29
Á. F. írása
2016. február 4.

Szabad szemmel láthatatlan a KDNP támogatottsága

Választáson 1998 óta egyszer sem mérette meg magát önállóan a Kereszténydemokrata Néppárt, elnöke szerint mégis a legsikeresebb pártok egyike ma Európában és a magyar történelemben. Közvélemény-kutatások szerint a KDNP támogatottsága tizedszázalékokban mérhető, a törpepárt mégis jó szolgálatot tesz a nagy testvérnek.

Kapcsolódó írásaink

„A KDNP 1989-ben újraszerveződött, rendszerváltó párt lett, és a Fidesszel alkotott szövetségi konstrukcióban ma a legsikeresebb pártok egyike Európában és a magyar történelemben” – ezt Semjén Zsolt, a párt elnöke mondta tavaly a székesfehérvári alapszervezet megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

Az Ipsos rendszeresen méri a KDNP támogatottságát, a párt önállóan is felkerül arra a szavazólapra, ami alapján a közvélemény-kutatások készülnek – mondta el Závecz Tibor a 168 Óra Online-nak. A kereszténydemokraták a parlamenti választások óta a legutóbbi adatfelvételig – tavaly szeptemberig – néhány kivételtől eltekintve csak tizedszázalékokban mérhető eredményt produkáltak, azaz néhány tízezer fős szavazói tömegről beszélhetünk. „Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy aki kereszténydemokrata érzelmű, annak van pártja, és az a Fidesz. Önálló, a közvélemény számára látható entitásként a KDNP nem tud megmutatkozni. Más kérdés, hogy a politikában, a parlamentben milyen funkciót lát el, milyen szerepet tölt be. De az emberek fejében nem válik külön a Fidesztől” – mondja az elemző.

Egy olyan formáció létezésének, amelynek saját arculata, identitása nem érzékelhető a közönség számára, a választások környékén mégis megnő a létjogosultsága. A Fidesznek, amely egy néppárt, nagyon sokféle arculatát kell megmutatnia, széles spektrumon kell kommunikálnia ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen. Ebbe beletartozik a középre, a jobbszélre való nyitottság és természetesen a keresztény egyházak hívőinek integrálására való törekvés is. A szavazatmaximalizálási logika alapján jól jön, hogy ráerősítenek a Fidesz keresztény ideológiai arculati elemeire. Nyilvánvaló, hogy megszüntetni nem érdemes a ciklus közben egy ilyen pártot, de igazi funkciója ilyenkor nincsen – magyarázza a szakember. Ha magára önálló pártként szeretne gondolni egy formáció, ennek a helyzetnek az a hátránya, hogy az erejéből csak négyévente látszik valami, akkor sem igazán sok. A ciklus közepén erőtlenséget mutat, így zárójelbe tud kerülni.

Akinek a szájából jobban hangzik

 

Romokban hever a közoktatás

A KDNP-nek nem kis szerepe van abban, hogy a közoktatás válságos állapotba került. A pedagógusok szerdai országos demonstrációjáról itt és itt írtunk, a 168 Óra interjúja a közoktatási államtitkárral itt olvasható.

 

A vasárnapi zárva tartás bevezetését – amit a magyar társadalom döntő többsége közvélemény-kutatások szerint ma is elutasít – a „magyar emberek sikereként” értékelte a párt. És persze a sajátjukként, hiszen már az előző ciklusban is bedobták ezt a témát. 2010-ben Orbán Viktor azzal söpörte le: „Amint meg lehet élni heti ötnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást.” A statisztikák a szegénység növekedését mutatják, mégis megszületett a törvény, amely átalakította a kiskereskedelmi szektor viszonyait.

A vasárnapi boltzárról Závecz Tibor úgy vélekedik: nem lehet megmondani, milyen politikai akarat van mögötte és mi motiválja. De egy-egy megosztó téma esetében logikus döntés egy pártszövetség részéről, hogy az ügy képviseletét arra a félre bízzák, amelynek ideológiájához jobban igazodik és hitelesebben tudja képviselni: „Az, hogy az embereknek márpedig a családjukkal kell lenniük vasárnap, de ennek helyszíne nem lehet egy bevásárlóközpont, tartalma pedig a vásárlás, egy modern társadalomban legalábbis vitatható állítás. Ha ezt egy jelentős Fidesz-politikus mondja, akkor szembe lehet ezzel állítani számos olyan modernizációs szempontot, ami a Fidesztől nem teljesen idegen, hiszen mégiscsak egy európai országot kell vezetniük.”

Magánakció vagy teszt

A közelmúltban a fiatal kereszténydemokraták (IKSZ) fővárosi tagozata vitaestet kezdeményezett a népességfogyás megállítására. Dr. Benda József könyve adta az inspirációt a vitaesthez, ebben többek között olyan ötletek szerepeltek, mint a szingliadó vagy az, hogy az állami szférában ne szerezhessen vezető pozíciót olyan nő, akinek nincs három gyereke. A vitaestet lefújták, a KDNP pedig sietett leszögezni, hogy a párt tervei és programjai között nem szerepel sem a szingliadó, sem a többi bizarr elképzelés.

