2
CRUISER írása
2009. május 18.

Mennyitől luxus az autó?

Ismét újabb ötlet: az általános adócsökkentés jegyében a luxusautókat is meg szeretnék adóztatni. Lehet, hogy az egészből nem lesz semmi, de lehet, hogy igen. Ön vajon milyen értékhatártól vetne ki extra adót, ha pénzügyminiszter lenne?

Nem könnyű a pénzügyminiszter élete. Néz ki az ablakon, amely alatt szebbnél szebb autók suhannak el. Szinte kézenfekvő az újabb adó ötlete, amely a luxust adóztatná: az értékes ingatlanok mellett az ingóságokat is jól meg lehetne sápolni, például a luxusautókat is.

Igaz, elég nehéz eldönteni, hogy a luxus mitől az. Mert ötvenezerért luxus golyóstollat venni, ahogy egymillióért luxus egy bicikli, vagy háromért egy plazmatévé. Bár, szerintem 6-7 millióért városi, kétüléses miniautót venni is luxus.

Akkor hát mitől lesz egy kocsi luxusautó? A nevétől? Hiszen akkor csupán az Audik, BMW-k, Jaguarok, Mercedesek és Volvók után lehetne kivetni az új adót. Ám ezek a fránya luxusmárkák nem átallanak egyre olcsóbb kisautókat is gyártani, így például akad már Volvo ötmillió alatt – miközben ennek duplájáért is lehet Suzukit kapni. Vagyis ez eleve hülye szempont lenne.

Rendben, akkor ott az ár. Határozzunk meg egy összeget. Talán el is hangzott a harmincmillió forint, nézzük csak meg, mit lehet ennyiért kapni! Mondjuk, alaphangon egy Mercedes S 450-es 28 millió forint, vagyis még kis híján kétmillió maradna extrákra, ha szerény az ember – és inkább nem fizet luxusautó-adót. Azt az aprócska kis momentumot leszámítva, hogy aki ilyen kocsit vásárol, az befizet 3,2 millió forint regisztrációs adót, és természetesen további közel ötmillió áfát. Vagyis azt honorálandó, hogy egyáltalán hajlandó luxusautó vásárlásával hozzájárulni a magyar állami büdzséhez 8 millióval, jól megbüntetjük. Igaz is, pusztuljon a Ferrari-Maserati-Aston Martin-Lexus és egyéb vásárló is, törölje el végre ezeket a gazembereket a társadalom a magyar föld színéről. Járjon csak mindenki Swifttel.

Nem akarok demagógnak tűnni, de megérthetné végre a magyar pénzügyi vezetés, hogy ha már élvezzük az EU előnyeit, sajnos be kell látni: bizonyos területeket nem lehet aránytalanul jobban kifacsarni, mert a határok nélküli unió természetével ez ellentétes. Hogy mást ne mondjak, az ilyen remek adóötletek kitalálásakor nézzen már szét a finánc: amikor a bevásárlóközpont mozgássérült parkolójában ott parkol a szlovák rendszámos, mozgássérült-igazolványos, tuning-Mercedes, az ugye finom utalás arra, hogy minden megkerülhető. Vagy tévednék?

Márpedig, ha ekkora pénzekről van szó, megéri elgondolkodni a kiskapukon. Például a 31 milliós luxuskocsi kissé elhasználódik, mondjuk fut kétezer kilométert, és rögtön csak 29 millió 999 ezer 999 forintot fog érni. Hm, és máris ugrott a luxusadó.

Egy ilyen ötlet nem több a demagógiánál, ami csupán arra jó, hogy a válság nyomán szegényedő rétegek újabb friss sebeire kis enyhülést hozzon. Persze, továbbra is lehet azt hajtogatni, hogy azért kényszerülünk arra, mert adócsaltok, ti gonosz állampolgárok! Ezért nem csak akkor vesszük el a pénzetek jó részét, amikor megkeresitek, hanem akkor is, amikor elköltitek. Ja, hogy aki becsületes, az kétszer szív…hát bocs, mi nem tehetünk róla, hogy mások csalnak!

Csakhogy egy ilyen döntés odáig vezetne, hogy a méregdrága luxusautókat fenntartó emberek, akiknek néha valóban kevésbé legálisak a jövedelmeik, az utolsó legális gazdasági tevékenységüket is kiszerveznék valahová máshová. Mondjuk nem kell messzire menniük, csak Szlovákiába, ahol szerintem egyre csak röhögnek rajtunk, nem is tudták, hogy az országuk tulajdonképpen egy adóparadicsom.

Persze, lehet cseszegetni a szlovákrendszámos adómegkerülőket, meg nyomoztatni utánuk, hogy a szlovákiai cégük végez-e valódi gazdasági tevékenységet. Legfeljebb azt is sikerül elérni vele, hogy nem csupán a drága terepjárókat ott veszik meg (céges haszongépjárműként, áfa-visszaigényléssel), hanem valóban ott fognak gazdálkodni, munkát adni az embereknek, adózni és luxuskiadásokat eszközölni. És a végén itthon csak egy minimálbéres, agyontébézett réteg marad, akik csupán 29,9 millióért vehetnének luxusterepjárót. Ha tudnának.

Hozzászólások
Összesen: 2 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
kutakodo
2009-05-19 17:56:58   #2

Rendben, Cruiser. Demagógia. Lépj tovább! Mit javasolsz?

elsőistván
2009-05-18 17:55:05   #1

Az adóversenyt a környező országokkal szemben elvesztettük.

Az IMF és a többi multibank felé az ország adósságnyomorban kínlódik már 30 éve és egyre többet préselnek ki belőlünk, soha nem fogunk ebből kimászni.

Ezek után jelöljünk ki reális célokat, és soroljuk be magunkat Szomália vagy Etiópia szintjére, vagy osszunk ki ingyen kötelet.

1

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Lé Hűtő: + mindenhol, ahol a rokonságot össze tudják... 07:29
…a szőnyeg alól jelentem!
nonest: Indul a nap! Legyetek jók, ha tudtok! 06:26
Társalgó, 2016. Július
kertész: Figyeljétek meg a választás előtt majd gyorsan... 03:24
Orbán a király !
kudasai: OK legyen "es" helyett... 01:18
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
A Propeller hírei