1
168 Óra Online írása
2010. január 1.

Ma egyen lencsét, de ne vigye ki a szemetet!

Léteznek újévi fogadalmak, újévi szokások és babonák, amelyek egy részét sokan következetesen alkalmazzák. Mások csak úgy gondolják, hogy alkalmazzák, hiszen sokak csak hallomásból ismerik ezeket a szokásokat, s gyakran épp az ellenkezőjét cselekszik annak, amit a népi hiedelem előír az új év első napjára.

Kapcsolódó írásaink

A legtöbb szilveszteri szokás és babona az időjóslással volt kapcsolatos. Például ha az újév első napján sütött a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Mások úgy tartották, hogy ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél, megint mások hittek abban, hogy amennyiben újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő.

Aztán ott a hagymakalendárium! Ez a "kalendárium" úgy készült, hogy 12 gerezd fokhagymába sót kellett tenni, s amelyik gerezd reggelre nedves lett, az annak megfelelő hónapban esős vagy éppen havas lesz az idő, sok csapadékra lehet számítani.

Számos módszer létezik, amellyel a néphit szerint megtudható, a lányok kiben találják meg a nagy "Ő"-t.

Íme az egyik: Az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a lányok a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét. Megint máshol a leányzók férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

A szilveszter esti és újévi étkezésnek is számtalan jósló étel szerepel a listáján. Sok helyen a szemes termésekből és a hüvelyesekből készült ételeknek volt nagy a jelentősége, ilyenek voltak például a rizs, a köles, a bab vagy a lencse. A hagyomány szerint ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik, így szokás volt ezekből ételt készíteni.

Sok háznál a lencsefőzelékbe még mandulaszemet is belefőztek, s az a lány, akinek ezt kimerték, még abban az évben férjet talál.

Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja. Nem úgy, mint a csirke, ami kifelé kaparná azt a házból, így ez az étel nem javasolt újévkor.

Ami a házimunkát illeti, tilos a mosás, a teregetés, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiönthetjük a házból.

A hallal csínján kell bánni. A folyó menti vidékeken ugyan szerencsét hozhat, mert ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy tartják, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje.

Nézzük az újévi látogatókat! Állítólag, ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent. Viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét.

A babona szerint az újévi cselekedeteknek hatásuk van az egész évre, ezért jobb, ha tartózkodunk a veszekedéstől, a házi csatározásoktól. E két napon nem szabad pénzt kölcsönadni, orvost hívni vagy orvoshoz menni, sőt, sok helyen le sem szabad feküdni nap közben, mert akkor egész évben betegeskedhetünk – legalábbis a néphit és a babona szerint.

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 1 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
tusi
2010-01-02 21:03:08   #1

A népi szokások hosszú idő alatt alakultak ki, csakúgy, mint a babonaságok. Megfigyelések és kis képzelet hozta őket létre, ezért elmondhatjuk, hogy van valami valóság-alapja mindnek. Aztán meg elődeink élete másképpen folydogált, elszórakoztatta őket az ilyen-olyan babonaság.
De az igazság a lencse körül az, hogy a sok ünnepi nyalánkoskodás után kifejezetten jól esik egy tál finom főzelék. Az ember gyomra már szinte áhítozza. Én cukros-ecetes vízben forrázok leheletvékonyra vágott vöröshagymát, és ezt rakom tetszés szerinti mennyiségben a főzelékemre. Húsos feltét semmi, legfeljebb tükörtojás, de sokszor már az is túlzás. Hogy azután a lencsém mennyire befolyásolja az új esztendő pénzhozamát, arról inkább nem adnék tájékoztatást. De a remény az fontos, főleg az év első napján.
Ettől az önként vállalt családi hagyománytól csak akkor fogok eltérni, ha már a lencse is felkerül a "fehér könyv" lapjaira.
Minden kedves fórumozónak békés új esztendőt kívánok.
Tusi

1

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
tökös: Orbán 2010 es " forradalmi" beszéde... 07:38
Orbán a király !
Lé Hűtő: Jót néked is! Köszönet a kávéért! Jól... 07:21
Társalgó, 2016. Július
Li Taj-po: http://www.huffingtonpost.ca/samer-majz ...... 20:59
Új korszak kezdődik
Csülök: Láttátok? A kapitánynak új szaktanácsadója van! 20:59
magyarfoci
A Propeller hírei