1
168 Óra Online írása
2012. január 3.

Merevedési problémák, korai magömlés: okok és megoldások

Sok férfi fordul szakemberhez azzal, hogy „nem megy neki a szex”. Mert nincs erekciója, korai a magömlése, nem érez szexuális vágyat a partnere iránt…

Gondolhatnánk, hogy a potencianövelő tabletták megjelenésével ezek a problémák egyszer s mindenkorra megoldhatók, holott a tabletták gyakran csak – átmeneti megoldásként – a tüneteket kezelik, de a probléma okát nem szüntetik meg. Holott az igazi gyógyulás az utóbbitól (lenne) várható...

Sokan gondolják, hogy a potenciazavarok az idősebb férfiakra jellemzőek. Talán meghökkentőek, és nem is ezt támasztják alá egy 1980-ban végzett felmérés adatai. Huszonnyolc évvel ezelőtt fiatal, magyar sorkatonáknál kérdőíves felmérést végzett egy orvoscsoport. Bizonyos betegséget kerestek, s nem volt anonim a kérdőív. Mégis – meglepetésükre – a hatszáz kiskatona közel egyötöde vallotta az íven, hogy szexuális problémákkal küzd. Leggyakoribb okként a merevedési zavart, valamint a korai magömlést jelölték meg. Szakemberek is alátámasztják: az említett problémák nem csupán az idősebb korosztályt érintik - írja a noklapjacaffe.hu.

– Merevedési zavarok, közülési képtelenség esetén a betegek első lépésben általában az urológiai vagy andrológiai szakrendeléseket keresik fel. Többnyire érrendszeri megbetegedés, hormonális, vegyes vagy pszichés okok miatt alakulhat ki a merevedési zavar. Egyes gyógyszerek (többek közt bizonyos vérnyomáscsökkentők, gyomorfekély elleni gyógyszerek, antidepresszánsok) szedése is erekciós zavart okozhat. Az erekcióhoz adott mennyiségű vérnek időben meg kell érkeznie a péniszbe, adott ideig ott kell maradnia, és utána el kell áramolnia onnan. A barlangostestek ereinek, simaizomzatának összehúzódási, elernyedési zavara is közrejátszhat az erekciós probléma kialakulásában.

Lelki okok társulhatnak a szerviekhez

Az életkor önmagában is befolyásolhatja a potenciát: egyes adatok szerint a negyven év felettiek negyven, a hatvan év felettiek hatvan százaléka küzd erekciós problémákkal, bár a képlet nem ilyen egyszerű. Míg régebben kitartottak a szakemberek amellett, hogy a merevedési zavarok nyolcvan százalékát szervi okok idézik elő, és csak a maradék húsz százalék alakul ki lelki okok talaján, addig ma már „megengedőbbek” az orvosok is. Gyakori, hogy bizonyos szervi problémákhoz társulnak lelki okok, és ezek együttesen idézik elő az erekciós problémákat, ráadásul a stresszes életmód sem kedvez annak, hogy egy férfi mindig a „topon” legyen az ágyban. Ám míg régebben csak drasztikusabb gyógymódok léteztek a merevedési zavarok kezelésére (öninjekciózás, vákuumharang stb.), addig manapság sokak életét megkönnyíthetik, és párkapcsolatukat megmenthetik a drága, de sok esetben hasznos potencianövelő tabletták.

Cukorbetegeknél, akiknél esetleg már érelváltozások alakultak ki a diabétesz talaján, vagy a férfiklimax idején, illetve hajszolt, stresszes életmód miatt fellépő erekciós zavarokra megoldást jelenthetnek a potencianövelő tabletták, persze csak alapos kivizsgálást követően. Bizonyos urológiai betegségek, urológiai műtétek után is sor kerülhet ezek ideiglenes szedésére, mert így a páciens nem fél attól, hogy nem lesz kellő merevedése, önbizalma helyreáll, hiszen „támaszkodhat” a tablettára, és ezzel oldódik benne az alapbetegsége miatt kialakult, másodlagos pszichés gátlás.

