosok a "tisztelet" szövegekkel jönnének, tájékoztatom őket, hogy tisztelet a hivatalnak nem jár, csak a hivatalt betöltő személynek, ha arra érdemes. Nos Paja nem az!

mohabá
2011-01-29 09:52:17   #2

Jobboldali vagyok: örüljön mindenki/elsősorban akik helyből nem szeretik a jobb oldalt/ hogy ilyen a köztársasági elnökünk és a kormányunk megítélése. A következő választáson lehet , hogy elbukunk!Sok magas labdát adunk fel: csak tessék lecsapni!Nem hiszem, hogy értik a bal oldalon,hogy az Orbán kormány mit, miért csinál!Nagyon sok /szerintem/ szubjektív kinyilatkoztatása van és egy más stílust szeretne megvalósítani./nem a helyesírási hibákra gondolok, azok védhetetlenek és borzalmasak/. Más hangnemet szeretne megütni: ezért a liberális és bal oldali számára nem követhető a nyelvi közeg amelyikben mozog.Amúgy is utálnak minket, meg sem próbálják megérteni:
helyből elutasítanak.Talán ezért olyan a kormány kommunikációja amilyen
dagályos és régies. Úgy érzem ,hogy hazánkban egyből skatulyáznak
és nincs tán átmenet, jobbról balra, vagy fordítva? Sokkal árnyaltabb és bonyolultabb a kép, nem kéne ennyire elutasítani egymást.

zenebuta
2011-01-29 09:57:41   #3

KONTÁR kormány, DESPOTÁNK hasbeszélő bábuja Schmitt Palya bá-búúúúú!

csecseij46
2011-01-29 09:59:21   #4

Van ! Hitelesnek kel lenni.Mindenki előtt.Az legyen gyerek,tanár,rendőr stb.Ha már kőztársaságielnők lett,érdemelje meg a tiszteletet,ami jelenleg nincs,és szerintem nem is lesz.Hogy legyen ilyen jobbra huzo,beszédekkel,kinyilazkodásokkal.Még meg se szavaz egy tőrvényt a parlament(fidesz),már a kapualjba várja,hogy alá irja,igaz nem is tudja mit ir alá.És az ironia a legjobb fegyver,hogy valakit aki meg is érdemli kigunyoljanak.

ribizli
2011-01-29 10:13:14   #5

Mohabá!
Koromnál fogva még emlékszem a rádióból mohabácsira. Tőle legalább gyermekként sok okos, bölcs mondást hallhattunk. Azt írja, hogy baloldalon nem értik, hogy Orbán mit miért csinál. Miért jobb oldalon értik?
Orbán Viktor Schmitt Pált díjazta párthűségéért - nagy hiba volt, hogy a köztársasági elnök a magyar nyelv megőrzését tűzte zászlajára, mivel abban nem jeleskedik. Persze, hogy a gúny céltáblájává válik. Bayer Zsoltot hűségét Madách díjjal jutalmazza, még jobboldali körökben is felháborodnak a kloáka szájú Bayer ilyentén elisemerése miatt. Az, hogy egy autokrata vezető az ilyen hatalmat szolgálni akaró embereket válassza, hogy ne a valódi teljesítmény, hanem a hatalom szolgálata alapján jutalmazzon ez borzasztó állapot.
Ez ellen ha csak az irónia segít, hát akkor segítsen át minket az irónia.

davidoff90
2011-01-29 10:59:41   #6

Tudja tisztelt mohabá én mint inkább baloldali érzelmű miért utasítom el Orbán és a Fidesz használt nyelvezetét?Mert hamisnak tartom.Olyan szavakat használnak más értelemmel,amelyek nem azt,vagy nem csak azt jelentik.Kisajátítanak fogalmakat.Fél igazságokat egyedüli igazságként hirdetnek.Nincsenek ellenfeleik csak ellenségeik.A szájukon olyan mondat,hogy"bocsánat tévedtem",ki nem jönne,azonnal bűnbakokat neveznek ki és fújják a közutálatot erősítő szelet.
Egyébként a helyesírási program minden számítógépen megtalálható.Feltehetően a köztársasági elnök alkalmazottainak a gépén is.Egyszerűen érthetetlen,hogy ennek ellenére hogy kerülhetnek ki helyesírási hibáktól hemzsegő írások.

gebegebe
2011-01-29 11:17:56   #7

mér báncsátok aszt a szegíny eccerű zembert?

gyimi
2011-01-29 12:12:10   #8

Tisztelt Mohabá !Én nagyon tisztelem Önt a véleményei és hangneme miatt is ! De most nem tudok egyetérteni mert számomra nem az dönt valamivel kapcsolatban hogy ki mondja ," bal-jobb" az teljesen mindegy ! Hogy aztán mit hogyan csinál az már jobban érdekel!Nekem itt immárom majd egy éve és anno '98-2002 között is ez volt a bajom orbán-bánnal és haverjaival ! Olyan ideológiák(pl vallás) mögé bújnak és sunyin alattomosan azt teszik ami becstelen , tisztességtelen ! Na és tudom hogy az MSZP- SZDSZ együttes is rengeteg hibát követett el ! Ugyanekkor a fidesz-fanok-nak elég annyi bizonyságként hogy bezzeg a kommenisták így meg úgy !-Tisztelet a kivételnek !

öszike13
2011-01-29 13:16:01   #9

Kedves-általam is- tisztelt m o h a b á!
Dehogynem értik a balosok, a jobbos észjárást...
Tények igazolják, hogy a jobb-nak mondott oldal él az úthenger alkalmazásával./pl.a világon mindenki a média törvényt kritizálja, de ez cseppet sem zavarja az emlitett oldalt, belföldön félre értelmezik a megszólalókat, a kritikát figyelembe sem veszik.../
Miaz, hogy százalékos arányt szabnak arra, hogy mennyi lehet egy híradó bünözökröl szóló része?
Hiradó az életröl, napi tÖrténésekröl kell/ene, hogy szóljon, azt nem lehet elö irni, hogy miröl szóljon, a mindenkori életünk, érzetünk attól nem javul, hogy kevesebbet mutat a hirek továbbitói.
ezek csak elkendözésre jók, hamisságra épül...
a királyinak mondott TV-ból eltüntek a tökös riporterek, azok vannak akik jól álátudnak kérdezni a kormány embereinek, hol van az, hogy közelitene bármiben is a nézet ütköztetés...
Sok ugynevezett balos a választások elött már ``megjósolta``, hogy ez lesz , cak nem hitték el....
Tul nyerte magát OV, ez még nem lehetne baj, a baj az, hogy nem az ország érdekét tartják mindenek feletti kötelességüknek...pedig, ritán van ilyen alkalom hogy mindent megtehet -szószerint- egy kormány...
Mindent meg tesz annak érdekében, hogy mindenhová az Ö szolga lelkü emberei kerüljenek....
Be igérték a lakás hitelesek támogatását....miben nyilvánul ez meg?
kilakoltatási moratórium ez elött is létezettt.....és még lehetne sorolni...

damika
2011-01-29 13:33:47   #10

Mondhatnám azt is, hogy monnyon le, de inkább azt mondom: menjen a francba. Seggfej.

Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Megosztások