168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Hétfő, 2011. október 24. 18:05
168 Óra Online írása - Forrás: Passzívházépítők Országos Szövetsége

Akár 80-95 százalék energiát is megspórolhatunk

Milyen egy igazi passzívház belülről?

  • Tetszik:
Milyen egy igazi passzívház? Hogy lehetnek minimális fűtéssel - esetenként anélkül - kellemes szobahőmérsékletűek a helyiségek? Hogyan lehet állandóan friss a levegő anélkül, hogy kitárnánk az ablakokat? Miért nincs egyetlen radiátor sem a házban? Elhiszi, hogy az épület nem látszik passzívháznak, mégis az? Szeretne ön is nagyságrendekkel kevesebbet költeni a rezsire? Kíváncsi arra, mennyiért, hogyan épül meg egy passzívház, esetleg valóban energiahatékony lakásfelújítást tervez, s ehhez megfelelő - tapasztalt - szakembereket keres?
Megannyi kérdés, amelyekre hamarosan bárki választ kaphat élőben, mégpedig passzívház tervezésben, kivitelezésben járatos szakemberektől, s az elégedett tulajdonosoktól. 2011. november 11-13. között. Magyarországon is látogatható lesz a hazánkban megépült, minősített passzívházak egy része. Ha teheti, csatlakozzon! A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjait a az esemény weboldalán találják az érdeklődők.

Kivitelezésük alig kerül többe, mint a hagyományos épületeké
A passzívházak a hagyományos építésű ingatlanokhoz viszonyítva 80-95 százalék energiát takarítanak meg, kivitelezésük pedig alig kerül többe, mint a hagyományos épületeké. Az első passzívház a németországi Darmstadtban valósult meg húsz évvel ezelőtt. Európában már 32 ezer passzívház épült közel 14 millió négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezek a passzívházak évente 175 millió euró energiaköltséget és 200 ezer tonna széndioxid-kibocsátást takarítanak meg.

Hazánkban az első, a német Passivhaus Institut minősítési eljárása alapján minősített passzív családi házat 2009-ben adták át a Pest megyei Szadán. Az azóta eltelt két évben újabb és újabb lakóingatlanok épültek passzívház minőségben az ország különböző pontjain, a magyar passzívház-állomány lassan, de folyamatosan bővül.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok ötlete a német Passzívház Szövetségtől – IG Passivhaus – származik. Németországban már 8. alkalommal hirdetik meg a rendezvényt, amelynek célja, hogy „elérhető közelségbe” hozza az érdeklődők számára az energiahatékony épületeket: ilyenkor jónéhány passzívházat kinyitnak a látogatók előtt. A tervezésben, kivitelezésben közreműködők, illetve maguk a tulajdonosok kalauzolják végig az épületekben a vendégeket, s adnak választ a felmerülő kérdésekre laikusoknak, szakmabelieknek egyaránt.

Hazánk harmadszor csatlakozik a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programjaihoz a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) kezdeményezésére és szervezésében. A 2009-es és a tavalyi passzívház-látogatás népszerűsége egyértelművé tette, hogy hazánkban is van igény erre a rendezvényre. A 2011. november 11-13. között látogatható magyar passzívházak köre folyamatosan bővül, a programról a rendezvény weboldalán minden lényeges információt megtalálnak az érdeklődők.

Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik saját szemükkel megtekinteni egy valódi passzívházat: Gödöllőn november 11-én, 16:00-18:00, Mosonmagyaróváron és Dunakeszin november 12-én, Tényőn pedig 13-án, 10 és 14 óra között van lehetőség belülről is megcsodálni az energiatakarékos épületet. Budapest több pontján, Budaörsön, valamint Kiskunfélegyházán és Diósdon is van megtekinthető passzívház. A látogatásokra előzetes regisztráció szükséges, amelyet megtehet ide kattintva.
Korábbi cikkeink a rovatban Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Vissza a lap tetejére

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások
Összesen: 0 db

A hozzászólás csak regisztrált tagjaink számára elérhető, kérjük lépjen be vagy regisztáljon!

Elfelejtette jelszavát? Segítségért kattintson ide!

Kérjük, hozzászólásánál tartsa be az oldal szabályait. Erről és a moderálási elvekről itt olvashat részletesen!

Hozzászólhat a Facebook azonosítójával is.
Kattintson a "Facebook bejelentkezés" gombra!
Hozzászólás Facebook regiszrációval

 

168 óra - A hetilap

Lapajánló

A hetilap cikkei
További cikkeink
A 168Óra a facebook-on
Hétfő, 2010. november 22. 10:34
Kedvezménykártya a 168 Órától
LEGÚJABBAK A FÓRUMON
Qkory: Ja, akinek Dietmar Klotyó a haverja és üzlettársa, a... 14:52

Hát milyen országban élünk?

anyavaja: Hja! Nem is neked mondtam... Ne görcsölj már annyira... ... 14:51

Esemény utáni pirula

anyavaja: Átálltam volna? Az a kérdés, mit mondanak a... 14:46

Választások 2014.

Qkory: 3,77 millió focipénz jut minden felcsútira Ebből vásárolnak... 14:31

A FIDESZ vizet prédikál, és bort iszik......

tökös: Ja... Hillert is levizelem... 14:08

Felmosták a padlót a teljes baloldallal...

Qkory: Éljen a NENYI és a Nemzeti Hitvallás… 13:44

Kedves moderátor! Ehhez mit szólsz?

Qkory: Paks: Nézhetjük az áramárat Bár a kormány konzekvensen azt... 13:40

Nesze nektek kormányprogram

Qkory: Mert nem is körmöl, csupán copyz… 13:33

Hmmm....

nonest: Szervusz, halacska! Te aztán megadod a módját...bár, én... 11:40

Társalgó, 2014. április

szürke köntösű agg: Jaja, vae victis. 10:31

Végleg eltünik az MSZP?

BLOG-BLOKK
ORSZÁGOLDALAK HÍREI
Oroszország