Varázslatos szex helyett: „megfigyelői állapot”

Gyakran fordul elő, hogy a férfi pszichésen „nem áll készen” a szeretkezésre. Az urológiai kezelések vagy akár csak kontrollvizsgálatok is jelentősen befolyásolhatják a potenciát, hiszen ezek a páciensek úgy érzik, a férfiasságukat vizsgálják. Előfordul, hogy fiataloknál szinte véletlenül derül ki, hogy prosztatagyulladásuk van. Kezelni kezdik őket, esetleg hónapokig, netán évekig, és ilyenkor a férfiak figyelme egyértelműen a férfiasságukra irányul. De elegendő ehhez egy „egyszerű” herevisszér-műtét is… Ekkor kialakulhat a fokozott önmegfigyelés, és a férfi az előjáték és a szexuális aktus közben nem a saját úgynevezett érzékelési pozíciójában lesz, azaz nem merül bele az érzéseibe, nem alakul ki nála az az elvarázsolt, transzszerű állapot, amely a jó szex velejárója. Úgy mondjuk, ilyenkor az illető megfigyelői státuszba kerül: elkezdi saját magát figyelni, és ennél rosszabb nem is történhet szeretkezés közben! Persze sok múlik a jó partneren is, hiszen a nő esetleg el tudja terelni a férfi figyelmét, oldani tudja a szorongásait.

A stressz üzenete: harcolj, s ne szeretkezz!

Nem csupán a fent említett helyzet miatt alakulhat ki pszichés jellegű merevedési zavar – mindenféle stresszállapot ezt idézheti elő. Tudjuk, ha növekszik a feszültség, az gátolja a merevedést, hiszen a stresszhelyzet a férfiaknál a „harci felhívás” jele: menekülni vagy küzdeni kell. Ilyenkor a létfenntartás a cél, a vér a végtagokba irányul, a pulzus felgyorsul, az adrenalin felszaporodik, és egyáltalán nem alkalmas a helyzet a fajfenntartásra… Márpedig a stressz szinte folyamatosan jelen van az életünkben: a munkahelyünkön, de sokszor otthon is – meg kell felelnünk az élet minden területén. Aki nem rutinos versenyző alkat, és aki nem vezeti le a mindennapi feszültséget (rendszeres sportolással, relaxációs módszerekkel), az gyakran a párkapcsolatban sem tud feloldódni, s elfeledkezni a problémáiról, így könnyen az lehet a vége, hogy – ideiglenesen vagy tartósan – merevedési zavar alakul ki nála. Vajon egy ideális partnerrel mindez megelőzhető?

Önbizalmat adhat a tabletta a kudarcok után

A teljesen egészséges férfit is már egyetlen kudarcélmény eljuttathatja odáig, hogy attól kezdve szexuális helyzetben feszült, szorongó legyen. A szexuálpszichológus szerint a férfi a következő alkalommal már belülről gerjesztheti magában a feszültséget (ha rögzült benne a korábbi negatív élmény, és ez legközelebb előtolakodik) – és a következmény az ismételt kudarc lehet. Ahogyan említettük, a férfi megfigyelői státuszba kerül az aktus során: „A múltkor nem sikerült, vajon most jó lesz-e?”, „Most van merevedésem, de vajon ez meddig tart majd?”

Ezek az aggodalmas gondolatok megnövelhetik a feszültséget, és még akár egy gondtalan nyaralás során is erekciós zavarokhoz vezethetnek. Ilyenkor is támogatást jelenthetnek a szakorvosi javaslatra alkalmazott potencianövelő tabletták. A legelső ilyen „csodaszer” hatása eredetileg mellékhatás volt: a szív koszorúsereinek tágítására kísérletezték ki, ám kiderült, hogy szexuális inger hatására fokozza a merevedést is. Így született meg az első, nagy áttörést hozó potencianövelő tabletta, de mára már megjelent egy másik, amely hatásában hasonló az előzőhöz, csak némileg gyorsabban szívódik fel, illetve a harmadik, amely akár két napon keresztül is kifejti a hatását. Ám csak akkor, ha a férfit szexuális inger éri, tehát „csak úgy”, inger nélkül nem alakul ki erekció. Ezek a készítmények lehetővé teszik, hogy minél több vér áramoljon az ágyéki területre, és így hozzák létre a merevedést.

