0
168 Óra Online írása - Forrás: HENT-hírlevél
2010. április 19.

21 gyanúsított a magyar warez-ügyben

Bűnszervezetben elkövetett szerzői jogi jogsértés gyanújával összesen huszonegy személy ellen folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda. A hatósági szerv szerint a gyanúsítottak több mint kétmilliárd forint összegű kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

Kapcsolódó írásaink

A rendőrség közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai által 2009 áprilisában öt szerverteremben végrehajtott házkutatás során 43 szervert foglaltak le, amelyek mintegy 230 terabytenyi szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogot sértő illegális fájlokat tartalmaztak. A nyomozás során beszerzett adatok szerint K. Balázs és az általa irányított bűnszervezet tagjai legális szerverhoszting szolgáltatás mögé bújva leplezték több száz ún. smswarez, smsweb és torrent weboldal

működtetését, amelyek fizetős emelt díjas SMS-ek ellenében szerzői jogi védelem alatt álló audiovizuális tartalmak, valamint szoftverek illegális letöltését tették lehetővé. A weboldalakat spam formájában hirdették az interneten. A rendőrség jelenleg 21 gyanúsított ellen folytat eljárást, akik közül a gyanú szerint többen is bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményeket.

A hatóság szerint a bűnszervezet több éven keresztül működött. Ezen időszak alatt több ezer magánszemély és gazdasági társaság szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát sértette meg. A teljes vagyoni kár megállapítása még folyamatban van, de a szakértői becslések szerint a gyanúsítottak legkevesebb 2,16 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az érintett jogtulajdonosoknak, miközben maguk mintegy 741 millió forint illegális bevételre tettek szert.

A rendőrség az okozott kár megtérítése érdekében 43 ezer eurót, 54 millió forintot, továbbá két darab személygépjárművet és körülbelül 180 millió forint értékű számítástechnikai eszközt foglalt le, továbbá 10 pénzintézeti számlát zároltatott.

A huszonegy gyanúsított közül öten jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak. Több személy ellen egyéb bűncselekmények ügyében, így tiltott pornográf felvétellel való visszaélés, csalás, tiltott szerencsejáték szervezése és közokirat-hamisítás okán is nyomozás folyik. A bűnszervezet vezetésével gyanúsított K. Balázs a hatóságok információi szerint külföldön életét vesztette. A gyanúsított halálesete részleteinek tisztázása érdekében nemzetközi bűnügyi jogsegély van folyamatban.

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Béla333: Ceglédi mester bemegy az ATV Egyenes Beszéd... 17:50
Lehet-e más a politika?
Béla333: Azért az jellemző, hogy több millióan minimális... 17:44
Magánynyugdíj
Béla333: Ne viccelj már! Az MSZP/DK a Fidesz ellen... 17:37
Gyurcsány nem rossz politikus hanem katasztrofális
Béla333: Csípem, amikor így várják egyesek a Messiást!... 17:31
Orbán a király !
A Propeller hírei