Závecz Tibor a szingliadóval kapcsolatos felvetésről azt mondja: ez egyike azoknak a másod-, harmadvonalból érkező megnyilvánulásoknak, melyeket aztán a józan ész, a politikai érdekek vagy az Európai Unióhoz való tartozás kivesznek a közéleti diskurzusból, döntések pedig végképp nem születnek belőlük. „Vagy valakinek a magánakciójáról van szó, vagy egy teszt volt, megnézték a reakciókat, és ennek alapján készülhettek kalkulációk. Az egyik serpenyőben a bevételek, a másikban a kormányoldaltól elforduló szavazók száma állhatott. Kiszámolhatták, hogy megéri-e, és valószínűleg nem éri meg” – mondja az elemző.

Hozzászólások
Összesen: 29 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Uroborosz2
2016-02-05 11:07:21   #21

"De egy-egy megosztó téma esetében logikus döntés egy pártszövetség részéről, hogy az ügy képviseletét arra a félre bízzák, amelynek ideológiájához jobban igazodik és hitelesebben tudja képviselni"
Aztabüdős! Micsoda eufémizmus! Pártszövetség!
A mi bölcs vezérünk egyszerűen két frakciót tarta a parlamentben. Így több talpasát tudja lekötelezni, és a balhéket a KDNP-nek elnevezett frakcióval viteti el. Méghogy pártszövetség!

Borris
2016-02-05 10:41:26   #20

Na de azért olyan komolyan bólogatni senki sem tud mint Senkialfonz amikor a miniszterelnök beszél a parlamentben !

klopédia
2016-02-05 09:48:17   #19

Most hogy jön ide az SZDSZ?
A KDNP-ről szól a cikk. Ehhez valamit? Semmit. Gondoltam.
Semjén saját maga által meghirdetett portfóliója: Goethe és a világegyetem.
Ez olyan megható.

szutor
2016-02-05 09:09:26   #18

Ez a Semjén se nem keresztény se nem demokrata érzelmű. Egyszerűen hagyja magát búsásan megfizetni a kártékony embereket lefizetéssel előállító Orbán által.

klopédia
2016-02-05 08:34:41   #17

Pár évvel ezelőtt merő kíváncsiságból telefonáltam a KDNP egyik elérhető számára azzal az óhajjal, hogy szeretnék belépni. Hol az iroda? Válasz: itt meg ott (sok cím volt) Fidesz-KDNP iroda.
Mondtam, hogy én a Fideszbe nem, csak a KDNP-be szeretnék. Hol az iroda?
Nem volt ilyen.

Hajcihő
2016-02-05 09:01:34

megadom én szívesen a címüket, itt vannak Pesten a VII. kerületben az István utca 46-ban, ez a "székházuk", de ne igazán keresd őket, mert évente talán egyszer, vagy kétszer eszi ide őket a fene, amikor egy-egy tagjukat akarják kirúgni.
Ezek a csuhások a legnagyobb bűzlő moslék, ami csak belezúdult a magyar politika kondérjába.

Shon168
2016-02-05 06:39:20   #16

A KDNP csak nyomokban talalhato..... Olyan Semmilyen......vagy mi....

Bástya elvtárs
2016-02-05 07:16:38

+ Allergiát okozhat

banya46
2016-02-05 06:20:38   #15

KDNP mint párt nem létezik, de választás után frakciót alapít, ügyes.
Minden hülye ötletet a KDNP dob be, úgy próbaként, hogy a fidesz ne veszítsen az arcából.
Ez is ügyes.

Shon168
2016-02-05 08:24:17

Pontosan banyus. A KDNP egy puszta PR fogassa degradalodott. A fidesz felmosorongya, kiserleti malaca a primitiv, idiotikus, elnyomo torvenyek tesztelese celjabol. Egy nulla.

igor06
2016-02-05 06:05:24   #14

Szerintem nem teljesen láthatatlan, kb akkora lehet, mint amekkorát egy tetű szarik...és az nagyítóval látható...

Csak a tetvek és nyűvek hasznosak, hiszen a tápláléklánc részei, míg a műkeresztények....jobb ha hagyjuk...

netuddki
2016-02-04 22:02:47   #13

A Fidesz és KDNPszövetsége olyan problémák megoldására, amelyek nélkülük fel sem merülnének.

javito
2016-02-04 19:43:03   #12

Puttony ,hátizsák,nem mindegy?

(Hátizsákot nem hiába használtam)

Persely a lényeg.

Ne sírjál egy Fideszes se sír..

Körmöli a Pályázatot.

Sikeresen.

Benyújthatnak akár üres papírlapot is.

Nem úgy mint a "paraszt" amin most Láz-alom ,ki van akadva.

Egyébként minden szava, Igaz,rá.

Hivatalai Tőle tanulták az eljárás Rendet.

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Európaimagyar: "Orbán fényévekkel az európai politikusok... 18:39
Elképesztő fideszes arcok galeriája
Qkory: Bizony! Fazekas Róbert már 2004-ben nem pisilt... 18:33
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Qkory: Teccik, mi? 18:27
Orbán a király !
Qkory: A prifo nem te leszel, azt már tuti! 18:24
Kosa a PART esze.....
A Propeller hírei