168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Szombat, 2012. március 3. 09:38
168 Óra Online írása

Bio

Hihetetlen felfedezés: a dohány mentheti meg a Földet

  • Tetszik:
Ha a Lawrence Berkley Nemzeti Laboratórium kutatásai sikerrel járnak, a dohány központi helyet szerezhet a megújuló bioüzemanyag termények piacán. Ez enyhén szólva is pálfordulást jelentene a dohány számára, amely a Betegség Ellenőrzési Központ szerint éves szinten minden 5 halálesetből egyért felelős az Egyesült Államokban. De végül is, ha Darth Vadernek sikerült jóvátennie a bűneit, a dohány is jó esélyekkel indulhat, nemde? (Aiolus News)
A mikrobás fermentáció egy új, ígéretes szelete a bioüzemanyag kutatás területének, ám a Berkeley csapatának még ez sem elég. Mint Christer Jansson biokémikus elmondta, a céljuk, hogy a dohányból kinyert szénhidrogén molekulákat néhány lépést átugorva alakítsák át olyan üzemanyaggá, ami használatra kész helyettesítője a kőolaj alapú üzemanyagoknak.

„Ki szeretnénk kerülni az olyan későbbi folyamatokat, mint a fermentáció, és közvetlenül a növényben létrehozni az üzemanyagot. Miután szétmorzsoltuk a biomasszát, kinyerhetjük a szénhidrogén molekulákat, hogy aztán ezeket is rövidebb molekulákká morzsolva benzint, gázolajat vagy kerozint állítsunk elő.” - állítja Jansson.

Forrás: kepguru.hu
Hogy a folyamat költségkímélő legyen, a csapatnak egy olyan dohányfajtát kell létrehoznia, amely rendkívül hatékony módon használja fel a napfényt, és alakítja át ezáltal a szén-dioxidot szénhidrogén molekulákká. A dohányt cianobaktérium génekkel akarják dúsítani, amely mikroba már amúgy is komoly hírnévnek örvend az alternatív üzemanyagok terén.

A dohány jelenleg egyre nagyobb figyelmet kap a bioüzemanyag kutatók körében. A Maryland-i Egyetem például egy vírusbefogadó dohánytörzset szeretne felhasználni üzemanyagcellákhoz és akkumulátorokhoz. A Közép-Floridai Egyetemen Henry Daniell kutató egy másik úton elindulva olyan dohány enzimeken dolgozik, melyek segítenek átalakítani a fás biomasszát etanollá. A cél olyan eljárás kidolgozása, mely sokféle alapanyag esetén is működik, lehetővé téve, hogy a finomítókban kihasználják az olyan helyi erőforrásokat, mint például a floridai narancshulladék.

Mint emberi fogyasztásra alkalmatlan bioüzemanyag termény, a dohány kitűnően illeszkedik Obama elnök tavaly nyáron meghirdetett nemzeti kezdeményezésébe, amely társulva az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával, a Haditengerészettel, valamint az Energiaügyi Minisztériummal, minél több bioüzemanyag forrást vonna be a termelésbe.

A dohány egyébként is előnyt élvez az olyan nem fogyasztható bioüzemanyag terményekkel szemben, mint az elefántfű vagy a gomborka. Mivel már amúgy is elegendő terület áll rendelkezésre a dohánytermeléshez, felesleges új termőterületek létrehozása. Bár a fent említett növények szívósak, és élelmiszer ipari termények számára alkalmatlan talajon is termeszthetők, az eljárás olyan problémákat is felvet, mint a talajvesztés vagy a szállítási infrastruktúra kérdése.

Ami a mezőgazdasági földhasználatot illeti, ez az élelmiszertermő területek számára sem lenne nagy a veszteség, hiszen a dohány a szárító épületekből rögtön a bioüzemanyag finomítóba kerülne. Természetesen a cigaretta ára a belföldi kínálat csökkenése miatt gejzírként tör majd fel, de legalább lesz minek örülnie a Betegség Ellenőrzési Központnak.

Forrás: http://www.energiacentrum.com/
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 2 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
joff4149
2012-03-03 13:17:46   #2

Azzzz nekem teljesen mindegy milyen körülmények kellenek,csak egy kikötésem lenne ...a nemdohányzók ne juthassanak hozzá..így legalább a dohányosok is kiközösíthetnek a társadalom csoportjából olyanokat akik őket fujjognak (a gyermekkorúak kivétel) ;-)

mernokt
2012-03-03 11:40:21   #1

A dohány humuszban gazdag talajban terem meg.

1

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
Jaka82: Agg uram még jó,hogy ön nem egysíkú. 17:36

Orbán a király !

Jaka82: Mindenki vigyázzon a SAJÁT tojásaira,agg uram. 17:33

Hmmm....

szürke köntösű agg: Pár tízezer... Ugyan már... 16:59

Végleg eltünik az MSZP?

szürke köntösű agg: Hááát... Az tény, hogy a megmondóbölények bukáshoz nem az... 16:58

Hát milyen országban élünk?

szürke köntösű agg: Nagy igazság. Bár néhány ősbölény azért sértetten... 16:12

Választások 2014.

szürke köntösű agg: Végre egy racionális okfejtés a sivatagi éjszakában.... 14:55

…a szőnyeg alól jelentem!

zoja: Erre jó esélyük van nekik is, sőt... mondjuk ez engem se... 14:51

TILTAKOZÁSOK, DEMONSTRÁCIÓK

szürke köntösű agg: Atletico Madrid - Chelsea 2-2 Real Madrid - Bayern München... 14:36

Bajnokok Ligája Tippelde

vilsi: VISSZARIADT TUDÓSOK – HŐSÖK, BALEKOK? - Mikor siklott ki (2)... 13:20

VISSZARIADT TUDÓSOK - HŐSÖK, BALEKOK?

szürke köntösű agg: Jelentem, megtörtént. Az én szakmám konferenciáján... 12:48

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország