0
2010. március 4.

Honnan tudom, hány hetes terhes vagyok?

Kedves Olvasóink! Mától új tematikával, orvosi tanácsokkal jelentkezik a 168 Óra online. Orvos szakértőnk, Dr. Csákány M. György szülész-nőgyógyász főorvos várja kérdéseiket. Érdeklődő leveleiket közvetlenül neki küldhetik a csakany01@gmail.com email-címre. Terveink szerint hetente jelentkezik honlapunk oldalain. Minden alkalommal egy olyan esettel foglalkozik, amely szélesebb érdeklődésre is számot tarthat.

Részlet egy olvasói levélből:

Az orvosom szerint most 7 hetes terhes vagyok. Ő az általa megállapított 5. héten csinált ultrahangos vizsgálatot, amikor a CRL értéket 2,8mm-re állapította meg, és már láttuk az pici embriónk szívműködését is. Az utolsó menstruációm (…… datum) volt, így a orvosom a terhesség idejét talán a valószínűsíthető teherbeesés idejétől számolta. A védőnő szerint, viszont az utolsó menstruációm óta eltelt idő alapján 9. hetes terhes vagyok. A kérdésem tehát, hogy amikor azt mondják, hogy a 11. hét, és az általános megegyezés alapján hogyan kell számolni?"

Az orvos válaszol: csakany01@gmail.com

Sikerült jól "összekutyulni", pedig a dolog korántsem ilyen bonyolult.

Először is tisztázni kell egy nyelvi problémát, a sorszámok és a tőszámnevek közti különbséget. A legtöbb félreértést ugyanis ez okozza. Sorszámnevek: első, második, harmadik, tizedik jelölése számokkal: 1., 2., 10., azaz a számok után ponttal jelöljük, hogy hányadik értéket fejezzük ki.

Tőszámnevek: egy, kettő, tíz jelölése 1, 2, 3 - pontok nélkül.

A terhességi kort mindkét módon lehet, és néha kell is kifejezni, de ezeknek külön jelentésük van, természetesen.

Tizedik terhességi hét azt jelenti, hogy a terhesség során már eltelt 9 hét, azaz a tizedikben vagyunk, más szóval a 9 hetes terhesség a 10. hétben van. Ismét kicsit másként a tizedik hét egyenlő a betöltött 9 hetes terhességgel.


Ez azért is fontos, mert, bizonyos vizsgálatok terhességi hetekhez vannak kötve, ilyen a tarkóredő vizsgálat, amit 11 hetes kortól (befejezett 11 hét = 12. hét) a befejezett 13 hetes korig lehet korrekt módon végezni. És a szülés számított napja a terhesség 40. hetének utolsó napja (= 40 hetes).

A „számolást” amit a szülészek világszerte egységesen használnak Neagele-féle számolásnak hívjuk. Eszerint a terhesség első napja az utolsó menstruáció első napja! Természetesen tudjuk, hogy a terhesség első napja, a fogamzás általában a ciklus 14. napja, de a fenti megegyezés idején (régen) még ezt nem tudták, de azt igen, hogy a menses elmaradása a terhességre utal, és az utolsó mensesre még emlékeztek, azt látták.

Eszerint, amikor egy szülész, védőnő azt mondja, hogy 9 hetes terhesség, ez azt jelenti, hogy az utolsó menses első napjától 9 hét (és esetleg pár nap) telt el, és amikor itt a szülés számított ideje, akkor azt mondjuk, hogy a terhesség 40 hetes, mert az utolsó menses első napjától ennyi idő telt el.

Tudjuk azonban azt is, hogy sokan, egyes adatok szerint a népesség 15%-a is lehet, nem a ciklus 14. napján lesz terhes, sőt az eltérés akár egy hét-10 napnál is több lehet. Ezekben az esetekben a különféle vizsgálatok ideje, majd a szülés várható ideje is kitolódik, ha nem vennénk figyelembe, sok felesleges bajt okoznánk.

Ezt az eltérést ultrahangvizsgálattal, legpontosabban a koraterhességben, a 12. hét előtt lehet megállapítani, később már sokkal nehezebb. Ennek az az oka, hogy ultrahangvizsgálattal bizonyos jeleket keresünk és abból következtetünk a terhesség korára: 4 hetes terhességben már látható a petezsák, de benne még "semmi", 5 hetesen már látható az embrió és 6 hetes a terhesség, ha a magzati szívműködés is láthatóvá vált. Továbbiakban a magzat un. ülőmagasságát (fejtető-far távolság, a szokásos rövidítéssel: CRL) mérjük, tehát a CRL mérés esetén már a terhesség legalább 7 hetes.

Ahogy távolodunk időben a fogamzástól, úgy válnak egyre pontatlanabbá a mérések, mert a módszereknek egyre nagyobb a hibahatára. Gondoljuk meg, hogy amikor megszületnek, teljesen egészséges és 40 hetes terhesség után az újszülöttek 3000 és 4000g is lehetnek. A szórás 33% (1 kg). A méretük alapján meg lehet mondani hány hetesek? Hiszen a 4 kg-s gyerek egy hónappal azelőtt volt (méhen belül) 3 kg. Ha így számolnánk, akkor a 3 kg-s koraszülött lenne!

Ez az oka annak, hogy, ha terhességi kort a koraterhességben egyszer már pontosan megállapítottuk, akkor ezt már később nem lehet módosítani. Nagyobb vagy kisebb gyerek oka nem a kor, ha nem a növekedés normál, vagy kóros eltérése.

Mi tehát a válasz a kérdésre?

Kedves Levélíró!

Az utolsó menses alapján 8 hét telt el, eszerint a terhessége 8 hetes, az Uh vizsgálat, amire hivatkozik nem egészen jó, hiszen 2.8 mm CRL nem létezik, és ha már látták a szívműködést a vizsgálat alatt, akkor az min. 6 hetes volt (a dátum szerint -amit itt nem írtam) annyi is volt. Tehát a védőnő számolt helyesen, Ön 9 hetes terhes.

Üdvözlettel

Dr. Csákány M. György
csakany01@gmail.com

 

Rovatunk orvos szakértője: Dr. Csákány M. György

1971-ben végeztem az Orvosi Egyetemet Budapesten. Először a Sportkórházban dolgoztam, itt lettem szülész-nőgyógyász szakorvos 1975-ben. 1978-ban tudományos ösztöndíjjal az akkori Orvostovábbképző Intézetbe kerültem (számtalan neve volt a Szabolcs utcai kórháznak, jelenlegi utódját AEK-nak nevezik és a Podmaniczky utcában van), itt lettem kandidátus, egyetemi docens.

Jelenleg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vagyok az osztályvezető főorvosa.

Szakmám minden része érdekel, persze vannak számomra kiemelten érdekes részek, első sorban a terhességgel összefüggő problémák. Természetesen szívesen válaszolok nőgyógyászati kérdésekre is, és az igen sokakat érdeklő gyermekvállalás és annak esetleges sikertelenségével összefüggő kérdésekre is.

 

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
Qkory: Magyarországon a szabad választásokat is... 09:50
Hát milyen országban élünk?
Qkory: Kettőt egy csapásra… 09:34
Elképesztő fideszes arcok galeriája
Qkory: Nicsak, egy kócos kockásinges… 09:30
Orbán a király !
ideiglenes: Most akkor? A NOB kényszerű lépést tett a... 09:19
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
A Propeller hírei