1
168 Óra Online írása
2012. április 16.

A kutatóknak fogalmuk nincs, mivel magyarázható a fura jelenség

Kutatók szerint az ázsiai Karakorum-hegység néhány gleccsere a globális trendnek ellentmondva egyre vaskosabbá válik.

Egy francia kutatócsapat műholdas adatok segítségével mutatta ki, hogy a Karakorum-hegylánc - a Himalája régiótól nyugatra - egyik részén a gleccserek tömege nő. Ennek oka egyelőre nem ismert, mivel a Himalája egyéb részein a jégfolyamok tömeget veszítenek, mely egyébiránt globális trend. A régió gleccserei alig ismertek, miközben létfontosságú vízforrást nyújtanak több mint egymilliárd embernek.

A himalájai gleccserek reakciója a globális melegedésre 2007 óta igen fontos témakör, ekkor jelent meg az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) azon jelentése, melynek téves indoklása szerin a régió legtöbb területén a jég 2035-re eltűnhet.

Bár gyakran a Himalája részének tekintik, a Karakorum gyakorlatilag elkülönült hegylánc, mely felöleli a K2-t, a világ második legmagasabb csúcsát. A régió nagy része megközelíthetetlen, és az általános vélekedés szerint fokozni kellene a megfigyeléseket, hogy pontosan tisztában legyenek azzal, mi is zajlik a területen.

A francia kutatók – a Grenoble-i Egyetem és a Nemzeti Tudományos Kutatóintézet tagjai – műholdas megfigyelésekből származó, két domborzati modellt hasonlítottak össze. Ezeket 1999-ben és 2008-ban nyerték ki. Az eredményekről a Nature Geoscience számolt be.

A módszert korábban más hegységeknél is alkalmazták, azonban használata nem olyan egyszerű, mint hangzik. Julie Gardelle, a kutatás vezetője szerint azért nem használják többször, mert ezek a domborzati modellek igen nehezen nyerhetőek ki. „Tiszta égbolt és csökkent hótakaró szükséges hozzá.” Emellett más tényezők is módosíthatják a jégfelszín magasságát – magán a jégen kívül -, melyeket szintén figyelembe kell venni.

Az összes számítás elvégzése után a csapat kiderítette, hogy 1999 és 2008 között a Karakorum 5615 négyzetkilométeres területén a gleccserek tömege némileg emelkedett, bár széles ingadozások jelentkeztek az egyes jégfolyamok között. Egyelőre nem tisztázott ennek mi lehet az oka, bár a világ más részein végzett vizsgálatok révén tudják, hogy a klímaváltozás többlet csapadékot hozhat a hideg régiókba, és amennyiben azok elég hidegek, akkor ez a csapadék a jégtömeghez adódik hozzá.

A kutatók jelenleg úgy hiszik, a jelenség oka, hogy a Karakorum nagyon speciális regionális klímával rendelkezik, mivel a meteorológiai mérések azt mutatják, hogy növekedett a téli csapadék mennyisége. „Jelenleg azonban ez is csak sejtés.”

Bármi legyen is az ok, egyértelmű, hogy a trend ellentmond a szélesebb Himalája – Hindu Kush régió más részein zajló folyamatoknak. Ez a terület a becslések szerint mintegy 210 millió ember otthont, és a gleccserek körülbelül 1,3 milliárd ember számára tárolják az édesvizet.

Tavaly év vége felé, a katmandui fejlesztési szervezet (Icimod) közzétette adatait, melyek azt mutatják, hogy 10, rendszeresen vizsgált gleccser esetén a jégvesztés üteme a nyolcvanas évek óta megduplázódott. Ezzel azonban az is kiderült, hogy a régió adatai mennyire ritkásak, mivel csak ezen 10, rendszeresen vizsgált gleccsert „találták meg” a régió több mint 54 ezer jégfolyama közül.

Hozzászólások
Összesen: 1 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
anzsuhaz
2012-04-16 12:53:28   #1

Két lehetöség van:
a.) ha ez jó akkor Dr Orbán Viktornak és gyözvegyözö pártjának köszönhetö.
B.) nem jó, akkor a Gyurcsány és a Bajnai miatt nem jó és hozzá irjuk az amúgy is hosszú bünlajstromukhoz
Más lehetöség kizárt.

1

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Európaimagyar: "Orbán fényévekkel az európai politikusok... 18:39
Elképesztő fideszes arcok galeriája
Qkory: Bizony! Fazekas Róbert már 2004-ben nem pisilt... 18:33
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Qkory: Teccik, mi? 18:27
Orbán a király !
Qkory: A prifo nem te leszel, azt már tuti! 18:24
Kosa a PART esze.....
A Propeller hírei