A gyógyszerek nagyon drágák, és pszichés, vagy kevert eredetű erekciós zavarok esetén átmeneti, tüneti kezelést jelenthetnek. Ám a fiatal vagy „virágkorukat élő” férfiak nem akarják ezeket hosszú távon szedni, és fontosnak tartom, hogy azokban az esetekben, amikor a lelki eredetű merevedési zavart a mélyben zajló párkapcsolati problémák okozzák, inkább az utóbbiak kezelésére kellene törekedni! Hiszen ilyenkor a gyógyszerek csak átmeneti megoldást hozhatnak.

Ha a nő igazán szeret…

Nagyon is mindennapi helyzetek szintén előidézhetnek – lelki szinten – merevedési zavart egy férfinál. A pszichológus szerint a korai magömléshez idővel szinte törvényszerűen társulnak erekciós problémák, hiszen a férfi rosszul éli meg, hogy – gyorsan bekövetkező ejakulációja miatt – nem tudja eljuttatni partnerét a gyönyörhöz.

Sok férfinak nincs kontrollja a magömlése fölött, ám ezt meg kellene tanulni. Öt perc a „határ”: ha a behatolástól számítva öt percen belül bekövetkezik az ejakuláció, akkor az korai magömlésnek számít. El lehet sajátítani a késleltetést, de, sajnos, a kamasz fiúk, amikor önkielégítést végeznek, amikor „tanulják” a testüket, akkor igyekeznek minél gyorsabban kielégülni. És ez később visszaüt, hiszen ha ehhez a tempóhoz hozzászoknak, akkor nem tudják majd kielégíteni a partnerüket. Felnőtt férfiakként kell majd megtanulniuk, hogyan gyakorolhatnak kontrollt önmaguk felett, s ehhez gyakran pszichológus segítségére is szükségük van.

De más esetben is kudarc lehet az aktus vége…

Ha valaki nagyon kíván egy nőt, és még sosem volt együtt vele, bizony csődöt mondhat az első időszakban. A kapcsolat elején a kudarc a nő számára felérhet egy bókkal, hiszen a férfi annyira „odavan” érte, olyan nagy benne a feszültség, hogy gátolt lesz az erekciós működése. Ha a partner megértő, kevésbé valószínű, hogy rögzül, tartóssá válik a probléma. A kezdeti nehézségeken átsegítheti a férfit valamelyik potencianövelő gyógyszer, hiszen ez önbizalmat ad, áthidaló megoldást jelenthet a lelki eredetű erekciós problémák kezelésekor is. Azt azonban fontos tudni, hogy amennyiben párkapcsolati zavar, a partnerek közti kommunikációs probléma áll fenn – utóbbira példa, ha valamelyikük nem meri kimondani, neki mi a jó, és esetleg mi fáj aktus közben –, akkor a tabletta nem jelent megoldást.

És még egy jó tanács a pszichológustól: ne várjuk azt a férfitől, hogy mindig készen álljon a szexre! Hiszen egyes időszakokban ő is kevésbé kívánja az együttlétet, és ez természetes. Inkább segítsük át a nehezebb periódusokon – megértéssel és kedvességgel. Ez gyakran mindenféle tablettánál többet ér…

Címkék: 

Hozzászólások
Összesen: 1 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval
Bástya elvtárs
2012-01-03 09:25:26   #1

Most már tudjuk hogy miért ilyen Orbán :)

1

Hírfolyam
További cikkeink
Hallgassa élőben! KLUBRÁDIÓ
Kedvezménykártya a 168 Órától

EDC kártya, akár Önnek is

Kedvezménykártya a 168 Órától

2014. július 10. csütörtök
Közösség
nikia: Azért erölködik Führerünk, mert reméli, ha Trump... 15:54
Orbán a király !
Antagonista: A német belügyminiszter, a müncheni lövöldözés... 15:27
Nem állom meg szó nélkül
kudasai: Nem azt mondom, hogy nem szabalyos, hanem azt,... 12:35
OLIMPIA — 2016 — RIO DE JANEIRO
Qkory: Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság... 10:48
Kosa a PART esze.....
A Propeller hírei